Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#62876 Re: Zeničani
Zna li neko kakve su plate komercijaliste u Almy doo?
- N.N.
#62877 Re: Zeničani
Kod mene drug bio dole.
Taman pred navrsene 3 g i ugovor na neodredjeno, sve ih zamijenilo.
Sefera onog, bio direktor markentinga i njih 4-5 komercijalista.
Seljacka firma ukratko.
Taman pred navrsene 3 g i ugovor na neodredjeno, sve ih zamijenilo.
Sefera onog, bio direktor markentinga i njih 4-5 komercijalista.
Seljacka firma ukratko.
- Casual's
#62878 Re: Zeničani
To je bilo jer su angazovali nekog vanjskog "strucnjaka" da im popravi poslovanje. Sjebali su mnogo toga u sustini. Sefer kao direktor marketinga, a slali ga da lijepi folije po staklima.
- anex
- Nindža revizor
#62879 Re: Zeničani
Zvali me na razgovor za komercijalu Baumy proizvoda.
Ne znam da li da idem...
Vrijedi li slušat uslove...
- ZoomZoomKiwi
#62880 Re: Zeničani
Vidi, Almy je klasični ba**a gazda, znači očekuj svašta. Bude većinu vremena OK, nema šta, ali se dese neke gluposti s vremena na vrijeme. Koliko je to do gazde toliko je i do radnih kolega tvojih. Neko nešto ukrade ili nešto zafali zbog bilo čega, on odmah svima, ali bukvalno svima, bez obzira na odjel, skine pofinu svoticu sa sljedeće plate.
Mislim, ako ti se da trpiti tako neke stvari, velika je firma, ne istražuju ko je i šta uradio, kad je pušit', svi puše.
Od firmi koje su dobre za komercijaliste (nije reklama, ovo govorim iz iskustva njihovih komercijalista) definitivno bih izdvojio Gama Electronic Žepče, Elektro Jurić Mostar. Imaju obje firme po makar jednog na ovom regionu, i svi uslovi su manje više odlični. Fer i pošten odnos prema radniku, uključen si u mnoge stvari, i baš si pripažen. Naravno da se traži od tebe da to sve zaradiš, jebiga, ali ako se pokažeš, očekuj i nagradu.
Pored njih ima još samo par firmi čiji komercijalista kad mi dođe nikad ne kuka (nijednoj gazda nije bošnjak
), nego samo hvali. A bgmi iz Almya sam svašta čuo, al' raja hoće i svašta da priča ima i tog'.
Mislim, ako ti se da trpiti tako neke stvari, velika je firma, ne istražuju ko je i šta uradio, kad je pušit', svi puše.
Od firmi koje su dobre za komercijaliste (nije reklama, ovo govorim iz iskustva njihovih komercijalista) definitivno bih izdvojio Gama Electronic Žepče, Elektro Jurić Mostar. Imaju obje firme po makar jednog na ovom regionu, i svi uslovi su manje više odlični. Fer i pošten odnos prema radniku, uključen si u mnoge stvari, i baš si pripažen. Naravno da se traži od tebe da to sve zaradiš, jebiga, ali ako se pokažeš, očekuj i nagradu.
Pored njih ima još samo par firmi čiji komercijalista kad mi dođe nikad ne kuka (nijednoj gazda nije bošnjak
- ZoomZoomKiwi
#62881 Re: Zeničani
Ima li kogod da je u zadnje vrijeme šta prevodio kod ovlaštenih sudskih tumača?
Koliko je sad cijena po stranici?
Davno nekad je bila cenera, garant je i to poskupilo, pa da se pripremim na klanje
I koga biste preporučili za engleski, ima ih tamo na stranici deset u Zenici, pa nemam pojma više ni ja.
Davno nekad je bila cenera, garant je i to poskupilo, pa da se pripremim na klanje
I koga biste preporučili za engleski, ima ih tamo na stranici deset u Zenici, pa nemam pojma više ni ja.
-
Ci-Nick
#62882 Re: Zeničani
Meni je engleski prevodila Grgić Slavica, 12 KM stranica al sve besprijekorno urađeno.EFD22 wrote: ↑07/09/2023 07:59 Ima li kogod da je u zadnje vrijeme šta prevodio kod ovlaštenih sudskih tumača?
Davno nekad je bila cenera, garant je i to poskupilo, pa da se pripremim na klanje![]()
Stanuje iza gradske biblioteke tel. 032 401 403
- ZoomZoomKiwi
#62883 Re: Zeničani
Fala!Ci-Nick wrote: ↑07/09/2023 08:38Meni je engleski prevodila Grgić Slavica, 12 KM stranica al sve besprijekorno urađeno.EFD22 wrote: ↑07/09/2023 07:59 Ima li kogod da je u zadnje vrijeme šta prevodio kod ovlaštenih sudskih tumača?
