Ukrajina
- Čitalac
#182352 Re: Ukrajina
Sada je i zvanično, Zelenski je večeras potvrdio da Reznikov više neće bti ministar odbrane.
"Ovog tjedna od parlamenta će biti zatraženo kadrovsko odlučivanje. Želim to sada naglasiti. Odlučio sam smijeniti ministra obrane Ukrajine.
Oleksi Reznikov je prošao kroz ovih više od 550 dana rata. Smatram da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi oblici interakcije kako s vojskom tako i s društvom u cjelini. Sada bi ministarstvo trebao voditi Rustem Umerov. Vrhovna Rada Ukrajine dobro poznaje ovog čovjeka i Umerova ne treba dodatno predstavljati. Očekujem da će parlament podržati ovu kandidaturu. Jesen je vrijeme za jačanje", rekao je Zelenski.
-
Excel2
#182353 Re: Ukrajina
Malo je pozitivnih vijesti. Razvale im 4 teretna aviona i ljudima je to sad ono, petominutno cudo.saimidin wrote: ↑03/09/2023 19:56 Mislim da je jedino ispravno ako se ne zna pravo stanje na terenu, pa vodi se rat ne utakmica, čak mislim da ima previše informacija, gotovo da live pratimo gdje je koji vod![]()
Ukrajina treba pozitivne vijesti, i onda i malo pozitivne prikazuje kao malo veće, a valjda se svi nadamo da one budu i stvarno pozitivnije
Ono što ne vidimo je šta će biti dalje i moramo imati strpljenja, i opet se nadati najboljem
![]()
- madner
#182354 Re: Ukrajina
Postavio sam ja od DefMona njegov presjek, covjek je najrealniji. Postavio sam clanak od Lookouta, opet objektivan presjek i analiza.lajkujMe wrote: ↑03/09/2023 19:47Najjace nema "srednjih teza" ili je skroz propala (nije) ili su haman pa dosli do Moskve.
Niko realno da postavi situaciju.
S druge strane isto me nervira sto mnogi tvrde da je Ukrajina angazovala sve ofanzivne brigade a Nije
Isto me nervira sto na Istoku Ukrajinci najavljuju veliku Rusku ofanzivu a tamo potop Ruskih snaga.
Ni Rusi ni Ukrajinci ne pisu istinu
Stranci samo kopiraju od ovo dvoj
Fali neovisno novinarstvo kao sto je prije bilo novinari na terenu i istrazuju
Novinarstvo je umrlo
Nije da nema, nego bukvalno se prave ludi.
Ja sam to tvrdio, stojim iza toga ali ako imas neke da nisu u akciji navedi ih.
Najavili su ali nije je bilo. Bar ne velike.
Ono sto fali jesu nove Ruske snage, ali to niko ne zna da li se radi o 20 000 ili 200 000 ljudi.
-
emirolini
#182355 Re: Ukrajina
Ja bi rekao da trenutno stanje ovako izgleda

-
emirolini
#182356 Re: Ukrajina
Bajraktar je opet aktivan, da li je to znak da je Rusisticka PVO zastita oslabila u tolikoj mjeri?
Code: Select all
https://twitter.com/PierreDBorrelli/status/1698438262464065595
Last edited by emirolini on 03/09/2023 23:42, edited 1 time in total.
-
emirolini
#182357 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
-
emirolini
#182358 Re: Ukrajina
U medjuvremenu Ukrajinske zeljeznice rade bez problema, otvaraju i nove linije cak i u ratu.
U BiH i u miru jedna Tuzla nema nikakvu zeljeznicku povezanost sa nekim drugih gradom.
U BiH i u miru jedna Tuzla nema nikakvu zeljeznicku povezanost sa nekim drugih gradom.
-
Crvene_brigade
#182359 Re: Ukrajina
Kasetna municija uništava fašističkog agresora...
- Čitalac
#182360 Re: Ukrajina
Ruski pilot Maksim Kuzminov koji je, po dogovoru, spustio helikopter na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga, poziva kolege da učine isto. Večeras je objavljeno da je Kuzminov u završnoj fazi operacije ranjen.

Pilot ruskog helikoptera Mi-8 Maksim Kuzminov ranjen je u završnoj fazi operacije, ali mu je na vrijeme pružena pomoć. U dokumentarnom filmu prikazanom večeras 28-godišnji pilot opisao je kako se operacija odvijala i pozvao ostale ruske pilote da slijede njegov primjer.
