DVB-T u BiH
Moderator: anex
- Mrvica 77
#3326 Re: DVB-T u BiH
Samo cijelu večer signal trza i slika se blago kocka, mislim da je problem u linkovima
Povremeno nakratko potpuno nestane (0/0%), to je već do samog odašiljača
Saga o Vlašiću se nastavlja, skoro svaki dan izađe neka nova epizoda, tragikomično...
Povremeno nakratko potpuno nestane (0/0%), to je već do samog odašiljača
Saga o Vlašiću se nastavlja, skoro svaki dan izađe neka nova epizoda, tragikomično...
-
Brcak1971
#3327 Re: DVB-T u BiH
Maloprije sam došao sa posla, ista stvar i kod mene.
- Boki Antena
#3328 Re: DVB-T u BiH
Kod mene je sve idealno na k33. Ali ja sada ispod ovog signala od Vlašića imam i signal s Borje Teslić, a s druge strane na antenu malo tuku Duga Njiva Modriča i Doboj Ciganište. 4 predajnika. @Mrvica 77 Ako sam dobro razumio ti imaš samo Vlašić jer si sa svih strana okružen brdima. Na mapi sam gledao Podcrkavlje, Čaglin ili tu negdje ili drugo ali ista je situacija. Zaista mi je žao. Volio bih da mogu da pomognem. Ali kažem kod mene radi bez greške. Svakako nam javi situaciju ako se poboljša. @Brcak1971 Drug ja sada gledam dnevnik na bn. Sve pet. Kasnije pogledam druge kanale
EDIt: Kod mene sve radi kako treba. Ništa vas dva javite dalje tu na forumu da znamo. Ja nema potrebe sada da dosađujem ovdje ljudima kada mi je sve dobro.
EDIt: Kod mene sve radi kako treba. Ništa vas dva javite dalje tu na forumu da znamo. Ja nema potrebe sada da dosađujem ovdje ljudima kada mi je sve dobro.
-
Brcak1971
#3329 Re: DVB-T u BiH
Sada je bolje, ima malo trzaja, ide nabolje.
https://www.dvbportal.net/dvb-t/obn-isk ... sa-vlasica
https://www.dvbportal.net/dvb-t/obn-isk ... sa-vlasica
- Mrvica 77
#3330 Re: DVB-T u BiH
Ma da, nisam baš potpuno okružen brdima, iako mi pojedini brežuljci priječe optičku vidljivost na Košarevac...Boki Antena wrote: ↑06/09/2023 22:51 Kod mene je sve idealno na k33. Ali ja sada ispod ovog signala od Vlašića imam i signal s Borje Teslić, a s druge strane na antenu malo tuku Duga Njiva Modriča i Doboj Ciganište. 4 predajnika. @Mrvica 77 Ako sam dobro razumio ti imaš samo Vlašić jer si sa svih strana okružen brdima. Na mapi sam gledao Podcrkavlje, Čaglin ili tu negdje ili drugo ali ista je situacija. Zaista mi je žao. Volio bih da mogu da pomognem. Ali kažem kod mene radi bez greške. Svakako nam javi situaciju ako se poboljša. @Brcak1971 Drug ja sada gledam dnevnik na bn. Sve pet. Kasnije pogledam druge kanale
Reljef je problem zbog kojeg ne mogu loviti sa zapada (Kozara) ili istoka (Majevica), pucam prema jugu
Uglavnom ne osjećam se zakinutim
Gledam manje-više direktno na glavni odašiljač - Vlašić
I sve bi bilo super da taj glavni radi kako treba, al' jok...
Razumio bih da je neki manji lokalni, ali on pokriva i doslovno i figurativno pola Bosne
I oni nesposobnjakovići iz Dasto Semtela već mjesecima ga nikako uštimati
Zato ja često spominjem hrvatski OiV, pa oni su njima nedostižan uzor
Sinoć sam gledao na OBN-u seriju LZN
na OBN se stalno kocka slika, prebacim na Posavsku ili BN - ne, vjerojatno linkovi kako sam i napisao...
