te zbog toga si za to da aerodromi ostanu u rukama politicara i niposto koncesija
Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Ozimician
#2027 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Kad se stvari dese - onda je kasno, zato treba upozoravati ranije.DaysleepeR wrote: ↑07/09/2023 09:48Unaprijed stvari smatrate gotovim.
To što se detalji nekog ugovora u Srbiji i Hrvatskoj ne znaju, ne znači da će to biti tako ovdje.
Isto tako, uopšte ne znači da ćemo mi loše proći finansijski sa koncesijom.
Nisu se stvari još ni desile, vi smatrate da će to tako biti 100%.
Polako. Za korisnike sigurno neće biti gore.
Za interesne grupe, možda, a možda ne.
Ako su primjeri iz regiona losi, sa drzavama koje su udredjenije od nase - ja nemam vjeru da ce kod nas to proci bolje, u nasu korist.
Posebno sto neko, isto kao i ti, govore da nema druge alternative osim koncesije.
A vec imamo takva 2 slucaja - tramvajska pruga i Dodikov ugovor sa Kinezima na Autoputu Prijedor- BL - gdje su ugovori ostali "tajna".
Tako da ne vidim od cega crpis optimizam da ce objaviti javno ugovor o koncesiji SJJ ?
- drndalo
#2028 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Jel ti stvarno mislis da bi neki kapitalista bio zaintersovaniji za SJJ koji je uhodan, obnovljen od nasih para, dakle kljuc u ruke, i svakako je pozitivan, vjerovatno i sa milionima trenutno na racunu, ili neki drugi u koji tek treba uloziti 50 mil. da bi za 3 godine gradjevina bila zavrsena i da onda mogu da dovlace vise letova jer imaju mjesta?izvrsni direktor wrote: ↑07/09/2023 09:41p kakvom poklonu je rijec? i zasto samo sjj?drndalo wrote: ↑07/09/2023 09:39
Ja se slazem s tim, ko je kod nas ikada ikoga pozvao na odgovornost za lose poslovanje? OMO je imao problem sa web stranicom, nova uprava nije imala passworde za odrzavanje web strane. Pa su narucili novu.
I zbog tog Mostarskog HDZ/SDA sranja starog 30+ godina, trebamo "pokloniti" SJJ bilo kojem zainteresovanom uhljupu? Zasto ne Budnji onda ?
Naravno da je SJJ najinteresantnije, jer se mogu milioni ubiti godisnje sami od sebe. Ostali tu, da bi se u vijestima moglo reci aerodrom(i),dakle mnozina sluze da se mi ne dosjetimo o cemu se radi.
Mozda bi TZL i OMO, pa i BNX iz RS, bili interesantni za npr. 1 KM, a da oni zaista moraju da ih izgrade, i povecaju promet na milion...
Ili mislis da su svi u svijetu biznisa altruisti...?
Znas li da je ZAG aerodrom koncesionaru predat sa 20 mil. EUR na racunima u momentu predaje...? A kao koncesijska naknada Drzavi je trebala biti 80 mil. ako se dobro sjecam... Kako ti to zvuci ? Promucurno jel de?
Last edited by drndalo on 07/09/2023 10:03, edited 1 time in total.
- Ozimician
#2029 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Politicare mozemo promjeniti svake 4 god - a koncesiju potpisujemo na 30 god.izvrsni direktor wrote: ↑07/09/2023 09:51te zbog toga si za to da aerodromi ostanu u rukama politicara i niposto koncesija
Da je i koncesija na 4, pa i 8 god - rekao bih 100% ZA, da probamo i to, ako ne bude valjalo, mozemo se vratiti.
Last edited by Ozimician on 07/09/2023 09:53, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#2030 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nema niko nikad “dobre namjere”. To je biznis. Sve sto znam je da sjj danas kurcu ne valja osim ako ne zivis u par gradova u njemackoj i u becu. Karte skupe, slotovi idiotski jer ne mozes letjeti nakon posla ili ujutro i slicno. Ne bi me cudilo da austrian uz monopol koji drzi ne uvali koji milion politicarima da ostane kako jeste.Ozimician wrote: ↑07/09/2023 09:22Svaki aerodrom je dobar onoliko koliko je demografsko-ekonomsko-turisticki dobro podrucje koje pokriva.
