Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked
kakabanja213

#1426 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by kakabanja213 »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 16:45 Pa sad, ako ne operise pacijenta koji je dosao po uputnicu za specijalistu ili po recepte za lijekove, ne znam sta jos ima raditi sa pacijentom 20 minuta i da kazes rastrga se ona od posla.
Ono izmjeri pritisak, napisi tablete i haj cao. Nista alergija, nus pojave, sta se pije jos od lijekova... i jos jedno 20 svtvari. Pa kad vidis nalaze, najosnovnije, sa jedno 30tak stavki a svaka kombinacija nesto znaci treba ti 10 minuta.
drug_profi

#1427 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by drug_profi »

Prosto je bezobrazno kakvi se zahtjevi iznose u zemlji gdje je prosjek plata SSS u realnom sektoru oko 1000 maraka neto. Ako stigne i toliko.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1428 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 05/09/2023 16:53 Prosto je bezobrazno kakvi se zahtjevi iznose u zemlji gdje je prosjek plata SSS u realnom sektoru oko 1000 maraka neto. Ako stigne i toliko.
Sta hoce ukratko
drug_profi

#1429 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 05/09/2023 16:54
drug_profi wrote: 05/09/2023 16:53 Prosto je bezobrazno kakvi se zahtjevi iznose u zemlji gdje je prosjek plata SSS u realnom sektoru oko 1000 maraka neto. Ako stigne i toliko.
Sta hoce ukratko
pa ne znam, vidim malo im plata za SSS 30% iznad prosjeka.
made_in_sarajevo

#1430 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by made_in_sarajevo »

Ima odlicne plate za bh uslove. Sta sa 1500km nk ili 4000 doktor i jedva zivi u bosni? Suplja prica i marke im ne dati. Kad god se udje guzva je, drkaju kurac noga za nogom gdje ce zuriti. Odem u jebenu hitnu pritisak 180/90, nosa me da valjam, pa ja i jos ljudi i ljudi cekamo 40min da nas prime. Odvedem bebu tad, pedijatru jos starija zena pa mislis zna. Kaze nije mu nista, sta ce mu inhalacije. Dijete pisti za zrak se skoro bori. Na kraju privatno odemo, kupi inhalator i dijete za 15 dana ozdravilo. Za sta placam zdravstveno onda, da samo govore nije nista j da guraju tablete na kojima oni imaju tala. Kako ih ima malo i to macku o rep. Nece kanton ispastati sto ste 30 godina drkali kurac i niste bili u stanju sebi kadar obezbjediti. Evo kako ga j sad obezbjediti kad ste samo vi najbitniji, samo ja trenutno i boli me kurac za sutra sta ce biti.

Uostalom preci je napredak cijelog kantona nego vama davati samo za plate.

Kom god ne valja plata, radno mjesto pa fino otkaz dajte i promjenite firmu. Ovo svima govorim u bilo kojoj bransi, na bilo kojem mjestu da radi.

ljudi puno vise posla za 8h urade i dobiju tu platu kao domar koji ispija kafe vecinon, kao sestra koja je vazda na pauzi, kao doktor koji kaze nije nista evo bas ove tablete od kojih cu ja imati tal. Opet vam porucujem, jebo li vas sivro i haris zahiragic i ko god vas je nahusko na ovo debili. Obraza nemate i sa pameti se niste u putu sreli ocigledno

Inace toliko im je lose da pola ZzO i domova zdravlja i bolnice ljetuje u turskoj, egiptu i slicnin zemljama svake godine. Ja sam sebi sredio godisnji 4 dana ukupno sa vikendom. Odjebi stoko
Hakiz

#1431 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 16:45 Pa sad, ako ne operise pacijenta koji je dosao po uputnicu za specijalistu ili po recepte za lijekove, ne znam sta jos ima raditi sa pacijentom 20 minuta i da kazes rastrga se ona od posla.
Ima poslova u kojima je uraditi nešta lako i brzo. Skontati šta i kako uraditi oduzima vrijeme i traži znanje.
sizifinho

#1432 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by sizifinho »

Chmoljo wrote: 05/09/2023 16:21
Ministri niti imaju asistente, niti im je plata uopste veca od jednog specijaliste. A kamoli duplo veca. Dakle, u startu si iznio pofinu laz i onda ide tlapnja.

