Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1401 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 05/09/2023 15:32
izvrsni direktor wrote: 05/09/2023 15:29

Navedene su neto plate i dodaj na to topli obrok, prevoz, minuli rad, regres...nv radnik skoro pa stigao profesora u skoli!!
i jos hoce povecanje, malo im!!
Pa vlast ako ima sekunde hrabrosti, a valjda bi barem u KS trebala imati, treba to po kratkom postupku odje*ati, cak zaprijetiti otkazima i smanjenjem plate.

Nije logicno da NV radnik ima platu kao i profesor. Ali svakako ja zastupam tezu da se poslije korone ne isplati skolovati i "ulagati u sebe".
Nije samo to, 7,5sati im je radni dan, prekovremeno se racuna 150% satnica, dodaci za rad nocu npr je 50% od neto satnice itd. U tk su npr trazili da imaju benificiran radni staz, ne sjecam se jel im to proslo na kraju. Imaju cak i novcane nagrade za ustede u radu nekakve
Ucjenjivacki bezobrazluk
Last edited by izvrsni direktor on 05/09/2023 16:17, edited 1 time in total.
nivla

#1402 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by nivla »

kakabanja213 wrote: 05/09/2023 16:14
nivla wrote: 05/09/2023 16:09
ne moze doktor jer mu je posebno definisano koliko sati odmora treba imati, nek dijeli radno vrijeme, ne mora primati punu platu nek prima pola pa onda nek odmara koliko mu propis nalaze
Ok postoji i varijanta da onaj ko je zaposlen u drzavnoj ne moze privatno. Ali to bi u ovoj i u ovakvoj drzavi dovelo do jos goreg stanja u zdravstvu. Cijene usluga u privatnom sektoru bi otisle u svemir (ionako su za ovaj standard previsoke) a u drzavnoj sluzbi bi ostali ljekari koji bi sticali iskustvo na tebi i tvom zdravlju. I kad ga steknu otisli bi u privatnu praksu.
ma ne bi ovi nasi ublehasi nigdje osim na kcusu i u opcoj uspjeli
navedi mi ove sto su "otjerani" gdje su to vani uspjeli, opet se vecina prislepalo na drzavne jasle
mali broj otisao vani i vratio se, slabo koga znam da je ostao dugo, mozda ima ali uglavnom su se uvalili ovdje gdje im jos prolazi prica da su strucnjaci svjetskog glasa i vjerovatno jesu cim su ih otjerali nazad jer nema nigdje javasluka da se tolerise ko kod nas
Hakiz

#1403 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

nivla wrote: 05/09/2023 16:09
ne moze doktor jer mu je posebno definisano koliko sati odmora treba imati, nek dijeli radno vrijeme, ne mora primati punu platu nek prima pola pa onda nek odmara koliko mu propis nalaze
Ok postoji i varijanta da onaj ko je zaposlen u drzavnoj ne moze privatno. Ali to bi u ovoj i u ovakvoj drzavi dovelo do jos goreg stanja u zdravstvu. Cijene usluga u privatnom sektoru bi otisle u svemir (ionako su za ovaj standard previsoke) a u drzavnoj sluzbi bi ostali ljekari koji bi sticali iskustvo na tebi i tvom zdravlju. I kad ga steknu otisli bi u privatnu praksu.
Tako je svugdje.
Hakiz

#1404 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

nivla wrote: 05/09/2023 16:17
navedi mi ove sto su "otjerani" gdje su to vani uspjeli, opet se vecina prislepalo na drzavne jasle
mali broj otisao vani i vratio se, slabo koga znam da je ostao dugo, mozda ima ali uglavnom su se uvalili ovdje gdje im jos prolazi prica da su strucnjaci svjetskog glasa i vjerovatno jesu cim su ih otjerali nazad jer nema nigdje javasluka da se tolerise ko kod nas
Znam lika koji u jednoj državi EU ima stomatološku praksu, privatnu. Nije u Njemačkoj, malo je zapadnije. Slomi se radeći na ivici rentabilnosti.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1405 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

sizifinho wrote: 05/09/2023 15:47 Ja kad vidim ove komentare da su ljudi u zdravstvu preplaćeni, sasvim mi je jasno zašto omladina ode vani.
Zašto, kad se već iznose plate, ne napišu kolike su ministrima plate i njihovim asistentima i asistentima asistenata? Pa da vidimo zašto, recimo, jedan ministar ima duplo veću platu od jednog specijaliste?
Ministri niti imaju asistente, niti im je plata uopste veca od jednog specijaliste. A kamoli duplo veca. Dakle, u startu si iznio pofinu laz i onda ide tlapnja.

