Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked
elk

#1376 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by elk »

I jos barem ovoliko para u koverti. Ima li ijedna familija da nije dala za nekog svog?!
Cast izuzecima, dobrim, susretljivim i empaticnim doktorima (ima ih), ali generalno su poprilicni smradovi. Bez kojih ne mozemo nazalost.
dječak sa šibicama

#1377 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by dječak sa šibicama »

Empaticnih je sve manje, ali svi ce kao i uvijek praviti blesavi glupi jer vecina tusne kovertu.

Takav narod.

Mada nije to tema, nego najava novog strajka medicinskih radnika. Bice jos tih strajkova, nanjusili su pare, citaju nisu glupi, ovi se hvale enormnim prihodima od poreza pa red je da se i raspodjeli.
Pandakonda

#1378 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Pandakonda »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 13:07 Empaticnih je sve manje, ali svi ce kao i uvijek praviti blesavi glupi jer vecina tusne kovertu.

Takav narod.

Mada nije to tema, nego najava novog strajka medicinskih radnika. Bice jos tih strajkova, nanjusili su pare, citaju nisu glupi, ovi se hvale enormnim prihodima od poreza pa red je da se i raspodjeli.
Da, ali na infrastrukturne projekte a ne na gomilavanje administracije i dodatnu javnu potrosnju. Das im saku odma hoce ruku, ako im sad popustis eto odma i drugih da traze isto i tako u nedogled.
dječak sa šibicama

#1379 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by dječak sa šibicama »

Upravo tako, stati ce u red, posebno sto znaju kako je mafija skupila enormne prihode od poreza. Sigurno ne svojim znanjem i kvalitetom, nego toleriranjem pljackaske inflacije.

Takodje, svi znamo da se taj novac nece ulagati u projekte niti sta slicno, nego daj da podijelimo pare dok ih ima :D
made_in_sarajevo

#1380 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by made_in_sarajevo »

pa jesu li prosli put javno rekli da ih boli kurac za razvoj kantona, samo njima daj i to je to. kad ce nam sivro na tv da i on strajkuje?
mirza_15

#1381 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by mirza_15 »

Iz Vlade kažu da su dobili povećanje između 26 i 37%. Sada traže dodatnih 18,8% (ovo će u totalu biti daleko više od x + y jer novih 18,8% bi došlo na već povećane plate). Osnovna plata SSS uposlenika prema podacima sa anticorrupiks.com u domu zdravlja je trenutno na nivou profesora u školi. Sa traženim povećanjem odoše SSS-ovci debelo preko toga. Govorim o osnovnoj plati. Ukoliko im se udovolji eto njih opet za pola godine da nas ucjenjuju. A šta mislite šta će raditi drugi ako se ovima poveća? Mislite da će profesor u školi gledati kako neki portir u domu zdravlja ima veću platu od njega? Ja im ne bih dao ni marke više od onoga što imaju sada. Znam da se finansiraju iz ZZO, ali bi povećanje plata njima izazvalo lančanu reakciju koja bi ugrozila budžet koji je već uzdrman smanjenjem pondera. Dodatno, smanjio bi se iznos kojim ZZO raspolaže i koji bi, umjesto na subvencioniranje lijekova i neke druge projekte za pacijente otišao na plate ne samo zdravstvenom osoblju nego i pratećem osoblju u zdravstvenim ustanovama. Što je previše, previše je.
drug_profi

#1382 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by drug_profi »

To me podsjeti na uvođenje PDV-a. Pa kad je Branković (premijer FBiH) vidio koliko je porastao prihod, on odlučio da se svim budžetarima dignu plate i da se pozapošljava sve iz stranke kome je obećano.

Mada su neke budale predlagale de sa tim viškom izvrši reforma zdravstvenog i penzionog osiguranja.
Ali što će to kome.. :-) Bolje kroz guyicu proćerat.
Hakiz

#1383 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 05/09/2023 13:07 Empaticnih je sve manje, ali svi ce kao i uvijek praviti blesavi glupi jer vecina tusne kovertu.

Takav narod.

