O takvima i pišem.kakaljin wrote: ↑01/09/2023 13:55Oet govorim ne mozes generalizovati sve da su isti, neko nesvjesno pegla krivinu i u ne znanju sta treba raditi napravi belaj, a ima oni koji svjesno na bezbjedan nacin peglaju krivinu kada je to moguce sigurno odraditi bez ugrozavanja ikoga.
Bit svega je uraditi nesto na siguran nacin, a ne kao neki pojedinci urade rizicno i onda se ovdje poteze prica svi tako nesigurno to rade.
Ponavljam ne moze se generalizovati stvari.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#44601 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
kakaljin
#44602 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Opet ti o uslovima na cesti,Laplace wrote: ↑01/09/2023 18:55Upravo to je uzrok peglanju krivina: ne prilagodi se brzina vožnje uslovima na cesti.JavierBosnia wrote: ↑01/09/2023 13:25 Najlosiji vozaci su oni koji se slijepo drze pravila i ne znaju se prilagoditi uslovima u saobracaju ili cesti koja im nesto dopusta za laksu, bezbjedniju, brzi i ugodniju voznju. Hvala
I sad vozači koji brzinu vožnje prilagode uslovima na cesti ispadaju nesposobni.
Logika balkanskog vozača.
Hajde reci mi koja je optimalna brzina voznje na ravnici gdje nema ukljucni saobracajnica i gdje je preglednost ceste idealna, koju brzinu da prilagodim toj sitaciji
-
kakaljin
#44603 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisu svi isti i nisu svi jednako sposobni za voznju. Znaci sve zavisi od vozaca do vozaca. Tako da nema vise potrebe za raspravom zasto neko pegla krivine a neko ne pegla krivine. Sve ovo govorim u situacija kada je situacija sigurna za takvu radnju.Laplace wrote: ↑01/09/2023 18:58O takvima i pišem.kakaljin wrote: ↑01/09/2023 13:55
Oet govorim ne mozes generalizovati sve da su isti, neko nesvjesno pegla krivinu i u ne znanju sta treba raditi napravi belaj, a ima oni koji svjesno na bezbjedan nacin peglaju krivinu kada je to moguce sigurno odraditi bez ugrozavanja ikoga.
Bit svega je uraditi nesto na siguran nacin, a ne kao neki pojedinci urade rizicno i onda se ovdje poteze prica svi tako nesigurno to rade.
Ponavljam ne moze se generalizovati stvari.
- Laplace
#44604 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moj stav (način vožnje) je da prelazim u suprotnu traku tek ako to baš moram. Obilaženje vozila u kvaru na nepreglednoj krivini je veoma rizično, ali se nekad mora i to, jasno uz povećan oprez. Obilaženje oštećenja i rupa isto.Ateista wrote: ↑01/09/2023 16:00A sta ako ima rupa na cesti, jeli dozvoljeno obici rupu?vjeshalica wrote: ↑01/09/2023 15:52
Obilazenje je dozvoljena radnja, a peglanje nije odnosno voznja uz razdjelnu liniju.![]()
Glavno mi je kad blizu krivine izvode radove na putu a niko ne reguliše saobraćaj. Prisiljen si da zaobiđeš a ako dođe do kontakta 100% si kriv (radnici će izmisliti neku vadionu, vjerovatno tipa da ti je neko signalizirao a ti ignorisao). To je jedan od razloga što radije vozim obilaznicom, makar i lošijim putem, nego preko dionice na kojoj su radovi.
-
Dzontra_Volta
#44605 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja neki dan od Orebića prema Pelješkom mostu popeglao cca 100-tinjak krivina, pogotovo ona nizbrdica iznad Trstenika. Preglednost je bila tako dobra da mi se fakat nije dalo prilagođavati brzinu uslovima na putu.
Nije da se hvalim, ne savjetujem nikome, učinio sam prekršaj za koji nisam kažnjen i nemojte to raditi kod kuće.
