Nadam se da on nije Bihacanin kao kolega sa Ozimica
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
swanfilter
#10501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
swanfilter
#10502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sehohari wrote: ↑01/09/2023 22:02Pa kako da drugacije citam
EU karta je po definiciji moja zdravstvena kartica, i nas su svugdje ucili da je to samo za EU, mozda jos Svicu.
Svaki put kada bih pitao, rekli su nam da ne vazi za trece zemlje.
Mi npr. kada bi isli na neki nuzan pregled ne bi nas nikad ni pitali za kartice, vec bi nas vazda onako pustili, narocito kao djecu. Pa kontam da mozda i kod njega nije tako, samo sto covjek misli da je zbog EU kartice.
Kod Muje direktora ni mati nece dzabana proci, a tek neko bez nase knjizice ...
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#10503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet se vracamo na ono - od kantona do kantona : )swanfilter wrote: ↑01/09/2023 22:34sehohari wrote: ↑01/09/2023 22:02
Pa kako da drugacije citam
EU karta je po definiciji moja zdravstvena kartica, i nas su svugdje ucili da je to samo za EU, mozda jos Svicu.
Svaki put kada bih pitao, rekli su nam da ne vazi za trece zemlje.
Mi npr. kada bi isli na neki nuzan pregled ne bi nas nikad ni pitali za kartice, vec bi nas vazda onako pustili, narocito kao djecu. Pa kontam da mozda i kod njega nije tako, samo sto covjek misli da je zbog EU kartice.
Kod Muje direktora ni mati nece dzabana proci, a tek neko bez nase knjizice ...
- Ozimician
#10504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta vele Zeničani na ovo:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-zdk-s ... /230901114
lol
lol
"Nadam se da je trend pada broja upisa učenika u prve razrede osnovnih škola, na neki način, zaustavljen. Iskreno se nadamo da smo, barem, zaustavili taj trend pada upisane djece jer smo ove godine imali samo 52 učenika manje upisana, a prošlih godina je bilo i po 500 učenika. Posebno me raduje da smo ove godine upisali 100 učenika u prve razrede srednjih škola. Svjedoci smo i povratka našeg stanovništva i djece koja su završavala osnovnu školu negdje vani i odlučili su da se vrate u Bosnu i Hercegovinu", kazala je ministrica Subašić.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#10505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hajd dobro, vidis da je ministrica, makar nije profesorica matematikeOzimician wrote: ↑01/09/2023 22:43 Šta vele Zeničani na ovo:
lol
"Nadam se da je trend pada broja upisa učenika u prve razrede osnovnih škola, na neki način, zaustavljen. Iskreno se nadamo da smo, barem, zaustavili taj trend pada upisane djece jer smo ove godine imali samo 52 učenika manje upisana, a prošlih godina je bilo i po 500 učenika. Posebno me raduje da smo ove godine upisali 100 učenika u prve razrede srednjih škola. Svjedoci smo i povratka našeg stanovništva i djece koja su završavala osnovnu školu negdje vani i odlučili su da se vrate u Bosnu i Hercegovinu", kazala je ministrica Subašić.
-
konami666
#10506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta kaže vraćaju se ljudi 
- ZoomZoomKiwi
-
Bodkin
#10508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zenica ekonomski i slobodarski bastion u drzavi. Zato se i vracaju ljudi.
A i zrak je cist
A i zrak je cist
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#10509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Izgradila se Zenica ko Real Madrid.
- konoplja
#10510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ništa novo samo reciklaža.
A plaća je valjda funkcija razvijenosti države. Stoga mi nema smisla argument da se ide za više novca. Naravno da se ide, pa se u kalkulus dodaju ostale varijable. Koliki su troškovi, kakva je klima, infrastruktura, politička situacija, povezanost zemlje itd itd.
A plaća je valjda funkcija razvijenosti države. Stoga mi nema smisla argument da se ide za više novca. Naravno da se ide, pa se u kalkulus dodaju ostale varijable. Koliki su troškovi, kakva je klima, infrastruktura, politička situacija, povezanost zemlje itd itd.
- Entropio
#10511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo trebam u Saudijsku Arabiju i treba viza. A oni mogu kod nas bez vize? Wtf...
