Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
¤ jelena ¤

#6401 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

piupiu wrote: 19/06/2023 09:17 Sad je ovo neka post-literarna civilzacija, tehno-civilizacija koja tako rapidno napreduje da mi jednostavno nemamo evolucijsku sposobnost da je pratimo. To će vjerovatno riješiti ta generacija koji su 'digital natives' iliti rodjeni digitalni.
:thumbup:

Ne vjerovatno, nego sigurno.

Informatički donekle pismeni roditelji gube nit praćenja i konttrole djetetovih aktivnosti na društvenim mrežama već u višim razredima osnovne škole, a koliko ih je tek informatički nepismenih... ali svi imaju telefone, svi djeci kupe telefon i u telefonu internet.
n+1

#6402 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by n+1 »

Jergović ispisuje serijal pod nazivom "1983.: Kratka povijest jedne prijeratne godine", koji će naknadno vjerovatno biti objavljen u vidu knjige, kao što je to nedavno bio slučaj i sa kolumnama koje je pisao za vrijeme mundijala. Objavljeno je već 14 dijelova.

Ima tu svega, od atentata u Beogradu na turskog ambasadora, pa do procesa Mladim Muslimanima, isprepliću se historija i njegova lična sjećanja. Nisu svi tekstovi jednako uspješni, ali bih preporučio čitanje, naročito dijelove koji se odnose na beogradski atentat, ako ništa onda zbog toga što su napisani u maniru sjajne dokumentarističke proze.
zomri

#6403 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by zomri »

Citam to redovno u Expressu i dobra je proza nema sta. Samo kao sto je slucaj sa vecinom toga sto on pise o proslim vremenima ovo “dokumentaristicki” treba uzeti sa zrnom soli. Covjeku je jednostavno mrsko provjeravati cinjenice. Nalazila mu je raja ranije da se stahaznam neki sudija u “Igrama bez granica” nije zvao kako on misli da jeste i slicno.
n+1

#6404 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by n+1 »

Treba uzeti sa vrećom soli, ali pod ovim dokumentaristički sam svakako mislio na stil, ne nužno i tačnost napisanog. Meni se općenito ne čini da mu je mrsko provjeravati činjenice. Štaviše, rekao bih da nekad pretjeruje u navođenju podataka koje evidentno ne dolaze iz pamćenja i iskustva, nego ih je povadio negdje. Ne samo u ovim tekstovima, nego generalno.

No, kada mu se činjenice ne uklapaju u narativ, onda prikladno zna i preskočiti dio njihove provjere. :D Ali i to je OK ako ga primarno razumijemo kao pisca fikcije, što on jeste, a ne pisca istine. Pa je i ova povijest 1983. primarno povijest kroz oči tadašnjeg sedamanestogodišnjaka, a ne povijest kao takva.
piupiu

#6405 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Šta reći?

piupiu

#6406 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 19/06/2023 22:15 Druze Kanarinac, pozivam te na drugarsku samokritiku zbog neoludistickog skretanja sa puta revolucionarne borbe i ocekujem da javno revidiras stavove :| :D
:lol: Ne dolaziš u obzir! :D :lol: :kiss:
piupiu

#6407 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

zomri wrote: 21/06/2023 12:29 Citam to redovno u Expressu i dobra je proza nema sta. Samo kao sto je slucaj sa vecinom toga sto on pise o proslim vremenima ovo “dokumentaristicki” treba uzeti sa zrnom soli. Covjeku je jednostavno mrsko provjeravati cinjenice. Nalazila mu je raja ranije da se stahaznam neki sudija u “Igrama bez granica” nije zvao kako on misli da jeste i slicno.
Ma tu i leži jedan ozbiljan problem našeg naroda - mitska svijest i nesvijest o svrsi književnosti.

Mislim, on je čovjek književnik, ne piše istoriju.
John Cleese

#6408 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 04/07/2023 17:21
John Cleese wrote: 19/06/2023 22:15 Druze Kanarinac, pozivam te na drugarsku samokritiku zbog neoludistickog skretanja sa puta revolucionarne borbe i ocekujem da javno revidiras stavove :| :D
:lol: Ne dolaziš u obzir! :D :lol: :kiss:
:lol: Attagirl! :kiss: :D
Škobo Habu

#6409 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 04/07/2023 17:23

Ma tu i leži jedan ozbiljan problem našeg naroda - mitska svijest i nesvijest o svrsi književnosti.

