Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#10651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Šta su njemački papiri? Uđeš u Njemačku i imaš neke papire. To što sirijski izbjeglica u Njemačkoj odluči da mu je bolje u Kanadi, ili bilo gdje drugo, i ode, ne govori ništa.
Alles-Tamam

#10652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Osmi Socrates wrote: 04/09/2023 16:54 Šta su njemački papiri? Uđeš u Njemačku i imaš neke papire. To što sirijski izbjeglica u Njemačkoj odluči da mu je bolje u Kanadi, ili bilo gdje drugo, i ode, ne govori ništa.
Mislio Sam na njemacki pasos. Tj da se vodis kao Deutscher Staatsbürger
Ozimician

#10653 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 04/09/2023 16:45
Ozimician wrote: 04/09/2023 16:37

Naglasak je ovdje na visokokvalifikovane, ali ako su rodjeni Njemci, sigurno je da imaju u prosjeku vise kvalifikacije nego Auslenderi.

A ako je ukupan broj 1,2 mil. onda ima smisla i cifra 250k visokokvalifikovanih napusta zemlju.

Ali volio bih naci izvor za ovo svakako, nalazim po forumima i grupama ove cifre.
https://de.statista.com/statistik/daten ... utschland/
https://amp.focus.de/finanzen/news/neue ... 24311.html
Hvala puno.
konoplja

#10654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Osmi Socrates wrote: 04/09/2023 16:46 A i trebate se, brt, dogovoriti šta je stvarni i najveći problem.

To što vas domicilni uvijek gledaju kao strance i diskriminišu vas ili to što su domicilni woke I opasnost su po čitavo čovječanstvo.
Kako na tebe gledaju?
Osmi Socrates

#10655 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

konoplja wrote: 04/09/2023 17:15
Osmi Socrates wrote: 04/09/2023 16:46 A i trebate se, brt, dogovoriti šta je stvarni i najveći problem.

To što vas domicilni uvijek gledaju kao strance i diskriminišu vas ili to što su domicilni woke I opasnost su po čitavo čovječanstvo.
Kako na tebe gledaju?
Ja ne vjerujem da iko i zna da nisam domicilni, ma šta to u Kanadi značilo. :lol: Niko u Kanadi nije domicilni.

Po imenu, ne mogu ništa zaključiti. Nadimak mi je pravi anglosaksonski. :lol: Sami ga ljudi izabrali.

Prijatelji naravno znaju ko sam i odakle sam. Pravo im se jebe i ko sam i odakle sam, baš kao što i mene i ne interesira odakle su njihovi preci. Osim specifične hrane, ponekad muzike i zanimljivih legendi, to nije nikakva tema interesa i dijaloga ni za koga.

Institucionalno gledanje na nekoga na bilo kakav diskriminirajući način je zabranjeno. Zapravo bih volio da se neko usudi, da i ja zaradim neke pare na sudu. :lol:

Naravno, u svakoj zemlji ima ekstremnih morona. Mene bi čak i takvi prihvatili kao njihovog, jer sam "bijelji" od svih njih. Mada, najradije bih takve lovio po šumi lukom i strijelom, kao neke divlje životinje.
konoplja

#10656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Osmi Socrates wrote: 04/09/2023 17:32
konoplja wrote: 04/09/2023 17:15
Kako na tebe gledaju?
Ja ne vjerujem da iko i zna da nisam domicilni, ma šta to u Kanadi značilo. :lol: Niko u Kanadi nije domicilni.

Po imenu, ne mogu ništa zaključiti. Nadimak mi je pravi anglosaksonski. :lol: Sami ga ljudi izabrali.

Prijatelji naravno znaju ko sam i odakle sam. Pravo im se jebe i ko sam i odakle sam, baš kao što i mene i ne interesira odakle su njihovi preci. Osim specifične hrane, ponekad muzike i zanimljivih legendi, to nije nikakva tema interesa i dijaloga ni za koga.

Institucionalno gledanje na nekoga na bilo kakav diskriminirajući način je zabranjeno. Zapravo bih volio da se neko usudi, da i ja zaradim neke pare na sudu. :lol:

Naravno, u svakoj zemlji ima ekstremnih morona. Mene bi čak i takvi prihvatili kao njihovog, jer sam "bijelji" od svih njih. Mada, najradije bih takve lovio po šumi lukom i strijelom, kao neke divlje životinje.
Pa domicilni su oni, kako ih zovete vi, First Nations. A ovi sto mogu pratiti svoju liniju stotinama godina unatrag da zive na podrucju danasnje Kanade
su valjda domicilniji od doslja od prije par godina. :mrgreen:
Osmi Socrates

#10657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Jedino First Nations I priznajem da su domicilni. Vremenom će i njihova samouprava dobijati različite i bolje oblike. To je škakljivo političko pitanje.

