¤ jelena ¤ wrote: ↑11/09/2023 18:28
canvra888 wrote: ↑11/09/2023 16:50
Joj filozofiranja
99% ovog što si navela čovjek može ostvariti kroz razne škole sporta, klubove, termine, a na kraju krajeva i javne stadione/igrališta, a sve ovo pobrojano postoji u svim gradovima u BiH i to u enormnim količinama, bukvalno da djeca mogu birati. Pričamo o reprezentativnim sportskim uspjesima
PROFESIONALNIH atleta, je li razumiješ to? Sve ovo što si navela apsolutno nema nikakve veze sa temom o kojoj smo pričali. To hoće li se nečije dijete baviti sportom i voditi zdrav sportski život nema apsolutno nikakve veze sa reprezentativnim uspjesima sportskih ekipa/jedinki.
To ako je tvoja košarkaška reprezentacija ispala od Poljske, ničim ne remeti tvoje dijete da ode na sutrašnji trening, a poslije treninga da samostalno ode na javni teren i vježba vještine, kontaš?
Još uz to i sama priznaš u par navrata da i ne pratiš košarku... Eh taj forum
To što ti posprdno nazivaš filozofiranjem je prosto stvar opšte kulture.
Ništa drugo do filozofiranje, jer si udrobila toliko nepovezanih stvari da čovjek ne može drugačije nazvati. I čuj stvar opće kulture? Ništa pogrdno nije rečeno.
Da, može se sve to kada dijete ima uspješne uzore za koje se u njegovoj kući i sredini navija i čiji se uspjeh cijeni, ponosno ističe i slavi. Kad uspješnih sportskih uzora nema, nema ni kontinuiteta sportske kulture.
Što više sportskog uspjeha u jednom društvu, više će biti i interesovanja mladih naraštaja za bavljenje sportom. Što više džeka, lana, nurkića, jokića, đokovića, modrića, više će biti i svega gore opisanog u mom prethodnom postu pa samim tim i mladih nada koje će nizati uspjehe i ovu naciju ponovo učiniti ponosnom i mentalno zdravom.
Djeci su uzori i oni najbolji na svijetu, pored domicilnih uspješnih profesionalaca, nekada i veći uzor nego njima bliži sunarodnjaci. Počevši od mentaliteta, predanosti pa do i najvažnijeg aspekta - kalupljenje igre na osnovu njihove igre. Ako si se bavila sportom, trebala bi to znati. Pa pogledaj malo i intervjue naših profesionalaca. Eto npr. Musa je nedvosmisleno izjavio da mu je Bryant uzor (pored Markovića, Teletovića, itd.). I čiji je ono lik Novak imao na majici sinoć?
I meni su također uvijek bili veći sportski uzori inostrani košarkaši, tačnije američki, jer ja dok sam se poluprofesionalno bavio košarkom, niko sa ovih prostora nije bio na nivou američkih košarkaša, barem ne kvantitativno u tolikoj mjeri. Svakako da ću preslikavajući njihov skillset imati priliku najviše naučiti, uz dužno poštovanje našim košarkašima.
A što više sportskih neuspjeha i poraza uzrokovanih nesposobnim lopovima na čelnim pozicijama u jednoj sredini, više će biti i zavisti i kompleksa niže vrijednosti i gubitničkog mentaliteta koji je sposoban samo da navija protiv i bez imalo smisla za humor omalovažava očigledan uspjeh drugih pa još i stupidno pokušava da racionalizuje sunovrat sistema vrijednosti ubjeđujući druge kako je sportski uspjeh jedne nacije na svjetskom nivou nešto nebitno, kratkotrajno i beskorisno.
Pametni ljudi i dan-danas pamte i spominju svjetske uspjehe timova i individualnih sportista sa ovog podneblja od prije 30-40 godina i svjesni su važnosti tih primjera u svom kolektivnom sjećanju.
Sve ovo sad što si pobrojala nema veze sa onim stvarima koje si inicijalno spominjala u svom prvobitnom odgovoru. Prvi odgovor ti se bazirao na bitnosti sporta u formiranju ličnosti, zdravog tijela i duha, upoznavanju novih ljudi, itd. Detaljno sam ti objasnio da nijedan omladinac, a niti bilo ko drugi nema apsolutno nikakvu prepreku u ostvarivanju toga u BiH. Reprezentativni uspjeh nema apsolutno nikakve veze s tim, opet da ti ponovim. Dalje, dobro znaš da ta činjenica što Bošnjaci navijaju protiv komšija nema veze ni sa kakvim kompleksima ni gubitničkim mentalitetom, nego sa sasvim jasnim stvarima od kojih se nijedan od ta dva komšijska naroda ne želi ograditi (uključujući i sportiste nerijetko). Nemojmo se praviti budale. Zašto ne navijaju protiv Makedonaca, Albanaca, Kosovljana? Ja lično ne omalovažavam sportski uspjeh, nego iznosim nepobitnu činjenicu, a to je da taj sportski uspjeh ni po čemu nije ključan za generalni prosperitet neke države.
To nije moje mišljenje, nego činjenica, a slobodno se možeš referisati na već gore pomenute prosperitetne države koje smo spominjali, a ima ih na pretek.
Ja ovdje ne pišem isključivo o košarci, ali napisano se odnosi i na košarku. To je valjda jasno nekome ko je naučio da čita s razumijevanjem.
Pa vidiš, trebala bi pisati isključivo o košarci, jer je tema isključivo o košarci i u košarkaškom podforumu. Imaš posebnu generalnu temu za neuspjeh BiH u sportu, sve ostalo je offtopic, kad već želiš biti specifična