Trebaju borci i invalidi da se potuku sa ljekarima i prosvjetarima. Neka povećaju invalidnine i naknade, kakvi ljekari i prosvjetari, ionako su preplaćeni u odnosu na kvalitet i rezultate rada.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1384 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 05/09/2023 12:51 Meni nisu jasne ove plate koje su objavili, jel ovo bruto ili plata sa dodacima ili sta vec
Navedene su neto plate i dodaj na to topli obrok, prevoz, minuli rad, regres...nv radnik skoro pa stigao profesora u skoli!!
i jos hoce povecanje, malo im!!
Ozimician

#1385 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 05/09/2023 15:29
Ozimician wrote: 05/09/2023 12:51 Meni nisu jasne ove plate koje su objavili, jel ovo bruto ili plata sa dodacima ili sta vec
Navedene su neto plate i dodaj na to topli obrok, prevoz, minuli rad, regres...nv radnik skoro pa stigao profesora u skoli!!
i jos hoce povecanje, malo im!!
Pa vlast ako ima sekunde hrabrosti, a valjda bi barem u KS trebala imati, treba to po kratkom postupku odje*ati, cak zaprijetiti otkazima i smanjenjem plate.

Nije logicno da NV radnik ima platu kao i profesor. Ali svakako ja zastupam tezu da se poslije korone ne isplati skolovati i "ulagati u sebe".
duh_sa_sjekirom

#1386 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by duh_sa_sjekirom »

Medicinska sestra/tehničar SSS 1762 KM
Direktor osnovne/srednje škole VSS 1690 KM

U Zavodu za transf.
Nezdravstveni kadar SSS 1663 KM
Profesor u OŠ VSS 1020 KM

:D
Last edited by duh_sa_sjekirom on 05/09/2023 15:47, edited 1 time in total.
sizifinho

#1387 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by sizifinho »

Ja kad vidim ove komentare da su ljudi u zdravstvu preplaćeni, sasvim mi je jasno zašto omladina ode vani.
Zašto, kad se već iznose plate, ne napišu kolike su ministrima plate i njihovim asistentima i asistentima asistenata? Pa da vidimo zašto, recimo, jedan ministar ima duplo veću platu od jednog specijaliste?

Dobro je neko prokomentarisao, ne isplati se više ulagati u sebe. Evo ja, kao ljekar specijalizant, komotno mogu reći da se meni moj medicinski fakultet nije ekonomski isplatio. Bar ne ovdje u Bosni.

Jedino zašto radim kao ljekar je ta satisfakcija koju dobiješ kad pomogneš ljudima. Ja idalje, kad namirim roditelje, kredit, račune i osnovne životne potrebe imam neku lovu, ali daleko od tog da mogu uštediti na kraju mjeseca.

Dok recimo prijatelji koji rade u njemačkoj KAO TEHNIČARI, ne da imaju da uštede, već se još mogu i rasipati. A o prijateljima ljekarima i da je govorim.

Naravno, razumijem pojedince da su imali loša iskustva u zdravstvu i da ima pokvarenih jabuka, ali da meni neko kaže da ja ne zaslužujem veću platu, e pa to je bezobrazluk.

Dovoljno je reći da sam od 22.08. na godišnjem.
Do 22.08. ja sam radio u ambulanti 10 dana i u tih 10 dana pregledao 310 pacijenata. I to nisu pregledi po tipu: otvori bolovanje, pošalji uputnicu, propiši recept, već konkretni potpuni pregled sa historijom i fizikalnim pregledom i tretmanom.

Svakog ko uđe pozdravim sa osmijehom, uljudno i ljubazno, saslušam sve.

Šta mislite koliko mi je njih, od tih 310 ljudi, jebalo majku jer im nisam otvorio bolovanje, dao recept koji oni žele ili uputio na MRI (iako ni jedna od tih stavki nije u mojoj nadležnosti, već u porodičnoj)?
Znate li uopšte kakav je osjećaj kada imaš trauma pacijenta cirka 20 godina, koji umre iako ste dali sve od sebe? Ili kako je saopštiti nekome da mu član porodice nije preživio?