"Kontaktirao sam predstavnike ukrajinske obavještajne službe i objasnio svoju situaciju, na što mi je ponuđena sljedeća opcija: 'Hajde, jamčimo vam sigurnost, jamčimo nove dokumente i novčanu naknadu‘. Razgovarali smo o svim tim detaljima i počeli planirati moj let... I konačno sam donio odluku, letio na izuzetno maloj visini u radio tišini. Nitko nije znao što je sa mnom, 3-4 dana nitko nije shvaćao što se dogodilo. Preletio sam, sve je bilo uspješno, dočekali su me i razgovarali sa mnom…“, rekao je Kuzminov.
On je poručio da u Ukrajini nema nacista i fašista. "Ovo što se sada događa je samo genocid nad ukrajinskim narodom. I ukrajinskim i ruskim. Osnova mog djelovanja nije da pridonesem ovim zločinima. Ukrajina će definitivno dobiti ovaj rat, samo je pitanje vremena kada će Ukrajina pobijediti", rekao je Kuzminov. On je također pozvao druge pilote da prebjegnu u Ukrajinu.
"Ako učinite ono što sam ja učinio, ovakav čin, nećete nimalo požaliti. Bit će vam osigurano apsolutno sve do kraja života. Bit će vam ponuđen posao gdje god želite. Jednostavno ćete otkriti svijet boja. I zapamtite: vi jednostavno ne znate puno, niste vidjeli puno toga kako drugi ljudi žive. Kad vam se sve to otkrije, radikalno ćete promijeniti mišljenje“, kaže Kuzminov.
U filmu je naglašeno da će Ukrajina ruskim pilotima koji odluče prijeći na njezinu stranu pružiti sva jamstva predviđena zakonom, uključujući financijsku naknadu za prebačene vojne zrakoplove. Napominje se da je Kuzminov dao "vrlo dragocjeno svjedočanstvo o neprijateljskom vojnom zrakoplovstvu, komunikacijskim sustavima i mreži aerodroma" te da je zajedno s helikopterom u Ukrajinu prevezao vrijednu dokumentaciju i tajnu tehničku opremu.
-
emirolini
#182361 Re: Ukrajina
Haha sta su ovi ovoliko skriviliCrvene_brigade wrote: ↑03/09/2023 23:22 Kasetna municija uništava fašističkog agresora...
SpoilerShow
- Distortion
#182362 Re: Ukrajina
Bayro izgleda opet operise, vjerovatno rezultat unistenja S-400 i ostale opreme na Krimu jer u onom napadu je stradalo dosta toga.
Ako ZSU sad moze vise koristiti Bayru u Hersonskoj regiji onda ce bit bupova samo tako.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#182363 Re: Ukrajina
to znaci da taslacenje rusa pocinje
-
emirolini
#182364 Re: Ukrajina
Ivan opet pusio gdje ne treba
- Čitalac
#182365 Re: Ukrajina
Poljski Wprost reaguje na prošlosedmično obraćanje pape mladim katolicima u Rusiji.

- drug_profi
#182366 Re: Ukrajina
Njemu treba novi identitet.Čitalac wrote: ↑03/09/2023 23:28 Ruski pilot Maksim Kuzminov koji je, po dogovoru, spustio helikopter na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga, poziva kolege da učine isto. Večeras je objavljeno da je Kuzminov u završnoj fazi operacije ranjen.
Pilot ruskog helikoptera Mi-8 Maksim Kuzminov ranjen je u završnoj fazi operacije, ali mu je na vrijeme pružena pomoć. U dokumentarnom filmu prikazanom večeras 28-godišnji pilot opisao je kako se operacija odvijala i pozvao ostale ruske pilote da slijede njegov primjer.
"Kontaktirao sam predstavnike ukrajinske obavještajne službe i objasnio svoju situaciju, na što mi je ponuđena sljedeća opcija: 'Hajde, jamčimo vam sigurnost, jamčimo nove dokumente i novčanu naknadu‘. Razgovarali smo o svim tim detaljima i počeli planirati moj let... I konačno sam donio odluku, letio na izuzetno maloj visini u radio tišini. Nitko nije znao što je sa mnom, 3-4 dana nitko nije shvaćao što se dogodilo. Preletio sam, sve je bilo uspješno, dočekali su me i razgovarali sa mnom…“, rekao je Kuzminov.
On je poručio da u Ukrajini nema nacista i fašista. "Ovo što se sada događa je samo genocid nad ukrajinskim narodom. I ukrajinskim i ruskim. Osnova mog djelovanja nije da pridonesem ovim zločinima. Ukrajina će definitivno dobiti ovaj rat, samo je pitanje vremena kada će Ukrajina pobijediti", rekao je Kuzminov. On je također pozvao druge pilote da prebjegnu u Ukrajinu.
"Ako učinite ono što sam ja učinio, ovakav čin, nećete nimalo požaliti. Bit će vam osigurano apsolutno sve do kraja života. Bit će vam ponuđen posao gdje god želite. Jednostavno ćete otkriti svijet boja. I zapamtite: vi jednostavno ne znate puno, niste vidjeli puno toga kako drugi ljudi žive. Kad vam se sve to otkrije, radikalno ćete promijeniti mišljenje“, kaže Kuzminov.