Ali isto tako kako komplet signal 33 ch je povremeno nestajao na 1-2 sec
Jutros nisam palio...
Bosanski digitalac, tj. već spominjani 33 ch / Vlašić tv mi je automatski našao negdje sredinom 12/2022
Znači cca 9 mjeseci
i opet da kažem, oni nesposobnjakovići toliko to ne mogu riješiti
Pa mi smo već tipkovnice rasturili pišući o njemu i stalnim problemima s njime, max prođe 2 tjedna da radi koliko-toliko pristojno...
Gdje su EPG i teletekst, to ne smijemo ni pomisliti, kad oni nisu u stanju napraviti ono osnovno - stabilan signal
Eto ajd nek mi netko od vas iz BiH koji gleda hrvatske programe kaže kada je zadnji puta barem nakratko nestao ili nekako drukčije zezao neki naš mux...
Posebno neki veliki i glavni odašiljač kao što je Vlašić u BiH
-
Brcak1971
#3331 Re: DVB-T u BiH
Svjedok sam ovdje u Brčkom da hrvatski mux radi besprijekorno i bez greške. Naročito otkako su prešli na DVB-T2.
I ja bih lično volio da se žalba odbije, pa da krene polahko MUX-A makar ovi glavni odašiljači do zime, pogotovo što je jedan od izvođača radova OiV.
Ne branim ih, ali činjenice su tu na terenu.
I ja bih lično volio da se žalba odbije, pa da krene polahko MUX-A makar ovi glavni odašiljači do zime, pogotovo što je jedan od izvođača radova OiV.
Ne branim ih, ali činjenice su tu na terenu.
- genius 723
#3332 Re: DVB-T u BiH
@Mrvica 77
Mogul ja sta rec u mene u popodnevnim satima nije Hrvatski M1 100/100%
Ako moze ikako 
Mogul ja sta rec u mene u popodnevnim satima nije Hrvatski M1 100/100%
- Mrvica 77
#3333 Re: DVB-T u BiH
Frende, ti nemaš pravo glasagenius 723 wrote: ↑07/09/2023 09:28 @Mrvica 77
Mogul ja sta rec u mene u popodnevnim satima nije Hrvatski M1 100/100%Ako moze ikako
![]()
Imaš hrvatski signal bolji nego dosta Brođana koji se na Košarevac mogu kamenom baciti
I još mu malo
@Brcak1971 ja bih se na tvom mjestu ohladio od ideje da ćeš ove godine gledati mux A
Pogledaj kalendar, sve će ti se samo reći
- genius 723
#3334 Re: DVB-T u BiH
Sjecam se nekad davno kada su mi dolazili majstori sa istrumentima mjerit taj tadasnji mux a hr.samo vrte glavom kao nema slabo na granici.a gledaj sad cuda terra ga natjera na 100/100 istina i antena.Mrvica 77 wrote: ↑07/09/2023 09:58Frende, ti nemaš pravo glasagenius 723 wrote: ↑07/09/2023 09:28 @Mrvica 77
Mogul ja sta rec u mene u popodnevnim satima nije Hrvatski M1 100/100%Ako moze ikako
![]()
Imaš hrvatski signal bolji nego dosta Brođana koji se na Košarevac mogu kamenom baciti
I još mu malo
@Brcak1971 ja bih se na tvom mjestu ohladio od ideje da ćeš ove godine gledati mux A
-
Brcak1971
#3335 Re: DVB-T u BiH
Ne bi me čudilo ništa drug moj, ali ako bi i bilo, mislim da vremenski uslovi nisu prepreka - pa i mux D je počeo sa radom krajem 2021.Mrvica 77 wrote: ↑07/09/2023 09:58Frende, ti nemaš pravo glasagenius 723 wrote: ↑07/09/2023 09:28 @Mrvica 77
![]()
I još mu malo
Last edited by Brcak1971 on 07/09/2023 10:37, edited 1 time in total.