Nije da se hvalim, ne savjetujem nikome, učinio sam prekršaj za koji nisam kažnjen i nemojte to raditi kod kuće.
- Laplace
#44606 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tema ove emisije nije brzina per se nego putanja automobila. Drži se svoje trake.
Što se tiče optimalne brzine, tu ne pametujem nego se držim ograničenja (+ tolerancija).
- canvra888
#44607 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
As simple as thatDzontra_Volta wrote: ↑01/09/2023 19:08 Ja neki dan od Orebića prema Pelješkom mostu popeglao cca 100-tinjak krivina, pogotovo ona nizbrdica iznad Trstenika. Preglednost je bila tako dobra da mi se fakat nije dalo prilagođavati brzinu uslovima na putu.
-
TLOP
#44608 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Opet se prica o peglanju krivina pa sta sam imao situacija gdje cak i na pravcu il nekoj krivini od 10 stepeni sto i nije krivina, ljudi prelaze u suprotnu traku pa to je strasno
Koci, bjezi, sviraj, zaboli njih za sve to on bukvalno po liniji voze
Da mi je dashcam pa da postavljam ibretili bi se
Koci, bjezi, sviraj, zaboli njih za sve to on bukvalno po liniji voze
Da mi je dashcam pa da postavljam ibretili bi se
- Ateista
#44609 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno, i ja to radim sa povecanom opreznoscu, i svako normalan, pogotovo ako nije bas pregledno.Laplace wrote: ↑01/09/2023 19:08Moj stav (način vožnje) je da prelazim u suprotnu traku tek ako to baš moram. Obilaženje vozila u kvaru na nepreglednoj krivini je veoma rizično, ali se nekad mora i to, jasno uz povećan oprez. Obilaženje oštećenja i rupa isto.
Glavno mi je kad blizu krivine izvode radove na putu a niko ne reguliše saobraćaj. Prisiljen si da zaobiđeš a ako dođe do kontakta 100% si kriv (radnici će izmisliti neku vadionu, vjerovatno tipa da ti je neko signalizirao a ti ignorisao). To je jedan od razloga što radije vozim obilaznicom, makar i lošijim putem, nego preko dionice na kojoj su radovi.
Ne znam kako je zakonski definisano, ali mislim da nije bas po zakonu zaobilaziti na taj nacin lose sahtove i manja udubljenja, drugo su pravi radovi koji su ogradjeni, ali mislim da se ta manja udubljenja ne racunaju u to, a opet vecina vozaca ce kad moze obici te sahtove i udubljenja, ako ne moze zbog saobracaja iz drugog smjera onda se uspori, ako nema nikog ili nije blizu logicnije je zaobici nego usporavati na 10 na sat
Moja ulica kojom ilazim na parking ima ok asfalt ali sahtovi nisu bas dobri, bilo je i gore ali je radjena prije 8-9 godina, opet sahtovi vec nisu bas najbolji. Tu je sasvim normalna pojava malo ici u drugu traku na vise mjesta da se isti izbjegnu, cak i kad ima vozila iz suprotnog ako nisu bas preblizu vecina ih obilazi i predje 10-20cm u drugu traku.
To mi je sasvim ok i normalno, bolje nego dobro usporavati na svaki saht.
- Laplace
#44610 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Interesantna je forumska logika:
Na dionici ceste je ograničenje 60.
Forumaš: "Bez veze su stavili ograničenje 60, može se komotno 90 bez rizika."
OK, poštujem, noviji auto, sistemi elektroničke nkontrole, široke gume, quattro pogon, ABS, ESP i ostale skraćenice.
Nešto kasnije, forumaš: "Peglam krivine jer mi je mrsko usporavati."
