Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
forumskivojnik

#10401 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

:jbt: ko si nije u stanju priustiti kartu za pisljivi koncert, operu, kazaliste neka se teleportira na drugi svijet. Ovdje skrabati o svemu i svacemu, biti ovo i ono po zanimanju a nemati za pisljivu kartu za koncert je vrhunac pokondirenosti age skorojevica
Bodkin

#10402 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 01/09/2023 17:50
detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:46
Da ali u Njemackoj ili Austriji imas i drugih izbora, osim Granda na Balkanu ti je svaki drugi izbor jako suzen :mrgreen:.
Imaš, ali to je za plemstvo rezervisano, jbg 120€ bila karta za Rammstein u Minhenu. :D :D :D
A za ove granduše 30€.

Ponovo finansijski faktor igra ulogu. :D
120€ plemstvo?? Jarane :D
To sam ja uvijek govorio, nose tasnice od par hiljada eura kad odu u austriju. Ta svako moze priustiti ko je zaposlen. Samo sacekas 13u platu i legne neka versace ili kako se vec pise tasna

Percepcija zaradjivanja se mijenja iz korijena

I moze zaradjivati 5k u sarajevu ali ih nema ih gdje potrositi. Tj ima samo ako zivis jako odredjenim jala brat stilom zivota. Ili ides putujes da kupujes stvari, odjecu, gledas utakmice ili slusas koncerte
A da ne kazem kad djecu dobijes pa se sretnes sa sistemom i prosjekom ljudi oko sebe

Nije sve tako jednostavno kao “ma samo je do para”
moimoi

#10403 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ne radi se parama za koncert nego ponudi.. barem se nadam :lol:
Ozimician

#10404 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 01/09/2023 18:48
Ozimician wrote: 01/09/2023 17:50

Imaš, ali to je za plemstvo rezervisano, jbg 120€ bila karta za Rammstein u Minhenu. :D :D :D
A za ove granduše 30€.

Ponovo finansijski faktor igra ulogu. :D
To sam ja uvijek govorio, nose tasnice od par hiljada eura kad odu u austriju. Ta svako moze priustiti ko je zaposlen. Samo sacekas 13u platu i legne neka versace ili kako se vec pise tasna

I moze zaradjivati 5k u sarajevu ali ih nema ih gdje potrositi. Tj ima samo ako zivis jako odredjenim jala brat stilom zivota. Ili ides putujes da kupujes stvari, odjecu, gledas utakmice ili slusas koncerte
A da ne kazem kad djecu dobijes pa se sretnes sa sistemom i prosjekom ljudi oko sebe

Nije, ja to i ne tvrdim, ali mora taj faktor biti ispunjen, pa onda dolazi sve ovo dalje što si nabrojao.

Jel misliš da će prosječan BH iseljenik u Minhenu odabrati da ode na koncert Rammsteina i plati kartu 120€ ili će radije otići na neku grandušu i platiti 30€ i za 90€ se napiti ko majka. :D

Plemstvo je duhovna osobina, ne radi se samo o parama.
moimoi

#10405 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ka vise nista ne kontam :lol:
Bodkin

#10406 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 01/09/2023 18:50

Nije, ja to i ne tvrdim, ali mora taj faktor biti ispunjen, pa onda dolazi sve ovo dalje što si nabrojao.

Jel misliš da će prosječan BH iseljenik u Minhenu odabrati da ode na koncert Rammsteina i plati kartu 120€ ili će radije otići na neku grandušu i platiti 30€ i za 90€ se napiti ko majka. :D

Zasto ne oboje?
Poenta je da taj isti ima 5k u bosni, zivot mu ne bi i dalje bio podjednako dobar kao kad ima para u njemackoj

A druga je stvar sto su plate odredjenog prosjeka pa ljudi kad odlucuju da idu, ne razmisljaju previse o tome jer znaju da su tu pokriveni
detroit-mercy

#10407 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 01/09/2023 18:50

prosjecan bh iseljenik ne slusa Rammstein :mrgreen: prije ce otici da gleda Helene Fischer :mrgreen: a u medjuvremenu ce periodicno navratit na ZGa.
Da ne bude samo iseljenici slusaju ZG, tako je i u BH :mrgreen:
Dope_Man

