Ukrajina
-
emirolini
#182577 Re: Ukrajina
Ode Lancet u maketu
- karanana
#182579 Re: Ukrajina
trazi pare da se cita.
sinoc sam negdje na youtubeu vidio solidan video od 30ak minuta o ovoj atriciji i kako bi to moglo izgledati na duge staze, na sta se rusi kockaju. ako nadjem mogu staviti jer je sve u brojevima....gdp, broj stanovnika, mogucih ljudi pod oruzjem, izdrzljivosti ekonomije.....
uglavnom nije pozitivno za ukre.
ja nisam ni znao da je zemlja 1992. imala 53 miliona stanovnika a danas oko 36.
sinoc sam negdje na youtubeu vidio solidan video od 30ak minuta o ovoj atriciji i kako bi to moglo izgledati na duge staze, na sta se rusi kockaju. ako nadjem mogu staviti jer je sve u brojevima....gdp, broj stanovnika, mogucih ljudi pod oruzjem, izdrzljivosti ekonomije.....
uglavnom nije pozitivno za ukre.
ja nisam ni znao da je zemlja 1992. imala 53 miliona stanovnika a danas oko 36.
-
zigzag
#182580 Re: Ukrajina
Jel nas neko " stavio na papir" u septembru 93?
-
Excel2
#182581 Re: Ukrajina
Siguran sam da je u Ukrajini vise spremno umrijeti u odbrani nego Rusa u agresiji. Prema tome ovo je glupa i bespotrebna analiza.
- P.Starck
- P.Starck
#182583 Re: Ukrajina
Morel iko da objasni višemjesečnu defanzivu svemoćne Ruzzije?
- Optimus09
#182584 Re: Ukrajina
Iskreno,bilo me strah na pocetku kada su helikopteri i avioni bombardovali po Ukrajini bez straha da ce njih neko,Rusi se setkali po gradovima opusteno.Strah me bilo jer bi se to prelilo na BiH.Sad kad se Rusi brane,Rusija svakodnevno bombarduje,nemam straha za Ukrajince niti za nas.
Svaki pali Ukrajinac je za mene spaseni Bosanac,stoga Ukrajincima odati cast.
Svaki pali Ukrajinac je za mene spaseni Bosanac,stoga Ukrajincima odati cast.
-
saimidin
#182585 Re: Ukrajina
Dobro jasno je samo da UA ofanziva ne ide brzinom koju su očekivali oni ali još više svi ostali, ali daleko je ovo od nekog uspjeha putlera i orka
Problem za UA je što zapad još nije odlučio da im pomogne da pobijede jer misle da im to nije u interesu, sa druge strane odlučili su da ne dozvole da putler pobijedi, i sad smo tu gdje smo
Da je zapad odlučio pomoći UA do pobjede, tenkovi, f-ovi, i brodovi municije su trebali krenuti prošle godine, dakle kasni se bar godinu, tako da rat neće niđe ni 2024
Problem za UA je što će ih koštati više nego je moralo, da je zapad odlučio pomoći im do pobjede, a još nije jasno ni da li će donijeti takvu odluku, ali poraženi neće biti dok god žele da se bore
Ps
Svako se mora boriti za sebe pa ako ko pomogne dobro i jest ali prvo svako za sebe, kako UA, tako i
Problem za UA je što zapad još nije odlučio da im pomogne da pobijede jer misle da im to nije u interesu, sa druge strane odlučili su da ne dozvole da putler pobijedi, i sad smo tu gdje smo
Da je zapad odlučio pomoći UA do pobjede, tenkovi, f-ovi, i brodovi municije su trebali krenuti prošle godine, dakle kasni se bar godinu, tako da rat neće niđe ni 2024
Problem za UA je što će ih koštati više nego je moralo, da je zapad odlučio pomoći im do pobjede, a još nije jasno ni da li će donijeti takvu odluku, ali poraženi neće biti dok god žele da se bore
Ps
Svako se mora boriti za sebe pa ako ko pomogne dobro i jest ali prvo svako za sebe, kako UA, tako i
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#182586 Re: Ukrajina
što rat duže traje Mordor iz Ukrajine izlazi slabiji...jasna logikasaimidin wrote: ↑05/09/2023 21:00 Dobro jasno je samo da UA ofanziva ne ide brzinom koju su očekivali oni ali još više svi ostali, ali daleko je ovo od nekog uspjeha putlera i orka
Ps
Svako se mora boriti za sebe pa ako ko pomogne dobro i jest ali prvo svako za sebe, kako UA, tako i![]()
-
Vedoo
- drug_profi
#182588 Re: Ukrajina
Izlet sabahile malo preko granice u Brijansk.
Suncokretila dva FSB granicara, malkice razlupana karaula.
Stanje redovno.
Suncokretila dva FSB granicara, malkice razlupana karaula.
Stanje redovno.
- karanana
#182589 Re: Ukrajina
svaka cast ljudima, ali fakat te strava uhvati kad skontas sa kakvim divljacima imas posla i da njih stvarno ne zanima hoce li imati 1000 ili milion poginulih da dodju do cilja, to i iz istorijskih primjera vidimo, a i iz zadnjih godinu i po. i kod takvih divljaka, racunica je jasna: ko moze vise izdrzati.
i onda te uhvati strava i skontas da je te divljake na ovaj nacin na koji sad igras nemoguce pobijediti. jedina sansa je ukljucenje nato-a i unistenje ruske sile na teritoriji ukrajine, ali to je vec rat koji velikom sansom prelazi u nuklearni. stvarno je posicija ukrajine da se preznojis, nadam se da su oni optimisticniji.
dole je jedan interesantan ekonomsko-demografski video sa losim "brojevima" za ukrajinu kad poredimo njih i rusiju i atriciju.
dug video, ja sam gledo kracu verziju od 30 minuta, nadodali su nesto sa prigozinom, po meni nebitno. sta je mene brinulo su brojke demografske i finansijske koje pokazuju da rusija nece implodirat sama u sebe.
i onda te uhvati strava i skontas da je te divljake na ovaj nacin na koji sad igras nemoguce pobijediti. jedina sansa je ukljucenje nato-a i unistenje ruske sile na teritoriji ukrajine, ali to je vec rat koji velikom sansom prelazi u nuklearni. stvarno je posicija ukrajine da se preznojis, nadam se da su oni optimisticniji.
dole je jedan interesantan ekonomsko-demografski video sa losim "brojevima" za ukrajinu kad poredimo njih i rusiju i atriciju.
dug video, ja sam gledo kracu verziju od 30 minuta, nadodali su nesto sa prigozinom, po meni nebitno. sta je mene brinulo su brojke demografske i finansijske koje pokazuju da rusija nece implodirat sama u sebe.
- karanana
#182590 Re: Ukrajina
uglavnom, kreator videa govori o velikoj potrebi da ukrajinci probiju front sto prije, jer ukoliko se konflikt oduzi podrska ce opadati i ukrajina sama nece moci da se odbrani na duge staze bez pomoci zapada, ocigledno. po jednoj novijoj anketi cnn-a 55% amerikanaca vec NE podrzava nastavak pomoci ukrajini.
zanimljiv video. ovaj frajer ima ok videa i od drugih konflikata.
Evo nekih stvari
ruski gdp nije u slobodnom padu

poredjenje sa ukr gdp-om

ovo je zabrinjavajuce, uopste nisu zaduzeni i mogu decenijama da finansiraju rat a da budu manje zaduzeni od bilo koje G7 nacije. samo su 15% duga u odnosu na bdp/gdp. jebi ga slabo se vide brojevi, ali amerika je 129% cini mi se, italija 159%.

ukrajinska populacija 1992-2023 na grafu. ruska populacija 92 = 148,5M, 2023 = 145M

jacanje ruskog nacionalizma i imperijalizma

edit: tek sad vidim da je pakash stavio krim a mozda i donbas unutar ruske federacije. mada ne bi reko da je frajer proruski nego nako objektivan, mozda cak i vise za ukrajinu.
fun fact: ove godine 7 miliona rusa ce putovati na ljetovanje u tursku. avioni se popravljaju u turskoj, uae, kini i slicno.
Evo nekih stvari

poredjenje sa ukr gdp-om

ovo je zabrinjavajuce, uopste nisu zaduzeni i mogu decenijama da finansiraju rat a da budu manje zaduzeni od bilo koje G7 nacije. samo su 15% duga u odnosu na bdp/gdp. jebi ga slabo se vide brojevi, ali amerika je 129% cini mi se, italija 159%.

ukrajinska populacija 1992-2023 na grafu. ruska populacija 92 = 148,5M, 2023 = 145M