Naravno, sve je to u opisu posla, od nas se to i očekuje, ali nije realno onda da kažete da ne zaslužujemo takvu platu. I nemojte se čuditi kad za deset godina ne bude ni bilo koga da vas liječi, jer omladina ode gdje je bolje. I ja se dobrano razmišljam što sam se zajebao.

Ostao sam misleći da ova država zaslužuje omladinu da se bori za nju, ali kako godine prolaze sve više spoznajem da sam se zajebao.
Kuvet

#1388 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Kuvet »

@sizifinho

Jos kad dodas dezure, 24h, sa operacijama spasavas zivot u sali 5h i onda neko kaze, nije zasluzeno, jos bi i smanjili. Pa gdje zivim. Ima svakako kukolja, ali spasen zivot nakon rada u sali nema cijenu. Pocevsi od spremacice, instrumentarki, med. sestri i konacno hirurga. I kaze smanjili bi plate.
Mrvice_ba

#1389 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Mrvice_ba »

sizifinho wrote: 05/09/2023 15:47 Ja kad vidim ove komentare da su ljudi u zdravstvu preplaćeni, sasvim mi je jasno zašto omladina ode vani.
Zašto, kad se već iznose plate, ne napišu kolike su ministrima plate i njihovim asistentima i asistentima asistenata? Pa da vidimo zašto, recimo, jedan ministar ima duplo veću platu od jednog specijaliste?

Dobro je neko prokomentarisao, ne isplati se više ulagati u sebe. Evo ja, kao ljekar specijalizant, komotno mogu reći da se meni moj medicinski fakultet nije ekonomski isplatio. Bar ne ovdje u Bosni.

Jedino zašto radim kao ljekar je ta satisfakcija koju dobiješ kad pomogneš ljudima. Ja idalje, kad namirim roditelje, kredit, račune i osnovne životne potrebe imam neku lovu, ali daleko od tog da mogu uštediti na kraju mjeseca.

Dok recimo prijatelji koji rade u njemačkoj KAO TEHNIČARI, ne da imaju da uštede, već se još mogu i rasipati. A o prijateljima ljekarima i da je govorim.

Naravno, razumijem pojedince da su imali loša iskustva u zdravstvu i da ima pokvarenih jabuka, ali da meni neko kaže da ja ne zaslužujem veću platu, e pa to je bezobrazluk.

Do 22.08. ja sam radio u ambulanti 10 dana i u tih 10 dana pregledao 310 pacijenata. I to nisu pregledi po tipu: otvori bolovanje, pošalji uputnicu, propiši recept, već konkretni potpuni pregled sa historijom i fizikalnim pregledom i tretmanom.

Šta mislite koliko mi je njih, od tih 310 ljudi, jebalo majku jer im nisam otvorio bolovanje, dao recept koji oni žele ili uputio na MRI (iako ni jedna od tih stavki nije u mojoj nadležnosti, već u porodičnoj)?
Znate li uopšte kakav je osjećaj kada imaš trauma pacijenta cirka 20 godina, koji umre iako ste dali sve od sebe? Ili kako je saopštiti nekome da mu član porodice nije preživio?

Naravno, sve je to u opisu posla, od nas se to i očekuje, ali nije realno onda da kažete da ne zaslužujemo takvu platu. I nemojte se čuditi kad za deset godina ne bude ni bilo koga da vas liječi, jer omladina ode gdje je bolje. I ja se dobrano razmišljam što sam se zajebao.

Ostao sam misleći da ova država zaslužuje omladinu da se bori za nju, ali kako godine prolaze sve više spoznajem da sam se zajebao.
Jadna ti majka , malo 4 milje plate. Pravac njemacka
Karikaturist

#1390 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Karikaturist »

Ne treba nikome smanjivati plate, ali treba povecavati drugima koji nemaju dobre.
nivla