U filmu je naglašeno da će Ukrajina ruskim pilotima koji odluče prijeći na njezinu stranu pružiti sva jamstva predviđena zakonom, uključujući financijsku naknadu za prebačene vojne zrakoplove. Napominje se da je Kuzminov dao "vrlo dragocjeno svjedočanstvo o neprijateljskom vojnom zrakoplovstvu, komunikacijskim sustavima i mreži aerodroma" te da je zajedno s helikopterom u Ukrajinu prevezao vrijednu dokumentaciju i tajnu tehničku opremu.
-
emirolini
#182367 Re: Ukrajina
Pogodjena zgrada FSBa u Kurchatovu.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#182368 Re: Ukrajina
Koje sranje od članka u PM!Crvene_brigade wrote: ↑03/09/2023 17:55 POTPUNI PREOKRET RATA: Ukrajinci probili posljednju utvrdu ruske obrane. Putin je bijesan, a jasno je tko će platiti ceh! Sad su ruske snage u ozbiljnim problemima - sve je izvjesnije da će se Ukrajinci na kraju uspjeti probiti prema Azovskom moru.
SpoilerShowUkrajinske snage u nedjelju ujutro postigle su najveći uspjeh od početka velike protuofenzive, kojoj je cilj vratiti teritorij koji je Rusija zauzela od početka invazije. Naime, probijena je "Surovikinova linija" u blizini Zaporižje, koja ujedno štiti i ruski kopneni most na Krimu. Kijev je sad na korak do svog primarnog cilja - oslobođenja Krima, poluotoka koji se nalazi pod ruskom kontrolom od 2014. godine. Ovu pobjedu još značajnijom čini i to što je postavljanje ove linije bila posljednja značajna stvar koju je ozloglašeni general Sergej Surovikin napravio prije nego što je smijenjen s funkcije komandanta ruskih snaga u Ukrajini u siječnju ove godine.
Riječ je o liniji fronta od koje je Surovikin stvorio mrežu mina, barijera i rovova kako bi onemogućio ukrajinsku protuofenzivu. Ona se sastoji od tri sloja rovova, minskih polja i protutenkovskih prepreka u obliku zmajevih zuba.
Ukrajinskim snagama bilo je potrebno nekoliko tjedana kako bi savladali sve prepreke i konačno probili "granicu" čije bi zauzimanje moglo potpuno preokrenuti tijek rata. Treba napomenuti i kako je Rusija, prema procjenama ukrajinske vojske, usmjerila 60 posto svojih resursa izgradnji prve obrambene linije, a samo 20 posto izgradnji druge i treće linije obrane - jer nije očekivala da će ukrajinske snage probiti prvu liniju.
Stoga je jasno da će sad probijanje svake sljedeće linije biti u mnogočemu lakše. Upravo su zbog toga sad ruske snage u ozbiljnim problemima - naime, sve je izvjesnije da će se Ukrajinci na kraju uspjeti probiti prema Azovskom moru i tako presjeći liniju opskrbljivanja za ruske trupe koje se nalaze u Hersonu i na okupiranom Krimu.
Inače, mnogi analitičari sugeriraju da je osvajanje naselja Robotine, koje se nalazi u blizini Krima, bio jasan znak toga da će Kijev uspjeti u onome
što pokušava ostvariti mjesecima unazad. Naime, ukrajinske snage u posljednja dva tjedna u kolovozu oslobodile su Robotine na jugoistoku zemlje i u njemu podigle svoju zastavu. Riječ je o mjestu koje je čuvala 76. gardijska zračno-jurišna divizija, koja se često naziva najboljom ruskom borbenom jedinicom. Njihovu liniju obrane ukrajinska vojska pokušava probiti već mjesecima. Radi se o jedinicama koje su se borile u nekoliko ključnih bitaka od početka rata i koje su bile umiješane u masakr civila koji se dogodio u Buči u ožujku 2022. godine.
Tad je, prema mišljenju analitičara, postalo jasno da je sljedeća meta Kijeva upravo "Surovikinova linija". Međutim, Moskva po tom pitanju nije napravila ništa.
Osim strateške važnosti, probijanje ove linije fronta značajno je iz još jednog razloga. Ovim potezom postalo je jasno da taktika Sergeja Surovikina ipak nije bila najsjajnija. Zbog toga će posebno likovati aktualni komandant ruskih snaga u Ukrajini, Valerij Gerasimov. On je u siječnju sjeo u fotelju u kojoj je dotad bio Surovikin. Simptomatično, izgradnja ove opasne mreže na prvoj liniji fronta u blizini Zaporižja bio je jedan od posljednjih pokušaja Surovikina da se dodvori ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i tako sačuva svoju funkciju. No u tome nije uspio, a ispostavilo se i da linija, koja se formirala praktički osam mjeseci i proteže se u dubinu obrane na nekoliko desetina kilometara, ipak nije neprobojna.
