Profesionalna deformacija.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#44727 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Situacija od danas (pa vi ocijenite da li sam ispravno postupio):
Vozim kroz Visoko sporednom ulicom, tu je u pravilu slab saobraćaj, i ispred mene vidim vozilo auto škole koje se namješta za paralelno parkiranje. Kandidat je poravnao vozilo sa parkiranim vozilom i ubacio u rikverc. Stanem malo ranije da ga ne dekoncentrišem i čekam, kontam neće predugo to trajati, ne žurim a nema nikoga iza mene. Dok on polako kreće unazad i mota puni desni iza mene nailazi neka Toyota. Upalim sva četiri da signaliziram da se ispred mene nešto dešava i da zato čekam (ako već ne vidi, a mogao je vidjeti). Ali, ovaj me zaobilazi sa desne strane i provlači se pored vozila auto škole koje je već skoro u fazi kad treba motati puni lijevi. Koliko sam vidio, vozač Toyote nije nešto žurio nego naprosto nije htio da stane.
Auto škola je završila parkiranje pa sam krenuo i stigao Toyotu nekih pedesetak metara dalje na uključenju na glavnu cestu. Da napomenem: ukupno vrijeme čekanja mi nije bilo duže od dvije minute, vjerovatno i kraće. Duže sam čekao da se uključim na glavnu cestu.
Inače, kad god mogu a da ne smetam drugima, sačekam da vozilo obavi radnju parkiranja ili izlaska sa parking mjesta, ne mora biti u pitanju vozilo auto škole. A i malo sebe navikavam na strpljenje u vožnji, nije zdravo nervirati se za sitnice.
Dakle, da li sam trebao bez zaustavljanja proći pored auto škole? Ili je ispravno što sam čekao da kandidat obavi radnju?
Još jednom da napomenem: nije glavni put, sporedni je i rijetko kad prođe koji auto (zato je instruktor vjerovatno i izabrao ovu ulicu da vježba bočno parkiranje).
Vozim kroz Visoko sporednom ulicom, tu je u pravilu slab saobraćaj, i ispred mene vidim vozilo auto škole koje se namješta za paralelno parkiranje. Kandidat je poravnao vozilo sa parkiranim vozilom i ubacio u rikverc. Stanem malo ranije da ga ne dekoncentrišem i čekam, kontam neće predugo to trajati, ne žurim a nema nikoga iza mene. Dok on polako kreće unazad i mota puni desni iza mene nailazi neka Toyota. Upalim sva četiri da signaliziram da se ispred mene nešto dešava i da zato čekam (ako već ne vidi, a mogao je vidjeti). Ali, ovaj me zaobilazi sa desne strane i provlači se pored vozila auto škole koje je već skoro u fazi kad treba motati puni lijevi. Koliko sam vidio, vozač Toyote nije nešto žurio nego naprosto nije htio da stane.
Auto škola je završila parkiranje pa sam krenuo i stigao Toyotu nekih pedesetak metara dalje na uključenju na glavnu cestu. Da napomenem: ukupno vrijeme čekanja mi nije bilo duže od dvije minute, vjerovatno i kraće. Duže sam čekao da se uključim na glavnu cestu.
Inače, kad god mogu a da ne smetam drugima, sačekam da vozilo obavi radnju parkiranja ili izlaska sa parking mjesta, ne mora biti u pitanju vozilo auto škole. A i malo sebe navikavam na strpljenje u vožnji, nije zdravo nervirati se za sitnice.
Dakle, da li sam trebao bez zaustavljanja proći pored auto škole? Ili je ispravno što sam čekao da kandidat obavi radnju?
Još jednom da napomenem: nije glavni put, sporedni je i rijetko kad prođe koji auto (zato je instruktor vjerovatno i izabrao ovu ulicu da vježba bočno parkiranje).
- Snake Eyes
#44728 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Trebao si izaći iz vozila, postaviti crveni trokut, obući prsluk i mahajući rukama zaustaviti saobraćaj dok kandidat ne parkira.
- Laplace
#44729 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Snake Eyes wrote: ↑07/09/2023 18:53 Trebao si izaći iz vozila, postaviti crveni trokut, obući prsluk i mahajući rukama zaustaviti saobraćaj dok kandidat ne parkira.