#1391 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by nivla »

ma treba povecati ljudima plate, ali treba i ovaj obrazovni sektor
kako ocekivati da ti ucitelj/profesor/nastavnik bude dobar kad je sa fakultetom placen manje od medicinske sestre sa SSS, mozemo se vracati na ono da su placeni redovno i da trebaju raditi svoj posao bez obzira na sve, ali treba to i bolje platiti
sto se ljekara tice ja bih samo zakonom odredio da pored prakse u drzavnim ustanovama i redovnog rada ne mogu imati privatni biznis iz posla kojim se bave
sramota je da je vecina hirurga angazovano u vlastitim/tudjim ordinacijama i da se tu nista ne poduzima, da cekas kod istog hirurga 3 mjeseca za operacije koje nisu hitne u drzavnoj ustanovi dok u privatnoj moze i iduce sedmice tj dok ne povadis nalaze, ako ti nije dovoljna plata koju dobijas daj otkaz i radi samo privatno, sramota je da se nekako i prica sa tim hirurzima navodi na mlin da trebas ici privatno
ali sramota je i da svaki dom zdravlja nema barem tri osobe koje rade na tri razlicita ultrazvuka
sramota je da svaki dom zdravlja nema barem jedan ct aparat i specijaliste koji mogu ocitati snimke
sramota je jer ima se od cega kupiti oprema i skolovati kadar
Proposition Joe

#1392 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Proposition Joe »

sizifinho wrote: 05/09/2023 15:47 Ja kad vidim ove komentare da su ljudi u zdravstvu preplaćeni, sasvim mi je jasno zašto omladina ode vani.

kakiš...ja sam radio u zdravstvu (KCUS) kao VSS nemedicinske struke, i to na specifičnom radnom mjestu tako da itekako imam uvid u priču o "odlasku doktora". Od 2016. do pred kraj 2021. godine, dokle sam tamo bio, od ukupno poprilično velike cifre odlazaka doktora iz KCUS-a na prste dvije ruke se mogu nabrojati oni koji su otišli u inostranstvo. I to su uglavnom bile egzibicije u arapske zemlje ala Kemal Dizdarević, koji su se vratili nakon godinu dana.

odgovorno tvrdim da ljekarima koji rade u KCUS-u, u Općoj ili bilo gdje drugo u javnoj zdravstvenoj ustanovi na području KS ne postoji bolje radno mjesto na dunjaluku, s obzirom na količinu i kvalitet rada i odgovornosti s jedne, i novčanih primanja s druge strane.

Ne kažem ja da ti nisi i da ne radiš svoj posao savjesno i pošteno, pa niti da tu svoju platu svojim radom ne zaradiš ali odgovorno tvrdim da nigdje na dunjaluku kao ljekar nećeš lakše zaraditi tu platu koja je trenutno za naše uslove itekako visoka. I sada bi povećanje.

Što ne protestvujete jer vam je onemogućen rad zbog kvarova na medicinskim uređajima, zbog nedostatka lijekova, loših infrastrukturarnih uslova?
Hoćete klinac, već se drži "nije do mene", ali zato daj povećaj platu i protestvuj javno za nju.
Hakiz

#1393 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Mrvice_ba wrote: 05/09/2023 15:59

Jadna ti majka , malo 4 milje plate. Pravac njemacka
To se gleda ne direktnim poređenjem plate ljekara ovdje i tamo, nego u odnosu na prosječnu ili u odnosu na potrošačku korpu.

Ako je ovdje prosječna plata oko 1.000, plata od 2.500 ili veća nije razlog za štrajk.
nivla

#1394 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by nivla »

na kraju sta ocekivati od vlade koju cini klistir SDA, SDP, SBB, DF i jos nekih stranaka u vidu novih generacija, nipa itd
Kuvet

#1395 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Kuvet »