#10408 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 01/09/2023 18:26
Dope_Man wrote: 01/09/2023 18:19

Nije bas tako, i ovo ponavljam ko zna koji put. Ti govoris da ljudi, svi po redu, idu iskljucivo zbog para. A onda se javljaju se ljudi koji jednostavno kazu da postoji i jos poneki razlog za otici, te da nas ima, vjerovatno jako mali broj ali ima, koji smo imali za svoje potrebe vise nego dovoljna primanja i da smo imali razloge potpuno nevezane za novac.
Drago mi je da ima takvih. :thumbup:

Ali i dalje vjerujem da ste otišli za veću platu nego što ste imali u BIH. Tj. da je taj uslov bio ispunjen, pa onda su došli ovi drugi.
Ako nije tako, ako ste otišli na manju ili istu platu (+/- 20%), onda se ja izvinjavam i povlačim sve što sam rekao.

Ne tvrdim da idu ISKLJUČIVO zbog para svi (neki sigurno idu i to ne mali procenat), ali tvrdim da tek kad je taj uslov ispunjen bio, onda su se razmotrili drugi uslovi, također ne tvrdim da su ti ljudi živjeli u BIH loše, ali sad žive još bolje. Takvih je vjerujem preko 90%.
I opet se vracamo na prezvakane stvari. Ako gledamo samo cifru, ja nikako nisam mogao raditi za iste pare kao u BiH sem da sam otisao u konobare i to na manje od punog radnog vremena.

Al ako cemo gledati gdje je moja plata u odnosu na prosjek, ovdje je daleko blize nego u BiH, dakle moglo bi se reci da sam na losiju platu otisao, pogotovo jer sam u BiH trebao postati nekakav sef odjeljenja, i naravno imao sam kucu, nisam placao kiriju...

I sve je to divno u BiH za mene solo. Al, kad je doslo do tog da hocu porodicu - nema teorije da odgajam djecu tu gdje danas na par kilometara od kuce neki separatisti zveckaju oruzjem, gdje ga uce od obdanista na dalje da je ovca za ovaj il onaj tor, i da ne nabrajam, valjda jasno.

I nisam nikako jedini. A sve ostalo, od putovanja do koncerata koje imam ovdje a nemam dolje, to je samo bonus kad pobjegnes od tog sistema.
Ozimician

#10409 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 01/09/2023 19:04
Ozimician wrote: 01/09/2023 18:26

Drago mi je da ima takvih. :thumbup:

Ali i dalje vjerujem da ste otišli za veću platu nego što ste imali u BIH. Tj. da je taj uslov bio ispunjen, pa onda su došli ovi drugi.
Ako nije tako, ako ste otišli na manju ili istu platu (+/- 20%), onda se ja izvinjavam i povlačim sve što sam rekao.

Ne tvrdim da idu ISKLJUČIVO zbog para svi (neki sigurno idu i to ne mali procenat), ali tvrdim da tek kad je taj uslov ispunjen bio, onda su se razmotrili drugi uslovi, također ne tvrdim da su ti ljudi živjeli u BIH loše, ali sad žive još bolje. Takvih je vjerujem preko 90%.
I opet se vracamo na prezvakane stvari. Ako gledamo samo cifru, ja nikako nisam mogao raditi za iste pare kao u BiH sem da sam otisao u konobare i to na manje od punog radnog vremena.

Al ako cemo gledati gdje je moja plata u odnosu na prosjek, ovdje je daleko blize nego u BiH, dakle moglo bi se reci da sam na losiju platu otisao, pogotovo jer sam u BiH trebao postati nekakav sef odjeljenja, i naravno imao sam kucu, nisam placao kiriju...

I sve je to divno u BiH za mene solo. Al, kad je doslo do tog da hocu porodicu - nema teorije da odgajam djecu tu gdje danas na par kilometara od kuce neki separatisti zveckaju oruzjem, gdje ga uce od obdanista na dalje da je ovca za ovaj il onaj tor, i da ne nabrajam, valjda jasno.

