Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#10626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Taj wokeness jebeni ce nas sve pod kinesku vlast dovesti
konoplja

#10627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Bodkin wrote: 03/09/2023 22:53 Taj wokeness jebeni ce nas sve pod kinesku vlast dovesti
✨You'll own nothing and be happy 🌈 :lol:
Ozimician

#10628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 03/09/2023 22:52
Ozimician wrote: 03/09/2023 22:39 Ja kad napišem da se slični trendovi furaju i u Njemačkoj, napadnu me da to meni smeta jer sam Bošnjak, musliman.

U suštini smeta svima (velikoj većini i domaćih i stranih), samo malo ko smije reći naglas jer biva odmah napadnut...
Ma ne napadaju te radi toga :mrgreen:
Napadali su bgmi i zbog toga. Rekli su mi da nema nikakvih problema da djeca u Kindergartenu uče o (homo)seksualnosti. :D
Postavljali smo i slike iz slikovnica za djecu, koje sve to živopisno ilustruju.

Ali volio bih nekoga iz Kanade da čujem, jel ovo sa ovog videa fkt istina i u kojoj mjeri?
Bodkin

#10629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

konoplja wrote: 03/09/2023 22:54
Bodkin wrote: 03/09/2023 22:53 Taj wokeness jebeni ce nas sve pod kinesku vlast dovesti
✨You'll own nothing and be happy 🌈 :lol:
Debilizam. Dao neatraktivnim ljudima nesto sa cim se mogu poistovijetiti. Sad im je to cijela licnost
konoplja

#10630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 03/09/2023 22:55
konoplja wrote: 03/09/2023 22:52

Ma ne napadaju te radi toga :mrgreen:
Napadali su bgmi i zbog toga. Rekli su mi da nema nikakvih problema da djeca u Kindergartenu uče o (homo)seksualnosti. :D
Postavljali smo i slike iz slikovnica za djecu, koje sve to živopisno ilustruju.

Ali volio bih nekoga iz Kanade da čujem, jel ovo sa ovog videa fkt istina i u kojoj mjeri?
Ne znam. Nisam to vidio, ali mogu ti reci da je i meni to bezveze i ne slažem se s tim. Evo, pokušava se progutati novi zakon da se može rod legalno promijeniti svake godine. Jesi to vidio?
https://www.spiegel.de/politik/deutschl ... e308caeeb4

Ima mnogo problema u Njemačkoj. Spomenem i ja to. Kako su usrali energetsku politiku, kako nisu fleksibilni, kako kasne po korištenju digitalni tehnologija, lošoj Internet infrastrukturi i kako mislim da će ekonomija vjerojatno stagnirati narednih desetak godina. Napisao sam i kako čekam samo da uzmem pasoš pa idem dalje.

Ali ne možeš reći da će nekoj random odabranoj osobi iz BiH biti lošije u Njemačkoj, a takav ton tvoji postovi često imaju.
Ne može biti materijalno lošije jer je Njemačka miljama ispred nas i životni standard je mnogo bolji.
n+1

#10631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Random odabranoj osobi može itekako biti materijalno lošije. Recimo, developeru koji radi iz svoje kuće za njemačku firmu, a plaća bosanske poreze na istu, i tako ima neto primanja koja njegove kolege iz iste firme, koje rade isti posao, vjerovatno neće imati ni sa svim povišicama do kraja karijere. :D

Onima koji u BiH rade izrabljivačke poslove za minimalne pare ne može biti materijalno lošije.
Ozimician

#10632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 03/09/2023 23:16
Ozimician wrote: 03/09/2023 22:55

Ne znam. Nisam to vidio, ali mogu ti reci da je i meni to bezveze i ne slažem se s tim. Evo, pokušava se progutati novi zakon da se može rod legalno promijeniti svake godine. Jesi to vidio?
https://www.spiegel.de/politik/deutschl ... e308caeeb4

Ima mnogo problema u Njemačkoj. Spomenem i ja to. Kako su usrali energetsku politiku, kako nisu fleksibilni, kako kasne po korištenju digitalni tehnologija, lošoj Internet infrastrukturi i kako mislim da će ekonomija vjerojatno stagnirati narednih desetak godina. Napisao sam i kako čekam samo da uzmem pasoš pa idem dalje.