edit: tek sad vidim da je pakash stavio krim a mozda i donbas unutar ruske federacije. mada ne bi reko da je frajer proruski nego nako objektivan, mozda cak i vise za ukrajinu.
fun fact: ove godine 7 miliona rusa ce putovati na ljetovanje u tursku. avioni se popravljaju u turskoj, uae, kini i slicno.
Last edited by karanana on 05/09/2023 22:21, edited 1 time in total.
- Čitalac
#182591 Re: Ukrajina
Posada Challengera se izvukla, načela ga je mina, a dotukao Lancet, prenosi Guardian.
https://www.theguardian.com/world/2023/ ... tage-showsWestern sources indicated on Tuesday night that the tank first struck a Russian mine on Monday, which blew a rear fuel compartment, causing it to be immobilised. The crew then evacuated safely, but as it lay dormant it was then hit by a Lancet drone.
There was no confirmation of the location but it is likely to have been on the southern Zaporizhzhia front, where the brigade of which the tanks are a part has been reported to be fighting.
A typical Challenger 2 crew is made up of four, and the tank’s ammunition is stored in separate compartments, unlike Russian equivalents, to try to prevent it from exploding if it takes a direct hit. But in this case it was a fuel tank that was affected.
- karanana
#182592 Re: Ukrajina
neki izvori tvrde da ga je posada unistila nakon sto su izasli da ne bi dosao u ruske ruke.
- Čitalac
#182593 Re: Ukrajina
Sve je moguće, ovo je Guardianova verzija. U suštini, najvažnije je da posade ostaju žive i zdrave.
-
A_A_AKCIJA
#182594 Re: Ukrajina
Rusi ubacili u odbranu najbolje što imaju, 76 VDV diviziju. Zločince iz Buče. Mislim da je epska pravda da oni dobro najebu tokom finalnog proboja linija.
U avgustu uništeno skoro 800 komada ruske artiljerije.
Prvi put Ukrajina ima potpunu dominaciju u artiljeriji od početka rata.
Udari dronovima su svakodnevnica Rusije, i to skoro 1000 km od Ukrajine.
Priča o tome da Rusija rat odlično podnosi je samo utjeha i "nije mi ništa" siledžije koji je dobio po nosu.
Stotine hiljada gubitaka znači da su izgubili najbolje posade za sve vrste tehnike.
Svaki uništeni ruski tenk je u pravilu -3 Rusa, dok je svaki komad uništene zapadne tehnike uglavnom spasio posadu.
Taj attrition niko ne može podnijeti, pa ni Rusija.
Tome dodati silnu tehniku koja je na putu za Ukrajinu. Od aviona do raketa i dronova.
Svi brojevi su u dramatičnom padu za Ruse i obrnuto za Ukrajinu.
Nema apsolutno ni jedan mjerljivi parametar da možemo reći, e u ovome su Rusi sve bolji svaki dan u odnosu na Ukrajinu.
Tide of war je nezaustavljivo na Ukrajinskoj strani. Rusiji treba čudo da neporaženi izađu iz svega.
To čudo je Trump, ili slična tektonska promjena.
Čak i do Trumpa, Rusi moraju izdržati godinu ipo, a ovim tempom neće ni dugmići ostati u Ukrajini do tada.
U avgustu uništeno skoro 800 komada ruske artiljerije.
Prvi put Ukrajina ima potpunu dominaciju u artiljeriji od početka rata.
Udari dronovima su svakodnevnica Rusije, i to skoro 1000 km od Ukrajine.
Priča o tome da Rusija rat odlično podnosi je samo utjeha i "nije mi ništa" siledžije koji je dobio po nosu.
Stotine hiljada gubitaka znači da su izgubili najbolje posade za sve vrste tehnike.
Svaki uništeni ruski tenk je u pravilu -3 Rusa, dok je svaki komad uništene zapadne tehnike uglavnom spasio posadu.
Taj attrition niko ne može podnijeti, pa ni Rusija.
Tome dodati silnu tehniku koja je na putu za Ukrajinu. Od aviona do raketa i dronova.
Svi brojevi su u dramatičnom padu za Ruse i obrnuto za Ukrajinu.
Nema apsolutno ni jedan mjerljivi parametar da možemo reći, e u ovome su Rusi sve bolji svaki dan u odnosu na Ukrajinu.
Tide of war je nezaustavljivo na Ukrajinskoj strani. Rusiji treba čudo da neporaženi izađu iz svega.
To čudo je Trump, ili slična tektonska promjena.
Čak i do Trumpa, Rusi moraju izdržati godinu ipo, a ovim tempom neće ni dugmići ostati u Ukrajini do tada.