Sindikat Izeta Hocke prije nekoliko godina je kesirao stan za preko 200.000 KM. Za potrebe sindikata. Ima se, moze se.

Vlada ga je gurala na sve nacine da zatuce onog antipaticnog Edu Selimica i napravili su nekoliko sindikata i sada misle da su Boga za bradu uhvatili i da mogu ucjenjivati kako hoce.

Ono sto je najgore, ljudi se ne bi ni bunili da se npr. i dodatno specijalistima poveca plata. Al kog kurca pravnici, ekonomisti i ostali nemedicinski kadar imaju toliko vece plate od ostalih resora iako rade isti, ili gori posao?

Sto bi to sestra na kartoteci imala vecu platu od policajca?

Nemojte ba srati. Idite, doci ce bangladesani i indijci pa ce nas lijeciti. Svi se ponasate ko da ste nobelovci na polju medicine a ne prosjecni doktori koji ce radi u njemackoj pripizdini podno Alpa.

De nam malo sad i kako Messi zaradjuje milione, a doktori samo 4000 mjesecno.
Izvini što sam slagao, to je više iz mog neznanja a ne iz neke zlonamjere.
Znam samo da u Vijeću ministara BiH ima preko 60 savjetnika koji državu na godišnjem nivou koštaju preko milion. Nisu asistenti, jesu savjetnici, nije šija jes vrat al hajd nebitno.
Izvor: https://www.faktor.ba/vijest/savjetnici ... -km/159512
Plata ministara su cca 5500 KM, plate ljekara specijaliste cirka 4000+ nocne i dezure, i opet samo oni vodeći dobiju na kraju platu cirka 5000, dok specijalisti u prosjeku izađu 4000 a u nekim institucijama i manje.
“ Plaće funkcionera u institucijama BiH u 2023. godini:

- Članovi Predsjedništva BiH 6.300 KM
- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH 5.670 KM
- Ministri u Vijeću ministara BiH 5.355 KM
- Zastupnici i delegati Parlamenta BiH 5.292 KM”
Izvor: faktor.ba
Eh sad, iz cega si ti izvukao da sam ja lažov? Ili si samo osjetio potrebu da me lično napadneš, bez argumenata?

Okej, slažem se da nije uredu da nemedicinski kadar ima veće plate u zdravstvu nego van zdravstva. U mojoj ustanovi su ti nemedicinski radnici izganjali otežane uslove, iako rade normalno radno vrijeme i meni to nije normalno, niti sam rekao da jeste.
Isto kao što nisam rekao da ne treba povisiti platu nekom policajcu, vatrogascu. Itekako treba, budući da radim sa tim ljudima i znam kakva sranja prolaze.
Ono što se ne slažem je tvoj način komunikacije, ono kao se nemoj srat a imaš 4000 platu, glumite da ste nobelovci a ne prosječni doktori. Ne razumijem tvoju potrebu da potlačuješ ikoga, prosječan ljekar u svom životu potroši minimalno 6+ 4/5/6 godina na edukaciju, znači minimalno 10 godina. Radim prekovremeno, radim noćne koje su dokazano kancerogene, radim po kiši i snijegu i suncu od 40 stepeni u neklimatiziranim prostorima. Trudim se da se svaki pacijent osjeća saslušano, dostojanstveno, radim svoj posao najbolje što znam.
Da bi se meni jedan cmoljo, forumski moderator, popiškio na moj trud i moj rad i moje zalaganje i moju edukaciju pokušavši me potcijeniti kao “prosječnog ljekara”. E nek si mi rekao, iako se ja sasvim ponosno osjećam i kao prosječni ljekar u jednom gradiću Sarajevu, i odgovorno tvrdim da zaslužujem veću platu.