Ali ne možeš reći da će nekoj random odabranoj osobi iz BiH biti lošije u Njemačkoj, a takav ton tvoji postovi često imaju.
Ne može biti materijalno lošije jer je Njemačka miljama ispred nas i životni standard je mnogo bolji.
Naravno, 100% se slažem, ali eto ja nikog nisam napadao lično. Sve je bilo u trećem licu. :thumbup:

Za materijalne slučajeve smo diskutovali, elcaliente je naveo da su mu rekli na tim bosanskim druženjima da ih je "žena natjerala", pa se oko toga razvila diskusija. :D
konoplja

#10633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 03/09/2023 23:21 Random odabranoj osobi može itekako biti materijalno lošije. Recimo, developeru koji radi iz svoje kuće za njemačku firmu, a plaća bosanske poreze na istu, i tako ima neto primanja koja njegove kolege iz iste firme, koje rade isti posao, vjerovatno neće imati ni sa svim povišicama do kraja karijere. :D

Onima koji u BiH rade izrabljivačke poslove za minimalne pare ne može biti materijalno lošije.
Pa dobro sad... Znaš na šta sam mislio. Na nekoj temi sam pročitao da inženjeri u Sarajevu jedva do 2k dobace. Tako da ne bih rekao da su u pitanju samo izrabljivački poslovi za minimalne pare.
n+1

#10634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 03/09/2023 23:38
n+1 wrote: 03/09/2023 23:21 Random odabranoj osobi može itekako biti materijalno lošije. Recimo, developeru koji radi iz svoje kuće za njemačku firmu, a plaća bosanske poreze na istu, i tako ima neto primanja koja njegove kolege iz iste firme, koje rade isti posao, vjerovatno neće imati ni sa svim povišicama do kraja karijere. :D

Pa dobro sad... Znaš na šta sam mislio. Na nekoj temi sam pročitao da inženjeri u Sarajevu jedva do 2k dobace. Tako da ne bih rekao da su u pitanju samo izrabljivački poslovi za minimalne pare.
Ma znam, samo dodajem perspektivu. :thumbup:

Zavisi čega inžinjeri, možda ekologije. :D Ali nebitno, jasno je da će u većini slučajeva radnik za isti posao zaraditi više kod njemačkog, nego bosanskog poslodavca. Samo to, naravno, ne uvažava razlike u standardu, o čemu se govorilo mnogo na ovoj i sličnim temama, kao i da je sve više moguće (i za sve veći broj poslova) iz Bosne raditi za njemačkog i inog poslodavca, a o čemu se govorilo nešto manje.
Ozimician

#10635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa ja sam bio jedan od tih, zato sam i otišao u Njemačku. :D I tada je to bilo solidno ispod 2K KM.

Eh sad "izrabljivački poslovi" su nategnut pojam. Ali svako ko radi za platu kod nekog poslodavca u BIH, ako ide da radi isti takav posao kod poslodavca u DE - naravno da će bolje proći u 99,5% slučajeva.

Bila je tema i o ljudima koji su bili visokoborazovani, neki "pravni savjetnici" i otišli u Njemačku da razvoze brzu poštu. Eh to su te "granične situacije" o kojima se da raspravljati. Te slučajeve je @elcaliente navodio. Tj. kad čovjek ode da radi posao koji je daleko ispod njegovog obrazovanja.
konoplja

#10636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 03/09/2023 23:44
Ma znam, samo dodajem perspektivu. :thumbup:

Zavisi čega inžinjeri, možda ekologije. :D Ali nebitno, jasno je da će u većini slučajeva radnik za isti posao zaraditi više kod njemačkog, nego bosanskog poslodavca. Samo to, naravno, ne uvažava razlike u standardu, o čemu se govorilo mnogo na ovoj i sličnim temama, kao i da je sve više moguće (i za sve veći broj poslova) iz Bosne raditi za njemačkog i inog poslodavca, a o čemu se govorilo nešto manje.
Pa naravno, treba uvažiti i razlike u standardu i to treba raditi case by case. Ali volimo generalizirati pa onda baljezgamo. Tako je uvijek imaginarna osoba iz Sarajeva i ima svoj stan.
U Njemačkoj može samo u Minkenu da živi i eventualno u Frankfurtu jer su ostali gradovi glupi i fali im sadržaja i kulture u poređenju sa Sarajevom.
Možemo izmišljati do beskonačnosti, a svako uvijek scenarij pravi za svoju priču. Bilo to o stanovima, iznajmivanju ili kupovini, društvu, ponašanju, godišnjim odmorima, odlascima doktoru itd.

Tema je totalno beskorisna.

Ne može se napraviti univerzalno pravilo kad se isplati iseliti. Da je rat bilo bi ljudi koji bi uvjeravali druge da treba ostati i boriti se.

Želiš putovati i obići Evropu na budgetu? Idi u Njemačku. Po mogućnosti u NRW jer si autom/vozom za 2-3 sata u Holandiji, Belgiji, Fancuskoj, Luksemburgu. Imas 3 aerodroma jako blizu i možeš jefitno gdje hoćeš.
Toj osobi ce sigurno biti bolje nego u BiH.