- Ateista
#44730 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I pored detaljnog objasnjenja, tesko je tacno dozivjeti datu situaciju i procijeniti kako bih ja reagovao u datom momentu, pogotovo sto ne poznajem tu lokaciju.Laplace wrote: ↑07/09/2023 18:50 Situacija od danas (pa vi ocijenite da li sam ispravno postupio):
Vrlo lako moguce da bih zaobisao autoskolu ako vidim da je bezbjedno, svejedno sto je manje od dvije minute i ako ne zurim vjerovatno mi se ne bi dalo cekati, ako je autoskola vec zagradila prolaz dovoljno da se ne moze bezbjedno proci onda bih vjerovatno sacekao.
Taj sto je prosao je mozda mislio da ta tvoja 4 zmigavca znace da stojis i cekas mozda da se parkiras tu, ili nesto drugo, pa je zato prosao, mozda je tako protumacio, opet moguce da bih ja da sam na mjestu togvozaca iza tako protumacio i prosao kad vidim da neko daje sva 4 zmigavca.
Pogresno sigurno nisi uradio, ako ti se ne zuri nikakav problem nije sacekati.
Da li je onaj sto je prosao pogrijesio, to mi je vec tesko procijeniti ovako.
- drug_profi
#44731 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Drzi lik u gradskoj voznji nekih 30-40 metara rastojanja. Vozi nekih 40. Kao i ostali.
I na trepcuce zeleno ne dodaje gas, taman prolazi na zuto.
Ja moram stati.
Jebomater, tacno bih ubio i njega i saputnike, ne bi me sekunde savjest grizla...
Ja moram stati.
Jebomater, tacno bih ubio i njega i saputnike, ne bi me sekunde savjest grizla...
-
zigson
#44732 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
drug_profi wrote: ↑07/09/2023 23:33 Drzi lik u gradskoj voznji nekih 30-40 metara rastojanja. Vozi nekih 40. Kao i ostali.
Ja moram stati.
- canvra888
#44733 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vala onim guslarima što otpočnu preticanje davno nekad pa im mrsko stisnut gas i treba blicati i blicam im. Još takvi nerijetko po pravilu još nakon što preteknu ostanu u lijevoj traci pa im moraš i blicat i svirat, a nekad najzad i desnom ih zaobići...
Uredu je kad otpočneš radnju preticanja, a nigdje nikog u retrovizoru pa ostaviš na tempomatu da bude brzina koja je i bila, ali čim vidiš u retrovizoru nekog iole blizu u lijevoj traci, odmah na gas da se što prije izvrži preticanje, a ne guslanija pa da neko zbog tebe mora drastičnije kočiti.
- drug_profi
#44734 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
srklet me uhvati kad vidim nekog da me stize dok ja vozim 150 u lijevoj.
Sto prije zavrsavam i bjezim
Sto prije zavrsavam i bjezim
-
zdruzdjo
#44735 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Najvaznije nisi napisao.drug_profi wrote: ↑07/09/2023 23:33 Drzi lik u gradskoj voznji nekih 30-40 metara rastojanja. Vozi nekih 40. Kao i ostali.
Ja moram stati.
Hajde pogadjaj sta.
Spoiler
Show
Kojom trakom vozi
-
zdruzdjo
#44736 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jeee te u jednom Visokom auto skole uce kandidate paralelnom parkiranju, a u Sarajevu gdje imas sigurno 70% parkinga gdje to moras, te ne uce. Nisam vjerovao kad mi je sin rekao kako to ne uce i nema na polaganju. Kad sam polagao 1996-te, to mi je bilo sigurno svaki cas na obuci da barem jednom prodjem. I na lijevu i na desnu stranu parkiranje.Laplace wrote: ↑07/09/2023 18:50 Situacija od danas (pa vi ocijenite da li sam ispravno postupio):
........................i ispred mene vidim vozilo auto škole koje se namješta za paralelno parkiranje. Kandidat je poravnao vozilo sa parkiranim vozilom i ubacio u rikverc..............................
- Laplace
#44737 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako sam i ja shvatio njegov postupak. Kod nas nije rijetkost da neko stane u traci i nešto čeka.Ateista wrote: ↑07/09/2023 23:19I pored detaljnog objasnjenja, tesko je tacno dozivjeti datu situaciju i procijeniti kako bih ja reagovao u datom momentu, pogotovo sto ne poznajem tu lokaciju.Laplace wrote: ↑07/09/2023 18:50 Situacija od danas (pa vi ocijenite da li sam ispravno postupio):
Vrlo lako moguce da bih zaobisao autoskolu ako vidim da je bezbjedno, svejedno sto je manje od dvije minute i ako ne zurim vjerovatno mi se ne bi dalo cekati, ako je autoskola vec zagradila prolaz dovoljno da se ne moze bezbjedno proci onda bih vjerovatno sacekao.
