sta ovo znaci? Kako?
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#4102 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovi testovi to otkrivaju koliko i toplomjer izvore vode...bumerangss wrote: ↑10/09/2023 08:56Vjerzj da trebaju ti testovi za sva radna mjesta... niste svijesni koloko F šifri ima što posljedica rata, covida... i to zvanično dijagnosticiranih a koliko teko onih latentnih![]()
Idiotska praksa u HR sa kojom se maltretiraju kandidati za radna mjesta prodavača, komercijaliste, magacionera i neke low level poslove, bukvalno legalni harasment.
Ono što je sav civilizovan svijet izbacio sa svog tržišta rada tada kao nepotrebno i besmisleno, mi se toga grčevito držimo, a istog gotovo da i nemamo.
Ovakve provjere imaju svrhu ako konkurišeš za kakvog kontrolora leta, pilota, spasioca, vojnika itd ili u ranim uzrastima za provjeru osobnosti i inteligencije...Ovu budaleštinu kome pošalješ sa dugogodišnjim iskustvom za posao npr komercijaliste ima da te pošalje u pm...
-
Hakiz
#4103 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa? Ako kandidat nema zakonsko ograničenje za rad, ako nema dijagnosticiranu bolest koja ga čini nesposobnim ili opasnim, ti ga zbog bolesti ne smiješ diskriminisati pri zaposlenjubumerangss wrote: ↑10/09/2023 08:56Vjerzj da trebaju ti testovi za sva radna mjesta... niste svijesni koloko F šifri ima što posljedica rata, covida... i to zvanično dijagnosticiranih a koliko teko onih latentnih![]()
A takvu dijagnozu ne uspostavlja ko zna kako sklepan test nekog HR-ovca, nego ovlaštena ljekarska komisija.
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... -u-BiH.pdf
Tako da taj test može biti i osnova za tužbe po spomenutom zakonu.
Kao što neko reče, zbog toga i postoji institut ljekarskog uvjerenja.
- vjeshalica
- Ozimician
#4105 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovo promjeni u "Ucitelj iz BiH radi kao Pfleger (njegovatelj) u Nürnbergu."vjeshalica wrote: ↑11/09/2023 09:56 https://avaz.ba/vijesti/bih/854526/ucit ... u-i-cazinu
Hoce lik da dovuce familiju...![]()
(dobijes sve isto)
-
zippoo87
#4106 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da...sve je to isto kod migracija.
Ne svidjaju se ni svabama svi ovi silni doseljenici ali im se svidja ugodan i komforan zivot sa visokim platama i dobrom ekonomijom.
Negdje dobijes,negdje izgubis.
Problem za nas u BiH kod uvoza ovih nepalaca je da ce robovlasnici nastaviti da kinje domace radnike i drze ocajne uslove rada...mada kada se sve stavi na papir,vise ga kosta nepalac sa smjestajem,hranom i platom nego domaci radnik,ali to je ta nelogicna logika bosanskog privatnika rahmana.
Ne svidjaju se ni svabama svi ovi silni doseljenici ali im se svidja ugodan i komforan zivot sa visokim platama i dobrom ekonomijom.
Negdje dobijes,negdje izgubis.
Problem za nas u BiH kod uvoza ovih nepalaca je da ce robovlasnici nastaviti da kinje domace radnike i drze ocajne uslove rada...mada kada se sve stavi na papir,vise ga kosta nepalac sa smjestajem,hranom i platom nego domaci radnik,ali to je ta nelogicna logika bosanskog privatnika rahmana.