Imas u Gornjoj Austriji aerodrom u Linzu, koji pokriva ekonomsko podrucje koje je jace od onog koje pokriva SJJ, ali prosle godine zabiljezio skromnih 200 000 putnika, sta je razlog, ne znam. Prakticno imaju samo sezonske letove. Ali ako austrijanci nisu od jednog aerodroma koji je veci od sarajevskog (gabaritima) i pokriva vece ekonomsko podrucje, napraviti nesto dobro, naci mu neku koncesiju da valja, sumnjam da ce nasi uspjeti napraviti koncesijom nesto.
Kakogod, ja jednostavno nemam vjeru u to da ce nasi politicari sklopiti dobar koncesioni ugovor i to je to.
Ako ti vjerujes u sposobnost nasih politicara - odlicno, ali ja ne vjerujem.
Problem je sto politicki mandat traje 4 god i tad ih mozemo mijenjati, a koncesioni ugovor je na 30 god. - dakle upitno da li cu dozivjeti njegov kraj i imat ce uticaja na pola naseg zivotnog vijeka.
Ako neko ima dobre namjere sa koncesijama, treba poceti od Aerodroma Mostar i tamo pokazati da taj sistem funkcionise i onda ga kopirati na SJJ.
Koncesija ne mora biti na 30 godina.
Ne vjerujem ni ja naravno ali znam da zemlje oko nas imaju 30-40 destinacija dok mi nemam vezu sa 70% glavnih gradova u evropi
- DaysleepeR
#2031 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ma znam, ali nije ovo ni Minority Report pa da se ljude osuđuje radi namjere.Ozimician wrote: ↑07/09/2023 09:51Kad se stvari dese - onda je kasno, zato treba upozoravati ranije.DaysleepeR wrote: ↑07/09/2023 09:48
Unaprijed stvari smatrate gotovim.
To što se detalji nekog ugovora u Srbiji i Hrvatskoj ne znaju, ne znači da će to biti tako ovdje.
Isto tako, uopšte ne znači da ćemo mi loše proći finansijski sa koncesijom.
Nisu se stvari još ni desile, vi smatrate da će to tako biti 100%.
Polako. Za korisnike sigurno neće biti gore.
Za interesne grupe, možda, a možda ne.
Ako su primjeri iz regiona losi, sa drzavama koje su udredjenije od nase - ja nemam vjeru da ce kod nas to proci bolje, u nasu korist.
Posebno sto neko, isto kao i ti, govore da nema druge alternative osim koncesije.
A vec imamo takva 2 slucaja - tramvajska pruga i Dodikov ugovor sa Kinezima na Autoputu Prijedor- BL - gdje su ugovori ostali "tajna".
Tako da ne vidim od cega crpis optimizam da ce objaviti javno ugovor o koncesiji SJJ ?
Nema druge nego vidjeti šta će i kako biti.
- Ozimician
#2032 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ako gledas samo destinacije, onda OK, mozda, ali mozda dobijes vise destinacija.Bodkin wrote: ↑07/09/2023 09:52Nema niko nikad “dobre namjere”. To je biznis. Sve sto znam je da sjj danas kurcu ne valja osim ako ne zivis u par gradova u njemackoj i u becu. Karte skupe, slotovi idiotski jer ne mozes letjeti nakon posla ili ujutro i slicno. Ne bi me cudilo da austrian uz monopol koji drzi ne uvali koji milion politicarima da ostane kako jeste.Ozimician wrote: ↑07/09/2023 09:22
Svaki aerodrom je dobar onoliko koliko je demografsko-ekonomsko-turisticki dobro podrucje koje pokriva.
Imas u Gornjoj Austriji aerodrom u Linzu, koji pokriva ekonomsko podrucje koje je jace od onog koje pokriva SJJ, ali prosle godine zabiljezio skromnih 200 000 putnika, sta je razlog, ne znam. Prakticno imaju samo sezonske letove. Ali ako austrijanci nisu od jednog aerodroma koji je veci od sarajevskog (gabaritima) i pokriva vece ekonomsko podrucje, napraviti nesto dobro, naci mu neku koncesiju da valja, sumnjam da ce nasi uspjeti napraviti koncesijom nesto.
Kakogod, ja jednostavno nemam vjeru u to da ce nasi politicari sklopiti dobar koncesioni ugovor i to je to.
Problem je sto politicki mandat traje 4 god i tad ih mozemo mijenjati, a koncesioni ugovor je na 30 god. - dakle upitno da li cu dozivjeti njegov kraj i imat ce uticaja na pola naseg zivotnog vijeka.