Davno nekad je bila cenera, garant je i to poskupilo, pa da se pripremim na klanje![]()
Stanuje iza gradske biblioteke tel. 032 401 403
-
Ci-Nick
#62884 Re: Zeničani
- Mirzareli
#62885 Re: Zeničani
Plata u ArcelorMittal ide 30% gore u novom kolektivnom ugovoru.Uz to idu zaostali benefiti u vidi stimulacije.Takodjer i topli obrok se neznatno povećava za 2,5 KM...
- ShnjaZZZ
#62886 Re: Zeničani
Pusti snovi sindikata. AMZ je bliže zatvaranju nego povećanju plate.
Izgleda da su visokoj peći i koksari odbrojani dani, sa radom će nastavit samo elektro peć. Broj radnika u otkaznom roku je na rekordno visokom nivou...
Izgleda da su visokoj peći i koksari odbrojani dani, sa radom će nastavit samo elektro peć. Broj radnika u otkaznom roku je na rekordno visokom nivou...
- Ozimician
- n+1
#62888 Re: Zeničani
Dobivaju otkaze ili daju otkaze? O kojim brojkama govorimo?
- ShnjaZZZ
#62889 Re: Zeničani
Daju otkaze. Na dan kad sam ja dao bio sam peti po redu taj dan iz svog pogona. Poslije mene iz moje Sekcije koja broji 25 ljudi još trojica su dali otkaze, za ostatak sekcija u pogonu ne znam.
Prijatelj iz direkcije mi je rekao da je ove godine već oboren broj ljudi koji su dali otkaz u mjesecu augustu.
Sad u septembru dolazi novi generalni, u pitanju je Francuz Jean Fady. Poznat je kao čovjek od zadatka, kažu da je već dvije željezare zatvorio.
Opasno, ali baš opasno kao nikad prije se priča da dolazi kraj. Navodno planiraju zaustaviti rad visoke peći i koksare dok bi ostala samo elektro peć. U tom slučaju nije im potrebno više od 1000 radnika.
U međuvremenu Sindikat traži povećanje 30% i još štošta. Mehta ih još nije primio na pregovore kako treba, kamoli šta drugo.
Da li su prijetnje povezane sa novim kolektivnim ne znam, ali situacija već dugo nije dobra kao što je bila. Čak je se u koroni manje pričalo o krizi.
Vidjet ćemo gdje sve ovo vodi ali jedno je sigurno, nema šanse za povećanjem od 30% plate i 50% povećanjem toplog kao što navodi Mirzareli.
- N.N.
- n+1
#62891 Re: Zeničani
Jarane, one svijetleće trake kod Kamenog spavača još radile. Zaboravio sam da je to nekad svijetlilo. 
- Mirzareli
#62892 Re: Zeničani
Kao prvo i osnovno Jean Azzi je bio direktor ili na visokoj poziciji na 3 mjesta Zeljezara Gundrage tako nesto u istočnoj Francuskoj..Bio je u zeljezari u Trentu u Italiji i u Rumuniji(Galati) naravno sve tri te zeljezare rade i nisu ugašeni.tako da su to nebuloze i gluposti.Jean Fady dolazi jer je trenutni direktor Nikhil Mahta kažnjen od korporacije ne znam zašto i prebačen je u Rumuniju.Istina je da će se raditi na smanjenu radnika ,ali ne i gašenju pogona,možda dodje do ukidanja saobraćaja i još nekih uslužnih pogona. 1700 ljudi ce raditi u Mittalu.Kapacitet godišnji od 900.000 -1.000.000 t čelika će biti proizvedeno.A ljudi napuštaju Mittal to je istina jer nisu zadovoljni platama kao i 90% zaposleni u državi.. Za tvoju informaciju u Mittalu uskoro počinje i proizvodnja novih proizvoda tzv čelična vlakna su u pitanju već je jedna linija postavljena,a druga dolazi iz Poljske.Jos se spominju neka ulaganja,čak da bi se mogla ponovo aktivirati u Zenici proizvodnja šina i velikih profila koji su proizvodjeni uspjesno u željezari prije rata.A plata će ići i preko 30% jer država će smanjiti poreze i doprinose što će još dodatno imati za posljedicu dizanje plata ne samo u Mittalu ,već 90% firmi koji rade u realnom sektoru.. A firma je uvijek u "krizi" i na marginama opstanka kad god dodje novi kolektivni ugovor i povećanja plata na to smo već naučili zadnjih 15 godina.ShnjaZZZ wrote: ↑08/09/2023 00:43Daju otkaze. Na dan kad sam ja dao bio sam peti po redu taj dan iz svog pogona. Poslije mene iz moje Sekcije koja broji 25 ljudi još trojica su dali otkaze, za ostatak sekcija u pogonu ne znam.