-
markopd
#4107 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sam pisao ranije i ponoviću opet.Mogu oni uvesti Nepalce za neke poslove gdje jezik i nije toliko potreban kao npr. građevina kojoj stvarno nedostaje radne snage.Šta će sa ugostiteljstvom i turizmom?Sve i pod predpostavkom da neki od tih Nepalaca znaju engleski jezik,to nije dovoljno jer kod nas je pola raje nepismeno na maternjem jeziku,a kamoli da znaju naručiti nešto na stranom jeziku...zippoo87 wrote: ↑11/09/2023 10:53
- Ozimician
#4108 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sta ce sa turizmom - to vidi pod "Hrvatska i strani radnici" eto isto tako.markopd wrote: ↑11/09/2023 11:40Ja sam pisao ranije i ponoviću opet.Mogu oni uvesti Nepalce za neke poslove gdje jezik i nije toliko potreban kao npr. građevina kojoj stvarno nedostaje radne snage.Šta će sa ugostiteljstvom i turizmom?Sve i pod predpostavkom da neki od tih Nepalaca znaju engleski jezik,to nije dovoljno jer kod nas je pola raje nepismeno na maternjem jeziku,a kamoli da znaju naručiti nešto na stranom jeziku...zippoo87 wrote: ↑11/09/2023 10:53
- vjeshalica
#4109 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Razlika je izmedju lika iz Bangladesa i naseg pedagoga koji pere guzice u Njemackoj. Pitanje je da li ovaj iz Bangladesa moze dokazati ikakvu naobrazbu i sa cim, a o mentalitetu da ne govorim. Tako da je velika razlika.Ozimician wrote: ↑11/09/2023 10:01Ovo promjeni u "Ucitelj iz BiH radi kao Pfleger (njegovatelj) u Nürnbergu."vjeshalica wrote: ↑11/09/2023 09:56 https://avaz.ba/vijesti/bih/854526/ucit ... u-i-cazinu
Hoce lik da dovuce familiju...![]()
(dobijes sve isto)
- Ozimician
#4110 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Vjeruj da tako isto razmislja i prosjecan Njemac kad ga upitas za naseg pedagoga.vjeshalica wrote: ↑11/09/2023 12:06Razlika je izmedju lika iz Bangladesa i naseg pedagoga koji pere guzice u Njemackoj. Pitanje je da li ovaj iz Bangladesa moze dokazati ikakvu naobrazbu i sa cim, a o mentalitetu da ne govorim. Tako da je velika razlika.
- vjeshalica
#4111 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ljudima su predrasude kao losa stvar nametnute da bi nazor prihvatili ono sto nije ni pod kojim okolnostima prihvatljivo.Ozimician wrote: ↑11/09/2023 12:11Vjeruj da tako isto razmislja i prosjecan Njemac kad ga upitas za naseg pedagoga.vjeshalica wrote: ↑11/09/2023 12:06
Razlika je izmedju lika iz Bangladesa i naseg pedagoga koji pere guzice u Njemackoj. Pitanje je da li ovaj iz Bangladesa moze dokazati ikakvu naobrazbu i sa cim, a o mentalitetu da ne govorim. Tako da je velika razlika.
- Domaci izdajnik
#4112 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Griješiš
- Snake Eyes
#4113 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bosanac je evropski Afrikanac.
- Domaci izdajnik
#4114 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne bi se složio sa tobom. U zadnje vrijeme tamo ide školovan i sposoban kadar koji u sistemu gdje se rad i znanje cijene jako brzo iskažu.
- Ozimician
#4115 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Problem je sto prosjecan Njemac nije bas dosao u kontakt s Bosancima (ako uzmes prosjek i Njemacku kao cjelinu; ne ove regije gdje ima nasih dosta).Lajavikrelac wrote: ↑11/09/2023 12:33GriješišProsječan Njemac koji je došao u dodir sa Bosancima (pogotovo obrazovanim) ima o njima jako pozitivno mišljenje. Tamo gdje sam ja bio, čim kažeš da si iz Bosne, ako je poslodavac Njemac, kao da si mu dao dobru preporuku. Kod mog zeta gore u DE, kad me preporučio kod svog gazde Bavarca za neki poslić nabrzaka, ovaj mu rekao dovedi ga sa vama Bosancima nemam problema
![]()
Pa vjerujem da taj poslodavac zaposljava fizicku radnu snagu. - Ovdje pricamo o pedagozima.
Vjeruj da ce jedan pedagog iz BiH krv propisati dok se zaposli u struci u Njemackoj.