I nisam nikako jedini. A sve ostalo, od putovanja do koncerata koje imam ovdje a nemam dolje, to je samo bonus kad pobjegnes od tog sistema.
Mogao si naravno, mogao si otići u Barcelonu, Madrid, Prag, Varšavu...

Ali opet ćemo se vrtiti u krug. I ja sam po tome onda došao na lošiju platu ako gledam odnos spram prosječne platu države u koju sam došao. Prosječna plata u ovoj državi je 4x veća nego u BIH, a ja sam dobio "samo" 3,2x veću platu.

U BIH sam tada bio 50% iznad prosjeka, došao na 20-30% iznad prosjeka.
Dope_Man

#10410 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

I ti stvarno hoces da neko sa platom od 1000 KM ode na platu 500 EUR u Njemackoj da bi mu ti priznao da nije otisao zbog para ili sta?

Valjda je jasno da je linija na kojoj zivis odredjeni standard jednostavno drugacija i da standard zivota koji imas u BiH sa 1000 KM u Njemackoj ne mozes imati ni sa 1000 EUR.
Last edited by Dope_Man on 01/09/2023 19:21, edited 1 time in total.
n+1

#10411 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

@Oz

Dobro, treba biti iskren, nisu svi otišli primarno zbog para.

Neki su primarno otišli jer ih je žena natjerala. :D
Ozimician

#10412 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 01/09/2023 19:18 I ti stvarno hices da neko sa platom od 1000 KM ode na platu 500 EUR u Njemackoj da bi mu ti priznao da nije otisao zbog para ili sta?
Taj ko je imao 1000 KM platu u BIH - sigurno nije dobro živio u BIH. Ovdje govorimo o ljudima koji kažu da su finansijski jako dobro stajali u BIH.
Ozimician

#10413 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 01/09/2023 19:20 @Oz

Ma samo se ide zbog politike i nedostatka kulturnog sadržaja, ja drugih razloga osim toga ne vidim... :D
n+1

#10414 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 01/09/2023 19:22
n+1 wrote: 01/09/2023 19:20 @Oz

Ma samo se ide zbog politike i nedostatka kulturnog sadržaja, ja drugih razloga osim toga ne vidim... :D
Kašnjenje tramvaja i ponuda baleta kao dva vodeća razloga.
Dope_Man

#10415 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Poenta je u tone sta ti pokusacas dokazati. Isto je i da uzmes nekog sa 3000 KM u BiH, taj u AT/DE je na prosjackom stapu sa 1500 EUR, a ti haman hoces reci da mora imati bas to, pa da mu ti das svoj potpis i pecat da nije otisao zbog para.
moimoi

#10416 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Dope_Man wrote: 01/09/2023 19:23 Poenta je u tone sta ti pokusacas dokazati. Isto je i da uzmes nekog sa 3000 KM u BiH, taj u AT/DE je na prosjackom stapu sa 1500 EUR, a ti haman hoces reci da mora imati bas to, pa da mu ti das svoj potpis i pecat da nije otisao zbog para.
Ja tebe apsolutno i u potpunosti razumijem jer ni mi nismo otisli radi lose plate… ali opet nismo otisli ni na manje love.
Hajte se dogovorite :D Covjek izvaze. I nama je bio pun krc svega. Pa smo se vratili da nam se opet napuni :lol:
Ozimician

#10417 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 01/09/2023 19:23 Poenta je u tone sta ti pokusacas dokazati. Isto je i da uzmes nekog sa 3000 KM u BiH, taj u AT/DE je na prosjackom stapu sa 1500 EUR, a ti haman hoces reci da mora imati bas to, pa da mu ti das svoj potpis i pecat da nije otisao zbog para.
Kako to, zar nisu cijene u supermarketima u AT/DE jeftinije nego u BIH ? :D

Također, ako nije novac bitan, zašto niko ne ide u Španiju npr. ?
Sumnjam da Njemačka, Austrija mogu ponuditi bolje okruženje nego Španija, a jezik prelijep, daju i dvojno državljanstvo nakon 5 god. klima 5x bolja, narod topliji, veseliji, kulturnog sadržaja koliko želiš...

