Život s roditeljima poslije 30-te ?
-
Osmi Socrates
#351 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
U Sjevernoj Americi te niko ne uzima za ozbiljno ako živiš sa roditeljima u tim nekim godinama. Završiš srednju školu, pravi neke odluke. A već ako ostaneš do tridesete, tu si pogotovo puk'o.
Dobro, ostaje da različite kulture imaju različite standarde. Kao što imaju utjecaj i drugi faktori.
Dobro, ostaje da različite kulture imaju različite standarde. Kao što imaju utjecaj i drugi faktori.
- Ozimician
#352 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Naravno, cak sam primjetio i u Njemackoj i Austriji takav trend, lakse ti dobiti poziciju da radis PhD na univerzitetu, nego da se zaposlis kao doktor i radis u praksi/ bolnici sa pacijentima.JohnnyS wrote: ↑06/09/2023 15:48 Evo ja gledam po bolnici, nema više običnog doktora sve profesori jeboteAli tako je i drugdje, u Zagrebu sam vidio da završe postdiplomski prije nego dobiju specijalizaciju što je sumanuto. Po meni je to balon koji mora puknuti, iako sam ja već bacio te pare na postdiplomski i završio ga
![]()
Univerzitetima treba valjda odredjeni broj tog kadra, koji ce pisati naucne radove i ostalo, jer to ide Univerzitetu u prilog na tim rang-listama.
Problem je sto nude manju platu nego sto doktor dobije u bolnici. S tim da za rad na Univerzitetu ti moze proci diploma i neki nivo jezika (B2); dok za rad s pacijentima ti treba licenca, a to zahtjeva priznavanje diplome, C1 jezik i jos kojekakvih ispita da dobijes licencu, dok za rad na Uni to ne treba.
-
mali_balon
#353 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Objasni ovu tezuJohnnyS wrote: ↑06/09/2023 14:29 Velika mana za djecu sadašnjeg vremena je što je socijalna mobilnost kroz društvene slojeve praktički nemoguća.
U bivšem sustavu se moglo dogoditi da sobarica i šofer dovedu dvoje djece do fakultetskih diploma i da imaju djecu arhitekta i liječnicu. Danas je to više iznimka nego pravilo, a u budućnosti će biti još teže
- JohnnyS
#354 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Generalno je bilo lakše probiti se iz onog što se naziva niža klasa u srednju ili iz srednje u višu.mali_balon wrote: ↑06/09/2023 15:53Objasni ovu tezuJohnnyS wrote: ↑06/09/2023 14:29 Velika mana za djecu sadašnjeg vremena je što je socijalna mobilnost kroz društvene slojeve praktički nemoguća.
U bivšem sustavu se moglo dogoditi da sobarica i šofer dovedu dvoje djece do fakultetskih diploma i da imaju djecu arhitekta i liječnicu. Danas je to više iznimka nego pravilo, a u budućnosti će biti još teže
Danas je ta vertikalna mobilnost vrlo otežana.
Svatko zna za pojedinačne primjere, ali je generalno tamo.
I prije je bilo jasno da ne startaju sva djeca iz istih pozicija i da će biti lakše djetetu odvjetnika završiti fakultet po želji i bit će mu generalno lakše u životu, ali je opet danas ta razlika u startnim pozicijama i kako će završiti još i veća.
- konahawaii
#355 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Slazem se, nije suština ove teme, ali je bilo dosta proslih postova zivot sa partnerom i roditeljima, pa sam se osvrnuo i na taj dio.
- Ozimician
#356 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
To već nije istina, jer nikad nisi imao % više visokoobrazovanih u populaciji nego sad.JohnnyS wrote: ↑06/09/2023 15:58Generalno je bilo lakše probiti se iz onog što se naziva niža klasa u srednju ili iz srednje u višu.
I prije je bilo jasno da ne startaju sva djeca iz istih pozicija i da će biti lakše djetetu odvjetnika završiti fakultet po želji i bit će mu generalno lakše u životu, ali je opet danas ta razlika u startnim pozicijama i kako će završiti još i veća.
Statistika te demantuje.