Ako neko ima dobre namjere sa koncesijama, treba poceti od Aerodroma Mostar i tamo pokazati da taj sistem funkcionise i onda ga kopirati na SJJ.
Ne vjerujem ni ja naravno ali znam da zemlje oko nas imaju 30-40 destinacija dok mi nemam vezu sa 70% glavnih gradova u evropi
Ali to je bukvalno da od drveta ne vidis sumu.
- DaysleepeR
#2033 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Vidim problematiku ali niste u pravu vas dvojica majke mi.
Po vašem treba pustiti aerodrome da se dalje sami razvijaju laganom krivuljom prema gore, da se management mijenja od izbora do izbora, i laganini, ne bi li nakon 20 narednih godina nagurali na 20 destinacija.
Ne valja ni to...
Po vašem treba pustiti aerodrome da se dalje sami razvijaju laganom krivuljom prema gore, da se management mijenja od izbora do izbora, i laganini, ne bi li nakon 20 narednih godina nagurali na 20 destinacija.
Ne valja ni to...
-
Bodkin
#2034 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Znam da se ti razumijes ili si u industriji ali evo ti pitanje jedno.drndalo wrote: ↑07/09/2023 09:27Naravno da je losa!Bodkin wrote: ↑07/09/2023 09:04
Nisam siguran da je koncesija u bg losa. Ne racunaj jednu godinu. Pa haos je bio na svim aerodromima od engleske do njemacke radi istih stvari. Ali ljudi dobili masu linija i modernizaciju aerodroma. Sto se tice finansija, racunam da ce stranke koje su protiv izaci sa brojeva pa da uporedimo tu strasnu zaradu vs koliko bi dobili od koncesije.
Isto da je sjj najbolji na balkanu pa kao ne diraj ga
Sta mislis sto Vucic jos nikome nije dao da procita sta to pise u ugovoru? Vise informacija ima o ugovorima sa Kosovo Republikom, nego u BEG...
Ministar Vesic (njegov resor, iako je bolid 1/1) je kada je pokusao da ih pokrene da rjesavaju problem ovog ljeta, ostao popisan jer je dobio signal da im nista ne mogu zbog ugovora... Hej, Ministar Transporta jedne zemlje, koja je to dala privatnoj firmi. Kakva god da je zemlja, i kakav god da je kreten on, to nije normalno.
Nije sve ni do aerodroma, ali premalo zaposlenih jer imaju previse posla za premale plate je ipak do njih. I onda kada ne mozes raditi 31 dan 16 sati dnevno, a da se ne "pokvaris" problem, fali ljudi, ne stize se...
Jesi li vidio na sta lici aerodrom u izgradnji kod jece kise? Poplave na cijelim dijelovima zgrada, hiljade m2. Curi niz zidove sa strujom. Parkinzi? Taxisti? Rekao bi covjek kada vas slusa da je kao na ZRH, a nije...
Sustina je da smo mi svi lako i jeftino potkupljivi, i da stranci to znaju i koriste obilato.
Niko nije rekao da SJJ ne moze i ne treba bolje, ali koncesija NIJE carobni stapic napretka... Dokazano.
Kao sto rekoh, BEG & ZAG su koncesijom naguzeni (finansijski), LJU prodajom takodjer... Sve u svemu, mislim i da na raspolaganju kao ozbiljnije Drzave imaju i bolje pravnike na lageru, a ostadose naguzeni. Zasto onda mi ne bismo bili naguzeni? Sposobniji smo?
Da zakljucim, gore od Drzavnog monopola bilo gdje je jedino privatni monopol. Pogledati i pod "privatizacija vodosnabdijevanja" u Alziru, Tunisu i tako to... Kada francuske kompanije dobiju monopol...
Ja sam veliki korisnik usluga sjj i usluga kurcu ne valja. Znas sta ja zelim od sjj? Da mogu letjeti na vise od 3 destinacije direktno, da ne moram uzimati slobodne dane jer su letovi uvijek preko dana i da me ne dodje jeftinije da letim za ameriku ili aziju nego za sjj.
Nista od toga ne dobijam.