Sve po hudom narodu.

Pa je l' narod proizveo Andrića ili Selimovića, u historičare od kalibra, ili je to radio režim?

Ni Andić, a ni Selimović nisu postali "tumači historije" sami od sebe, već su to postali po ideološkoj potrebi.

Suština je u tome da kod nas ni akademski obrazovani građani ne znaju ili nikad nisu čuli za Nadu Klaić,Wenzellovu ili jednog Dubravka Lovrenovića, koji je bio ekspert za bosansko srednjovjekovlje, ali su, svi redom, eksperti za Andrića i Selimovića.

Svijest se prvo mjenja kod tzv. akademske elite.
piupiu

#6410 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 05/07/2023 13:09
piupiu wrote: 04/07/2023 17:23

Sve po hudom narodu.

Pa je l' narod proizveo Andrića ili Selimovića, u historičare od kalibra, ili je to radio režim?

Ni Andić, a ni Selimović nisu postali "tumači historije" sami od sebe, već su to postali po ideološkoj potrebi.

Suština je u tome da kod nas ni akademski obrazovani građani ne znaju ili nikad nisu čuli za Nadu Klaić,Wenzellovu ili jednog Dubravka Lovrenovića, koji je bio ekspert za bosansko srednjovjekovlje, ali su, svi redom, eksperti za Andrića i Selimovića.

Svijest se prvo mjenja kod tzv. akademske elite.
Upravo. Ljudi su pisali knjige, književnost, sve ostalo je interpretacija, instrumentalizacija, politiziranje književnosti.

Nisu naši ljudi za štošta čuli. Naša je akademska zajednica takodje instrumentalizirana i ideologizirana, tako da i tu često ima više političkog rada nego znanosti. Poznajem jednog koji je naprasno promijenio etničku pripadnost, pa mu je Nada Klaić 'amater', Dubravko isto nula bodova, ne mogu se sjetiti šta je bio razlog - da nisu čitali latinski ili bosančicu ili ne znam šta već. Za Noela Malcolma veli 'ma to je smeće, to nema veze s historijom', za Wenzell slično. Svako svoga djogu sedla... Inače, baš danas gledah Wenzellicu (imam je na polici :D), jako su mi zanimljive te njene teze o povezanosti keltskih motiva. Uradih DNK analizu, imam keltskih gena, pa se spremam da napišem novu historiju keltske Bosne u kojoj će sve to biti moje i onda ću nas ujediniti sa Irskom ili tako nekim mjestom. Da se riješimo ove etnofeudalne patnje. :lol:

Nauka i osjećanja nemaju veze jedno s drugim.
piupiu

#6412 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Umro je Marko Vešović. Ostavljen i sam u Domu penzionera. Kao što ga je slabo ko obilazio, tako ni o njegovoj tihoj smrti niko još, nigdje da napiše ni jednu jedinu riječ. Slava Čovjeku sa velikim 'č', koji je zamro i samo malo živio otkad je otišla njegova Gordana. Na naslovnoj strani Klixa vijest "Giorgia Meloni ljetovala u društvu Edija Rame on je opisao kao "albansku sestru"".

Image
Škobo Habu

#6413 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Škobo Habu »

Mislim da Marko Vešović zaslužuje zasebnu temu, pa barem posthumno.

I riga mi se od ovakvog medijskog diskursa o Vešoviću. Bitno je što je rekao o Karadžiću, koliko mu je bilo teško bez supruge i šta je mislio o Crnogorcima, a nikog da spomene Alijinu intelektualnu oligarhiju koja je Marka, devedesetih, nazivala "Vlahom" i "proklinjala mu sjeme".

Sav taj balinluk sadržan u Latiću, Hajdareviću, Ibrišimoviću i gomili sličnih ideologa, čistog k'o kokain, bošnjaštva.
piupiu

#6414 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 18/08/2023 14:11 Mislim da Marko Vešović zaslužuje zasebnu temu, pa barem posthumno.

I riga mi se od ovakvog medijskog diskursa o Vešoviću. Bitno je što je rekao o Karadžiću, koliko mu je bilo teško bez supruge i šta je mislio o Crnogorcima, a nikog da spomene Alijinu intelektualnu oligarhiju koja je Marka, devedesetih, nazivala "Vlahom" i "proklinjala mu sjeme".