nivla wrote: 05/09/2023 16:03 ma treba povecati ljudima plate, ali treba i ovaj obrazovni sektor
kako ocekivati da ti ucitelj/profesor/nastavnik bude dobar kad je sa fakultetom placen manje od medicinske sestre sa SSS, mozemo se vracati na ono da su placeni redovno i da trebaju raditi svoj posao bez obzira na sve, ali treba to i bolje platiti
sto se ljekara tice ja bih samo zakonom odredio da pored prakse u drzavnim ustanovama i redovnog rada ne mogu imati privatni biznis iz posla kojim se bave
sramota je da je vecina hirurga angazovano u vlastitim/tudjim ordinacijama i da se tu nista ne poduzima, da cekas kod istog hirurga 3 mjeseca za operacije koje nisu hitne u drzavnoj ustanovi dok u privatnoj moze i iduce sedmice tj dok ne povadis nalaze, ako ti nije dovoljna plata koju dobijas daj otkaz i radi samo privatno, sramota je da se nekako i prica sa tim hirurzima navodi na mlin da trebas ici privatno
ali sramota je i da svaki dom zdravlja nema barem tri osobe koje rade na tri razlicita ultrazvuka
sramota je da svaki dom zdravlja nema barem jedan ct aparat i specijaliste koji mogu ocitati snimke
Zato i postoji nesto sto se zove primarna zdravstvena zastita, ne moze svako ni ocitavati ct ili mri. Cuj svaki DZ CT da ima.
A sto ne bi mogao doktor privatno raditi i istovremeno u javnoj ustanovi? Kad moze moler, parketar, bravar, advokat, sto ne bi doktor mogao? Sta ce doktor iza 4h raditi je njegova stvar. Druga je stvar sto narucuje pacijente u privatnu ordinaciju, ima onih pacijenata sto se direktno narucuju privatno.
nivla

#1396 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by nivla »

Kuvet wrote: 05/09/2023 16:07
nivla wrote: 05/09/2023 16:03 ma treba povecati ljudima plate, ali treba i ovaj obrazovni sektor
Zato i postoji nesto sto se zove primarna zdravstvena zastita, ne moze svako ni ocitavati ct ili mri. Cuj svaki DZ CT da ima.
A sto ne bi mogao doktor privatno raditi i istovremeno u javnoj ustanovi? Kad moze moler, parketar, bravar, advokat, sto ne bi doktor mogao? Sta ce doktor iza 4h raditi je njegova stvar. Druga je stvar sto narucuje pacijente u privatnu ordinaciju, ima onih pacijenata sto se direktno narucuju privatno.
ne moze doktor jer mu je posebno definisano koliko sati odmora treba imati, nek dijeli radno vrijeme, ne mora primati punu platu nek prima pola pa onda nek odmara koliko mu propis nalaze
doktor78

#1397 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by doktor78 »

Ako kolektivni ugovor traje još 6 mjeseci, zašto sada štrajk?
Valjda se prvo ide u pregovore, pa ako se ne uspije naći zajednički jezik, a kolektivni bude pred istekom, onda štrajkovati...
Hakiz

#1398 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

A, ako za ovo štrajkuju, šta li će tek raditi kada dođe vrijeme u kojem će ih svaki drugi dan neko tužiti za loše liječenje? Sada barem to ne trpe, to su izuzeci.

Kaže odgovornost prema pacijentu, a bore se i rukama i nogama da ne budu oni koji bi svjedočili protiv kolege, koji bi prijavili kolegu za korupciju, mito, pogrešno liječenje, a nedaobog da budu dio neke ekipe koja bi trebala u istrazi prekontrolisati kako im je optuženi kolega radio, pa otkriti i donijeti nalaz da im je kolega napravio grešku itd.

Ma, doktorima je pravo dobro.

U Njemačku idu ne zato što im je loše, nego zato što hoće da im je još bolje pored sadašnjeg dobrog. To je, naravno, legitimno, ali da se pustimo patetike.
kakabanja213

#1399 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by kakabanja213 »

nivla wrote: 05/09/2023 16:09

ne moze doktor jer mu je posebno definisano koliko sati odmora treba imati, nek dijeli radno vrijeme, ne mora primati punu platu nek prima pola pa onda nek odmara koliko mu propis nalaze
Ok postoji i varijanta da onaj ko je zaposlen u drzavnoj ne moze privatno. Ali to bi u ovoj i u ovakvoj drzavi dovelo do jos goreg stanja u zdravstvu. Cijene usluga u privatnom sektoru bi otisle u svemir (ionako su za ovaj standard previsoke) a u drzavnoj sluzbi bi ostali ljekari koji bi sticali iskustvo na tebi i tvom zdravlju. I kad ga steknu otisli bi u privatnu praksu.
Hakiz

#1400 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

ZORFBiH
IX – ZABRANA TAKMIČENJA ZAPOSLENIKA SA POSLODAVCEM
Član 77.
Zaposlenik ne može, bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac.
Locked