Da ne kazem kako do juce lounge nije bio da valja (sad je vec super, hvala Bogu da su konacno investirali u sjj), kako nema online check in nego mi radnik kaze da pisem nekakvom ministarstvu jer se i oni zale, kako mi radnica ne daje priority security jer eto, mogu ja stici na let pa zasto ne cekam kao ostali. Ne cekam jer imam status da ne moram sve ti jebem ograniceno
I ti bi mene sad ubijedio da ne treba probati sa 10-15 godina koncesijom. I slozio bih se da se vidi neki napredak. Jedino sto su uradili je doveli LOT nakon 20 godina austrian i LH monopola
-
Bodkin
#2035 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ne, dobijes i pare od koncesije jebemu zivot. I izbijes politicarima glasove za uhljebljenjeOzimician wrote: ↑07/09/2023 09:54Ako gledas samo destinacije, onda OK, mozda, ali mozda dobijes vise destinacija.Bodkin wrote: ↑07/09/2023 09:52
Nema niko nikad “dobre namjere”. To je biznis. Sve sto znam je da sjj danas kurcu ne valja osim ako ne zivis u par gradova u njemackoj i u becu. Karte skupe, slotovi idiotski jer ne mozes letjeti nakon posla ili ujutro i slicno. Ne bi me cudilo da austrian uz monopol koji drzi ne uvali koji milion politicarima da ostane kako jeste.
Ali to je bukvalno da od drveta ne vidis sumu.
- Ozimician
#2036 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pazi, svaki aerodrom svijeta ima limit, ni rast nije beskonacna kategorija i zavisi od podrucja, dakle - demografije - ekonomije - turizmaDaysleepeR wrote: ↑07/09/2023 09:55 Vidim problematiku ali niste u pravu vas dvojica majke mi.
Ne valja ni to...
Te 3 stvari su najbitnije, dodaj jos i dijasporu kao kategoriju u iseljenickim zemljama.
Dao sam primjer Linza u Austriji, koji ima nikakvih 200 000 putnika, a uslovi i aerodrom daleko iznad SJJ. Dakle jedna Austrija nije rijesila problem.
Destinacije uvode aviokompanije, ako hoces destinacije moras:
a) imati jaku drzavnu aviokompaniju - koja ce se sufinansirati iz budzeta (vidi pod: Austrian, Turkish, Emirater, Serbia)
b) sufinansirati LCC (Wizz, Ryan)
U oba slucaja drzava mora sufinansirati, dakle davati pare iz budzeta. Trenutno SJJ je profitabilna drzavna kompanija (jedna od rijetkih) i kao takva naravno da je meta za privatizaciju / koncesiju.
Privatizovali smo bankarski i naftni sektor prije 20 god. (jedno je uradio SDP, drugo Brankovic i SDA)
Nije bas da vidimo hajra od toga.
Kao sto @drndalo rece , od drzavnog monopola je jedino gori privatni monopol.
Ovo je tim gore jer svako moze da otvori banku, benzinsku pumpu, ali aerodrom ne moze svako i svugdje da napravi, tako da je to deff. monopol, kao i energetika npr. ili vodosnadbjevanje.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#2037 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Iz zagreba 58 destinacija, iz beograda 120, dokaz katastrofalno lose koncesije.Bodkin wrote: ↑07/09/2023 09:52Nema niko nikad “dobre namjere”. To je biznis. Sve sto znam je da sjj danas kurcu ne valja osim ako ne zivis u par gradova u njemackoj i u becu. Karte skupe, slotovi idiotski jer ne mozes letjeti nakon posla ili ujutro i slicno. Ne bi me cudilo da austrian uz monopol koji drzi ne uvali koji milion politicarima da ostane kako jeste.Ozimician wrote: ↑07/09/2023 09:22
Svaki aerodrom je dobar onoliko koliko je demografsko-ekonomsko-turisticki dobro podrucje koje pokriva.
Iz sarajeva 33, dokaz najboljeg menadzmenta na balkanu (kako kvazistrucnjak u intervjuu navede)
-
Bodkin
#2038 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
I koliko od 33 je za evropu? Da ne spominjem ameriku, nismo trziste za toizvrsni direktor wrote: ↑07/09/2023 10:05Iz zagreba 58 destinacija, iz beograda 120, dokaz katastrofalno lose koncesije.Bodkin wrote: ↑07/09/2023 09:52
Nema niko nikad “dobre namjere”. To je biznis. Sve sto znam je da sjj danas kurcu ne valja osim ako ne zivis u par gradova u njemackoj i u becu. Karte skupe, slotovi idiotski jer ne mozes letjeti nakon posla ili ujutro i slicno. Ne bi me cudilo da austrian uz monopol koji drzi ne uvali koji milion politicarima da ostane kako jeste.
