Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Karikaturist
#10851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nevjerovatno postignuce, otici na more u Tucepe 
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#10852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje niko ne zna užitak krenuti sa Ilidže ujutru, biti za 30 minuta na Bjelašnici i uživati cijeli dan na skijama i apres-ski restoranima 
Vi koji to poredite sa Minhenom niste normalni, sad gledam, prvo skijaliste 95 kilometara, pa to je kao nama do Vlasica
Po tome je Bileca primorski grad
Vi koji to poredite sa Minhenom niste normalni, sad gledam, prvo skijaliste 95 kilometara, pa to je kao nama do Vlasica
Po tome je Bileca primorski grad
- skafiskafsnjak
#10853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ko je rekao da je brze doci? Uostalom, eo 55 min od mene do Garmischa.sehohari wrote: ↑10/09/2023 19:11 Ovdje niko ne zna užitak krenuti sa Ilidže ujutru, biti za 30 minuta na Bjelašnici i uživati cijeli dan na skijama i apres-ski restoranima
Po tome je Bileca primorski grad![]()
Drugo, porediti Garmisch npr sa Bjelasnicom..... nisi normalan
- PreWiBa
#10854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bio sam jedne godine u Tirolu na skijalistuskafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2023 19:27Pa ko je rekao da je brze doci? Uostalom, eo 55 min od mene do Garmischa.sehohari wrote: ↑10/09/2023 19:11 Ovdje niko ne zna užitak krenuti sa Ilidže ujutru, biti za 30 minuta na Bjelašnici i uživati cijeli dan na skijama i apres-ski restoranima
Po tome je Bileca primorski grad![]()
Drugo, porediti Garmisch npr sa Bjelasnicom..... nisi normalan![]()
Sto se tice uzitka, smatram da imam svako pravo na poredjenje, jesti poslije skijanja neki Braten i pitu ispod saca nije isto
Ti imas 90 kilometara do Garmischa autom, ali koliko ti treba dok dodjes do skijalista?
Bil mogao svaki dan 200 kilometara ici na 7 dana, pa onda svaki put jos izgubiti pola sata dok dodjes do gore?
- skafiskafsnjak
#10855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pricamo generalno o prednostima . On je rekao blizina mora, nekome je blizina jezera nekih, planina, skijalista ... znaci generalno pricamo. Ispade da je Garmisch rupcaga naspram Bjelasnice.sehohari wrote: ↑10/09/2023 19:33Bio sam jedne godine u Tirolu na skijalistuskafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2023 19:27
Pa ko je rekao da je brze doci? Uostalom, eo 55 min od mene do Garmischa.
Drugo, porediti Garmisch npr sa Bjelasnicom..... nisi normalan![]()
Sto se tice uzitka, smatram da imam svako pravo na poredjenje, jesti poslije skijanja neki Braten i pitu ispod saca nije isto![]()
Ti imas 90 kilometara do Garmischa autom, ali koliko ti treba dok dodjes do skijalista?
Bil mogao svaki dan 200 kilometara ici na 7 dana, pa onda svaki put jos izgubiti pola sata dok dodjes do gore?
Logicno da se balkancima vise jede pita od brezzela ili neceg drugog. Gledajuci na taj nacin, ne bih nikad otisao iz BiH.
Pa ko ide svaki dan ? Duplo je duze nego do Bjelasnice ali je autoput. Uostalom, 95 kilometara mi je udaljen dio gdje su skakaone.
-
goredole
#10856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja jos nisam upoznao nekoga da je napustio BIH zato da bi imao bolji pristup skijalistima 
- PreWiBa
#10857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro, uglavnom, blizina prirodi je bolja u BiH nego u Njemačkoj, i to je činjenica.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2023 19:43Pricamo generalno o prednostima . On je rekao blizina mora, nekome je blizina jezera nekih, planina, skijalista ... znaci generalno pricamo. Ispade da je Garmisch rupcaga naspram Bjelasnice.sehohari wrote: ↑10/09/2023 19:33
Bio sam jedne godine u Tirolu na skijalistu
Sto se tice uzitka, smatram da imam svako pravo na poredjenje, jesti poslije skijanja neki Braten i pitu ispod saca nije isto![]()
Logicno da se balkancima vise jede pita od brezzela ili neceg drugog. Gledajuci na taj nacin, ne bih nikad otisao iz BiH.
Pa ko ide svaki dan ? Duplo je duze nego do Bjelasnice ali je autoput. Uostalom, 95 kilometara mi je udaljen dio gdje su skakaone.
Nije rupčaga, ali mi to itekako moramo gledati iz bh. perspektive, ipak je ovo tema kada se Bosancu isplati iseljenje iz BiH, a ne Nijemcu...