@detroit-mercy je objavio prije stranicu-dvije odličnu analizu za poljsku emigraciju, taj trend stiže već sad u Hrvatsku, stići će i u BIH najkasnije za 10 god.
Last edited by Ozimician on 01/09/2023 19:31, edited 1 time in total.
Dope_Man

#10418 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ta tema Spanije se jucer prezvakala solidno
detroit-mercy

#10419 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 01/09/2023 19:29

Sumnjam da Njemačka, Austrija mogu ponuditi bolje okruženje nego Španija, a jezik prelijep, daju i dvojno državljanstvo nakon 5 god. klima 5x bolja, narod topliji, veseliji, kulturnog sadržaja koliko želiš...

@detroit-mercy je objavio prije stranicu-dvije odličnu analizu za poljsku emigraciju, taj trend stiže već sad u Hrvatsku, stići će i u BIH najkasnije za 10 god.
Koja klima :skoljka: u Spaniji, jedino ako se spremas za dzehenema. Ako se ovaj trend nastavi za nekih 10-15 godina u velikom dijelu Spanije neces moci zivjeti.
Isto tako, primjer Poljske je dobar primjer koji pokazuje kako se migracije mogu zaustaviti pa cak i okrenuti, ne treba zaboaviti da je u medjuvremenu Poljska uvezla preko milion radnika iz Ukrajine.
Medjutim, Poljsku donekle mozemo porediti sa BiH ali ne 1 za 1. Poljska je 'drzava" u kojoj se ne prica svakih dva dana o ratu, u kojem njeni gradjani ne trpe diskriminaciju, zemlja koja godinama ima visoke stope ekonomskog rasta i masu drugih stvari koje BH nema.
Tako koliko god uzimali Poljsku za primjer ona ne moze biti 100% ogledalo onoga sto ceka BiH u buducnosti.
moimoi

#10420 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 19:42

Koja klima :skoljka: u Spaniji, jedino ako se spremas za dzehenema. Ako se ovaj trend nastavi za nekih 10-15 godina u velikom dijelu Spanije neces moci zivjeti.
Isto tako, primjer Poljske je dobar primjer koji pokazuje kako se migracije mogu zaustaviti pa cak i okrenuti, ne treba zaboaviti da je u medjuvremenu Poljska uvezla preko milion radnika iz Ukrajine.
Medjutim, Poljsku donekle mozemo porediti sa BiH ali ne 1 za 1. Poljska je 'drzava" u kojoj se ne prica svakih dva dana o ratu, u kojem njeni gradjani ne trpe diskriminaciju, zemlja koja godinama ima visoke stope ekonomskog rasta i masu drugih stvari koje BH nema.
Tako koliko god uzimali Poljsku za primjer ona ne moze biti 100% ogledalo onoga sto ceka BiH u buducnosti.
Nemas ti poooojma sta je dzehenem :lol:
Ozimician

#10421 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 19:42

Kod mene ovdje prekjučer 12 C - jug Njemačke, august. :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#10422 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

@Ozimician Hoces li ti uzeti drzavljanstvo kad budes stekao uslove?
Ozimician

#10423 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Entropio wrote: 01/09/2023 19:56 @Ozimician Hoces li ti uzeti drzavljanstvo kad budes stekao uslove?
Naravno, čekam ovaj novi zakon o dvojnom. Čim dočekam zakon i ispunim uslove, uzimam aBd.
skafiskafsnjak

#10424 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 01/09/2023 20:06
Entropio wrote: 01/09/2023 19:56 @Ozimician Hoces li ti uzeti drzavljanstvo kad budes stekao uslove?
Naravno, čekam ovaj novi zakon o dvojnom. Čim dočekam zakon i ispunim uslove, uzimam aBd.
Pa moci ce dvojno.
Budala je ko ne uzme
Ozimician

#10425 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 01/09/2023 20:09
Ozimician wrote: 01/09/2023 20:06

Pa moci ce dvojno.
Budala je ko ne uzme
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply