Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#10426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Ozimician wrote: 01/09/2023 20:11
skafiskafsnjak wrote: 01/09/2023 20:09

Pa moci ce dvojno.
Budala je ko ne uzme
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
A da li bi uzeo da ne moze dvojno? Tj. da se moras odreci bosanskog i uzeti njemacko?
Ozimician

#10427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Entropio wrote: 01/09/2023 20:14

A da li bi uzeo da ne moze dvojno? Tj. da se moras odreci bosanskog i uzeti njemacko?
Zašto bih to činio ?
Alles-Tamam

#10428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Da je ikako moguce imati 15 imao bih 15 drzavljanstava
Entropio

#10429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Ozimician wrote: 01/09/2023 20:15

Zašto bih to činio ?
Sta ja znam, pitam. Nema potrebe da ulazimo u diskusiju koji je bolji i pozeljniji pasos.

Pokusavam da shvatim koji je tvoj odgovor na pitanje iz naslova teme.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Alles-Tamam wrote: 01/09/2023 20:19 Da je ikako moguce imati 15 imao bih 15 drzavljanstava
Upravo

Od viska ne boli glava
Ozimician

#10431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Entropio wrote: 01/09/2023 20:21
Ozimician wrote: 01/09/2023 20:15

Zašto bih to činio ?
Sta ja znam, pitam. Nema potrebe da ulazimo u diskusiju koji je bolji i pozeljniji pasos.

Pokusavam da shvatim koji je tvoj odgovor na pitanje iz naslova teme.
Bolji je njemački pasoš u svakom slučaju od BH pasoša, odgovor je vrlo jasan, BiH jedino ima prednost kod putovanja u Rusiju i Kinu, sve ostalo je na strani njemačkog pasoša mislim.

Sa trajnom boravišnom dozvolom u Njemačkoj uživaš (skoro) sva prava kao i njemački državljani, jedini izuzeci su što ne možeš biti uključen u politički život aktivno i pasivno i ne možeš dobiti status državnog službenika.

Tako da ne vrijedi se odricati svih građanskih prava u BIH i imati status stranca u svojoj zemlji, radi te dvije stvari, možda nekome i vrijedi, ali meni ne. U Njemačkoj postoji i 3. generacija Turaka koji žive tu bez njemačkog državljanstva.

Odgovor sam dao na prvoj stranici ove teme već. Ostalo su modifikacije. Također sam otvoren za sva pitanja.
swanfilter

#10432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ne vrijedi se odreci kvazi prava u BiH zbog nemogucnosti glasanja u stranoj drzavi na osnovu stalnog boravka, koji ti garantuje ista prava kao i domacem, a posebno ona ekonomska. Zbog kojih je 99,99% ljudi i otislo iz te iste BiH?

Tesko za povjerovati ...
Ozimician

#10433 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

swanfilter wrote: 01/09/2023 20:30 Ne vrijedi se odreci kvazi prava u BiH zbog nemogucnosti glasanja u stranoj drzavi na osnovu stalnog boravka, koji ti garantuje ista prava kao i domacem, a posebno ona ekonomska. Zbog kojih je 99,99% ljudi i otislo iz te iste BiH?

Tesko za povjerovati ...
Šta mi sad ograničava ekonomska prava u Njemačkoj?

Izgleda da ti baš ne razumiješ tematiku. :-)
swanfilter

#10434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ozimician wrote: 01/09/2023 20:32
swanfilter wrote: 01/09/2023 20:30 Ne vrijedi se odreci kvazi prava u BiH zbog nemogucnosti glasanja u stranoj drzavi na osnovu stalnog boravka, koji ti garantuje ista prava kao i domacem, a posebno ona ekonomska. Zbog kojih je 99,99% ljudi i otislo iz te iste BiH?

Tesko za povjerovati ...