Za ovo drugo mislim da me nisi razumio: 35 kilometara je do Bjelašnice, 30 do Jahorine, ali do vrha.
Ostaviš tu auto i pićiš. 90 kilometara je valjda samo do mjesta, pa onda moraš parkirati i žičarom do vrha.
Kad bi htio otići dva dana uzastopno, to je 400 kilometara jbt.
Ali općenito se slažem da svako ima svoje prioritete.
- PreWiBa
-
goredole
#10859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ma da, skijanje, priroda, izleti...ljudima koji rintaju 10-12 sati te teme su su n-tom mjestu
-
Smeagol
#10860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje stvarno niko ne ide na skijanjesehohari wrote: ↑10/09/2023 19:59Za ovo drugo mislim da me nisi razumio: 35 kilometara je do Bjelašnice, 30 do Jahorine, ali do vrha.skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2023 19:43
Pricamo generalno o prednostima . On je rekao blizina mora, nekome je blizina jezera nekih, planina, skijalista ... znaci generalno pricamo. Ispade da je Garmisch rupcaga naspram Bjelasnice.
Ostaviš tu auto i pićiš. 90 kilometara je valjda samo do mjesta, pa onda moraš parkirati i žičarom do vrha.
Ali općenito se slažem da svako ima svoje prioritete.
I na bjelašnici i na jahorini moraš parkirati pa žičarom prema gore, ne znam kako si ti to zamislio
Kao neko kome su glavni hobi putovanja i aktivni odmor (i skijanje između ostalog), smiješno mi je porediti mogućnosti putovanja iz njemačke i iz bosne.
Treba li porediti njemačku željeznicu sa našom, noćne vozove, linije do pariza, italije itd.
Avionom se leti direktno do svake države u evropi.
A ako neko hoće na dobre plaže, može i direktnim letom na karibe, tajland, sejšele, mozambik, zelenortska ostrva.
A da je hrvatska autom bliža iz bosne nego iz njemačke, to je, mora se priznati, istina
- PreWiBa
#10861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa valjda je fol u tome šta moreš raditi preko vikenda, isti dan i tkd. Blizina aerodromima je druga stvar.Smeagol wrote: ↑10/09/2023 20:18Ovdje stvarno niko ne ide na skijanjesehohari wrote: ↑10/09/2023 19:59
Za ovo drugo mislim da me nisi razumio: 35 kilometara je do Bjelašnice, 30 do Jahorine, ali do vrha.
Ali općenito se slažem da svako ima svoje prioritete.![]()
I na bjelašnici i na jahorini moraš parkirati pa žičarom prema gore, ne znam kako si ti to zamislioRazlika je što u garmischu žičare kreću u biti iz samog grada.
Kao neko kome su glavni hobi putovanja i aktivni odmor (i skijanje između ostalog), smiješno mi je porediti mogućnosti putovanja iz njemačke i iz bosne.
Treba li porediti njemačku željeznicu sa našom, noćne vozove, linije do pariza, italije itd.
A ako neko hoće na dobre plaže, može i direktnim letom na karibe, tajland, sejšele, mozambik, zelenortska ostrva.
A da je hrvatska autom bliža iz bosne nego iz njemačke, to je, mora se priznati, istina![]()
Bio sam u Austriji i na Bjelašnici, Jahorini, Vlašiću (i Rostovu, ali mislim da se to ne pika).
Kada dođeš do Bjelašnice, gore parkiraš auto i sve ti je na dlanu, i žičare, i restorani i sve.
U Austriji, moraš u gradu parkirati auto, onda čekati na žičaru do gore, i onda si tek na nekom gruntu odakle ideš na staze
- Dope_Man
#10862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas tako.. iz BiH dostupne 1-2 destinacije (CG i HR), i to drndanje magistralnim putevima, prakticno bez AP osim kroz HR. A o letu na bilo sta sto nije 2-3 baze za prevoz dijaspore ili ovih par arapskih destinacija... nula bodova. A evo ukide se i dosta tih letova u zadnjih par mjeseciSmeagol wrote: ↑10/09/2023 20:18 smiješno mi je porediti mogućnosti putovanja iz njemačke i iz bosne.
A da je hrvatska autom bliža iz bosne nego iz njemačke, to je, mora se priznati, istina![]()
Apsolutno neuporedivo.
- skafiskafsnjak
#10863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Blizina mora je bitna, a blizina aerodroma druga stvar. Pa neko ce otici preko vikenda u Barselonu, Paris, Prag, Bec itd itd.sehohari wrote: ↑10/09/2023 20:25Pa valjda je fol u tome šta moreš raditi preko vikenda, isti dan i tkd. Blizina aerodromima je druga stvar.Smeagol wrote: ↑10/09/2023 20:18
Ovdje stvarno niko ne ide na skijanje![]()
I na bjelašnici i na jahorini moraš parkirati pa žičarom prema gore, ne znam kako si ti to zamislioRazlika je što u garmischu žičare kreću u biti iz samog grada.