Iz sarajeva 33, dokaz najboljeg menadzmenta na balkanu (kako kvazistrucnjak u intervjuu navede)
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#2039 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
samo dati sve pod koncesiju, onda ce se vise cijeniti svaka marka koja se da te traziti nesto zauzvrat. Ovako je bitno samo da se ne puca
- Haris.ba
#2040 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ljudi, budimo zadovoljni da ne privatiziraju aerodrom, a ne da daju ga na koncesiju.
Gotova stvar. Nema sta narod da raspravlja. Nije do naroda. Podrska Amera Trojki se mora platiti.
P.S.
I da dodam - ugovor o koncesiji naravno da ce biti tajan.
Ono sto mene najvise zanima - koliko ce drzava garantovati, tj.kakav ce aranzman biti u slucaju gubitaka u poslovanju.
Gotova stvar. Nema sta narod da raspravlja. Nije do naroda. Podrska Amera Trojki se mora platiti.
P.S.
I da dodam - ugovor o koncesiji naravno da ce biti tajan.
Ono sto mene najvise zanima - koliko ce drzava garantovati, tj.kakav ce aranzman biti u slucaju gubitaka u poslovanju.
Last edited by Haris.ba on 07/09/2023 10:17, edited 2 times in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2041 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Najbolje dati aerodrom Saudijcima, ako Benzami daju 200 mil godišnje mogu vala i nama
. Ne možemo mi poredit SJJ sa ZG ili BG pa ti su aerodromi nekoliko puta veci, gdje strpat tolike avione za tolike destinacije
?
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- drndalo
#2043 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ja to isto zelim, ono sto kazem je da NECEMO dobiti po difoltu... Niko nam nista nece dati, samo ce nam uzeti ako ne pazimo. A ne pazimo jer ocekujemo "magicna" rjesenja, sa 123% mjesecnom kamatom na devize.
Koncesiona naknada je sirok pojam, i svasta moze pisati za istu, ali kao sto rekoh na ZAG je bilo 80 mil.buduce uplate plus razvoj aerodroma. Predaju im aerodrom sa 20+ mil. na racunu... Gdje je tu mozak ? Od tih 80 mil. obecanih (dakle ne godisnje 80 mil.) svake godine neki razlog iz ugovora da se plati manje od ocekivanog. Pa to onda nije to.
BEG je navodno puno vise para obecano za koncesiju. Medjutim ugovor i aneksi su nevidljivi svima. Koliko ce to biti para na kraju bog ne zna. Ono sto znaju je samo koliko su politicari dobili za te potpise privatno. Javno, ko jebe javno...
Ne kontrolisemo politicare, direktore? Do koga je? Do nas ili?
Kako ces kontrolisati koncesionara koji dobije zabranu uvida u ugovor kao "poslovnu tajnu"...?
Koliko ja znam najkraca koncesija primjenjena je 20 god. i to na PRN. Cesce 30 god. I to sa njihova strane isto ima logike, nece da se zjbju za kikiriki u indusriji ciji turnus izgradnje zgrade/piste traje 3 godine...
SJJ, iznenadio sam se da su se zakopali u papire, i sve rijesili u zemljisnim knjigama. Oni koji znaju ista o tome kod nas, znaju kakav je to poduhvat. Wizz otisao sa SJJ, ok, nije dobra vijest, ali to je za SJJ 20% prometa. Prezivjece se i i dalje imati bolja veza sa svijetom nego TZL/BNX gdje ako Wizz/Ryan povuce 2 aviona iz baze, ostaju bez 80% letova... To je velika razlika.
Zaboravljamo da je i SJJ decenijama imao taksu za ostale BiH aerodrome, a nije bas da su oni to uveli.
Tu se mora puhati na hladno mlijeko, jer kad potpises nesto sto nisi dobro razradio i shvatio, duugo ispastas.
Koncesiona naknada je sirok pojam, i svasta moze pisati za istu, ali kao sto rekoh na ZAG je bilo 80 mil.buduce uplate plus razvoj aerodroma. Predaju im aerodrom sa 20+ mil. na racunu... Gdje je tu mozak ? Od tih 80 mil. obecanih (dakle ne godisnje 80 mil.) svake godine neki razlog iz ugovora da se plati manje od ocekivanog. Pa to onda nije to.