A mi ostali, nema tu nikakvih došlja i domicilnih. Ja lično nisam nikad ni osjetio, a kamoli doživio, nešto takve vrste. Doduše, ja nisam možda najbolji primjer.

Svakako da ima visible minorities, koji su to možda češće osjetili. Ko će se usuditi mom prijatelju, Japancu porijeklom, reći da je došljo kad mu porodica ovdje generacijama živi?

Ili vođi treće najveće stranke u Kanadi? Ili donedavnom Ministru Imigracije, koji je bio Somalijac porijeklom? Druga generacija, čini mi se. Možda i prva. Ili bivšem gradonačelniku i sadašnjoj gradonačelnici Calgarija?
konoplja

#10659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Osmi Socrates wrote: 04/09/2023 17:58 Jedino First Nations I priznajem da su domicilni. Vremenom će i njihova samouprava dobijati različite i bolje oblike. To je škakljivo političko pitanje.

A mi ostali, nema tu nikakvih došlja i domicilnih. Ja lično nisam nikad ni osjetio, a kamoli doživio, nešto takve vrste. Doduše, ja nisam možda najbolji primjer.

Svakako da ima visible minorities, koji su to možda češće osjetili. Ko će se usuditi mom prijatelju, Japancu porijeklom, reći da je došljo kad mu porodica ovdje generacijama živi?

Ili vođi treće najveće stranke u Kanadi? Ili donedavnom Ministru Imigracije, koji je bio Somalijac porijeklom? Druga generacija, čini mi se. Možda i prva. Ili bivšem gradonačelniku i sadašnjoj gradonačelnici Calgarija?
Dobro, prvo si napisao da niko u Kanadi nije domicilan, pa sam ti odgovorio za koga ja mislim da je domicilan.

A sto se ostalih tiče, Kanada je svako useljenička država koja gradi imidž multikulturalnosti i multietničnosti, pa nije ni bitno odakle si i koje boje ti je koža.
JohnnyS

#10660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ne ulazeći u caption slike, fotografija je uistinu šokantna

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Njemačka nije najbolja evropska zemlja za visokoobrazovane.

Često se više isplati otići u Luxembourg, Nizozemsku ili Švicarsku. Naročito ako još pričaš Nizozemski ili Francuski. Jednostavno, to su mini porezne oaze, sjedišta banaka i tkd. koje mogu isplaćivati plate gdje neka veća zemlja teško može da parira.
Hajvan

#10662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

Njemacka je second-hand USA
tko vec zeli da emigrira, a ima vjestine njemacka ne bi trbala biti u prvih 5 destinacija...mazda kao prolazna stanica, jedino.
PreWiBa

#10663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Hajvan wrote: 04/09/2023 20:41 Njemacka je second-hand USA
tko vec zeli da emigrira, a ima vjestine njemacka ne bi trbala biti u prvih 5 destinacija...mazda kao prolazna stanica, jedino.
Pa vazda imaš više faktora
Udaljenost, sigurnost i tkd.

20% više plate nekome slabo šta nači ako zato živi nekoliko hiljada kilometara daleko i od danas na sutra može izgubiti zdravstveno osiguranje i ostati bez ičega.
n+1

#10664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

USA s Ali Expressa.
Hajvan

#10665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

sehohari wrote: 04/09/2023 20:44
Pa vazda imaš više faktora
Udaljenost, sigurnost i tkd.

20% više plate nekome slabo šta nači ako zato živi nekoliko hiljada kilometara daleko i od danas na sutra može izgubiti zdravstveno osiguranje i ostati bez ičega.
aaa, pa se bolestan svali Bosni na grabacu

tu smo dakleN

n+1 wrote: 04/09/2023 20:45 USA s Ali Expressa.
to to :mrgreen:
:lol:
PreWiBa

#10666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Hajvan wrote: 04/09/2023 20:46 aaa, pa se bolestan svali Bosni na grabacu

tu smo dakleN

n+1 wrote: 04/09/2023 20:45 USA s Ali Expressa.
to to :mrgreen:
:lol:
Pa, fol je da imaš valjda izbor između zemlje zapadne evrope i US of A
nikeze