Razumijem ja tematiku vrlo dobro jer sam i sam na stalnom boravku u Slo od 2009 ...
Ozimician

#10435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

swanfilter wrote: 01/09/2023 20:36
Ozimician wrote: 01/09/2023 20:32

Razumijem ja tematiku vrlo dobro jer sam i sam na stalnom boravku u Slo od 2009 ...
Pa zašto nisi uzeo slovensko državljanstvo i pasoš ?
PreWiBa

#10436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Tesko za povjerovati ...
Ne ogranicava ekonomska prava, u tome i jeste fol.
Cak ni prava na socijalna davanja.

Sa druge strane, u BiH si vazda stranac a nas sistem je i za domace los.

Recimo, ako me policajac uhvati da sam vozio brzo, odmah mu moram platiti kaznu, sa bh pasosem imam foru da kasnije platim, odlazak u opstinu je laksi i tkd...
I za zdravstvo te isto ne peglaju puno
Ozimician

#10437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 01/09/2023 20:36

Tesko za povjerovati ...

Recimo, ako me policajac uhvati da sam vozio brzo, odmah mu moram platiti kaznu, sa bh pasosem imam foru da kasnije platim, odlazak u opstinu je laksi i tkd...
Privatna imovina (nekretnine, zemljište), ograničeno trajanje boravka u BiH... ima toga štošta
swanfilter

#10438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Tesko za povjerovati ...

Pa, jeste vi otisli iz BiH da bi dolazili svako toliko i jos to malo vremena trosili na gluposti, platio sada il kroz 2 sedmice? Ako je tako, niste trebali ni ici ...
PreWiBa

#10439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

swanfilter wrote: 01/09/2023 20:39

Pa, jeste vi otisli iz BiH da bi dolazili svako toliko i jos to malo vremena trosili na gluposti, platio sada il kroz 2 sedmice? Ako je tako, niste trebali ni ici ...
Pa eto, dolazimo 4 puta godisnje.
Mada sam ja vec 2. generacija, tako da ja svakako nemam veze s tim.
Entropio

#10440 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Ne znam... ne mogu otici u London bez da prolazim kroz komplikovanu proceduru i ganjanje vize, da ne govorim o Americi. Cak sam imao problem i kad sam isao u Dubai jer sam morao vaditi i placati vizu. Jebo sam i drzavu i Bakira i pasos. A samnom je isla jedna kolegica, nasa koja dugo zivi u Njemackoj, ima njihov pasos i ulazi bez problema. Drugi kolega hrvat, ulazi isto bez problema.

Koja to gradjanska prava gubis ako se odreknes bosanskog?

Ma procitao sam ja sve tvoje postove, samo nekako ne mogu bas da zakljucim za sta si. Radis i zivis u Njemackoj, ali kazes ne svidja ti se i napustas dok istekne rok za penziju. Onda opet kazes da je dobro u Njemackoj. A i u Bosni je dobro ko ima dobra primanja. Nekako ni tamo ni vamo. Ti bi da guzis a da ti ne udje.
Entropio

#10441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Ozimician wrote: Privatna imovina (nekretnine, zemljište), ograničeno trajanje boravka u BiH... ima toga štošta
Koliko nasih dijasporasa ima nekretnine u Bosni kao strani drzavljani... bezbroj. Ima reciprocitet sa Njemackom gdje bez problema mozes kupiti i posjedovati nekretnine.
swanfilter

#10442 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ozimician wrote: 01/09/2023 20:36
swanfilter wrote: 01/09/2023 20:36

Prvi najveci razlog. NE DAM NASIM GUBAMA 1000 MARAKA DA ME ISPISU.

Drugi razlog, sa stalnim zivim kao i drzavljanin.

Da nije tako, muka bi me natjerala, jel.

Al, isto znam da cu jednog dana zatraziti taj pasos i da cu morati nasim gubama platiti na kraju. Do tada, fino mi je ...