- Mrvica 77
#3336 Re: DVB-T u BiH
@genius 723 nema na čemu 

- Boki Antena
#3337 Re: DVB-T u BiH
Mislim da je juče bio kvar na linkovima. Satelitski uplink ne radi Dasto Semtel odnosno Zona, već Team:Media Vogošća. OIV ima kvalitet. Međutim na drugim forumima se raspravljalo o drugoj temi. Odnosi se na međunarodne sporazume gdje veliki predajnici imaju prigušivanje signala i obaranje panela da što manje prelaze granice. Austrijanci to poštuju. Mađari ne poštuju. Takođe ne poštuju ni OIV, Emisiona tehnika i veze, Dasto Semtel. Niko ne obara panele. Ukratko forumaši iz Zagreba itd zabrinuti su da će se OIV za MUX A BiH striktno držati papira da signal što manje ide u Hrvatsku.
- Mrvica 77
#3338 Re: DVB-T u BiH
Ma jučer su zezali i linkovi, ali i sam odašiljač, jer kad signal i kvaliteta padnu povremeno na 0/0%, to je baš do njegaBoki Antena wrote: ↑07/09/2023 10:25 Mislim da je juče bio kvar na linkovima. Satelitski uplink ne radi Dasto Semtel odnosno Zona, već Team:Media Vogošća. OIV ima kvalitet. Međutim na drugim forumima se raspravljalo o drugoj temi. Odnosi se na međunarodne sporazume gdje veliki predajnici imaju prigušivanje signala i obaranje panela da što manje prelaze granice. Austrijanci to poštuju. Mađari ne poštuju. Takođe ne poštuju ni OIV, Emisiona tehnika i veze, Dasto Semtel. Niko ne obara panele. Ukratko forumaši iz Zagreba itd zabrinuti su da će se OIV za MUX A BiH striktno držati papira da signal što manje ide u Hrvatsku.
Ma bez brige, ako ti u Bosanskom Brodu uloviš, ulovit ću i ja, da ih obore ne znam koliko... imamo dobre antene i pojačala, za nas nema zime
A to ti je slučaj i s mobilnim operaterima, svi stavljaju bazne postaje uz granicu, onda nas ne treba čuditi da i tv i radio signali debelo prebacuju preko granice
Eno kod vas su kod Tropica stavili baznu postaju, zračne linije od granice nema ni 500 m
A kod nas na Pošti i neboderima na Korzu
- Mrvica 77
#3339 Re: DVB-T u BiH
Ovi iz Dasto Semtela mora da čitaju što ja pišem, jer nećete vjerovati radi EPG 
Nova, BN, OBN...
Radio je i prije, pa nestao, valjda neće opet...
Istina, mali je to korak za čovječanstvo, ali za njih je ogroman
Nova, BN, OBN...
Radio je i prije, pa nestao, valjda neće opet...
Istina, mali je to korak za čovječanstvo, ali za njih je ogroman
-
Brcak1971
#3340 Re: DVB-T u BiH
Koliko je vremena prošlo, nije ni čudo da su uspjeli nesto pokrenuti. Dosad bi i ja i ti i ostali naučili kako se radi digitalizacija.
Vrijeme će pokazati hoće li tako i ostati.
Da ne budem samo da kritikujem, Vlašić radi bez problema, hvala Bogu.
- genius 723
#3341 Re: DVB-T u BiH
Gledam nesto veceras utakmica nogomet BiH gledo je na analogiju iako je slika ok pribacim malo rezultat da vidim na novu hr slika kristalna ono covjek da se prepadne
steta sto u BiH nije ove god uzela nova bh prava na prijenos jer sad bar ima dosta pokrivenog signala muxd u BiH.kazem steta steta
-
markopd
#3342 Re: DVB-T u BiH
Da prenosi Nova BH imali bi još goru sliku.Preko DVBT protok jedva 1 Mbit/s dobacuje,ne bi mogao pratiti kretanje igrača od silnog zamućivanja pokreta.genius 723 wrote: ↑08/09/2023 23:22 Gledam nesto veceras utakmica nogomet BiH gledo je na analogiju iako je slika ok pribacim malo rezultat da vidim na novu hr slika kristalna ono covjek da se prepadnesteta sto u BiH nije ove god uzela nova bh prava na prijenos jer sad bar ima dosta pokrivenog signala muxd u BiH.kazem steta steta
- fusion_ba
#3343 Re: DVB-T u BiH
Sve se nadam da će kanali u MUX D popraviti sliku kad ispadnu lokalci iz ponude. Ovo sad je užas.
