Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Dr Arsla
#27876 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
A stvarno bi bilo cool da za koju godinu gledamo na History channelu kontrolisano rušenje mosta u emisiji neuspješni inženjerski poduhvati 
-
RJ57
#27877 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
samo se vi zezajte, to uopšte nije nemoguće
- Haris.ba
-
Naslovnica
#27879 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Čuo sam jedan trač u građevinskim krugovima - da je ovaj problem namjerno napravljen, po instrukciji E.V.

- Haris.ba
#27880 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Taj trac je dokaz da dobar problem postoji.Naslovnica wrote: ↑12/09/2023 11:37 Čuo sam jedan trač u građevinskim krugovima - da je ovaj problem namjerno napravljen, po instrukciji E.V.
![]()
- nepass1
#27881 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Sta je e.v.?Naslovnica wrote: ↑12/09/2023 11:37 Čuo sam jedan trač u građevinskim krugovima - da je ovaj problem namjerno napravljen, po instrukciji E.V.
![]()
- Porodice Foht
#27882 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Voloder?nepass1 wrote: ↑12/09/2023 13:43Sta je e.v.?Naslovnica wrote: ↑12/09/2023 11:37 Čuo sam jedan trač u građevinskim krugovima - da je ovaj problem namjerno napravljen, po instrukciji E.V.
![]()
- drug_profi
#27883 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ne vjerujem da bi neko napravio uslugu nekom tako da podmetne svoju glavu.
- Haris033
#27884 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ne mogu da vjerujem da neko može ovako nešto napisati!Control panel wrote: ↑11/09/2023 12:58 Nema nikakvog opravdanja tolike pare potrositi na busenje tunela.
Skup, dugotrajan, rizican projekat, preskup za odrzavanje, nikakva drasticna usteda nije u vremenu i kilometrima.
Zaista nepotrebno.
Juče se vraćam magistralom smrti M17, dolinom Neretve gdje sam svjedok minimalno 5, za dlaku izbjegnutih, saobraćajnih nesreća, a čiji bi ishod bio sigurno 5-6 mrtvih. Kamion EuroEx. sa prikolicom preko pune linije pretiče manji kamion. Iz suprotnog pravca, sekunda je falila da se putničko vozilo zabije u isti taj kamion..
Da 100 milijardi košta, tunel se treba što prije napraviti kao i komplet dionica autoputa od Sarajeva do Bijače, a onda kome se gine i pretiče neka ide “super cestom” M17!
- spree
#27885 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja neki dan s mora kad su bile one gužve. Proklinjao sam politicare nesposobne i državu svih jebenih 6 sati koliko sam putovao. Guzva na granici (da me ne napadnu dezurni pametolozi nikad ne idem na Doljane, ali ovaj put sam morao), ali ne prevelika mozda ukupno 30 min, pa onda neki sudar kod capljine, razvuklo se do Mostara. Onda 15ak km nakon Mostara ponovo počinje agonija sve do jebenog semafora u Jablanici. Sve prvom, pa stani. Nakon toga ide utrka prezivljavanja, pa onda pred svakom kamerom guzva, naravno i konjic jebada sve do kruznog za autoput. Sreca imam tag, jer bi stajao ko zna koliko na naplatnim pred starajevsku zaobilaznicu. Po slobodnoj procjeni kilometar od naplatnih guzva. Ako nista sve su naplatne radile, a ja uspio zaustavnom do ove za acc. Uglavnom nadjebem se mame svim debilima koji su doprinijeli da se truckamo uzasnim magistralama u 2023. Jos danas neko osporava Prenj. Svi ovi sto ne zele autoput hvala Bogu ima izbora. Daj nekoga da ubrza sve ovo, bilo ko i bilo kako. Skupilo se akcizama za tri autoputa, pa koji kurac je problem vise
.
-
RJ57
#27886 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
meni je zadnji puta došlo da se okrenem i idem kozjim stazama preko foče
- Control panel
#27887 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Odyebite sa tim sda narativom da je neko protiv auto puta.
NISAM PROTIV AP vec tunela. Imam pravo na svoje misljenje. I ka sam bio u koloni kreni stani od komadinovog vrela i dodjes do jablanice a strucnjaci upalili semafor.
Dakle, pitao sam ljude od struke i oni su po svim pokazateljima da se uradi auto put, trasom koja je najjeftinija, a ne tunel. Autoputem se stavlja Jablanica u izolaciju.
Ovu trasa je nekome odgovarala.
Cijela austrija ima autoputeve i tunele su pravili gdje je bas bas bilo potrebno. Naravno oni ove tunele ovakve duzine naplacuju i od toga ih odrzavaju jer je odrzavanje, nadzor i sta sve ne je potrebno za tunel je pravo skupo.
I dalje tvrdim nista puno brze nece biti nego obicni auto put. Auto putem se ide 130, a kroz tunel max 100, a mozda samnje na 80.
Tako da to dodje na isto. Jos ako se bude placao tunel bice jos sporije.
NEMA finansijskog niti bilo kojeg drugog opravdanja.
NISAM PROTIV AP vec tunela. Imam pravo na svoje misljenje. I ka sam bio u koloni kreni stani od komadinovog vrela i dodjes do jablanice a strucnjaci upalili semafor.
Dakle, pitao sam ljude od struke i oni su po svim pokazateljima da se uradi auto put, trasom koja je najjeftinija, a ne tunel. Autoputem se stavlja Jablanica u izolaciju.
Ovu trasa je nekome odgovarala.