I nemojmo price da sa nasom pasosem mozes sta i kako hoces na dugi rok.

Meni na pocetku nisu ni racun u banci htjeli otvoriti. Dzaba potvrda da studiram. Sreca bila starog i njegovog slo pasosa ...
PreWiBa

#10443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Entropio wrote: 01/09/2023 20:41 Ne znam... ne mogu otici u London bez da prolazim kroz komplikovanu proceduru i ganjanje vize, da ne govorim o Americi. Cak sam imao problem i kad sam isao u Dubai jer sam morao vaditi i placati vizu. Jebo sam i drzavu i Bakira i pasos. A samnom je isla jedna kolegica, nasa koja dugo zivi u Njemackoj, ima njihov pasos i ulazi bez problema. Drugi kolega hrvat, ulazi isto bez problema.

Ma procitao sam ja sve tvoje postove, samo nekako ne mogu bas da zakljucim za sta si. Radis i zivis u Njemackoj, ali kazes ne svidja ti se i napustas dok istekne rok za penziju. Onda opet kazes da je dobro u Njemackoj. A i u Bosni je dobro ko ima dobra primanja. Nekako ni tamo ni vamo. Ti bi da guzis a da ti ne udje.
U opstini te gledaju cudno (jos cudnije nego sa bh. papirima), odmah placas kazne, u zdravstvu imas probleme i tkd.

I jos nesto: Koliko cesto neko ko npr. radi ove obicne poslove ide po Engleskoj, Americi i tkd? Mozda jednom u zivotu, ako i to.
Vecina nase dijaspore na odmore ide ili u BiH ili na hrvatsko primorje, mozda jos Turska.
90% putovanja ide kroz EU ili u drugu EU zemlju.
Entropio

#10444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Alles-Tamam wrote: 01/09/2023 20:19 Da je ikako moguce imati 15 imao bih 15 drzavljanstava
Ti imas njemacko, pretpostavljam. Koji ce ti k bilo kakvo drugo? Ne kontam.
PreWiBa

#10445 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

swanfilter wrote: 01/09/2023 20:44
Ozimician wrote: 01/09/2023 20:36

Prvi najveci razlog. NE DAM NASIM GUBAMA 1000 MARAKA DA ME ISPISU.

Drugi razlog, sa stalnim zivim kao i drzavljanin.

Da nije tako, muka bi me natjerala, jel.

Al, isto znam da cu jednog dana zatraziti taj pasos i da cu morati nasim gubama platiti na kraju. Do tada, fino mi je ...

I nemojmo price da sa nasom pasosem mozes sta i kako hoces na dugi rok.

Meni na pocetku nisu ni racun u banci htjeli otvoriti. Dzaba potvrda da studiram. Sreca bila starog i njegovog slo pasosa ...
Sta pricas bolan
200 maraka placas ako se odrices u korist slovenackog

I da, mozes sve.
Ne znam kako je u Sloveniji, ali to upravo govori kako je onda u BiH za strance, jos bez ikakvog statusa boravka (i jedna i druga ex-Juga).

U Njemackoj imas ljude na invalidskoj penziji sa bh. pasosem, socijali i tkd.
Last edited by PreWiBa on 01/09/2023 20:48, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#10446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ne bih.
Entropio

#10447 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

sehohari wrote: 01/09/2023 20:44
Entropio wrote: 01/09/2023 20:41 Ne znam... ne mogu otici u London bez da prolazim kroz komplikovanu proceduru i ganjanje vize, da ne govorim o Americi. Cak sam imao problem i kad sam isao u Dubai jer sam morao vaditi i placati vizu. Jebo sam i drzavu i Bakira i pasos. A samnom je isla jedna kolegica, nasa koja dugo zivi u Njemackoj, ima njihov pasos i ulazi bez problema. Drugi kolega hrvat, ulazi isto bez problema.