BEG je navodno puno vise para obecano za koncesiju. Medjutim ugovor i aneksi su nevidljivi svima. Koliko ce to biti para na kraju bog ne zna. Ono sto znaju je samo koliko su politicari dobili za te potpise privatno. Javno, ko jebe javno...
Ne kontrolisemo politicare, direktore? Do koga je? Do nas ili?
Kako ces kontrolisati koncesionara koji dobije zabranu uvida u ugovor kao "poslovnu tajnu"...?
Koliko ja znam najkraca koncesija primjenjena je 20 god. i to na PRN. Cesce 30 god. I to sa njihova strane isto ima logike, nece da se zjbju za kikiriki u indusriji ciji turnus izgradnje zgrade/piste traje 3 godine...
SJJ, iznenadio sam se da su se zakopali u papire, i sve rijesili u zemljisnim knjigama. Oni koji znaju ista o tome kod nas, znaju kakav je to poduhvat. Wizz otisao sa SJJ, ok, nije dobra vijest, ali to je za SJJ 20% prometa. Prezivjece se i i dalje imati bolja veza sa svijetom nego TZL/BNX gdje ako Wizz/Ryan povuce 2 aviona iz baze, ostaju bez 80% letova... To je velika razlika.
Zaboravljamo da je i SJJ decenijama imao taksu za ostale BiH aerodrome, a nije bas da su oni to uveli.
Tu se mora puhati na hladno mlijeko, jer kad potpises nesto sto nisi dobro razradio i shvatio, duugo ispastas.
- Mate_Miso_Kovac
- drndalo
#2045 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Druze ti nesto ozbiljno ne kontas u koncesijama...
Kada oni tebi daju (kao) pare za nesto sto si im ustupio, oni dobro paze da daju sto manje moraju, u skladu sa ugovorom koji im je neko potpisao... Sta mislis kakav ce biti taj ugovor, imajuci u vidu npr. sposobnosti drzave u slucaju Zlatna kupina...?
- drndalo
#2046 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Kao i svaki put do sad, profit je samo njihov, gubitak samo nas...
Samo prava traze u ugovorima, odgovornost ne, jer im ih niko nikada nije imao muda traziti... Takav "biznis" sa 0% rizika bih i sam smio pokrenuti.
Uzeo bih evo ja OMO u koncesiju za 1 KM godisnje, samo mi ga nece dati, za SJJ znam da je Brankovic bolji kandidat... On bi dao i 2 KM, godisnje... Po zakonu...
-
Bodkin
#2047 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Prica ti pocinje vuci na politicku
- Ozimician
#2048 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ovdje vec raspravljas sa botom sa Poskok foruma.drndalo wrote: ↑07/09/2023 10:27Druze ti nesto ozbiljno ne kontas u koncesijama...
Kada oni tebi daju (kao) pare za nesto sto si im ustupio, oni dobro paze da daju sto manje moraju, u skladu sa ugovorom koji im je neko potpisao... Sta mislis kakav ce biti taj ugovor, imajuci u vidu npr. sposobnosti drzave u slucaju Zlatna kupina...?
- Ozimician
#2049 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Lijepo to zvuci, zasto onda politicari prepustaju koncesiju i sami sebi izbijaju glasove za uhljebljenje? Dakle neki drugi interes imaju.
Istina je - ko se uhljebio - uhljebio. Vise ni ta radna mjesta nisu tako atraktivna kao nekad, svako moze otici vani, a ne da ga neki lokalni SDA-SDP krimos ucjenjuje.
Sto se tice placanja koncesije, ni to ne mora da bude default - jer koncesionar se itekako ogradi u koncesionom ugovoru.
Bili su natpisi o Autoputu Prijedor - BL, da u tom koncesionom ugovoru (koji nije javno objavljen) stoji da Vlada RS garantuje koncesionaru (mislim) 10 000 vozila dnevno da ce proci tim putem, ako ne prodju, razliku namiruje Vlada RS, ako prodje vise - kajmak uzima samo koncesionar.
Tako da postoji ozbiljna sansa da drzava bude morala placati koncesionaru ukoliko ovaj ne ostvari zeljeni promet.
Zato treba pogledati ugovore iz BG i ZG (koji su jelde tajni) i pogledati finansijske izvjestaje.
- drndalo