Prijatelj iz direkcije mi je rekao da je ove godine već oboren broj ljudi koji su dali otkaz u mjesecu augustu.
Sad u septembru dolazi novi generalni, u pitanju je Francuz Jean Fady. Poznat je kao čovjek od zadatka, kažu da je već dvije željezare zatvorio.
Opasno, ali baš opasno kao nikad prije se priča da dolazi kraj. Navodno planiraju zaustaviti rad visoke peći i koksare dok bi ostala samo elektro peć. U tom slučaju nije im potrebno više od 1000 radnika.
U međuvremenu Sindikat traži povećanje 30% i još štošta. Mehta ih još nije primio na pregovore kako treba, kamoli šta drugo.
Da li su prijetnje povezane sa novim kolektivnim ne znam, ali situacija već dugo nije dobra kao što je bila. Čak je se u koroni manje pričalo o krizi.
Vidjet ćemo gdje sve ovo vodi ali jedno je sigurno, nema šanse za povećanjem od 30% plate i 50% povećanjem toplog kao što navodi Mirzareli.
- Sanjarko
#62893 Re: Zeničani
Koliki je radni vijek sto sta u Mittal-u. Ja negdje citao da je radni vijek nekih objekata, ne visokih peci i sl, nego zgradurina do 2026 godine, valjda kontas na sta mislim. Na objekte gdje je locirano sto sta od proizvodnje.Mirzareli wrote: ↑08/09/2023 01:27Kao prvo i osnovno Jean Azzi je bio direktor ili na visokoj poziciji na 3 mjesta Zeljezara Gundrage tako nesto u istočnoj Francuskoj..Bio je u zeljezari u Trentu u Italiji i u Rumuniji(Galati) naravno sve tri te zeljezare rade i nisu ugašeni.tako da su to nebuloze i gluposti.Jean Fady dolazi jer je trenutni direktor Nikhil Mahta kažnjen od korporacije ne znam zašto i prebačen je u Rumuniju.Istina je da će se raditi na smanjenu radnika ,ali ne i gašenju pogona,možda dodje do ukidanja saobraćaja i još nekih uslužnih pogona. 1700 ljudi ce raditi u Mittalu.Kapacitet godišnji od 900.000 -1.000.000 t čelika će biti proizvedeno.A ljudi napuštaju Mittal to je istina jer nisu zadovoljni platama kao i 90% zaposleni u državi.. Za tvoju informaciju u Mittalu uskoro počinje i proizvodnja novih proizvoda tzv čelična vlakna su u pitanju već je jedna linija postavljena,a druga dolazi iz Poljske.Jos se spominju neka ulaganja,čak da bi se mogla ponovo aktivirati u Zenici proizvodnja šina i velikih profila koji su proizvodjeni uspjesno u željezari prije rata.A plata će ići i preko 30% jer država će smanjiti poreze i doprinose što će još dodatno imati za posljedicu dizanje plata ne samo u Mittalu ,već 90% firmi koji rade u realnom sektoru.. A firma je uvijek u "krizi" i na marginama opstanka kad god dodje novi kolektivni ugovor i povećanja plata na to smo već naučili zadnjih 15 godina.ShnjaZZZ wrote: ↑08/09/2023 00:43
Daju otkaze. Na dan kad sam ja dao bio sam peti po redu taj dan iz svog pogona. Poslije mene iz moje Sekcije koja broji 25 ljudi još trojica su dali otkaze, za ostatak sekcija u pogonu ne znam.
Vidjet ćemo gdje sve ovo vodi ali jedno je sigurno, nema šanse za povećanjem od 30% plate i 50% povećanjem toplog kao što navodi Mirzareli.![]()
- ShnjaZZZ
#62894 Re: Zeničani
Kako ćeš ukinut saobraćajMirzareli wrote: ↑08/09/2023 01:27Kao prvo i osnovno Jean Azzi je bio direktor ili na visokoj poziciji na 3 mjesta Zeljezara Gundrage tako nesto u istočnoj Francuskoj..Bio je u zeljezari u Trentu u Italiji i u Rumuniji(Galati) naravno sve tri te zeljezare rade i nisu ugašeni.tako da su to nebuloze i gluposti.Jean Fady dolazi jer je trenutni direktor Nikhil Mahta kažnjen od korporacije ne znam zašto i prebačen je u Rumuniju.Istina je da će se raditi na smanjenu radnika ,ali ne i gašenju pogona,možda dodje do ukidanja saobraćaja i još nekih uslužnih pogona. 1700 ljudi ce raditi u Mittalu.Kapacitet godišnji od 900.000 -1.000.000 t čelika će biti proizvedeno.A ljudi napuštaju Mittal to je istina jer nisu zadovoljni platama kao i 90% zaposleni u državi.. Za tvoju informaciju u Mittalu uskoro počinje i proizvodnja novih proizvoda tzv čelična vlakna su u pitanju već je jedna linija postavljena,a druga dolazi iz Poljske.Jos se spominju neka ulaganja,čak da bi se mogla ponovo aktivirati u Zenici proizvodnja šina i velikih profila koji su proizvodjeni uspjesno u željezari prije rata.A plata će ići i preko 30% jer država će smanjiti poreze i doprinose što će još dodatno imati za posljedicu dizanje plata ne samo u Mittalu ,već 90% firmi koji rade u realnom sektoru.. A firma je uvijek u "krizi" i na marginama opstanka kad god dodje novi kolektivni ugovor i povećanja plata na to smo već naučili zadnjih 15 godina.ShnjaZZZ wrote: ↑08/09/2023 00:43
Vidjet ćemo gdje sve ovo vodi ali jedno je sigurno, nema šanse za povećanjem od 30% plate i 50% povećanjem toplog kao što navodi Mirzareli.![]()
- ZoomZoomKiwi
#62895 Re: Zeničani
Čovjek priča o povećanju od 30%, i to uvjetovano smanjenjem doprinosa od strane države, kao da je to stoprocentno garantovana stvar
Druže, hladan tuš te slijedi, nit će šta bit od tog smanjenja doprinosa, niti od povećanja plata.
Mnogo je realnije ovo što Shnjazzz priča.
Druže, hladan tuš te slijedi, nit će šta bit od tog smanjenja doprinosa, niti od povećanja plata.
Mnogo je realnije ovo što Shnjazzz priča.
-
Ci-Nick
#62896 Re: Zeničani
Prodaja u Mittalu ne ide dobro, cijene su pale ali i dalje kupci čekaju korekciju cijene. Troškovi su nešto niži ali ni izbliza kao gotovi proizvodi.
Mislim da plata može ići desetak procenata, teško više od toga.
Mehta se petljao u sve, vjerovatno je fulao sa nabavkama sirovina i energenata, lagerovao kad su bili na najvišim cijenama.
Zato su prošle godine uz rekordne prihode imali relativno malu dobit.
Inače nula od čovjeka. Onaj prvi Generalni je cijenio radnika i čovjeka a Mehta samo brojke.
Mislim da plata može ići desetak procenata, teško više od toga.
Mehta se petljao u sve, vjerovatno je fulao sa nabavkama sirovina i energenata, lagerovao kad su bili na najvišim cijenama.
Zato su prošle godine uz rekordne prihode imali relativno malu dobit.
Inače nula od čovjeka. Onaj prvi Generalni je cijenio radnika i čovjeka a Mehta samo brojke.
- anex
- Nindža revizor
#62897 Re: Zeničani
Kapitalizam i renesansa...
Biće jeftinog zemljišta u Zenici...ode rudnik, ode mital, odeŠmo svi...u 3pm...

Biće jeftinog zemljišta u Zenici...ode rudnik, ode mital, odeŠmo svi...u 3pm...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#62898 Re: Zeničani
Ja sto imam informacija iz politike/biznisa, to je od 1.1.24. haman zavrsena stvar.EFD22 wrote: ↑08/09/2023 08:01 Čovjek priča o povećanju od 30%, i to uvjetovano smanjenjem doprinosa od strane države, kao da je to stoprocentno garantovana stvar![]()
Mnogo je realnije ovo što Shnjazzz priča.![]()
- ZoomZoomKiwi
#62899 Re: Zeničani
Nek se okreće, šta fali hajde 
- n+1
#62900 Re: Zeničani
Koju bi formu to poprimilo?_BataZiv_0809 wrote: ↑08/09/2023 13:00Ja sto imam informacija iz politike/biznisa, to je od 1.1.24. haman zavrsena stvar.EFD22 wrote: ↑08/09/2023 08:01 Čovjek priča o povećanju od 30%, i to uvjetovano smanjenjem doprinosa od strane države, kao da je to stoprocentno garantovana stvar![]()
Mnogo je realnije ovo što Shnjazzz priča.![]()