Jedino tako se može odlučiti kad se nekom isplati iseliti.
Bodkin

#10637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Random osoba i sta je zavisi od cijelog skupa. Vjerovatnoca da ces random izvuci developera iz bosne je poprilicno mala :D
n+1

#10638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 04/09/2023 00:23

Random osoba i sta je zavisi od cijelog skupa. Vjerovatnoca da ces random izvuci developera iz bosne je poprilicno mala :D
Kakvog skupa?
Bodkin

#10639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 04/09/2023 00:29
Bodkin wrote: 04/09/2023 00:23

Kakvog skupa?
Bilo kojeg. U ovom slucaju su to ljudi iz bosne i zato kazem, koliki je to postotak developera koji idu iz bosne u njemacku?
n+1

#10640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 04/09/2023 09:37
n+1 wrote: 04/09/2023 00:29

Kakvog skupa?
Bilo kojeg. U ovom slucaju su to ljudi iz bosne i zato kazem, koliki je to postotak developera koji idu iz bosne u njemacku?
Postotak od čega?
Ozimician

#10641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

@Alles-Tamam

Da li je istina ovo da 250 000 visokokvalifikovanih ljudi godisnje napusta Njemacku?
Ako jeste, imas li neki izvor?
moimoi

#10642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

250k Nijemaca… a ukupno 1,2 mil. samo u prosloj godini.
Ozimician

#10643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 04/09/2023 16:31 250k Nijemaca… a ukupno 1,2 mil. samo u prosloj godini.
Naglasak je ovdje na visokokvalifikovane, ali ako su rodjeni Njemci, sigurno je da imaju u prosjeku vise kvalifikacije nego Auslenderi.

A ako je ukupan broj 1,2 mil. onda ima smisla i cifra 250k visokokvalifikovanih napusta zemlju.

Ali volio bih naci izvor za ovo svakako, nalazim po forumima i grupama ove cifre.
Osmi Socrates

#10644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Nigdje takvog broja nema, vjerujem.

Svejedno, to je potpuno nevezano za temu.
Ozimician

#10645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Osmi Socrates wrote: 04/09/2023 16:40 Nigdje takvog broja nema, vjerujem.

Eh kad si tu, jesil ti ono u Kanadi trenutno, ako jesi, da li ima smisla onaj video koji je postavljen na prethodnoj stranici, a vezan je za Kanadu ?
Osmi Socrates

#10646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ozimician wrote: 04/09/2023 16:42
Osmi Socrates wrote: 04/09/2023 16:40 Nigdje takvog broja nema, vjerujem.

Eh kad si tu, jesil ti ono u Kanadi trenutno, ako jesi, da li ima smisla onaj video koji je postavljen na prethodnoj stranici, a vezan je za Kanadu ?
Nisam gledao video, abnormalne gluposti me ne interesuju.
n+1

#10647 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 04/09/2023 16:37
moimoi wrote: 04/09/2023 16:31 250k Nijemaca… a ukupno 1,2 mil. samo u prosloj godini.
Naglasak je ovdje na visokokvalifikovane, ali ako su rodjeni Njemci, sigurno je da imaju u prosjeku vise kvalifikacije nego Auslenderi.

A ako je ukupan broj 1,2 mil. onda ima smisla i cifra 250k visokokvalifikovanih napusta zemlju.

Ali volio bih naci izvor za ovo svakako, nalazim po forumima i grupama ove cifre.
https://www.destatis.de/EN/Themes/Socie ... _node.html

Možeš kliknuti na 1.2M da dobiješ analitiku. Koliko vidim, 268K Nijemaca je napustilo državu, vjerovatno je to ta brojka, ali tu spadaju svi obrazovni profili.
moimoi

#10648 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 04/09/2023 16:37

https://de.statista.com/statistik/daten ... utschland/
https://amp.focus.de/finanzen/news/neue ... 24311.html
Osmi Socrates

#10649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

A i trebate se, brt, dogovoriti šta je stvarni i najveći problem.

To što vas domicilni uvijek gledaju kao strance i diskriminišu vas ili to što su domicilni woke I opasnost su po čitavo čovječanstvo.
Alles-Tamam

#10650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Ozimician wrote: 04/09/2023 16:25 @Alles-Tamam

Da li je istina ovo da 250 000 visokokvalifikovanih ljudi godisnje napusta Njemacku?
Ako jeste, imas li neki izvor?
To je ukupan broj ljudi sa Njemackim papiri a koji napusta Njemacku.
Post Reply