drug_profi wrote: ↑08/09/2023 17:39
Evo da ti ja kazem. Interes velikih je da Rusija prestane biti prijetnja Europi, po mogucnosti sto jeftinije.
A to ce se desiti samo ako Rusija postane vojno nebitna. Barem kratkorocno dok se Poljska i Ukrajina pretvore u bedeme.
Dakle izmjene granica i nekakvu dejtoni samo uvode Europu i NATO u arenu u buducem ratu kojeg ce Rusija odmah povest cim uzmogne.
Mjenjanje granica silom bi nagovorilo i druge da probaju isto, pa bi posjedovanje atomske bombe postalo stvar opstanka. To sve zatim vodi sve izvjesnijem nuklearnom ratu.
Razumijem ja to sve. Kao mali covjek bi volio da se agreorska zemlja dotuce toliko da se da primjer svima kako funkcionise napad na drugoga. No covjek nije dostigao taj nivo, jer se sve vrti oko interesa, moci, odnosno novca. To valjda mi najbolje znamo, gdje dobro nije pobijedilo zlo. Agresor je nagradjen s dijelom teritorije, a pomocnik agresora, odnosno inicijator agresije je sada miljenik zapada. Sto li? Pa interesi.
Sto se tice Ukrajine, zivi bili pa vidjeli. Ja bih kao normalan covjek volio da se vrati u granice prije 2014. Da svaki agresor izadje iz Ukrajine u vreci. No to se nece dogoditi, upravo radi interesa.
U prilog tome, na mala vrata dvije vijesti:
Lideri zemalja članica G20 skupine okupili su se na sastanku u Indiji gdje se razgovara o brojnim globalno važnim pitanjima, a najvažnija informacija koja dolazi iz Delhija odnosi se na dogovor o zajedničkoj deklaraciji.
Iako se govorilo o tome kako se lideri neće moći dogovoriti oko ključnih pitanja, čini se da su ipak postigli konsenzus.
Znaci preslo se preko hiljada ubijenih ukrajinaca. Preci se se i preko ostalih, samo dok se interesi poklope.
Nakon stisnute šake slijedi pružena ruka: Pozdrav Bidena i Bin Salmana ponovo u fokusu javnosti
Interesi i samo interesi. Moze biti jos hiljade kajsoguja, ali gdje je potreban inetres, sve se zaboravi.