Sav taj balinluk sadržan u Latiću, Hajdareviću, Ibrišimoviću i gomili sličnih ideologa, čistog k'o kokain, bošnjaštva.
Otvorila sam ja jutros i zasebnu temu.
John Cleese

#6415 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Cv'jetak je u kosi, duga iza neba, igla je u s'jenu, u kol'jevci beba, kostur u ormaru, vijest na prvoj strani, vrabac je u ruci, golub je na grani, crv je u jabuci, mačka je u džaku, buha je u uhu, ptica je u zraku, zec je još u šumi, lovac je na tragu, bubreg je u loju...
a vuk je na pragu :|
piupiu

#6416 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 28/08/2023 20:05 Cv'jetak je u kosi, duga iza neba, igla je u s'jenu, u kol'jevci beba, kostur u ormaru, vijest na prvoj strani, vrabac je u ruci, golub je na grani, crv je u jabuci, mačka je u džaku, buha je u uhu, ptica je u zraku, zec je još u šumi, lovac je na tragu, bubreg je u loju...
Kliz je u behutu, lirika u veni, inspirac'ja u čaši, blago HMOKMUSu i meni :D
John Cleese

#6417 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 29/08/2023 04:18
John Cleese wrote: 28/08/2023 20:05 Cv'jetak je u kosi, duga iza neba, igla je u s'jenu, u kol'jevci beba, kostur u ormaru, vijest na prvoj strani, vrabac je u ruci, golub je na grani, crv je u jabuci, mačka je u džaku, buha je u uhu, ptica je u zraku, zec je još u šumi, lovac je na tragu, bubreg je u loju...
:lol: :kiss: :D

Inace, citirano je ono sto je ostalo od Gitermanove (Arthur Guiterman) pjesme nakon prevoda (nisam ja, Tita mi :lol: ):

Everything in Its Place

The skeleton is hiding in the closet as it should,
The needle's in the haystack and the trees are in the wood,
The fly is in the ointment and the froth is on the beer,
The bee is in the bonnet and the flea is in the ear.

The meat is in the coconut, the cat is in the bag,
The dog is in the manger and the goat is on the crag,
The worm is in the apple and the clam is on the shore,
The birds are in the bushes and the wolf is at the door.
John Cleese

#6418 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

U to ime, jos jedna:

On the Vanity of Earthly Greatness

The tusks which clashed in mighty brawls of mastodons are billiard balls.
The sword of Charlemagne the Just is ferric oxide, known as rust.
The grizzly bear, whose potent hug was feared by all, is now a rug.
Great Caesar's bust is on the shelf...
and I don't feel so well myself :| :D
¤ jelena ¤

#6419 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

John Cleese wrote: 29/08/2023 11:35
:cry:

Medooo, ovo je nešto na tvoj račun.

Ja ovo ne bih ćušnula "ispod tepiha" i prećutala da sam na tvom mjestu. :D
¤ jelena ¤

#6420 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

piupiu wrote: 29/08/2023 04:18
:lol: :lol: :thumbup:
John Cleese

#6421 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

¤ jelena ¤ wrote: 29/08/2023 20:07
John Cleese wrote: 29/08/2023 11:35

Nije tacno. Naš Medo je panda, a ne grizli :D
¤ jelena ¤

#6422 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

John Cleese wrote: 29/08/2023 20:43
¤ jelena ¤ wrote: 29/08/2023 20:07

Nije tacno. Naš Medo je panda, a ne grizli :D
:lol: :thumbup:
medvjed23

#6423 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

Ovaj atak na dalju ali dragu rodbinu ostaće bez reakcije. No, idući put, samo da se zna, bacam rukavicu:
Image
¤ jelena ¤

#6424 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

Oho ti se oho, Kliz. :D

Slutim žestoku borbu stihovima, stilom

slobodnim. :meza: :D
John Cleese

#6425 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

¤ jelena ¤ wrote: 03/09/2023 19:48 Oho ti se oho, Kliz. :D

Slutim žestoku borbu stihovima, stilom

slobodnim. :meza: :D
Samo ti provociraj i zakuhavaj...
Pa se poslije cudi kad ti se pojavim u tom distriktu u kariranoj kosulji s crnim lovackim prslucicem preko, crnu nikolsonku da i ne spominjem, a ni mJuzicku podlogu... :| :D
Post Reply