-
arminicos
#3344 Re: DVB-T u BiH
Na kraju ce biti da ce morati preci na video standard H265 HEVC kako bi svaki kanal bio u HD-u sa OK kvalitetom
- Mrvica 77
#3345 Re: DVB-T u BiH
EPG opet ne radi
Dugo je i trajalo
Što od gomile nesposobnjakovića iz Dasto Semtela drugo i očekivati
Dugo je i trajalo
Što od gomile nesposobnjakovića iz Dasto Semtela drugo i očekivati
-
Brcak1971
-
nlt
#3347 Re: DVB-T u BiH
Treba mi pomoć
Starija osoba sa područja Teslića koristi neki Sony tv. Pa ima mu sigurno 15 godina
Do sada su imali uz pomoć sobne antene neke kanale. Međutim nema više nijednog.
Nemaju internet u toj kući, na koji način da dobiju ponovno tv signal?
Ne pratim uopšte ovo, ja imam kablovsku tv, internet itd. Bitno mi je zbog njih naći rješenje
Malo sam gledao kao potreban je neki dodatni uređaj koji se spaja na tv i antenu i onda bude sve ok?
Starija osoba sa područja Teslića koristi neki Sony tv. Pa ima mu sigurno 15 godina
Do sada su imali uz pomoć sobne antene neke kanale. Međutim nema više nijednog.
Nemaju internet u toj kući, na koji način da dobiju ponovno tv signal?
Ne pratim uopšte ovo, ja imam kablovsku tv, internet itd. Bitno mi je zbog njih naći rješenje
Malo sam gledao kao potreban je neki dodatni uređaj koji se spaja na tv i antenu i onda bude sve ok?
- fortaleza
#3348 Re: DVB-T u BiH
Ako je televizor star 15tak godina, vjerojatno nema ugrađen DVB-T receiver.
U tom slučaju je potrebno kupiti DVB-T2 prijemnik, receiver za zemaljsko emitiranje u digitalnom obliku.
Dovoljan je i DVB-T ali je bolje uzeti za T2 za osigurati se u budućnosti. Ukoliko je relativno blizu granice možda može uhvatiti i hrvatske/srbijanske programe.
Sad vidim Teslić, možda bi se mogli hrvatski programi, može potvrditi netko tko je s tog područja.
U tom slučaju je potrebno kupiti DVB-T2 prijemnik, receiver za zemaljsko emitiranje u digitalnom obliku.
Dovoljan je i DVB-T ali je bolje uzeti za T2 za osigurati se u budućnosti. Ukoliko je relativno blizu granice možda može uhvatiti i hrvatske/srbijanske programe.
Sad vidim Teslić, možda bi se mogli hrvatski programi, može potvrditi netko tko je s tog područja.
- genius 723
#3349 Re: DVB-T u BiH
Ima prijem hrvatski kanala na podrucju Teslica ima negdje i video zapis na you tube100/98cini mi se i u mene je odprilike tako susjesne smo opcine...neznam jel netko primijetio danas na 33 ch danas iako je signal bio 100% slika je kocila i ton grco...oko podne ako se nevaram.fortaleza wrote: ↑09/09/2023 16:49 Ako je televizor star 15tak godina, vjerojatno nema ugrađen DVB-T receiver.
-
nlt
#3350 Re: DVB-T u BiH
Znači bilo koji DVB t2 resiver i bit će ok?