Majstore, ako moraš usporiti da bi prošao 90 onda se tom dionicom ne može voziti 90 bez rizika. Čim sjeći krivinu da bi prošao brzinom 90 km/h, nisi prilagodio brzinu uslovima na cesti. Što reče kolega, ne prilagođavaju se uslovi na putu brzini vožnje nego se brzina vožnje prilagođava uslovima na cesti.
Što se (mojih) generalizacija tiče, sve je manji procenat vozača koji ne sijeku nepregledne krivine, tako da poprilično mali (i sve manji) procenat onih koji ne sijeku krivine tamo gdje je to rizično nije dovoljan da obori generalizaciju.
Znam da je Samuel Langhorne Clemens aka Mark Twain rekao "Svaka generalizacija je pogrešna, uključujući i ovu.", ali ponašanje većine vozača kod nas ide u prilog tome da većina nerezonski prelaze na suprotnu traku (ne samo u krivinama nego i na pravcu).
I šta me još nervira: izvođenje raznoraznih radnji u vožnji (uključivanje, isključivanje, prestrojavanje, preticanje,...) na ho-ruk i pod pretpostavkom da će ostali vozači reagovati i spasiti situaciju da ne dođe do sudara. To postaje sve češća pojava: on uradi svoje a svi ostali moraju kočiti ili bježati u stranu da ne dođe do nezgode.
OK, poštujem, noviji auto, sistemi elektroničke nkontrole, široke gume, quattro pogon, ABS, ESP i ostale skraćenice.
Majstore, ako moraš usporiti da bi prošao 90 onda se tom dionicom ne može voziti 90 bez rizika. Čim sjeći krivinu da bi prošao brzinom 90 km/h, nisi prilagodio brzinu uslovima na cesti. Što reče kolega, ne prilagođavaju se uslovi na putu brzini vožnje nego se brzina vožnje prilagođava uslovima na cesti.
Što se (mojih) generalizacija tiče, sve je manji procenat vozača koji ne sijeku nepregledne krivine, tako da poprilično mali (i sve manji) procenat onih koji ne sijeku krivine tamo gdje je to rizično nije dovoljan da obori generalizaciju.
Znam da je Samuel Langhorne Clemens aka Mark Twain rekao "Svaka generalizacija je pogrešna, uključujući i ovu.", ali ponašanje većine vozača kod nas ide u prilog tome da većina nerezonski prelaze na suprotnu traku (ne samo u krivinama nego i na pravcu).
I šta me još nervira: izvođenje raznoraznih radnji u vožnji (uključivanje, isključivanje, prestrojavanje, preticanje,...) na ho-ruk i pod pretpostavkom da će ostali vozači reagovati i spasiti situaciju da ne dođe do sudara. To postaje sve češća pojava: on uradi svoje a svi ostali moraju kočiti ili bježati u stranu da ne dođe do nezgode.
- Ateista
#44611 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Opet cu se nadovezati na boldirani dio.Laplace wrote: ↑02/09/2023 15:35 Interesantna je forumska logika:
Razumijen sta hoces da kazes i slazem se da ako je potrebno sjeci krivinu da bi prosao odredjenom brzinom da je onda realna brzina za normalan prolaz svojom trakom nesto niza od te.
Opet, to ne znaci da neko nije prilagodio brzinu uslovima na cesti, vec upravo moze biti suprotno da je prilagodio trenutnim uslovima, vidio da nema nikog i da je pregledno te prilagodio brzinu da moze bezbjedno proci sjecenjem krivine, uz naglasak da se prethodno uvjerio da je to sjecenje stvarno bezbjedno, te da je u slucaju da nije bilo bezbjedno mogao usporiti na vrijeme i proci normalno svojom trakom brzinom kojom se mozi tako proci. Ovo je nacin na koji ja to nekad radim.
Postoji isto tako mogucnost da neko uopste ne vozi tako brzo, recimo drzi neku laganu i ravnomjernu voznju, naidje na krivinu koju bi mogao proci bez usporavanja ali iz zelje da umanji cak i blage bocne G sile prilikom ulaska u krivinu, jednostavno ih sasijece jer nema nikog i moze se to uraditi.