Taj sto je prosao je mozda mislio da ta tvoja 4 zmigavca znace da stojis i cekas mozda da se parkiras tu, ili nesto drugo, pa je zato prosao, mozda je tako protumacio, opet moguce da bih ja da sam na mjestu togvozaca iza tako protumacio i prosao kad vidim da neko daje sva 4 zmigavca.
Pogresno sigurno nisi uradio, ako ti se ne zuri nikakav problem nije sacekati.
Da li je onaj sto je prosao pogrijesio, to mi je vec tesko procijeniti ovako.
- Laplace
#44738 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Neki imaju običaj preticanje na autoputu početi prerano, ono bar pola kilometra prije nego što će doći do vozila koje pretiču. I onda ja stižem to vozilo i trebam u preticanje, ali me ovaj u lijevoj sustiže pa moram kočiti. Naravno, njegova brzina je tolika da niti ja mogu bezbjedno preteći niti će on proći dovoljno brzo da ja ne moram da kočim. Mislim da je svako od nas naišao na takve, česta su pojava.canvra888 wrote: ↑08/09/2023 01:22Vala onim guslarima što otpočnu preticanje davno nekad pa im mrsko stisnut gas i treba blicati i blicam im. Još takvi nerijetko po pravilu još nakon što preteknu ostanu u lijevoj traci pa im moraš i blicat i svirat, a nekad najzad i desnom ih zaobići...
Uredu je kad otpočneš radnju preticanja, a nigdje nikog u retrovizoru pa ostaviš na tempomatu da bude brzina koja je i bila, ali čim vidiš u retrovizoru nekog iole blizu u lijevoj traci, odmah na gas da se što prije izvrži preticanje, a ne guslanija pa da neko zbog tebe mora drastičnije kočiti.
- Laplace
#44739 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam položio 2001. i na poligonu su lijevo i desno parkiranje bili obavezni i na obuci i na polaganju. Ali, nismo učili okomito parkiranje.zdruzdjo wrote: ↑08/09/2023 06:37Jeee te u jednom Visokom auto skole uce kandidate paralelnom parkiranju, a u Sarajevu gdje imas sigurno 70% parkinga gdje to moras, te ne uce. Nisam vjerovao kad mi je sin rekao kako to ne uce i nema na polaganju. Kad sam polagao 1996-te, to mi je bilo sigurno svaki cas na obuci da barem jednom prodjem. I na lijevu i na desnu stranu parkiranje.Laplace wrote: ↑07/09/2023 18:50 Situacija od danas (pa vi ocijenite da li sam ispravno postupio):
........................i ispred mene vidim vozilo auto škole koje se namješta za paralelno parkiranje. Kandidat je poravnao vozilo sa parkiranim vozilom i ubacio u rikverc..............................
-
kakaljin
#44740 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je u zadnje vrijeme sve cesce i jos primjetim da se gleda u retrovizor i faca mu sretna kao e super zajebo sam ovoga izadrug_profi wrote: ↑07/09/2023 23:33 Drzi lik u gradskoj voznji nekih 30-40 metara rastojanja. Vozi nekih 40. Kao i ostali.
Ja moram stati.
- Ateista
#44741 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To redovno vidjam, mislim cak i da neki to namjerno rade.drug_profi wrote: ↑07/09/2023 23:33 Drzi lik u gradskoj voznji nekih 30-40 metara rastojanja. Vozi nekih 40. Kao i ostali.
Ja moram stati.
-
Naslovnica
#44742 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Definitivno jedna od odvratnijih stvari u saoubraćaju.Ateista wrote: ↑08/09/2023 08:15To redovno vidjam, mislim cak i da neki to namjerno rade.drug_profi wrote: ↑07/09/2023 23:33 Drzi lik u gradskoj voznji nekih 30-40 metara rastojanja. Vozi nekih 40. Kao i ostali.
Ja moram stati.
Još gore je kad doda malo gasa ako je žuto, ali taman da ovaj iza njega ne može proći.
Pun grad debila i bolikuraca, fuj.
- Ateista
#44743 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Stoka nekulturna, bilo da je namjerno ili ne, jako je ruzno i bezobrazno.Naslovnica wrote: ↑08/09/2023 08:24Definitivno jedna od odvratnijih stvari u saoubraćaju.
Još gore je kad doda malo gasa ako je žuto, ali taman da ovaj iza njega ne može proći.