Kako je savladala jednu od najtežih prepreka, izvjesno je da će sad Ukrajina munjevitom brzinom krenuti prema svojem sljedećem cilju - potpunom oslobađanju Krima, piše Nova.rs.
Prenijeto sa: "Jutarnji.hr"
Bolje pročitati ovo:
- drug_profi
- drug_profi
#182370 Re: Ukrajina
O dronovima u ZSU
O nekim UAV-ovima koji su u službi ukrajinske vojske .
Kartonske UAV SYPAQ - Ovisno o modelu, dron može podići do 3 kg ili 5 kg, nositi teret 1-3 sata na udaljenosti od 40-120 km.,
"Kijevska Rus" - domet 800 km, nosivost 15 kg.
ST-35 "Thunder", kamikaza, brzina krstarenja 120 km/h, u zraku može ostati do sat vremena, a radijus djelovanja mu je 30-40 km. Bojna glava drona je 3,5 kg.
Kamikaza dron RAM II UAV, domet 30 km, težina - 8 kg (uključujući bojevu glavu 3-4 kg). Vrijeme postavljanja – 10 minuta. Ako se UAV ne uništi tijekom misije, može se ponovno koristiti.
Warmate kamikaze dronovi. Radijus djelovanja je 10 km, baražira pola sata. Visina leta je 30-200 m, maksimalna visina je 500 m. Maksimalna brzina je 150 km/h. Težina pri polijetanju do 4 kg, zajedno s 800 g eksploziva.
Kamikaze dronovi Switchblade 300 i Switchblade 600. Switchblade 300 se koristi za uništavanje lakih oklopnih vozila i neprijateljske žive sile. Dug je 61 cm i težak 2,7 kg. U laganoj verziji ovaj kamikaza dron može prijeći udaljenosti do 10 km.
Switchblade 600 je puno teži - 23 kg. Međutim, također je prenosiv i može se postaviti za 10 minuta. Dizajniran je za let do 40 km udaljenosti.
"Crna Mamba" je razvoj tvrtke Skynetua. Uspio je postići brzinu od 199,44 km/h.
"Raybird-3", "Beaver" i druge bespilotne letjelice dugog dometa. Vjeruje se da su već korišteni tijekom napada na Rusiju. Udaljenost je veća od 700 kilometara.
- karanana
#182371 Re: Ukrajina
Bas cudno da su mu i ime i lice objavili.Čitalac wrote: ↑03/09/2023 23:28 Ruski pilot Maksim Kuzminov koji je, po dogovoru, spustio helikopter na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga, poziva kolege da učine isto. Večeras je objavljeno da je Kuzminov u završnoj fazi operacije ranjen.
Volio bi pogledat taj dokumentarni
- Čitalac
#182372 Re: Ukrajina
Evo ga dokumentarac...
- SanskiBiser
#182373 Re: Ukrajina
Tom Cooper sinoc poslije ponoca..
Ukrajinski rat, 4. rujna 2023
Sarkastosaurus
4. rujna 2023
Jako mi je žao, ali previše sam zauzet svojim poslom, ovih dana (i da, radim i tijekom vikenda), da bih ispunio odgovarajuće izvješće....iako... i u biti, i iz područja između Novoprokopivke i Verbove:
- u petak su ZSU, definitivno, osigurale kotu brdo 166;
- do subote ujutro, osigurao je sljedeće brdo istočno/jugoistočno odatle, mislim da je to brdo 161;
...a onda su gurnuli tako daleko, Rusi su ostavili čak i svoja topnička oruđa IZA svoje '2. crte rovova 2. obrambene linije', kao što je vidljivo iz ovog video screnshot :
Zarobljeno neprijateljsko topništvo uvijek je dobar znak: ne znači samo 'napredovanje', već 'napredovanje kilometrima'.
Trebalo bi biti dosta ratnih zarobljenika i iz 104. pukovnije VDV (76. divizije VDV)…
S obzirom na to gdje Rusi obično raspoređuju svoje topništvo (i ne samo Rusi), to vjerojatno znači da su prednji ukrajinski položaji sada negdje gdje su nazivi ruskih jedinica poput 'BARS-11', '108 VDV', 'BARS- 1' itd su, na ovoj karti (od 31. kolovoza):
Nadam se da ćemo sutra imati više detalja - i vremena.
-
emirolini
#182374 Re: Ukrajina
Code: Select all
https://twitter.com/Roberto05246129/status/1698552051406446905