- Domaci izdajnik
#4116 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tačno da će se napatiti dok ne dobije posao u struci, ali opet ima šansu da se kroz edukaciju izdigne u karijeri, makar ona i nebila u toj struci. A u matičnoj zemlji je ovako bez obzira na trud i kvalifikacije:

- Ozimician
#4117 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma znas kako, razlog je sto u DE taj posao nije toliko atraktivan, nece ni kod nas biti uskoro, vec u nekim mjestima fali nastavnika.Lajavikrelac wrote: ↑11/09/2023 14:31 Tačno da će se napatiti dok ne dobije posao u struci, ali opet ima šansu da se kroz edukaciju izdigne u karijeri, makar ona i nebila u toj struci. A u matičnoj zemlji je ovako bez obzira na trud i kvalifikacije:
![]()
Da je atraktivan kao npr. Kontrolor leta - ne bi imao sansu nikad da dodje to te pozicije.
Ali svejedno, isto tako razmisljaju i ovi iz Bangladesa kad idu u BIH, sve su nijanse.
-
detroit-mercy
#4118 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A sta kaze prosjecni nijemac koji dodje u kontakt sa Indijcima i Bangladesanima (pogotovo obrazovanim)Lajavikrelac wrote: ↑11/09/2023 12:33GriješišProsječan Njemac koji je došao u dodir sa Bosancima (pogotovo obrazovanim) ima o njima jako pozitivno mišljenje. Tamo gdje sam ja bio, čim kažeš da si iz Bosne, ako je poslodavac Njemac, kao da si mu dao dobru preporuku. Kod mog zeta gore u DE, kad me preporučio kod svog gazde Bavarca za neki poslić nabrzaka, ovaj mu rekao dovedi ga sa vama Bosancima nemam problema
![]()
Al po obicaju, u nas cune najvece
- Ozimician
#4119 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
detroit-mercy wrote: ↑11/09/2023 14:48A sta kaze prosjecni nijemac koji dodje u kontakt sa Indijcima i Bangladesanima (pogotovo obrazovanim)Lajavikrelac wrote: ↑11/09/2023 12:33
GriješišProsječan Njemac koji je došao u dodir sa Bosancima (pogotovo obrazovanim) ima o njima jako pozitivno mišljenje. Tamo gdje sam ja bio, čim kažeš da si iz Bosne, ako je poslodavac Njemac, kao da si mu dao dobru preporuku. Kod mog zeta gore u DE, kad me preporučio kod svog gazde Bavarca za neki poslić nabrzaka, ovaj mu rekao dovedi ga sa vama Bosancima nemam problema
![]()
, IT sektor, inzinjering i masa drugih visoko kvalifikovanih poslova je puna ljudi iz ove dvije drzave
.
Al po obicaju, u nas cune najvece![]()
Po statistici, najvise plate medju svim Auslenderima u Njemackoj imaju Indijci, a najnize Poljaci, druge najnize Italijani.
-
mali_balon
#4120 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mi trazimo vece lopate dok oni traze vece plate....i naravno da ce svabomprije lopatu dat nego vecu platu
- Ozimician
#4121 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zato s Bosancima nema problema.mali_balon wrote: ↑11/09/2023 14:53 Mi trazimo vece lopate dok oni traze vece plate....i naravno da ce svabomprije lopatu dat nego vecu platu
-
mali_balon
#4122 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa daOzimician wrote: ↑11/09/2023 14:54Zato s Bosancima nema problema.mali_balon wrote: ↑11/09/2023 14:53 Mi trazimo vece lopate dok oni traze vece plate....i naravno da ce svabomprije lopatu dat nego vecu platu![]()
- Snake Eyes
#4123 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moja tvrdnja nema veze sa obrazovanjem.Lajavikrelac wrote: ↑11/09/2023 12:41 Ne bi se složio sa tobom. U zadnje vrijeme tamo ide školovan i sposoban kadar koji u sistemu gdje se rad i znanje cijene jako brzo iskažu.
- Optimus09
#4124 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Gdje radim,Nijemce moras lupom traziti,ako ga nadjes javio se vec bolestan.Stranci rade kao dva Nijemca.
Opet drazi im je lijeni Nijemac nego vrijedni stranac,kakve ustupke daju svojim ljudima,radnici u BiH mogu samo sanjati.
Opet drazi im je lijeni Nijemac nego vrijedni stranac,kakve ustupke daju svojim ljudima,radnici u BiH mogu samo sanjati.
-
Karikaturist
#4125 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ljudi vole svoje pa makar i govno bilo