-
kakaljin
#44744 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tolika je nekultura u saobracaju da dovodi da se nekada mora napraviti prekrsaj da bi mogao normalnije voziti. Ovo je sve gore i gore stanje u saobracaju.Ateista wrote: ↑08/09/2023 08:37Stoka nekulturna, bilo da je namjerno ili ne, jako je ruzno i bezobrazno.Naslovnica wrote: ↑08/09/2023 08:24
Definitivno jedna od odvratnijih stvari u saoubraćaju.
- Ateista
#44745 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma katastrofa, jedni su nekulturni i bezobrazni, drugi smotani i nesposobni, treci i jedno i drugo, malo je normalnih vozaca danas.
-
kakaljin
#44746 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma ima svega, ali da makar se vodi racuna i prati saobracaj da se moze reagovati na vrijeme i ne ometati ostale ucesnike u saobracaju da normalno voze. Neka svako vozi kako hoce ali nemoj druge ometati.
Samo kada si za volanom budi skoncentrisan i prati sitauciju. Svima bi lakse bilo voziti.
- Ateista
#44747 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako ce biti koncentrisan kad usput drkaju po fb, instagramu,viberu i slicno. Zamisli dodje notofikacija a on ne pogleda i ne odgovori ili ne lajka u roku od 2 minute, nesto bi mu se desilo. Ipak im je to prioritetnije od saobracaja.kakaljin wrote: ↑08/09/2023 09:22Ma ima svega, ali da makar se vodi racuna i prati saobracaj da se moze reagovati na vrijeme i ne ometati ostale ucesnike u saobracaju da normalno voze. Neka svako vozi kako hoce ali nemoj druge ometati.
Samo kada si za volanom budi skoncentrisan i prati sitauciju. Svima bi lakse bilo voziti.
Koliko god licno bio protiv AI koji samostalno upravlja vozilom u saobracaju, mozda je i dobro da sto prije to zazivi kod nas, ne moze AI nikako biti goti od nasih vozaca.
-
kakaljin
#44748 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako nista AI bi komunicirao sa ostalim AI autima i lakse bi se dogovorili ko da prije prodje da niko nikome ne smeta.Ateista wrote: ↑08/09/2023 09:27Kako ce biti koncentrisan kad usput drkaju po fb, instagramu,viberu i slicno. Zamisli dodje notofikacija a on ne pogleda i ne odgovori ili ne lajka u roku od 2 minute, nesto bi mu se desilo. Ipak im je to prioritetnije od saobracaja.kakaljin wrote: ↑08/09/2023 09:22
Ma ima svega, ali da makar se vodi racuna i prati saobracaj da se moze reagovati na vrijeme i ne ometati ostale ucesnike u saobracaju da normalno voze. Neka svako vozi kako hoce ali nemoj druge ometati.
Koliko god licno bio protiv AI koji samostalno upravlja vozilom u saobracaju, mozda je i dobro da sto prije to zazivi kod nas, ne moze AI nikako biti goti od nasih vozaca.
- JavierBosnia
#44749 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ponasanje u raskrsnicama je postalo za proucavanja. Ima raskrsnica gdje prodju 2-3 auta na zeleno. Na Otoci kolona 10 auta čeka skretanje i 3 intervala trebaju da prođem. Razmak izmedju auta po 2 metra skoro. A tek ova skretanja desna, pa dodju do pjesackog jedva 2 auta, onaj prvi se odmakne od njega 5 metara i dok se pjesaci izredaju zatvori se semafor. Zasto ljudi ne koriste i drugu traku kada ima prostora? Pa sigurno duplo vise auta moze proci samo da se malo mozak ukljuci.

Ili su mi gori ovi za skretanje lijevo preko raskrsnice, pa dodje stane negdje prije pruge, a iza ostane auta tako da su u problemu jer se ovima pali zeleno na glavnoj cesto. Plava linija je malo specifičnija i zavisi od situacije mora se koristiti da se ne blokira prostor, ali suština je u prilagodjavanju situaciji koje kod nas nema.

Ili su mi gori ovi za skretanje lijevo preko raskrsnice, pa dodje stane negdje prije pruge, a iza ostane auta tako da su u problemu jer se ovima pali zeleno na glavnoj cesto. Plava linija je malo specifičnija i zavisi od situacije mora se koristiti da se ne blokira prostor, ali suština je u prilagodjavanju situaciji koje kod nas nema.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#44750 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Poseban hejt za batice koji upale sva 4 u ulici gdje se jedva 2 auto mimoidju pa naprave " čep" epskih razmjera