Cijela austrija ima autoputeve i tunele su pravili gdje je bas bas bilo potrebno. Naravno oni ove tunele ovakve duzine naplacuju i od toga ih odrzavaju jer je odrzavanje, nadzor i sta sve ne je potrebno za tunel je pravo skupo.
I dalje tvrdim nista puno brze nece biti nego obicni auto put. Auto putem se ide 130, a kroz tunel max 100, a mozda samnje na 80.
Tako da to dodje na isto. Jos ako se bude placao tunel bice jos sporije.
NEMA finansijskog niti bilo kojeg drugog opravdanja.
- drug_profi
#27888 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nece biti placanja tunela posebno. Jednostavno ta dionica ce biti skuplja, a placas na izlasku sa AC.
I ne postoji ruta između Konjica i Mostara da može bez tunela.
I ne postoji ruta između Konjica i Mostara da može bez tunela.
-
Karikaturist
#27889 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma pravi preko Prenja u pm, svakako je sve toplije i snijeg visocije..
- Dope_Man
#27890 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nekad se tuneli ne mogu izbjeci, a nit svi gradovi pokriti, cilj AP i jeste povezivanje regija a ne svakog gradica. Reljef od Konjica do Mostara je takav da nema apsolutno prostora za dodati jos AP negdje, a da to ne bude sa milion tunela svakako. Pa valjda je bolji jedan veliki od 20 malih, na znatno duzoj i komplikovanijoj ruti koja bi onda bila il tuneli, il mostovi/vijadukti, al posteno ne bi stala na ravnu zemlju jer je jednostavno nema.
- drug_profi
#27891 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Mišljenja sam da bi možda bilo skuplje, ali zato izglednije praviti rutu sa 2-3 kraća tunela.
Realno ne vjerujem u ovaj tunel. Da će ikada biti prokopan i stavljen u funkciju.
2-3 tunela od 3-4 km bi mi izgledala realnija, a na njima možeš dosta preciznije procijeniti troškove i znati šta te očekuje od geologije.
Ko nam garantuje da će cijena izgradnje Prenja biti jeftinija na kraju?
Ali gotovo je sad svakako. Ruta ide tamo i to je to. Ili će ga iskopati ili neće.
Realno ne vjerujem u ovaj tunel. Da će ikada biti prokopan i stavljen u funkciju.
2-3 tunela od 3-4 km bi mi izgledala realnija, a na njima možeš dosta preciznije procijeniti troškove i znati šta te očekuje od geologije.
Ali gotovo je sad svakako. Ruta ide tamo i to je to. Ili će ga iskopati ili neće.
- Dope_Man
#27892 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
To nikad niko ne moze garantovati... eto Hranjena, nakon svih ovih godina. Troskovi samo rastu, vec daleko preko inicijalnih procjena, a tunel ni blizu zavrsenog i pitanje je da li ce ikada biti.
-
Dzontra_Volta
#27893 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nije još gotovo i da ima pameti i struke da ubijedi vladu, mogao bi se još autoput okrenuti na prvobitno zamišljenu trasu sa petljom u Glogošnici.drug_profi wrote: ↑12/09/2023 17:13 Mišljenja sam da bi možda bilo skuplje, ali zato izglednije praviti rutu sa 2-3 kraća tunela.
- escobar__
#27894 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nije Bogom dano da svaki grad i selo imaju direktan priključak na autocestu, to u Njemačkoj nije slučaj, pa ne znam zašto bi bio u Bosni?
Majku mu više i kuknjava o Jablanici...
Prenj je dobra opcija, skuplja da ali dugoročno bolja. I treba prestat fokus stavljat na lokalni saobraćaj, Prenj se ne kopa da bi Sarajlije išle u obilazak Starog mosta već treba gledat širu sliku i dalje u budućnost - koridor koji povezuje sjever/središte i jug Evrope.
Prenj je dobra opcija, skuplja da ali dugoročno bolja. I treba prestat fokus stavljat na lokalni saobraćaj, Prenj se ne kopa da bi Sarajlije išle u obilazak Starog mosta već treba gledat širu sliku i dalje u budućnost - koridor koji povezuje sjever/središte i jug Evrope.
-
sumirprimus
#27895 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Realo nama iz Tuzle je svejedno, kopali il ne kopali, daleko prema jugu svakako 
- drug_profi
#27896 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa upravo sa Prenjom odvajaš od autoceste mnogo više ljudi.escobar__ wrote: ↑13/09/2023 08:01 Nije Bogom dano da svaki grad i selo imaju direktan priključak na autocestu, to u Njemačkoj nije slučaj, pa ne znam zašto bi bio u Bosni?
Da ruta ide negdje preko Jablanice, od tog bi priključka koristi imali i Vakuf i Prozor.
Ali kažem svejedno je sad.
-
Dzontra_Volta
#27897 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Onda je najbolje da je trasa koridora bila pravolinijska od Svilaja do Bijače. Najbrže bi stigli od sjevera do juga.escobar__ wrote: ↑13/09/2023 08:01 Nije Bogom dano da svaki grad i selo imaju direktan priključak na autocestu, to u Njemačkoj nije slučaj, pa ne znam zašto bi bio u Bosni?

- spree
#27898 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma može i ovo samo daj da se napravi
-
sumirprimus
- manuchao91
#27900 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
jučer prolazim kroz Zenicu pa rade od Nemile do zenice turci nema šta..
Medakovo Tešanj isto se radi ,sporo ali ide nekako
Medakovo Tešanj isto se radi ,sporo ali ide nekako