- skafiskafsnjak
-
Seyfo
#10513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A iz Zenice u Sarajevo ih došlo ne zna im se broj. Ko bi se vratio ili došao u Zenicu ? Pa možda ljudi iz Žepča ili Kaknja
- Haris.ba
- Entropio
-
moimoi
- JanuaryJones
#10517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moje mišljenje je, rezimirajući sve njegove pros i cons za BiH, da mu je vjersko-etnički identitet najbitniji i da se najkomotnije osjeća u BiH (naravno tamo gdje su Bošnjaci/muslimani većina i gdje je u dnevno/politički narativ uključena njegova vjera). To je nekoliko puta i direktno naglasio a i otud prebrojavanje krvnih zrnaca Europi koja je istorijski kršćanska i u kojoj se on, kao takav, ne osjeća baš najkomotnije. Znači cilj je gastarbajterski što više zaraditi i vratiti se među svoje.Entropio wrote: ↑01/09/2023 20:41 Ne znam... ne mogu otici u London bez da prolazim kroz komplikovanu proceduru i ganjanje vize, da ne govorim o Americi. Cak sam imao problem i kad sam isao u Dubai jer sam morao vaditi i placati vizu. Jebo sam i drzavu i Bakira i pasos. A samnom je isla jedna kolegica, nasa koja dugo zivi u Njemackoj, ima njihov pasos i ulazi bez problema. Drugi kolega hrvat, ulazi isto bez problema.
Koja to gradjanska prava gubis ako se odreknes bosanskog?
Ma procitao sam ja sve tvoje postove, samo nekako ne mogu bas da zakljucim za sta si. Radis i zivis u Njemackoj, ali kazes ne svidja ti se i napustas dok istekne rok za penziju. Onda opet kazes da je dobro u Njemackoj. A i u Bosni je dobro ko ima dobra primanja. Nekako ni tamo ni vamo. Ti bi da guzis a da ti ne udje.
- Ozimician
#10518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vjerovatno si na mene mislio, vjersko-etnički jeste bitan, ali je nacionalni još bitniji.JanuaryJones wrote: ↑02/09/2023 12:40Moje mišljenje je, rezimirajući sve njegove pros i cons za BiH, da mu je vjersko-etnički identitet najbitniji i da se najkomotnije osjeća u BiH (naravno tamo gdje su Bošnjaci/muslimani većina i gdje je u dnevno/politički narativ uključena njegova vjera). To je nekoliko puta i direktno naglasio a i otud prebrojavanje krvnih zrnaca Europi koja je istorijski kršćanska i u kojoj se on, kao takav, ne osjeća baš najkomotnije. Znači cilj je gastarbajterski što više zaraditi i vratiti se među svoje.Entropio wrote: ↑01/09/2023 20:41 Ne znam... ne mogu otici u London bez da prolazim kroz komplikovanu proceduru i ganjanje vize, da ne govorim o Americi. Cak sam imao problem i kad sam isao u Dubai jer sam morao vaditi i placati vizu. Jebo sam i drzavu i Bakira i pasos. A samnom je isla jedna kolegica, nasa koja dugo zivi u Njemackoj, ima njihov pasos i ulazi bez problema. Drugi kolega hrvat, ulazi isto bez problema.
Koja to gradjanska prava gubis ako se odreknes bosanskog?
Ma procitao sam ja sve tvoje postove, samo nekako ne mogu bas da zakljucim za sta si. Radis i zivis u Njemackoj, ali kazes ne svidja ti se i napustas dok istekne rok za penziju. Onda opet kazes da je dobro u Njemackoj. A i u Bosni je dobro ko ima dobra primanja. Nekako ni tamo ni vamo. Ti bi da guzis a da ti ne udje.
Ali ovdje na forumu očito ima previše "Bošnji" koji baš i ne razumiju šta znači identitet, takvo stanje se preslikava i na dijasporu:

Obrati pažnju na top komentar - koji je rezimirao sve ostale komentare.
Otprilike se tu i krije korijen mnogih problema i u dijaspori i u domovini.
(screenshot sa najveće dijasporske balkanske grupe koja broji preko 200 000 članova)
- JanuaryJones
#10519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zašto odmah zauzimaš defanzivan stav i braniš se? Sasvim legitiman izbor. Samo sam sumirala razloge zašto “sjediš na dvije stolice”, ni tamo ni vamo - dok se ne steknu uslovi. I to je tvoje pravo, i tvoj izbor. Kao i izbor ostalih da odu jer ne žele da se svrstavaju u jedan, drugi ili treći ”tor”.Ozimician wrote: ↑02/09/2023 13:42Vjerovatno si na mene mislio, vjersko-etnički jeste bitan, ali je nacionalni još bitniji.JanuaryJones wrote: ↑02/09/2023 12:40
Moje mišljenje je, rezimirajući sve njegove pros i cons za BiH, da mu je vjersko-etnički identitet najbitniji i da se najkomotnije osjeća u BiH (naravno tamo gdje su Bošnjaci/muslimani većina i gdje je u dnevno/politički narativ uključena njegova vjera). To je nekoliko puta i direktno naglasio a i otud prebrojavanje krvnih zrnaca Europi koja je istorijski kršćanska i u kojoj se on, kao takav, ne osjeća baš najkomotnije. Znači cilj je gastarbajterski što više zaraditi i vratiti se među svoje.![]()
Ali ovdje na forumu očito ima previše "Bošnji" koji baš i ne razumiju šta znači identitet, takvo stanje se preslikava i na dijasporu:
Obrati pažnju na top komentar - koji je rezimirao sve ostale komentare.