Bio sam u Austriji i na Bjelašnici, Jahorini, Vlašiću (i Rostovu, ali mislim da se to ne pika).
Kada dođeš do Bjelašnice, gore parkiraš auto i sve ti je na dlanu, i žičare, i restorani i sve.
U Austriji, moraš u gradu parkirati auto, onda čekati na žičaru do gore, i onda si tek na nekom gruntu odakle ideš na staze
Zato ja kazem, generalno sve su to prednosti.
Sad, da li je bitnija infrastruktura i kvalitet usluge od blizine ? Da li je bolje da se duze vozis i dobijes top stvar ili da se krace vozis i dobijes prosjek?
Opet ovisi od osobe do osobe.
Ali svakako da se neko nece zbog toga seliti negdje.
- PreWiBa
#10864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja uopšte nisam pričao o blizini "moretu".skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2023 20:32Blizina mora je bitna, a blizina aerodroma druga stvar. Pa neko ce otici preko vikenda u Barselonu, Paris, Prag, Bec itd itd.sehohari wrote: ↑10/09/2023 20:25
Pa valjda je fol u tome šta moreš raditi preko vikenda, isti dan i tkd. Blizina aerodromima je druga stvar.
Sad, da li je bitnija infrastruktura i kvalitet usluge od blizine ? Da li je bolje da se duze vozis i dobijes top stvar ili da se krace vozis i dobijes prosjek?
Inače ne mislim puno o stvarima poput "meni je more samo 4 sata udaljeno umjesto 10 ili 12". U svakom slučaju moraš prenoćiti dole ako nećeš da odmor bude patnja.
I ja imam u krugu od 2-3 sata vožnje Brisel i Amsterdam, a za 5-6 sati sam u Berlinu i Parizu.
Nikad, ama baš nikad nisam čuo nekoga da kaže "ja volim živjeti u ruhrskom području zato što imam samo sat i po do Nizozemske".
- Ozimician
#10865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Malo jeste i iskrivljena perspektiva; ovdje se postavlja pretpostavka da svi u Njemačkoj imaju aerodrom pod nosom.
Meni je u BIH aerodrom bio bliži nego u Njemačkoj, recimo da dođem do Memmingena trebam 2x presjedati, bukvalno dan izgubim, a o kašnjenju vozova da ne pričam. Do Minhena mi je bliže, ali opet sati i po autom skoro i odatle nema tih jeftinih letova koji se spominju baš.
A recimo imam poznanike koji žive u dijelovima Njemačke kojima je do prvog međunarodnog aerodroma 3h. Dok imaš i ove u NRW koji imaju 3 aerodroma jedan do drugog npr.
Kakogod, ne mislim da je bilo ko otišao iz tog razloga u DE, al hajd.
Meni je u BIH aerodrom bio bliži nego u Njemačkoj, recimo da dođem do Memmingena trebam 2x presjedati, bukvalno dan izgubim, a o kašnjenju vozova da ne pričam. Do Minhena mi je bliže, ali opet sati i po autom skoro i odatle nema tih jeftinih letova koji se spominju baš.
A recimo imam poznanike koji žive u dijelovima Njemačke kojima je do prvog međunarodnog aerodroma 3h. Dok imaš i ove u NRW koji imaju 3 aerodroma jedan do drugog npr.
Kakogod, ne mislim da je bilo ko otišao iz tog razloga u DE, al hajd.
- skafiskafsnjak
#10866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa podrazumjeva se da je prednost kada je grad dobro uvezan sa ostatkom svijeta i Evrope.sehohari wrote: ↑10/09/2023 20:38Ja uopšte nisam pričao o blizini "moretu".skafiskafsnjak wrote: ↑10/09/2023 20:32
Blizina mora je bitna, a blizina aerodroma druga stvar. Pa neko ce otici preko vikenda u Barselonu, Paris, Prag, Bec itd itd.
Inače ne mislim puno o stvarima poput "meni je more samo 4 sata udaljeno umjesto 10 ili 12". U svakom slučaju moraš prenoćiti dole ako nećeš da odmor bude patnja.
I ja imam u krugu od 2-3 sata vožnje Brisel i Amsterdam, a za 5-6 sati sam u Berlinu i Parizu.
Nikad, ama baš nikad nisam čuo nekoga da kaže "ja volim živjeti u ruhrskom području zato što imam samo sat i po do Nizozemske".
Ma rasprava je krenula otkako je dr forumas napisao to kao prednost.
Bas se pitam koji je procenat ljudi koji su ostali dole zbog toga
Ali rekao sam generalno, ako se navodi prednost sto je more blizu, onda su prednost top skijalista i ski centri kao i povezanost.