Opet ovo sve odvajam od onih koji nesvjesno sijeku krivine i slazem se da je sve vise takvih, sinoc sam na putu za trebevic dvojici svirao jer su bili u mojoj traci bez potrebe.
- Laplace
#44612 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne smeta mi ukoliko krivina nije nepregledan i ako time nikoga ne ugrožava. Inače, upravo mnogo puta vozim iza takvih: vozimo istom brzinom, on siječe sve krivine a ja nijednu.Ateista wrote: ↑02/09/2023 15:53Opet cu se nadovezati na boldirani dio.Laplace wrote: ↑02/09/2023 15:35 Interesantna je forumska logika:
Razumijen sta hoces da kazes i slazem se da ako je potrebno sjeci krivinu da bi prosao odredjenom brzinom da je onda realna brzina za normalan prolaz svojom trakom nesto niza od te.
Opet, to ne znaci da neko nije prilagodio brzinu uslovima na cesti, vec upravo moze biti suprotno da je prilagodio trenutnim uslovima, vidio da nema nikog i da je pregledno te prilagodio brzinu da moze bezbjedno proci sjecenjem krivine, uz naglasak da se prethodno uvjerio da je to sjecenje stvarno bezbjedno, te da je u slucaju da nije bilo bezbjedno mogao usporiti na vrijeme i proci normalno svojom trakom brzinom kojom se mozi tako proci. Ovo je nacin na koji ja to nekad radim.
Postoji isto tako mogucnost da neko uopste ne vozi tako brzo, recimo drzi neku laganu i ravnomjernu voznju, naidje na krivinu koju bi mogao proci bez usporavanja ali iz zelje da umanji cak i blage bocne G sile prilikom ulaska u krivinu, jednostavno ih sasijece jer nema nikog i moze se to uraditi.
Opet ovo sve odvajam od onih koji nesvjesno sijeku krivine i slazem se da je sve vise takvih, sinoc sam na putu za trebevic dvojici svirao jer su bili u mojoj traci bez potrebe.
Neki dan je vozač ispred mene na pravcu dva puta u nekih 100-200 metara umalo zakačio vozilo iz suprotnog smjera jer je gazio liniju. Koju sekundu kasnije prolazi preko prožnog prelaza duplo sporije nego što re realno može jer - valjda čuva auto. Procjena rizika na nivou.
-
swanfilter
#44613 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nervira me i to veoma, kada trubi ko kreten, a bez razloga i samo jer se njemu zuri. I to u slucajevima kada je ocito, da je doslo do zastoja i nije do pojedinca ispred njega u tom trenutku.
Isto me nervira kada prvi na semaforu odspava malo dok se ne upali zelena. Ajd, ne kazem nista kada si negdje izvan guzve. Al, u samom gradu, guzva i imas 20-30 sekundi da se provuces dalje, i levatina zaje...be jos pet ucesnika.
Nerviraju me otvoreni prozori i muzika na koncertne zvucnike ...
Isto me nervira kada prvi na semaforu odspava malo dok se ne upali zelena. Ajd, ne kazem nista kada si negdje izvan guzve. Al, u samom gradu, guzva i imas 20-30 sekundi da se provuces dalje, i levatina zaje...be jos pet ucesnika.
Nerviraju me otvoreni prozori i muzika na koncertne zvucnike ...
- Laplace
#44614 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako juče rekoh, obavljanje radnje uz pretpostavku da će svi ostali kočiti ili na drugi način izbjeći sudar.
Juče se lik ubacuje vožnjom unazad iz svoje avlije na cestu tako da sam ja, a time i nekoliko vozila iza ene, morali potpuno stati. Potpuno napamet i bez ikakvog obzira. Naravno, uspio je da mi izbaci zadnji kraj kako bih ja bio kriv da sam ga udario. Nit' izvini nit' hvala, samo nastavlja voziti svoju vožnju.