- vjeshalica
#357 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Zavisi kakve ko odnose ima u porodici. Kod nas su dosta nesredjeni pa ljudi jedva cekaju da odu i da se rijese problema. Sto se tice kompromisa, nikad mi nece biti jasni ljudi koji se sastave sa nekim u zajednicu a nemaju ni priblizno iste poglede na zivot. Kad prodje neko vrijeme vide se znacajne razlike. Btw zbog cega bi neko mijenjao sve u zivotu da udovolji drugom samo da bi se nazvao udatim/ozenjenim? Valjda se trazi nesro vrlo slicno ili priblizno. Zato me i ne cudi sve veci broj razvoda i cinjenica obracuna po kucama.teuta06 wrote: ↑06/09/2023 14:28 Ja sam se odselila kad sam se udala sa 28 godina. Iskreno, žao mi je što nisam prije, ali financijske prilike nisu to dozvoljavale. Kod nas u Bosni, pogotovo tko živi u kući, a ne u stanu, idu onom logikom (i roditelji i djeca), što bi plaćao kiriju i režije, mogu živjeti kod svojih. Dalje, imam par situacija u okruženju, gdje je ljudima s roditeljima baš lijepo i da ih roditelji baš paze i gotive, na način na koji ja nisam doživjela. Tu sam u jednu ruku ljubomorna na sam taj odnos roditelj-dijete, jer ja takav odnos nemam, a u drugu ruku vidim koliko tim ljudima taj način i odmaže, jer ljudi su jednostavno navikli na tu neku gotivu, pa da bude sve po njihovom, a s partnerom treba dosta kompromisa i ti ljudi jednostavno postanu „teški“ za život sa nekim drugim.
Negdje sam pročitala da život kod roditelja nije besplatan, plaćaš svojim živcima i sa time se potpuno slažem.
Ovdje niko nece neovisno od mentaliteta da bude realan i naglasi da dosta godina iza rata je platezna moc bila nikakva za normalan pristojan svakodnevni zivot, a kamoli za kupovinu nekretnine. Sta moze jedna osoba koja tek pocinje da radi da servisira za cca 1000KM plate ili manje? Ima i drugih obaveza svakodnevnih osim da bude rob banci 30 godina i kad otplati onda skonta da ga je zivot prestigao i nema ga nigdje. Treba nekad negdje i odputovati, ne sjediti samo u 4 zida,danas isto tako, ako se ne bavis nekim kriminalom tesko da mozes kupiti sebi nesto i uz to pristojno zivjeti. Jbt kad procitas sve pjani milijarderi.
- auspuhc
#358 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
A koji je razlog njihovog pristajanja na takve? Mora tu nesto biti. Kasna udaja, los fizicki izgled ili nesto trece?
- Digla_da_kreci
#359 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Zasto rodbina i komsije uopce znaju kolika je plata nekog bracnog para? Ako je zbog prirode posla kojim se bave lahko zakljuciti drasticnu razliku primanja, komentarisanja te vrste od mahale su degutantna i to treba sasjeci odmah u korijenu, kao i ostala intimna pitanja poput potomstva.
Ja se ne bih druzila sa takvim ljudima da nastave nipodastavati mene ili mog partnera i nakon sto im kazes da ne zadiru u nas novcanik.
Ja se ne bih druzila sa takvim ljudima da nastave nipodastavati mene ili mog partnera i nakon sto im kazes da ne zadiru u nas novcanik.
-
Zoooka
#360 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
- Altsa
#361 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
-
Zoooka
#362 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Izgubiš privatnost onog trenutka kada kažeš ljudima visinu plate. Meni ni roditelji, ni prijatelji ni rodbina ne znaju da mi je plata skoro 5.000 KM, niti bi im to ikad rekao. Zavist je gadna stvar.
- Digla_da_kreci
#363 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ma kakva zavist, vise omalozavanje kroz posprdne komentare jer je kao manje musko ako manje zaradjuje od zene pa namjerno se zezaju na njegov racun da ga ponize i povrijede mu ego. Seljacka posla. 

E nek si ti s nama podijelio.
-
Zoooka
#364 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ma ne možes biti ljubomoran na nekoga koga ne poznaješ. 
-
gidra
#365 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Redovna primanja ne moraš ni pitati, možeš pretpostaviti, obzirom da ako nisi vlasnik firme, sitnog obrta, na osnovu informacija na netu možeš pretpostaviti većini ljudi u Sarajevu kolika su im primanja.Digla_da_kreci wrote: ↑06/09/2023 19:00 Zasto rodbina i komsije uopce znaju kolika je plata nekog bracnog para? Ako je zbog prirode posla kojim se bave lahko zakljuciti drasticnu razliku primanja, komentarisanja te vrste od mahale su degutantna i to treba sasjeci odmah u korijenu, kao i ostala intimna pitanja poput potomstva.