-
Smeagol
#10867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znači na bjelašnici parkiraš, sjedneš na žičaru i ideš gore na staze,
A u njemačkoj parkiraš, čekaš žičaru pa tek onda sjedneš i ideš gore na neko brdo gdje su staze,
Mislim da sam shvatio razliku
Drugo, ne shvatam te izjave "bosna ima tako lijepu prirodu", "šteta ovakve prirode"...
Šta mi to imamo što drugi nemaju?
Pada mi prvo na pamet da je una i još neke rijeke čišće od većine drugih, al slično lijepa je i soča u sloveniji, zrmanja u hrvatskoj ili voidomatis u grčkoj.
Osim toga, šta imamo što većina drugih nema?
A u njemačkoj parkiraš, čekaš žičaru pa tek onda sjedneš i ideš gore na neko brdo gdje su staze,
Mislim da sam shvatio razliku
Drugo, ne shvatam te izjave "bosna ima tako lijepu prirodu", "šteta ovakve prirode"...
Pada mi prvo na pamet da je una i još neke rijeke čišće od većine drugih, al slično lijepa je i soča u sloveniji, zrmanja u hrvatskoj ili voidomatis u grčkoj.
-
elcaliente
#10868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako kupiti nekretninu u Minhenu a u isto vrijeme ici na Alpe na skijanje. Moraju se znati prioriteti

- PreWiBa
#10869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ništa jarane, ništa.Smeagol wrote: ↑10/09/2023 20:51 Znači na bjelašnici parkiraš, sjedneš na žičaru i ideš gore na staze,
Mislim da sam shvatio razliku![]()
Čak i Mančester ima ljepšu prirodu.
- Ozimician
#10870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zavisi, ja kad bih birao zemlju s najljepšom prirodom u kompaktnom pakovanju izabrao bih Sloveniju.Smeagol wrote: ↑10/09/2023 20:51 Znači na bjelašnici parkiraš, sjedneš na žičaru i ideš gore na staze,
BiH je u toj kategoriji također.
Moraš razumjeti da u Evropi praktično sve što je lijepo se nalazi u predjelu Alpi i predjelu Mediterana. Sve izvan toga, je stvarno bezveze, 80% Njemačke, cijela istočna Evropa...
BiH ima i planinski dio i mediteranski i to jako blizu; što malo koja zemlja ima.
- ZoomZoomKiwi
#10871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Čuj Bjelašnica za skijanje hahahaha. Sranje planina, uništena divljom gradnjom. A staze su presmiješne.
Jedina planina u BiH vrijedna pomena, ako si skijaš, jeste Jahorina.
A ko nije skijao na Alpama, u bilo kojem selu, ne mora biti sa FIS-ovog kalendara, njemu je naravno Bjelašnica domet.
A ko nije skijao na Alpama, u bilo kojem selu, ne mora biti sa FIS-ovog kalendara, njemu je naravno Bjelašnica domet.
-
elcaliente
#10872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prirodu ne znam, ali bolje zene ima definitivno.sehohari wrote: ↑10/09/2023 20:52Ništa jarane, ništa.Smeagol wrote: ↑10/09/2023 20:51 Znači na bjelašnici parkiraš, sjedneš na žičaru i ideš gore na staze,
Čak i Mančester ima ljepšu prirodu.
Mancester, Mancester, eh to je nesto posebno za svakog momka.
- Ozimician
#10873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U kojim si ti selima skijao na Alpama ?EFD22 wrote: ↑10/09/2023 20:56 Čuj Bjelašnica za skijanje hahahaha. Sranje planina, uništena divljom gradnjom. A staze su presmiješne.
- PreWiBa
#10874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slovenija je Alibaba verzija zapada.Ozimician wrote: ↑10/09/2023 20:54Pa zavisi, ja kad bih birao zemlju s najljepšom prirodom u kompaktnom pakovanju izabrao bih Sloveniju.Smeagol wrote: ↑10/09/2023 20:51 Znači na bjelašnici parkiraš, sjedneš na žičaru i ideš gore na staze,
BiH je u toj kategoriji također.
Moraš razumjeti da u Evropi praktično sve što je lijepo se nalazi u predjelu Alpi i predjelu Mediterana. Sve izvan toga, je stvarno bezveze, 80% Njemačke, cijela istočna Evropa...
Plate za OFR uopšte nisu tolike, a naročito kod ovih visokokvalifikovanih imaš baš mala primanja.
- PreWiBa
#10875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
De jarane, ne prosipaj se, nisi mako iz Zenice a praviš se da znaš cijeli svijetEFD22 wrote: ↑10/09/2023 20:56 Čuj Bjelašnica za skijanje hahahaha. Sranje planina, uništena divljom gradnjom. A staze su presmiješne.