Sindikat Izeta Hocke prije nekoliko godina je kesirao stan za preko 200.000 KM. Za potrebe sindikata. Ima se, moze se.

Vlada ga je gurala na sve nacine da zatuce onog antipaticnog Edu Selimica i napravili su nekoliko sindikata i sada misle da su Boga za bradu uhvatili i da mogu ucjenjivati kako hoce.

Ono sto je najgore, ljudi se ne bi ni bunili da se npr. i dodatno specijalistima poveca plata. Al kog kurca pravnici, ekonomisti i ostali nemedicinski kadar imaju toliko vece plate od ostalih resora iako rade isti, ili gori posao?

Sto bi to sestra na kartoteci imala vecu platu od policajca?

Nemojte ba srati. Idite, doci ce bangladesani i indijci pa ce nas lijeciti. Svi se ponasate ko da ste nobelovci na polju medicine a ne prosjecni doktori koji ce radi u njemackoj pripizdini podno Alpa.

De nam malo sad i kako Messi zaradjuje milione, a doktori samo 4000 mjesecno.
nivla

#1406 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by nivla »

Hakiz wrote: 05/09/2023 16:20

Znam lika koji u jednoj državi EU ima stomatološku praksu, privatnu. Nije u Njemačkoj, malo je zapadnije. Slomi se radeći na ivici rentabilnosti.
nije niko tjerao stomatologe odavde, vec ove nase razne hirurge, eksperte samoprozvane,specijaliste itd, mali broj ih ima da zaista zasluzuju da se zovu majstorom svog zanata ali oni bez problema sebi daju titule da su svjetskog glasa iako za njih osim u natpisima avaza, klixa i slicnih medija niko nije cuo ili nacuo u profesionalnoj praksi
Hakiz

#1407 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

nivla wrote: 05/09/2023 16:22

nije niko tjerao stomatologe odavde, vec ove nase razne hirurge, eksperte samoprozvane,specijaliste itd, mali broj ih ima da zaista zasluzuju da se zovu majstorom svog zanata ali oni bez problema sebi daju titule da su svjetskog glasa iako za njih osim u natpisima avaza, klixa i slicnih medija niko nije cuo ili nacuo u profesionalnoj praksi
Samo sam htio reći da ne znači sigurno da će im život vani biti bolji nego ovdje.
duh_sa_sjekirom

#1408 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by duh_sa_sjekirom »

OB Abdulah Nakaš: radnik NK 1060 KM
Srednja škola: profesor VSS 1040 KM

:D
Kuvet

#1409 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Kuvet »

Hakiz wrote: 05/09/2023 16:16
Kuvet wrote: 05/09/2023 16:07

Zato i postoji nesto sto se zove primarna zdravstvena zastita, ne moze svako ni ocitavati ct ili mri. Cuj svaki DZ CT da ima.
A sto ne bi mogao doktor privatno raditi i istovremeno u javnoj ustanovi? Kad moze moler, parketar, bravar, advokat, sto ne bi doktor mogao? Sta ce doktor iza 4h raditi je njegova stvar. Druga je stvar sto narucuje pacijente u privatnu ordinaciju, ima onih pacijenata sto se direktno narucuju privatno.
ZORFBiH
IX – ZABRANA TAKMIČENJA ZAPOSLENIKA SA POSLODAVCEM
Član 77.
Zaposlenik ne može, bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac.
Tako je, ako poslodavac odobri.

@nivia pa nisu na zapadu doktori zvijezde, kako se ovdje promovisu pojedini. Ljudi rade posao. Sve sto treba jeste da se dobije usluga. Ne znaju se tamo doktori. Ovdje Karabeg dodje ko Dzeko.
kakabanja213

#1410 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by kakabanja213 »

Ja isto znam, brat mi je, koji nema svoju stomatolosku praksu, free lance je, specojalista je ali koji je prvi mjesec nakon faksa naplatio ne kao Edin Dzeko, ali jeste kao Rade Krunic. Nakon 15 godina priblizio se je i Edinu. Tako da ta prica na granici rentabilnosti nema veze.
Ken_M

#1411 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ken_M »

Kod nas kad se neko krene boriti za bolje uslove i veće plate odmah krene armija sa argumentima "ta će on ima četiri milje".

Ovdje bi ljudima bilo draže da im smanje plate, makar i taj što želi imao manju platu.

Umjesto da se svi trude da imaju veće plate, ovi iz vlade porede kako pravnik u nekoj drugoj branši ima manju platu nego onaj u zdravstvu.
Ozimician

#1412 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ozimician »

Proposition Joe wrote: 05/09/2023 16:04 kakiš...ja sam radio u zdravstvu (KCUS) kao VSS nemedicinske struke, i to na specifičnom radnom mjestu tako da itekako imam uvid u priču o "odlasku doktora". Od 2016. do pred kraj 2021. godine, dokle sam tamo bio, od ukupno poprilično velike cifre odlazaka doktora iz KCUS-a na prste dvije ruke se mogu nabrojati oni koji su otišli u inostranstvo. I to su uglavnom bile egzibicije u arapske zemlje ala Kemal Dizdarević, koji su se vratili nakon godinu dana.
Mislim da si ovdje 100% upravu, problem ustvari imaju samo mladi ljekari koji moraju da zavrse specijalizaciju, pa ih onda ovi stariji je*u kako stignu.

Od ovih izvikanih imena, niko ziv nije otisao na Zapad da radi, ove sto je "Seka otjerala" samo su se spustili ili u Opcu da jos manje rade ili u privatne prakse u kojima su i ranije radili poslije posla.

Ja se smijem kladiti da nijedan od tih mega-specijalista sa klinickog i opce nije sposoban da ode negdje na Zapad, i ako ode, vratit ce se vrlo brzo.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1413 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by JoseMujica »

Doktore treba platiti.

inače će nas Semir Osmnagić liječiti :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1414 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 05/09/2023 16:21

Ministri niti imaju asistente, niti im je plata uopste veca od jednog specijaliste. A kamoli duplo veca. Dakle, u startu si iznio pofinu laz i onda ide tlapnja.

Sindikat Izeta Hocke prije nekoliko godina je kesirao stan za preko 200.000 KM. Za potrebe sindikata. Ima se, moze se.

Vlada ga je gurala na sve nacine da zatuce onog antipaticnog Edu Selimica i napravili su nekoliko sindikata i sada misle da su Boga za bradu uhvatili i da mogu ucjenjivati kako hoce.

Ono sto je najgore, ljudi se ne bi ni bunili da se npr. i dodatno specijalistima poveca plata. Al kog kurca pravnici, ekonomisti i ostali nemedicinski kadar imaju toliko vece plate od ostalih resora iako rade isti, ili gori posao?

Sto bi to sestra na kartoteci imala vecu platu od policajca?

Nemojte ba srati. Idite, doci ce bangladesani i indijci pa ce nas lijeciti. Svi se ponasate ko da ste nobelovci na polju medicine a ne prosjecni doktori koji ce radi u njemackoj pripizdini podno Alpa.

De nam malo sad i kako Messi zaradjuje milione, a doktori samo 4000 mjesecno.
:lol:

Pri cemu ljekarski ekvivalent Messija zaradjuje vise od Messija :D
laik1981

#1415 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by laik1981 »

JoseMujica wrote: 05/09/2023 16:31 Doktore treba platiti.

A rade dzabe?
dječak sa šibicama

#1416 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by dječak sa šibicama »

Cisto sumnjam da verliki broj doktora ide u Njemacku, tamo idu medicinski radnici, sestrice, fizioterapeuti i slicno, doktori u BiH sasvim dobro zaradjuju sta god radili. Otvorice privatno i cijepati lovu, ja jos nisam dobio nijedan fiskalni racun kad sam posjetio doktora privatno, ok lazem jesam u Sanasi i kod Tawila. Ali ovi sto drze svoje ordinacije, nikada.

Ovdje se porede plate med. radnika sa nekim drugim zanimanjima, meni je prilicno frapantno da medicinska sestrica ima vecu platu od nekog direktora, a i dalje se buni. Hirurzima svaka cast, ili anesteziolozima, njima bi ja licno dao 10 milja ali da rade posteno bez koverti i slicnih ubleharenja.
Ove sestrice, to je bezobrazno koliko je tesko.
Ozimician

#1417 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 16:31 Cisto sumnjam da verliki broj doktora ide u Njemacku, tamo idu medicinski radnici, sestrice, fizioterapeuti i slicno, doktori u BiH sasvim dobro zaradjuju sta god radili. Otvorice privatno i cijepati lovu, ja jos nisam dobio nijedan fiskalni racun kad sam posjetio doktora privatno, ok lazem jesam u Sanasi i kod Tawila. Ali ovi sto drze svoje ordinacije, nikada.

Ovdje se porede plate med. radnika sa nekim drugim zanimanjima, meni je prilicno frapantno da medicinska sestrica ima vecu platu od nekog direktora, a i dalje se buni. Hirurzima svaka cast, ili anesteziolozima, njima bi ja licno dao 10 milja ali da rade posteno bez koverti i slicnih ubleharenja.
Ma idu mladi, jbg imas sad 100 doktora na birou u Kantonu Sarajevo, oni nemaju izobra osim da idu vani.