-
convict
#182595 Re: Ukrajina
Zaduzenost je gotovo pa nebitan pokazatelj. Sjeverna Koreja prakticno nema duga, Japan ima 263% GDPa. Mozemo li zakljuciti da je ekonomija Sj. Koreje snaznija od japanske?karanana wrote: ↑05/09/2023 22:11 uglavnom, kreator videa govori o velikoj potrebi da ukrajinci probiju front sto prije, jer ukoliko se konflikt oduzi podrska ce opadati i ukrajina sama nece moci da se odbrani na duge staze bez pomoci zapada, ocigledno. po jednoj novijoj anketi cnn-a 55% amerikanaca vec NE podrzava nastavak pomoci ukrajini.
Evo nekih stvari
poredjenje sa ukr gdp-om
Ono sto nije prikazano je da GDP odrzava enormna vojna industrija gdje su sami sebi prakticno jedine musterije. Prije rata je Rusija imala GDP otprilike na nivou Italije, dakle ne bih se bas kladio da se mogu takmiciti sa zapadom na duge staze.
- Čitalac
#182596 Re: Ukrajina
I Butusov je ogorčen ponašanjem ukrajinskih parlamentaraca. I on i javnost očekuju reakciju Zelenskog.
Ukrajinske vlasti traže financijsku pomoć i primaju desetke milijardi dolara potpore, povoljnih zajmova i bespovratnih sredstava od više od pedeset stranih zemalja. Ukrajinske vlasti uzimaju gotovo sav novac od lokalnih vlasti kako bi financirale rupe u središnjem proračunu. Deseci milijuna ljudi u Ukrajini i diljem svijeta doniraju milijarde dolara za obranu i humanitarne potrebe koje vlada nije u stanju financirati.
I u ovom velikom trenutku, kada ljud daju sve, čak i svoje živote, kada stotine domoljuba ginu svaki dan, kada Treći svjetski rat traje na našim poljima, kada su milijuni Ukrajinaca izgubili svoju imovinu i kada žrtvuju svoja bogatstva kako bi spasili domovinu, dvije i pol stotine narodnih zastupnika Ukrajine odbijaju vratiti obveznu prijavu svoje imovine, te imovine drugih državnih službenika i zaposlenika Ureda predsjednika.
Oni ništa ne riskiraju, žele podijeliti državni i narodni novac, a da se njihov novac ne vidi niti kontrolira. Ovo je javna uvreda za sve one koji pomažu pobjedu Ukrajine i šalju nam novac i sredstva iz inozemstva. Ovo je ponižavanje sjećanja na desetke tisuća domoljuba koji su dali svoje živote za čast, slobodu i dostojanstvo Ukrajine. Ovo je prezira vrijedno priznanje vladine namjere da djeluje bez kontrole javnosti.
Nadam se da će predsjednik Ukrajine osuditi ovo kriminalno glasovanje parlamenta, staviti veto na prijedlog zakona i pozvati parlament i njegovu monostranku, koja je podržala sramotni zakon, da glasaju kako zahtijevaju savjest i čast.
-
Honda Rajvosa
#182597 Re: Ukrajina
@karanana znas sta se kaze za statistiku?da je kao bikini....
U konkretnom slucaju mozes napraviti istrazivanje na ,100 poznatih ljudi koji ce dati rezultate kakve ti zelis. To mozes prezentovati kao mjerljivo...
U konkretnom slucaju mozes napraviti istrazivanje na ,100 poznatih ljudi koji ce dati rezultate kakve ti zelis. To mozes prezentovati kao mjerljivo...
- drug_profi
#182598 Re: Ukrajina
E moj karanana kakve lafine ti pušiš skroz bez filtera...
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#182599 Re: Ukrajina
Rusi će nakon ovog rata biti fleksibilni u svojim izgovorima zašto su izgubili rat. Bojim se da će okriviti Židove i Krimske Tatare.
-
A_A_AKCIJA
#182600 Re: Ukrajina
Malo o tome kako zapad nema kapaciteta za ovaj rat.
Gepardi, kada su isporučeni, imali su jako malo municije. Pokušalo se kupiti od Švicarske i Brazila, ali ništa
U međuvremenu, Rheinmetal za sedam mjeseci napravio potpuno novu proizvodnu liniju municije i već isporučili 150 hiljada komada Ukrajini.
Gepardi, kada su isporučeni, imali su jako malo municije. Pokušalo se kupiti od Švicarske i Brazila, ali ništa
U međuvremenu, Rheinmetal za sedam mjeseci napravio potpuno novu proizvodnu liniju municije i već isporučili 150 hiljada komada Ukrajini.