Pogotovo budžetlijama danas, u marku
Ovi ostali, IT-evci ili top radnici iz privatnog sektora su u manjini svakako i ne čine krupnu sliku.
- JohnnyS
#366 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
- JohnnyS
#367 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
-
mali_balon
#368 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ja bi dodao da smo i tad i sad imali besplatno obrazovanje.....Ozimician wrote: ↑06/09/2023 18:10To već nije istina, jer nikad nisi imao % više visokoobrazovanih u populaciji nego sad.JohnnyS wrote: ↑06/09/2023 15:58
Generalno je bilo lakše probiti se iz onog što se naziva niža klasa u srednju ili iz srednje u višu.
Statistika te demantuje.
A evo kako kolega rece statistika te demantuje...
Svi imaju iste sanse....sin seljaka ces zavrsiti faks da ne bi radio na zemlji, a sin advokata ce mozda uzivatu u drogi i laganom zivotu itd itd.....
Nema tu eneralizivanja.....jedino si u pravu za sednju klasu tad je bila jaka sad je nema nikako
- Ateista
#369 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Kod nas skolovanje jos uvijek nije previse skupo i vecina ljudi ga moze sebi priustiti, ako i ne moze budu neke stipendije, pomoci i slicno, tako da jos uvijek skori svako ko se dovoljno potrudi moze zavtmrsiti neki fakultet.mali_balon wrote: ↑06/09/2023 20:13Ja bi dodao da smo i tad i sad imali besplatno obrazovanje.....
Svi imaju iste sanse....sin seljaka ces zavrsiti faks da ne bi radio na zemlji, a sin advokata ce mozda uzivatu u drogi i laganom zivotu itd itd.....
Nema tu eneralizivanja.....jedino si u pravu za sednju klasu tad je bila jaka sad je nema nikako
Ovo sto Johny govori se po meni vise odnosi na ameriku, ne znam bas koliko na evropu ali u americi su fakulteti preskupi i uglavnom ih zavrse oni koji mogu ptiustiti i tamo je sigurno puno teze nekom iz nize klase doci do ovrazovanja, teze doci do stipendije i slicno, ali vjerovatno da se i kod nas ide prema tome i da ce u buducnosti biti sve vise izrazeno.
Ono sto kod nas vise predstavlja problem su politicko-mafijaske veze, trenutna visa klasa je uglavnom na taj nacin povezana i uspjeh u poslu nema toliko veze sa obrazovanjem koliko sa tim imas li koga da ti sredi dobar posao.
- Ateista
#370 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Digla_da_kreci wrote: ↑06/09/2023 19:00 Zasto rodbina i komsije uopce znaju kolika je plata nekog bracnog para? Ako je zbog prirode posla kojim se bave lahko zakljuciti drasticnu razliku primanja, komentarisanja te vrste od mahale su degutantna i to treba sasjeci odmah u korijenu, kao i ostala intimna pitanja poput potomstva.
Potpis za sve navedeno.
- Ozimician
#371 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ateista wrote: ↑07/09/2023 07:24Kod nas skolovanje jos uvijek nije previse skupo i vecina ljudi ga moze sebi priustiti, ako i ne moze budu neke stipendije, pomoci i slicno, tako da jos uvijek skori svako ko se dovoljno potrudi moze zavtmrsiti neki fakultet.mali_balon wrote: ↑06/09/2023 20:13
Ja bi dodao da smo i tad i sad imali besplatno obrazovanje.....
Ovo sto Johny govori se po meni vise odnosi na ameriku, ne znam bas koliko na evropu ali u americi su fakulteti preskupi i uglavnom ih zavrse oni koji mogu ptiustiti i tamo je sigurno puno teze nekom iz nize klase doci do ovrazovanja, teze doci do stipendije i slicno, ali vjerovatno da se i kod nas ide prema tome i da ce u buducnosti biti sve vise izrazeno.
Ono sto kod nas vise predstavlja problem su politicko-mafijaske veze, trenutna visa klasa je uglavnom na taj nacin povezana i uspjeh u poslu nema toliko veze sa obrazovanjem koliko sa tim imas li koga da ti sredi dobar posao.