Umjesto ovi da se bore da se ta omladina zaposli, da sebi rasterete termine, svi se bore za svoje dupe. Tako je to u zivotu.
dječak sa šibicama

#1418 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Mladi moguce, mada je uopce pitanje kakav je kvalitet mladih ljekara koji zavrsavaju faks i specijalizacije pod Sebijom. Tu nema strucnjaka ni 30%, a vecina su totalni duduci.

Ne znam ni kojim sui terminima optereceni, ja sam licno gledao kod doktorice opce medicine u ambulanti spisak njenog dnevnog rasporeda, rukom napisan od strane sestrice i stoji joj na stolu. Ona nema vise od 3 pacijenta u sat vremena, dakle udjes napise ti neki recept mozda izmjeri tlak a najcesce drobinjaju sa pacijencitama kojima je dosadno kod kuce pa dodju da ubiju vrijeme. Uglavnom, slabo se tu radi, pa zato je i bila jedno vrijeme inicijativa da rade na normu, to se brzo zaboravilo mislim ne vjerujem da je ikada uvedeno.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1419 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by JoseMujica »

laik1981 wrote: 05/09/2023 16:31
JoseMujica wrote: 05/09/2023 16:31 Doktore treba platiti.

A rade dzabe?
:roll:

još jedna u nizu ako neš ti za ove pare ima ko će raditi :-)

medicinsko osoblje je deficitarno i ako ih mi ne platimo, ima ko hoće...uzeće ih Hrvatska, Slovenija, a ko zna jezika može đe hoće, a ti ćeš sa svojim stavom kod Torabija, pa se njemu pametan pravi
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1420 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by izvrsni direktor »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 16:31
niko ni rijeci ne bi rekao na povecanje plate specijalistima i hirurzima.
NK radnik, znaci lozac cumura npr ima ca ukupno 1400KM :-)
Ken_M

#1421 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ken_M »

JoseMujica wrote: 05/09/2023 16:39
laik1981 wrote: 05/09/2023 16:31
A rade dzabe?
:roll:

još jedna u nizu ako neš ti za ove pare ima ko će raditi :-)

medicinsko osoblje je deficitarno i ako ih mi ne platimo, ima ko hoće...uzeće ih Hrvatska, Slovenija, a ko zna jezika može đe hoće, a ti ćeš sa svojim stavom kod Torabija, pa se njemu pametan pravi
Ako ništa, ne treba ih sputavati u borbi za bolje uslove i veća primanja.
I to ne samo njih, nikoga.
Ozimician

#1422 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 16:38 Mladi moguce, mada je uopce pitanje kakav je kvalitet mladih ljekara koji zavrsavaju faks i specijalizacije pod Sebijom. Tu nema strucnjaka ni 30%, a vecina su totalni duduci.

Ne znam ni kojim sui terminima optereceni, ja sam licno gledao kod doktorice opce medicine u ambulanti spisak njenog dnevnog rasporeda, rukom napisan od strane sestrice i stoji joj na stolu. Ona nema vise od 3 pacijenta u sat vremena, dakle udjes napise ti neki recept mozda izmjeri tlak a najcesce drobinjaju sa pacijencitama kojima je dosadno kod kuce pa dodju da ubiju vrijeme. Uglavnom, slabo se tu radi, pa zato je i bila jedno vrijeme inicijativa da rade na normu, to se brzo zaboravilo mislim ne vjerujem da je ikada uvedeno.
Pa jbg ako valjaju Njemackoj, valjaju i nama. Tako da ne vidim problem u kvalitetu, kad krenu dolaziti iz Bangladesa, to ce biti show.
kakabanja213

#1423 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by kakabanja213 »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 16:38 Mladi moguce, mada je uopce pitanje kakav je kvalitet mladih ljekara koji zavrsavaju faks i specijalizacije pod Sebijom. Tu nema strucnjaka ni 30%, a vecina su totalni duduci.

Cuj 3 pacijenta u sat vremena malo. Tacno nemate pojma o cemu pricate.
dječak sa šibicama

#1424 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Pa sad, ako ne operise pacijenta koji je dosao po uputnicu za specijalistu ili po recepte za lijekove, ne znam sta jos ima raditi sa pacijentom 20 minuta i da kazes rastrga se ona od posla.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1425 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 16:31 Cisto sumnjam da verliki broj doktora ide u Njemacku, tamo idu medicinski radnici, sestrice, fizioterapeuti i slicno, doktori u BiH sasvim dobro zaradjuju sta god radili. Otvorice privatno i cijepati lovu, ja jos nisam dobio nijedan fiskalni racun kad sam posjetio doktora privatno, ok lazem jesam u Sanasi i kod Tawila. Ali ovi sto drze svoje ordinacije, nikada.

Dobijes i u Eurofarmu
Locked