Otprilike se tu i krije korijen mnogih problema i u dijaspori i u domovini.
(screenshot sa najveće dijasporske balkanske grupe koja broji preko 200 000 članova)
Apropos nacionalnog identiteta, nemaš ga na 70% teritorije BiH. Nacionalni identitet nije Bošnjak, nego Bosanac. I kad je sahranjen Bosanac/Hercegovac, sahranjena je ideja i nacionalnog identiteta i bosanskog jezika.
- Bloo
- Globalna šefica
#10520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jer misli da ga napadaš.
Kultura dijaloga i diskusije je nepostojeća. Svaki komentar je napad. Svaka kritika je negativna.
- Ozimician
#10521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sad već ideš u fašizam.JanuaryJones wrote: ↑02/09/2023 13:50 Apropos nacionalnog identiteta, nemaš ga na 70% teritorije BiH. Nacionalni identitet nije Bošnjak, nego Bosanac. I kad je sahranjen Bosanac/Hercegovac, sahranjena je ideja i nacionalnog identiteta i bosanskog jezika.
i još ne čitaš šta pišem
Rekao sam da je nacionalni identitet Bosanac i Hercegovac.
Tako će biti dok postoji država Bosna i Hercegovina iako znam da bi vi voljeli da je drugačije.
Etnički identiteti su nešto drugo. Bosanski jezik postoji mnogo duže od svih nas ovdje i ovaj tvoj upis je teški šovinizam.
A ako si se ti pronašla u ovom opisu "Bošnje" iz mog posta, onda je to tvoj problem.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- n+1
#10523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Animoziteti prema @Oz su najbolji pokazatelj koliko se grčevito brane vlastiti životni izbori. Kao birvaktile na podforumu Religija, kad se pojedini uzvrte i uznemire ako kažeš da boga nema, tako se i ovdje pojedini uznemire ukoliko se usudiš reći da Njemačka nije obećana zemlja.
Hence, lična diskreditacija čovjeka i brojanje njegovih krvnih zrnaca. A onda: zašto zauzimaš defanzivan stav.
Hence, lična diskreditacija čovjeka i brojanje njegovih krvnih zrnaca. A onda: zašto zauzimaš defanzivan stav.
- JanuaryJones
#10524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I na kraju krajeva, sve su to lični životni izbori. Svako ima pravo na njih, i da ih živi i da ih brani i da ih pljuje i da se slaže/ne slaže. I lijevo i desno. Kako OZ brani svoje, ostali svoje a kultura dijaloga mudo od ovce. Ni tvoje maslo nije za Ramazana.n+1 wrote: ↑02/09/2023 14:05 Animoziteti prema @Oz su najbolji pokazatelj koliko se grčevito brane vlastiti životni izbori. Kao birvaktile na podforumu Religija, kad se pojedini uzvrte i uznemire ako kažeš da boga nema, tako se i ovdje pojedini uznemire ukoliko se usudiš reći da Njemačka nije obećana zemlja.
Hence, lična diskreditacija čovjeka i brojanje njegovih krvnih zrnaca. A onda: zašto zauzimaš defanzivan stav.![]()
- n+1
#10525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svako ima pravo na svoje životne izbore, ali tema se zove Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države, a ne Oz-ovi životni izbori.JanuaryJones wrote: ↑02/09/2023 14:09I na kraju krajeva, sve su to lični životni izbori. Svako ima pravo na njih, i da ih živi i da ih brani i da ih pljuje i da se slaže/ne slaže. I lijevo i desno. Kako OZ brani svoje, ostali svoje a kultura dijaloga mudo od ovce. Ni tvoje maslo nije za Ramazana.n+1 wrote: ↑02/09/2023 14:05 Animoziteti prema @Oz su najbolji pokazatelj koliko se grčevito brane vlastiti životni izbori. Kao birvaktile na podforumu Religija, kad se pojedini uzvrte i uznemire ako kažeš da boga nema, tako se i ovdje pojedini uznemire ukoliko se usudiš reći da Njemačka nije obećana zemlja.
Hence, lična diskreditacija čovjeka i brojanje njegovih krvnih zrnaca. A onda: zašto zauzimaš defanzivan stav.![]()