Ali vjeruj i vani ako hoces doci do dobrih pozicija, glavna ti je "preporuka"
Naravno da ces vani i bez toga svojim trudom, radom i zalaganjem uspjeti, ali nije isto postici nesto za 10 god. ili za 2 god. To pravi ogromnu razliku.
- Ateista
#372 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Da, to svakako. Iako ne zivim vani,vuo sam to od dosta ljudi da je tako, sve je malo vise umotano i malo manje izrazeno u smislu da je ipak lakse doci do posla, ali za one dobre poslove se trazi preporuka i dosta se gleda odakle je ko. Mnogi misle kako je evropa postena i da tamo nema veza i korupcije a ima itekako.Ozimician wrote: ↑07/09/2023 07:49Ateista wrote: ↑07/09/2023 07:24
Kod nas skolovanje jos uvijek nije previse skupo i vecina ljudi ga moze sebi priustiti, ako i ne moze budu neke stipendije, pomoci i slicno, tako da jos uvijek skori svako ko se dovoljno potrudi moze zavtmrsiti neki fakultet.
Ono sto kod nas vise predstavlja problem su politicko-mafijaske veze, trenutna visa klasa je uglavnom na taj nacin povezana i uspjeh u poslu nema toliko veze sa obrazovanjem koliko sa tim imas li koga da ti sredi dobar posao.![]()
![]()
![]()
Ali vjeruj i vani ako hoces doci do dobrih pozicija, glavna ti je "preporuka"
Naravno da ces vani i bez toga svojim trudom, radom i zalaganjem uspjeti, ali nije isto postici nesto za 10 god. ili za 2 god. To pravi ogromnu razliku.
- Ozimician
#373 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Nema korupcije u smislu da das nekome novac za radno mjesto (kao kod nas sto je bilo prije 10+ god), ali toga je i kod nas sve manje.Ateista wrote: ↑07/09/2023 08:29Da, to svakako. Iako ne zivim vani,vuo sam to od dosta ljudi da je tako, sve je malo vise umotano i malo manje izrazeno u smislu da je ipak lakse doci do posla, ali za one dobre poslove se trazi preporuka i dosta se gleda odakle je ko. Mnogi misle kako je evropa postena i da tamo nema veza i korupcije a ima itekako.
Vise je to nepotizam, trgovina uticajem i dosta je podignuto na visi nivo.
Ono, dobiti posao nije tesko, svi imaju posao. Ali sad dobiti neki wow posao i iskociti iznad prosjeka, eh to ide teze.
- Ateista
#374 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Naravno, sve je umotano i nema ovako direktno kao kod nas, sto kazes vise uticaj nego direktno novac, ali nije da nema kako neki predstavljaju.Ozimician wrote: ↑07/09/2023 08:54Nema korupcije u smislu da das nekome novac za radno mjesto (kao kod nas sto je bilo prije 10+ god), ali toga je i kod nas sve manje.Ateista wrote: ↑07/09/2023 08:29
Da, to svakako. Iako ne zivim vani,vuo sam to od dosta ljudi da je tako, sve je malo vise umotano i malo manje izrazeno u smislu da je ipak lakse doci do posla, ali za one dobre poslove se trazi preporuka i dosta se gleda odakle je ko. Mnogi misle kako je evropa postena i da tamo nema veza i korupcije a ima itekako.
Ono, dobiti posao nije tesko, svi imaju posao. Ali sad dobiti neki wow posao i iskociti iznad prosjeka, eh to ide teze.
- Ozimician
#375 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Pa nema zbog toga sto niko od nas koji dodjemo tamo - tome ne moze ni prismrditi, pa onda se stekne uticaj da nema toga. U BIH svako poznaje nekoga ko ima neki uticaj, a mala smo sredina + mahala.Ateista wrote: ↑07/09/2023 08:59Naravno, sve je umotano i nema ovako direktno kao kod nas, sto kazes vise uticaj nego direktno novac, ali nije da nema kako neki predstavljaju.Ozimician wrote: ↑07/09/2023 08:54
Nema korupcije u smislu da das nekome novac za radno mjesto (kao kod nas sto je bilo prije 10+ god), ali toga je i kod nas sve manje.
Ja sam cuo cak za jedan slucaj da je policajac u Austriji primio mito, ali je mito bilo 500€. Dakle vjerovatno postoji i tamo, ali je cijena daleko veca nego kod nas, pa vecina ljudi tome ne moze da prismrdi.