Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#2051 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

drndalo wrote: 07/09/2023 11:12
Bodkin wrote: 07/09/2023 10:35 Prica ti pocinje vuci na politicku
Moja? Da, poznati sam politicar, samo se skrivam iza Kalimero slike...
Nisam rekao da si politicar nego da je prica politicka. Jos nisam cuo zasto ne koncesija iz perspektive onih koji najvise koriste aerodrom, a to su putnici
mirota

#2052 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mirota »

juce bio na aerodromu, bgm guzvaja...koja je cijena sata parkiranja ?
Haris.ba

#2053 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

laserShow wrote: 07/09/2023 10:21
Haris.ba wrote: 07/09/2023 10:13 Gotova stvar. Nema sta narod da raspravlja. Nije do naroda. Podrska Amera Trojki se mora platiti.
kome je placena propast krivaje, zeljezare i da ne nabrajam dalje? Kome?
Nabrajaj. Krivaja je morala propasti jer se nije mogla privatizovati za male pare, imala balast radnika. Zato imas privatne firme koje danas rade sto je Krivaja radila. Jesu to manje firme, mnogo manji broj radnika, ali su privatne i nemaju Krivaju kao konkurenta ni za proizvode ni za stabla po sumama.

Zeljezara jos nije propala? Ili, jeste? Zeljezara sto valja je privatizovano.
Ozimician

#2054 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 07/09/2023 11:22

Nisam rekao da si politicar nego da je prica politicka. Jos nisam cuo zasto ne koncesija iz perspektive onih koji najvise koriste aerodrom, a to su putnici
Cuo si od mene, koristim ga sigurno daleko vise od prosjecnog gradjanina. Najmanje 2x godisnje SJJ + Tuzla.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#2055 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by laserShow »

Haris.ba wrote: 07/09/2023 11:27 Nabrajaj. Krivaja je morala propasti jer se nije mogla privatizovati za male pare, imala balast radnika. Zato imas privatne firme koje danas rade sto je Krivaja radila. Jesu to manje firme, mnogo manji broj radnika, ali su privatne.
pises notorne gluposti. Da to kazes u zavodivicima bilo kome dobio bi stos posred face. Mani se te profiterske price, rade al u qrcu. Krivaja je nekada dnevno imala 30k radnika, mogla je imati i dan danas, ali avaj bilo je bitno rasprodati u privatno, koji nikada nije doveo ni 10% onoga sto je Krivaja radila i mogla.
drndalo

#2056 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Naravno da je prica politicka. Ko nam kroji kapu? Ko potpisuje ugovore? Politicar na funkciji. Ti i ja cemo da placamo, a potpisali nismo.

I prica o penzijama je vrlo politicka, pa je stalno pricamo.

Sta znamo o tom "prijedlogu" koncesije, pa da mozemo nesto da pricao o uglu putnika...? Nista.

Za sada je samo balon pusten u javnost da se ispita reakcija...

Za sad imas aerodrom, kakav takav, koji smo "nasim" parama obnovili, povecali kapacitet. ZK knjigama sredjenim olaksali spisak sve imovine 1/1 aerodroma. Time i pista moze ici u produzenje. Elem, potencijalnom koncesionaru, "sve na bujrum", kljuc u ruke. A oni samo da broje pare?

Sta mislis o mom prijedlogu da se proda manjinski dio aerodroma umjesto koncesije. Pa ako suvlasnik dovede nove linije/kompanije, iz naraslog profita ce i njegov dio biti veci...?

Na taj nacin bismo dijelili i profit, ali i rizik od Korone 2/3/4...
Haris.ba

#2057 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

laserShow wrote: 07/09/2023 11:29
Haris.ba wrote: 07/09/2023 11:27 Nabrajaj. Krivaja je morala propasti jer se nije mogla privatizovati za male pare, imala balast radnika. Zato imas privatne firme koje danas rade sto je Krivaja radila. Jesu to manje firme, mnogo manji broj radnika, ali su privatne.
pises notorne gluposti. Da to kazes u zavodivicima bilo kome dobio bi stos posred face. Mani se te profiterske price, rade al u qrcu. Krivaja je nekada dnevno imala 30k radnika, mogla je imati i dan danas, ali avaj bilo je bitno rasprodati u privatno, koji nikada nije doveo ni 10% onoga sto je Krivaja radila i mogla.
Kada ce te neko udariti kada kazes istinu, onda to prica o civilizacijskom stepenu sagovornika. Ako su takvi u Zavidovicima, ja tamo vise ne idem.

Meni je zanimljivo kako 100 godina poslije se ne razumije da Krivaja nije mogla opstati kao komunisticka firma u kapitalistickom sistemu.

Isto ko sto nije mogla ostati u vlasnistvu Ceha i Austrougara, vec im oteta kada se sistem promjenio.
Last edited by Haris.ba on 07/09/2023 11:36, edited 1 time in total.
drndalo

#2058 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

laserShow wrote: 07/09/2023 11:29
I zasto mislis da bi SJJ u tome prosao bolje od Krivaje? Naravno da ne bi bilo unisten jer se mora letiti s njega, ali privatizacija/koncesionizacija po svaku cijenu je ista prica...

"Ne zna drzava", ali znace privatnik...
darius_maximus

#2059 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by darius_maximus »

drndalo wrote: 07/09/2023 10:27
laserShow wrote: 07/09/2023 10:10 samo dati sve pod koncesiju, onda ce se vise cijeniti svaka marka koja se da te traziti nesto zauzvrat. Ovako je bitno samo da se ne puca
Druze ti nesto ozbiljno ne kontas u koncesijama...

Kada oni tebi daju (kao) pare za nesto sto si im ustupio, oni dobro paze da daju sto manje moraju, u skladu sa ugovorom koji im je neko potpisao... Sta mislis kakav ce biti taj ugovor, imajuci u vidu npr. sposobnosti drzave u slucaju Zlatna kupina...?
Iskreno, zašto je to bitno običnom građaninu?
Trenutno isto država pregovara s kompanijama i sigurno ih i tu kompanije zeznu gdje stignu.
Hoću reći i sada sve kompanije paze da što manje plate nama, a da što više profita ide njima.

Pitanje je sada, je li bolje:
1. dati npr. Amerikancu da organizuje aerodrom, dovede više linija i napuni sebi džepove, u zavisnosti od toga koliko je sposoban, ili
2. ostaviti našima da organizuju aerodrom i napune sebi džepove, u zavisnosti od toga koliko su sposobni

Prosječan građanin:
- vjerovatno vidi minimalno ikakve pare koje prođu kroz aerodrom i sigurno i sada puno stvari ide preko mita/korupcije i ispod stola
- želi samo da ima više (i jeftinijih) linija, bez obzira na to ko se bogati

Dakle, pitanja su:
- koji je garant da će biti više i jeftinijih linija (nema tog garanta ni u jednoj varijanti, čini mi se)
- kome idu pare (s obzirom da se i trenutno vjerovatno pokradu i raspu, pitanje je da li je i ovo bitna stavka)
- ko kontrolise aerodrom, drzava ili privatnik (moguce da je ovo jedino stvarno bitno pitanje)
Bodkin

#2060 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 07/09/2023 11:28

Cuo si od mene, koristim ga sigurno daleko vise od prosjecnog gradjanina. Najmanje 2x godisnje SJJ + Tuzla.
I ti pricas o nekakvom profitu sto te kao putnika ne treba zanimati. Ja koristim 3x vise od tebe npr
Bodkin

#2061 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

drndalo wrote: 07/09/2023 11:33

Naravno da je prica politicka. Ko nam kroji kapu? Ko potpisuje ugovore? Politicar na funkciji. Ti i ja cemo da placamo, a potpisali nismo.

I prica o penzijama je vrlo politicka, pa je stalno pricamo.

Sta znamo o tom "prijedlogu" koncesije, pa da mozemo nesto da pricao o uglu putnika...? Nista.

Za sada je samo balon pusten u javnost da se ispita reakcija...

Za sad imas aerodrom, kakav takav, koji smo "nasim" parama obnovili, povecali kapacitet. ZK knjigama sredjenim olaksali spisak sve imovine 1/1 aerodroma. Time i pista moze ici u produzenje. Elem, potencijalnom koncesionaru, "sve na bujrum", kljuc u ruke. A oni samo da broje pare?

Sta mislis o mom prijedlogu da se proda manjinski dio aerodroma umjesto koncesije. Pa ako suvlasnik dovede nove linije/kompanije, iz naraslog profita ce i njegov dio biti veci...?

Na taj nacin bismo dijelili i profit, ali i rizik od Korone 2/3/4...
Ej, ako ce doci manjinski dionicar koji ce znaciti veci broj letova, online check in, trening osoblja i konkurentnije cijene, apsolutno sam za.

Ali ja da imam kes ne bih nikad pristao na ispod 50%+ jedna dionica.

I opet, o kojim parama pricamo? I svakako dobijes pare od koncesije. I daj mi odgovori zasto si tako zadovoljan trrenutnim stanjem pa je koncesija od 10–5 godina takva katastrofa
drndalo

#2062 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ja uopste nisam zadovoljan sadasnjim stanjem!

Sto ne znaci da mislim da je koncesija=carobni stapic. Carobni stapici ne postoje! To smo naucili valjda sa Koprivica trade-om...

Ono sto ja pricam je da ja ne zelim da budemo kolonija veca nego sto jesmo!

A kada kao indijanac das zlato za “sarene staklice”, onda si pojeo govno. Naravno, to skontas tek kasnije kada vidis da se uplate koncesije smanjuju, a imas troskove koje uopste nisi ni sanjao prije ugovora koji ti dadose na potpis.

Kao sto rekoh, za pozitivnu firmu, sa svakako dobrim finansijama, i manjinski vlasnik se moze naci. Na kraju krajeva, sto ga ne puste na berzu, i eto para u budzet, a dividendu ce pretezno uzimati domaca rulja, i ovdje je trositi.

Kada xxx mil. izadje iz zemlje i trose se negdje drugo, nije to bas najbolja solucija.

Do sada je uvijek samo profit bio osiguran u tim ugovorima, a rizik nije postojao za njih...

Sta mislis da li su ZAG i BEG ista koncesije uplatili prve i dtuge Korona godine u Budzet...? Ja tvrdim da nisu.

Dakle, njima samo zarada, rizika nemaju, gubitak nas... Takav posao znam i ja voditi...
Bodkin

#2063 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Zasto bih uzimao korona godine uopste u obzir? I da su imali vlasnistvo, imali bi samo gubitke kao i svi aerodromi na svijetu jer nije bilo letova.

Ali bi bilo zanimljivo vidjeti 2022 i uplatu od koncesije samo izgleda da niko nema te brojeve tako da napamet pricamo “nisu nista dobili”
Haris.ba

#2064 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 07/09/2023 12:25
Dakle, njima samo zarada, rizika nemaju, gubitak nas... Takav posao znam i ja voditi...
Ali, nemas americku ambasadu da te pogura. :bih:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2065 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by sime_cipol »

U krugu 30km oko ZG zivi jedna cijela Federacija, koja ima vjerovatno 3x vise para i boljim pasosem za putovanja.
U krugu 30km oko BG zivi cijela BiH, koja isto tako ima 3x vise para.
Sarajevo nije usporedivo sa ZG i BG, niti je ikada bilo.
Ozimician

#2066 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 07/09/2023 12:38 Zasto bih uzimao korona godine uopste u obzir? I da su imali vlasnistvo, imali bi samo gubitke kao i svi aerodromi na svijetu jer nije bilo letova.

Ali bi bilo zanimljivo vidjeti 2022 i uplatu od koncesije samo izgleda da niko nema te brojeve tako da napamet pricamo “nisu nista dobili”
Pa bilo bi zanimljivo za pocetak vidjeti finansijske izvjestaje - da krenemo od transparentnosti, pa dalje.

Misli da se Vucic ne bi na sva usta hvalio kako je dobro drzava zaradila od koncesije da se ima cime pohvaliti ?

Ovako i profit i gubitak se fakturise drzavi, drugacije samo gubitak.

@drndalo je dao odlican prijedlog, ako im fali para, zele kapital izvana, nek daju SJJ na berzu i onda svi mozemo biti dionicari, ako neka strana kompanija zeli da kupi - bujrum na berzu i kupuj dionice.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2067 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by izvrsni direktor »

koliko je beograd profitirao od 50% povecanja putnika? koliko je beograd i srbija profitirali od infrastrukturnih radova povecanja broja zaposlenih?
izvrsni direktor

#2068 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Ozimician wrote: 07/09/2023 13:17
@drndalo je dao odlican prijedlog, ako im fali para, zele kapital izvana, nek daju SJJ na berzu i onda svi mozemo biti dionicari, ako neka strana kompanija zeli da kupi - bujrum na berzu i kupuj dionice.
da, bhtelecom je odlican primjer da je to uspjesna prica
Ozimician

#2069 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 07/09/2023 13:23
Ozimician wrote: 07/09/2023 13:17
BH Telecom svake godine uplacuje dobit u budzet FBiH i od toga su pokrenuti ili uradjeni mnogi infrastrukturni projekti + ucestvuje u finansiranju domace produkcije, filmovi, serije i sponzorise mnoge kulturne i sportske sadrzaje i sportiste.

Koliko HT Eronet uplati u budzet ?

Takodjer ne moras biti korisnik BH Telecoma (vjerovatno i nisi), tako da te s korisnicke strane to ne treba zanimati. Ja jesam i ne zalim se.
Last edited by Ozimician on 07/09/2023 13:27, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#2070 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

sime_cipol wrote: 07/09/2023 13:12 U krugu 30km oko ZG zivi jedna cijela Federacija, koja ima vjerovatno 3x vise para i boljim pasosem za putovanja.
Neiskorišten je potencijal koliko ljudi u krugu od 30 km od Sarajeva ima rodbinu u dijaspori kojoj bi išla sigurno jednom godišnje.
Posebno ako uzmemo u obzi koliko je samo ljudi odselilo u EU u proteklih nekoliko godina, ostali roditelji ovdje.
Uzajamne posjete od 3-4 dana idealne za LCC promet.

Ima u Sarajevu i okolici bruka neiskorištenog potencijala.
jantruscek

#2071 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by jantruscek »

sime_cipol wrote: 07/09/2023 13:12 Sarajevo nije usporedivo sa ZG i BG, niti je ikada bilo.
saćeti rodjena Londrc j.... sve od do za ovo sto si napisao :lol: :lol: :lol:
Ozimician

#2072 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 07/09/2023 13:26
sime_cipol wrote: 07/09/2023 13:12 U krugu 30km oko ZG zivi jedna cijela Federacija, koja ima vjerovatno 3x vise para i boljim pasosem za putovanja.
Neiskorišten je potencijal koliko ljudi u krugu od 30 km od Sarajeva ima rodbinu u dijaspori kojoj bi išla sigurno jednom godišnje.
Posebno ako uzmemo u obzi koliko je samo ljudi odselilo u EU u proteklih nekoliko godina, ostali roditelji ovdje.

Nema.

Dijaspora odvec koristi Tuzlu, ovi sto bi isli za Sarajevo, isli bi naustrb Tuzle.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2073 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by sime_cipol »

Sve super. Sad samo to svoje oko Sarajeva prebaci na ZG i BG :D
I kod njih je bilo odlazaka u EU, a roditelji ostali ovdje.
izvrsni direktor

#2074 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Ozimician wrote: 07/09/2023 13:26
izvrsni direktor wrote: 07/09/2023 13:23

BH Telecom svake godine uplacuje dobit u budzet FBiH i od toga su pokrenuti ili uradjeni mnogi infrastrukturni projekti + ucestvuje u finansiranju domace produkcije, filmovi, serije i sponzorise mnoge kulturne i sportske sadrzaje i sportiste.

Koliko HT Eronet uplati u budzet ?

Takodjer ne moras biti korisnik BH Telecoma (vjerovatno i nisi), tako da te s korisnicke strane to ne treba zanimati. Ja jesam i ne zalim se.
Krava muzara sda stranke, zlatna koka za nagradjivanje podobnih u vidu uhljeb radnih pozicija, glavni finansijer islamske zajednice mimo svih trzisnih pravila, krivulja ucesca trzista ravnomjerno opada, vrijednost kompanije se svake godine srozava, konstantno gubljenje vrijddnosti u odnosu na mtel, hronicno neulaganje, bolikurac za prilagodjavanje novim trendovima...
Prodaja prije 2008 tj kad je kompanija bila na vrhuncu za ca 1-2 milijarde € je mogla izgraditi veci dio autoputa.

Sokira me da je neko imalo inteligentan slijep na desavanja u bhtelecomu
DaysleepeR

#2075 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 07/09/2023 13:28

Nema.

Dijaspora odvec koristi Tuzlu, ovi sto bi isli za Sarajevo, isli bi naustrb Tuzle.
Općina Novi Grad Sarajevo ima više stanovnika nego Tuzla.
Jako puno ljudi koji nemaju auto za ići do Tuzle na let da vide djecu, a mogu na SJJ.
Itekako ima potencijala.
Post Reply