U opstini te gledaju cudno (jos cudnije nego sa bh. papirima), odmah placas kazne, u zdravstvu imas probleme i tkd.

I jos nesto: Koliko cesto neko ko npr. radi ove obicne poslove ide po Engleskoj, Americi i tkd? Mozda jednom u zivotu, ako i to.
Vecina nase dijaspore na odmore ide ili u BiH ili na hrvatsko primorje, mozda jos Turska.
90% putovanja ide kroz EU ili u drugu EU zemlju.
Ako uzmes drzavljanstvo Njemacke ili Slovenije i odreknes se naseg, sta radis u nasoj opstini? Zdravstvu? Zar tad to sve ne zavrsavas u Njemackoj i Sloveniji?
Ozimician

#10448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa dobro je u Njemačkoj svakako, bolje nego u BiH, barem što se posla tiče i zarade. Meni lično se ne sviđa socijalni život i birokratija (i to će ti bar 80% iseljenika reći). Eh sad neko kome je to OK, vjerujem da mu je percepcija drugačija od moje.

A za putovanja, jbg šta da ti kažem, išao si na pogrešne destinacije, da si išao u Rusiju ili Kinu - ti bi bolje prošao :-D

Ja imam američku vizu na 10 god., nije mi to bio neki problem.
swanfilter

#10449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ja dolazio iz Ams u Trst. Nas pasos, kartica stalni boravak u Slo. Gleda Carabineri, gleda. Haj ti u stranu ...

Znas sta me spasi nekoliko sati je....ade? Bas taj pasos zbog isteka vadio u DKP Ljubljana. Issued by DKP Ljubljana. Da ne bi te poveznice, sjedio bi ko mucak ...
Last edited by swanfilter on 01/09/2023 20:53, edited 2 times in total.
Bodkin

#10450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 01/09/2023 19:10
Dope_Man wrote: 01/09/2023 19:04
I opet se vracamo na prezvakane stvari. Ako gledamo samo cifru, ja nikako nisam mogao raditi za iste pare kao u BiH sem da sam otisao u konobare i to na manje od punog radnog vremena.

Al ako cemo gledati gdje je moja plata u odnosu na prosjek, ovdje je daleko blize nego u BiH, dakle moglo bi se reci da sam na losiju platu otisao, pogotovo jer sam u BiH trebao postati nekakav sef odjeljenja, i naravno imao sam kucu, nisam placao kiriju...

I sve je to divno u BiH za mene solo. Al, kad je doslo do tog da hocu porodicu - nema teorije da odgajam djecu tu gdje danas na par kilometara od kuce neki separatisti zveckaju oruzjem, gdje ga uce od obdanista na dalje da je ovca za ovaj il onaj tor, i da ne nabrajam, valjda jasno.

I nisam nikako jedini. A sve ostalo, od putovanja do koncerata koje imam ovdje a nemam dolje, to je samo bonus kad pobjegnes od tog sistema.
Mogao si naravno, mogao si otići u Barcelonu, Madrid, Prag, Varšavu...

Ali opet ćemo se vrtiti u krug. I ja sam po tome onda došao na lošiju platu ako gledam odnos spram prosječne platu države u koju sam došao. Prosječna plata u ovoj državi je 4x veća nego u BIH, a ja sam dobio "samo" 3,2x veću platu.

U BIH sam tada bio 50% iznad prosjeka, došao na 20-30% iznad prosjeka.
Ti shvatas da su plate u njemackoj vece? Znaci morao bi se zakopati da dodjes na neku uporedivu platu sa bih. Ljudi idu radi lakseg zivota. Ne idu jer ce tamo zaraditi

Zivot nije laksi u pragu. Nije laksi u bratislavi. Nije laksi u varsavi. Mada u zavisnosti od obrazovanja i iskustva moze itekako biti.

Ne razumijem sta pokusavas argumentovati? Da je imanje para u korelaciji sa boljim zivotom? Wow :D
Post Reply