A tebi ako će biti lakše sa tom negativom i nekulturom, slobodno izvoli. Neću se spuštati na taj nivo.
Last edited by sizifinho on 05/09/2023 17:11, edited 1 time in total.
Anquilla

#1433 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Anquilla »

Ne idem tako često doktoru, ali posljednji put - sumnja na lom kosti, doktorica u Domu zdravlja ne da uputnicu za slikanje, jer kaže da se treba slikati tek kad spadne otok :run:
Koliko god da traži, neka joj Vlada KS da još koju stoju, zaslužila žena :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1434 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by izvrsni direktor »

sizifinho wrote: 05/09/2023 16:58
Ministri niti imaju asistente, niti im je plata uopste veca od jednog specijaliste. A kamoli duplo veca. Dakle, u startu si iznio pofinu laz i onda ide tlapnja.

Sindikat Izeta Hocke prije nekoliko godina je kesirao stan za preko 200.000 KM. Za potrebe sindikata. Ima se, moze se.

Vlada ga je gurala na sve nacine da zatuce onog antipaticnog Edu Selimica i napravili su nekoliko sindikata i sada misle da su Boga za bradu uhvatili i da mogu ucjenjivati kako hoce.

Ono sto je najgore, ljudi se ne bi ni bunili da se npr. i dodatno specijalistima poveca plata. Al kog kurca pravnici, ekonomisti i ostali nemedicinski kadar imaju toliko vece plate od ostalih resora iako rade isti, ili gori posao?

Nemojte ba srati. Idite, doci ce bangladesani i indijci pa ce nas lijeciti. Svi se ponasate ko da ste nobelovci na polju medicine a ne prosjecni doktori koji ce radi u njemackoj pripizdini podno Alpa.

Znam samo da u Vijeću ministara BiH ima preko 60 savjetnika koji državu na godišnjem nivou koštaju preko milion. Nisu asistenti, jesu savjetnici, nije šija jes vrat al hajd nebitno.
Plata ministara su cca 5500 KM, plate ljekara specijaliste cirka 4000+ nocne i dezure, i opet samo oni vodeći dobiju na kraju platu cirka 5000, dok specijalisti u prosjeku izađu 4000 a u nekim institucijama i manje.

Kad si se tako potrudio, de se jos malo potrudi pa:
uporedi plate medicinske sestre sss sa platama nastavnika i profesora sa vss.
Uporedi onda platu nk radnika sa platom policajca.

Na kraju krajeva, uporedi platu sss radnika iz bolnica u sarajevu sa bilo cijom sss platom.

Jel zelim svi da vise zaradjuju? Naravno, sebi i svima.

Jel bezobrazluk od ovih gore navedenih da strajkuju sa uslovima koje imaju? Itekako jeste, bezobrazluk da zasluzuju da ih se tuzi za neosnovano blokiranje drzave i drsko da im se neko nagovori i natjera da konacno pocnu da rade posao kako treba. I poslati sve moguce kontrole i na sve nacin se boriti sa korupcijom i mitom u zdravstvenim ustanovama i iskaznjavati ih sve koga ulove zbog uzimanja mita samo da prekinu svoj bezobrszluk
sizifinho

#1435 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by sizifinho »

izvrsni direktor wrote: 05/09/2023 17:11 Kad si se tako potrudio, de se jos malo potrudi pa:
uporedi plate medicinske sestre sss sa platama nastavnika i profesora sa vss.
Uporedi onda platu nk radnika sa platom policajca.

Na kraju krajeva, uporedi platu sss radnika iz bolnica u sarajevu sa bilo cijom sss platom.

Jel zelim svi da vise zaradjuju? Naravno, sebi i svima.

Jel bezobrazluk od ovih gore navedenih da strajkuju sa uslovima koje imaju? Itekako jeste, bezobrazluk da zasluzuju da ih se tuzi za neosnovano blokiranje drzave i drsko da im se neko nagovori i natjera da konacno pocnu da rade posao kako treba. I poslati sve moguce kontrole i na sve nacin se boriti sa korupcijom i mitom u zdravstvenim ustanovama i iskaznjavati ih sve koga ulove zbog uzimanja mita samo da prekinu svoj bezobrszluk
Ja sam se potrudio samo jer me čovjek prozvao lažovom, a ništa nije bila laž što sam iznio.

Dalje, svako ima pravo da se bori za sebe. Ja ne vidim razlog da policajci ne izađu u štrajk za veće plate.
Niti nastavnici.
I ako izađu, stat ću uz njih.

Kada plate funkcionera je budu 4-5000 već 2500 koliko i trebaju biti, onda će svi imati bolje.
Nije problem jedan ljekar niti jedna sestra, problem su naši političari.

Mada našem društvu izgleda rak rana zdravstvo, mi smo za sve krivi, i što je kiša i sunce itd itd
dječak sa šibicama

#1436 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by dječak sa šibicama »

Vjerovatno medicinski radnici imaju stav prosjecnog profesora fizike i matematike u odnosu na profesora slikanja, ta ce slikanje matematika je elita.

Mozda oni misle da je sasvim u redu da jedna medicinska sestra ima vecu platu od direktora osnovne skole jer ta ce skola, mi smo medicina.
sizifinho

#1437 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by sizifinho »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 17:16 Vjerovatno medicinski radnici imaju stav prosjecnog profesora fizike i matematike u odnosu na profesora slikanja, ta ce slikanje matematika je elita.

Mozda oni misle da je sasvim u redu da jedna medicinska sestra ima vecu platu od direktora osnovne skole jer ta ce skola, mi smo medicina.
Opet neka generalizacija.
Zašto ti misliš da medicinski radnici ne cijene tuđi rad? Zato što traže sebi više? Zašto prosvjetni radnici ne protestuju? Sigurno da zaslužuju veću platu.
Isto kao i policija i vatrogasci, pa i mnoge druge branše.

Ja tu logiku ne razumijem, osim da je usmjerena da napravi, opet, od nas nekakve negativce.

Na kraju, porediš kruške i jabuke. Jel bi onda plata direktora škole trebala biti vodilja svima ili samo medicinskim radnicima? Ko ocjenjuje KADA neko smije traziti povišenje plate, bez osude? Da li ima neko tijelo ili standard, ili pak svako traži za sebe najbolje.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1438 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by JoseMujica »

Ken_M wrote: 05/09/2023 16:41
JoseMujica wrote: 05/09/2023 16:39

:roll:

još jedna u nizu ako neš ti za ove pare ima ko će raditi :-)

medicinsko osoblje je deficitarno i ako ih mi ne platimo, ima ko hoće...uzeće ih Hrvatska, Slovenija, a ko zna jezika može đe hoće, a ti ćeš sa svojim stavom kod Torabija, pa se njemu pametan pravi
Ako ništa, ne treba ih sputavati u borbi za bolje uslove i veća primanja.
I to ne samo njih, nikoga.
:thumbup:
sizifinho

#1439 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by sizifinho »

JoseMujica wrote: 05/09/2023 17:24
Ken_M wrote: 05/09/2023 16:41

Ako ništa, ne treba ih sputavati u borbi za bolje uslove i veća primanja.
I to ne samo njih, nikoga.
Ima finih pametnih i razumnih ljudi ovdje ali u manjini.

Jebo me forum kad se vratih u ovo leglo negativiteta i zlobnosti.
Odoh uživat u životu, halalite ljudi što sam vas omeo u vašem pametluku, ja sam samo jedan nebitan čovjek pored vas struĆnjaka.

Vidimo se chmoljo za pet godina, sigurno ćeš i tad biti aktivan kao što si bio i prije 5 godina 😂
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1440 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

sizifinho wrote: 05/09/2023 16:58

Eh sad, iz cega si ti izvukao da sam ja lažov? Ili si samo osjetio potrebu da me lično napadneš, bez argumenata?

Okej, slažem se da nije uredu da nemedicinski kadar ima veće plate u zdravstvu nego van zdravstva. U mojoj ustanovi su ti nemedicinski radnici izganjali otežane uslove, iako rade normalno radno vrijeme i meni to nije normalno, niti sam rekao da jeste.
Isto kao što nisam rekao da ne treba povisiti platu nekom policajcu, vatrogascu. Itekako treba, budući da radim sa tim ljudima i znam kakva sranja prolaze.
Ono što se ne slažem je tvoj način komunikacije, ono kao se nemoj srat a imaš 4000 platu, glumite da ste nobelovci a ne prosječni doktori. Ne razumijem tvoju potrebu da potlačuješ ikoga, prosječan ljekar u svom životu potroši minimalno 6+ 4/5/6 godina na edukaciju, znači minimalno 10 godina. Radim prekovremeno, radim noćne koje su dokazano kancerogene, radim po kiši i snijegu i suncu od 40 stepeni u neklimatiziranim prostorima. Trudim se da se svaki pacijent osjeća saslušano, dostojanstveno, radim svoj posao najbolje što znam.
Da bi se meni jedan cmoljo, forumski moderator, popiškio na moj trud i moj rad i moje zalaganje i moju edukaciju pokušavši me potcijeniti kao “prosječnog ljekara”. E nek si mi rekao, iako se ja sasvim ponosno osjećam i kao prosječni ljekar u jednom gradiću Sarajevu, i odgovorno tvrdim da zaslužujem veću platu.

A tebi ako će biti lakše sa tom negativom i nekulturom, slobodno izvoli. Neću se spuštati na taj nivo.
Covjece, ti uzimas ono sto ti se dopada i argumentujes. Biras nivo vlasti koji ti odgovara umjesto da poredis onaj koji ti i daje platu. Ministri u KS NEMAJU savjetnike. Davno ukinuto.

Pa fino kad tako sarate otidjite pred Parlament BiH i trazite bolje uslove, a ne pred Kanton.

I ja sam potrosio godine u svoje obrazovanje pa nikoga ne smaram time, niti mislim da mi je duzan. To sto si doktor, ti to i naplatis. Vise nego kantonalni ministar. I jos provejava neka potreba da ti neko bude zahvalan za to sto si odabrao tu profesiju? De ba.

Nisi komentarisao razbacivanje parama koje radi isti ovaj sindikat, ali znas koliko kostaju savjetnici na drzavnom nivou. Hockin sin je u upravi drugog sindikata i zdruzeno udaraju, i ucjenjivace uslugama koje ljudi uredno placaju da bi ostali nehljebi dobijali jos vece plate.

Kao sto sam rekao, a vecina bi se i slozila, malo ko bi se bunio da se ljeskrima i specijalistima povecava plata. Ali ovdje nije borba za ljekare, nego za uposlene u zdravstvenom sektoru, a to vec ide u krajnji bezobrazluk.
Chmoljo

#1441 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

sizifinho wrote: 05/09/2023 17:27

Odoh uživat u životu, halalite ljudi što sam vas omeo u vašem pametluku, ja sam samo jedan nebitan čovjek pored vas struĆnjaka.

Vidimo se chmoljo za pet godina, sigurno ćeš i tad biti aktivan kao što si bio i prije 5 godina 😂
Eto ga, kompleks vise vrijednosti. Niti znas sta sam ni ko sam, ali mislis da si veca faca. :lol:

Pri tome si u raapravi iznio niz netacnih podataka kao uvertiru u kalimero post kako ti je tesko. Pri tom nula obzira za ostale isto bitne profesije, infrastrukturu i socijalnu pomoc. Da sam zlonamjeran, mogao bih reci da se vidi da si doktor. Meni i samo meni.
Ken_M

#1442 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ken_M »

Čim se neko krene boriti za veća prava ide ova filozofija:

Šta će doktorima veća plata kad profesor ima 1000 maraka?
Izađe profesor na protest
Šta će profesoru veća plata kad direktor drvosjeće ima 900 maraka?
Izađe direktor drvosječe na protest
Šta će direktoru drvosjeće veća plata kad radnica u bingu ima 700 maraka?
Izađe radnica iz binga na protest
Šta će radnici iz binga veća plata kad ona u konzumu ima 650 maraka?
Izađe radnica iz konzuma na protest
Šta će njoj veća plata kad ona u lokalnom granapu radi za tri mrkve i dva patlidžana dnevno?
dječak sa šibicama

#1443 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Fino nam se nagovorio, i sad ode, na proteste.

DakleM, sestrica ima vecu platu od nekog direktora, pa sto se direktor ne bori za sebe. A kako se treba boriti? strajk bajo moj, pa nece imati ko lijeciti ljude, pa vi vidite sta ce te bez nas.

Posteno, i humano, u skladu sa hipokratovom zakletvom.
Chmoljo

#1444 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

Ken_M wrote: 05/09/2023 17:36

Šta će njoj veća plata kad ona u lokalnom granapu radi za tri mrkve i dva patlidžana dnevno?
Pare ne dolaze sa nebesa. Da bi se njima dalo, od nekoga ce se morati uzeti. U uvjetima kada se to zna i kada se zna da je budzet KS nategnut zbog pondera, itekako da se ljudi bune. Jer ce se uzimati od nekih bitnih stvari i infrastrukture.

Povrh toga, ucjenjivace se necim najosnovnijim kao sto je pruzanje medicinskih usluga koje gradjani uredno izmiruju.

Naravno da su ljudi ljuti.

Kaze nas doktor, nema on nista protiv da se da i drugima. Samo nije rekao odakle. Od ministara i predsjednika sa drugih nivoa vlasti valjda.
van Basten

#1445 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by van Basten »

Chmoljo wrote: 05/09/2023 17:45
Ken_M wrote: 05/09/2023 17:36

Pare ne dolaze sa nebesa. Da bi se njima dalo, od nekoga ce se morati uzeti. U uvjetima kada se to zna i kada se zna da je budzet KS nategnut zbog pondera, itekako da se ljudi bune. Jer ce se uzimati od nekih bitnih stvari i infrastrukture.

Povrh toga, ucjenjivace se necim najosnovnijim kao sto je pruzanje medicinskih usluga koje gradjani uredno izmiruju.

Kaze nas doktor, nema on nista protiv da se da i drugima. Samo nije rekao odakle. Od ministara i predsjednika sa drugih nivoa vlasti valjda.
S tim sto se zdravstvenim radnicima plate ne isplacuju iz budzeta nego iz zzo seharr. Koja se ove godine debelo puni preko procjena, upravo zbog povecanja plata u drugim sektorima,troskova zivota i sl.
Mislim da za ovu godinu imaju visak od preko 100miliona KM za koje nemaju pojma gdje ih utrositi i kako
vjeshalica

#1446 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by vjeshalica »

Ja msm da je javnost vise ljuta radi njihovog samodopadnog odnosa prema ljudima,jer realno ko voli ici doktooru?
Niko.
Postali su bahati, ima fkt finih ljudi,ali 80% njih su operisani od stvarnosti.
Treba ih platiti vise ali nema trgovine krevetima,lijekovima,uslugama,cascenjem i slicno.
Chmoljo

#1447 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

van Basten wrote: 05/09/2023 17:50

S tim sto se zdravstvenim radnicima plate ne isplacuju iz budzeta nego iz zzo seharr. Koja se ove godine debelo puni preko procjena, upravo zbog povecanja plata u drugim sektorima,troskova zivota i sl.
Mislim da za ovu godinu imaju visak od preko 100miliona KM za koje nemaju pojma gdje ih utrositi i kako
Moze se utrositi na lijecenje djece za kojuse skupljaju novcana sredstva. Mogu se uvrstiti dodatni lijelovi na esencijalne liste. Naravno da ima prostora da se pare potrose da se zeli.

Da ne pricamo tek o platama u ZZO. Pa zahiragic je prije nekoliko godina prije inflacije i povecavanja plata imao platu od 2000, i to kao strucni saradnik, sluzbenik sa najmanjim steoenom odgovornosti.
dječak sa šibicama

#1448 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Ti viskovi u ZZO se mogu potrositi recimo na novi vozni park, ne funkcionera vec vozila hitne pomoci i slicno, mogu se kupiti novi aparati jer na KCUS vecina toga je cesto "u kvaru", moze se bolnica renovirati, klinicki centar mislim. Kad vidim kakve su bolnice vani, a kakva je ova nasa, tuga me spopadne. Pacijenti spavaju na klimavim krevetima a sve cesce umiru od kojekakvih bakterija.
Moze se prosiriti lista esencijalnih lijekova, da ne moraju penzioneri placati lijekove u 100, 90 ili 75 postotnom iznosu.
Na kraju krajeva, mogu se stvoriti predvujeti da djecu ne lijecimo sms porukama i na turskim klinikama.

I tako dalje.
Zanimljivo je da nasim medicinskim radnicima nikada ta pitanja nisu na listi prioriteta. Osim deklarativno.
mirza_15

#1449 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by mirza_15 »

van Basten wrote: 05/09/2023 17:50

Onda se uzima od pacijenata. Ako je cilj da nam doktori dobro žive i imaju sve, a da pacijenti za ljekove koje oni propišu skupljaju putem sms poruka jer u ZZO nema sredstava da se subvencioniraju onda ok. Plate su im povećane između 26 i 37% (niko nije dobio toliko povećanje u procentima), a sada traže još skoro 19%. 19% na 37% nije 37 + 19 = 56% nego je 63% jer novi procenat ne ide na onu platu koja je bila prije povećanja od 37% nego na uvećanu. Dakle, plate bi nekima otišle gore nevjerovatnih 63% u odnosu na onu prije prvih povećanja!!!! Ja samo pitam kada je dosta? Kako god to sada da završi eto njih opet sljedeće godine da traže još 15, 20%. A pacijenti neka ne očekuju ništa od ZZO jer treba njima. Dobro je ba više. Posebna je priča što će eventualno povećanje sutra dovesti i ave druge pred vladu jer neće profesor trpiti da ima manju platu od sestrice na kartoteci. A oni dobijaju platu sa budžeta dok im je poslodavac isti (KS). Dodaš tome ponder i hebi ga. Neka budžet ide na plate, sva buduća punjenja na povećanje plata, a ulaganje u infrastrukturu neka čeka.
Chmoljo

#1450 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 18:22 Ti viskovi u ZZO se mogu potrositi recimo na novi vozni park, ne funkcionera vec vozila hitne pomoci i slicno, mogu se kupiti novi aparati jer na KCUS vecina toga je cesto "u kvaru", moze se bolnica renovirati, klinicki centar mislim. Kad vidim kakve su bolnice vani, a kakva je ova nasa, tuga me spopadne. Pacijenti spavaju na klimavim krevetima a sve cesce umiru od kojekakvih bakterija.
Moze se prosiriti lista esencijalnih lijekova, da ne moraju penzioneri placati lijekove u 100, 90 ili 75 postotnom iznosu.
Na kraju krajeva, mogu se stvoriti predvujeti da djecu ne lijecimo sms porukama i na turskim klinikama.

I tako dalje.
Zanimljivo je da nasim medicinskim radnicima nikada ta pitanja nisu na listi prioriteta. Osim deklarativno.
Ma znas kako, nemaju oni nista protiv, samo da se prvo njima da.
Locked