#10669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

U Švajcarskoj su velike plate ali su troškovi života ogromni. Znam čovjeka koji zarađuje puno i nije htio tamo da radi. 50 % Švicaraca nema nekretninu.
U Americi su velike zarade ali je hiperkapitalizam i poderaše ljude, a ako se razboliš ili upadneš u krizu, gotov si.
Njemačka je zemlja u kojoj se manje zarađuje, ali ipak se poštuje radno vrijeme, vikend, praznik i godišnji odmor i svi porezi i doprinosi su uplaćani.
I u BiH se dođe za dva sata avionom.
U Italiji je najbolje, 75 % Italijana ima svoju nekretninu uz sve ostale benfite kao Nijemci.
Manje je ponekad slađe.
Didier

#10670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ima li šta novo u špicen medicini? :skoljka:

Selamim vas sve iz Baškog Polja, tri sata od Sarajeva.

Ima li u Švabiji ovakve borovine uz more?
Iskra_Bug

#10671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Iskra_Bug »

Evo Dodik vam dao odgovor, ne isplati se nikako :D
skafiskafsnjak

#10672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Haahahahahahah nek imaju stan, a za hljeba nemaju :lol:
PreWiBa

#10673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

nikeze wrote: 05/09/2023 08:02 U Švajcarskoj su velike plate ali su troškovi života ogromni. Znam čovjeka koji zarađuje puno i nije htio tamo da radi. 50 % Švicaraca nema nekretninu.
U Americi su velike zarade ali je hiperkapitalizam i poderaše ljude, a ako se razboliš ili upadneš u krizu, gotov si.
Njemačka je zemlja u kojoj se manje zarađuje, ali ipak se poštuje radno vrijeme, vikend, praznik i godišnji odmor i svi porezi i doprinosi su uplaćani.
I u BiH se dođe za dva sata avionom.
U Italiji je najbolje, 75 % Italijana ima svoju nekretninu uz sve ostale benfite kao Nijemci.
Manje je ponekad slađe.
Smatram da odgovor zavisi od toga šta tačno želiš: Da se preseliš za stalno ili da ostaneš par godina i skupiš novac?

Ako je u pitanju prva opcija, onda je plata samo jedan od vodećih kriterija, ali ne i jedini. Ako govorimo o drugoj opciji, onda stavke poput vlasništva lokalnog stanovništva nad nekretninama igra sekundarnu ulogu.

Iako troškovi jesu skuplji, na kraju ćeš uz šparanje ipak skupiti više novca nego u nekoj drugoj zemlji.
Iako za stan u Švicarskoj možda moraš izvdvojiti više novca, nakon nekoliko godina ćeš ipak npr. u BiH moći kupiti više nekretnina nego sa ušteđevinom stečenom u DE, FRA i tkd.
deer_hunter

#10674 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by deer_hunter »

Didier wrote: 05/09/2023 09:03 Ima li šta novo u špicen medicini? :skoljka:

Selamim vas sve iz Baškog Polja, tri sata od Sarajeva.

Ima li u Švabiji ovakve borovine uz more?
Nema, ali nema ni lezaljki od 15 eura dnevno :D
Ozimician

#10675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Evo naša tema od prije nekoliko stranica:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/zbog ... /230905132
Većina Nijemaca smatra da više nema ekonomske isplativosti raditi, s obzirom na povećane državne subvencije, pokazuje istraživanje mišljenja.

Prema anketi koju je institut INSA sproveo za novine Bild, 52 posto ispitanika ne vidi ekonomsku korist u radu, 40 posto ima suprotan stav, dok je osam posto odbilo odgovoriti na to pitanje.

Pažnju javnosti privukla je vijest o skladištaru iz Bad Oeynhausena na zapadu Njemačke koji je dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje nadoknade za nezaposlene. Prema posljednjoj odluci vlade koja je stupila na snagu 1. januara 2024., ta pomoć će se povećati za 61 eura i iznosit će 563 eura mjesečno za pojedince. Treba napomenuti da država preuzima sve troškove stanovanja i zdravstvenog osiguranja za primatelje pomoći.

Skladištar koji je dao otkaz tvrdi da može zaraditi više mjesečno uz malo "rada na crno" i primanje državne pomoći nego što bi to mogao raditi na poslu. Prema izračunu novina Bild, zaposlenik koji radi za minimalnu satnicu (trenutno 13.90 eura) zaradi oko 2000 eura bruto, a nakon što se oduzmu porezi, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te nakon plaćanja stanarine i režija, ostane mu oko 600 eura, što je gotovo isto kao i naknada za nezaposlene.
Post Reply