Juče se lik ubacuje vožnjom unazad iz svoje avlije na cestu tako da sam ja, a time i nekoliko vozila iza ene, morali potpuno stati. Potpuno napamet i bez ikakvog obzira. Naravno, uspio je da mi izbaci zadnji kraj kako bih ja bio kriv da sam ga udario. Nit' izvini nit' hvala, samo nastavlja voziti svoju vožnju.
- Control panel
#44615 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Od veceras zene ne pustam vise ispred sebe. Neka cekaju ukljucenje ili sta vec. Umalo se na stupu ne zapucah u stup od nadvoznjaka zbog papanke koja mi nije dozvolila da se ukljucim iz pravca stupa. Dodaje gas da se ne bih ukljucio. U zadnjem momentu jedva zakocih kad sam vidio da me ne pusta. Jos mi mrtvo hladno kaze znas li ti pravila. A onda se preko pune na raskrsnoci onako bezobrazno i mangupski kad smo krenuli na semaforu ubaci ispred mene.
Jbt pa otkud vise izviru ove seljacine.
- drug_profi
#44616 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Brake check je iz raja izašao.
- vjeshalica
#44617 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ocito nema obavezu da te pusti, a ti bahato mislis da treba. Toliko o seljakluku.Control panel wrote: ↑03/09/2023 23:18 Od veceras zene ne pustam vise ispred sebe. Neka cekaju ukljucenje ili sta vec. Umalo se na stupu ne zapucah u stup od nadvoznjaka zbog papanke koja mi nije dozvolila da se ukljucim iz pravca stupa. Dodaje gas da se ne bih ukljucio. U zadnjem momentu jedva zakocih kad sam vidio da me ne pusta. Jos mi mrtvo hladno kaze znas li ti pravila. A onda se preko pune na raskrsnoci onako bezobrazno i mangupski kad smo krenuli na semaforu ubaci ispred mene.
-
toska
#44618 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
dalekooo opasniji za sebe i druge je taj junoša.Ateista wrote: ↑01/09/2023 15:09 Ne moze se gledati isto, sa jedne stranev vozac od 70 godina koji vozi jednom mjesecno do vikendice, presao u zivotu mozda 10k km maksimalno, jedva vidi i refleksi ko u mrtvog konja ali eto zadovoljava minimum, vozi staru bubu koja eto jedva prodje tehnicki ali ga prodje, na kineskim gumama starim 9-10 godina ali eto imaju dovoljno sare pa prolaze kao legalne.
Sa druge strane iskusan vozac koji ima bar 200-300k km iza sebe, ali u godinama dok motorika i vid jos dobro sluze, koji vozi relativno nov i stabilan auto, sa dobrim gumama, dovrim amortizerima i kocnicama.
Nek mi neko kaze da su isto opasni, jesu malo sutra, ogranicenja su prilagodjena ovom prvom jer i on zakonski ima pravo da vozi, ostale ko jebe. U realnosti, ovaj drugi je manje opasan kad vozi duplo preko ogranicenja nego prvi u ogranicenju.
sve dok se ne pojavi nešto nepredviđeno u toku te sjeće krivine.Ateista wrote: ↑01/09/2023 15:13Nije hvaljenje, jasno je da je prekrsaj i da bi bila krivica ako ode retrovizor ili veci kontakt. Poenta je da nisu svi koji sijeku isti, neki to rade svjesno i oprezno da nikog ne ugrozavaju, neki nisu sposobni da se fokusiraju na voznju pa nisu ni svjesni da peglaju.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 15:10 Joj polemike o nečemu što je u startu odmah prekršaj i uvijek će biti prekršaj![]()
Nek pegla ko voli da pegla krivine, popeglam i ja nekad možda, ali nije to stvar za isticati kao pohvalan stil vožnje. Peglator je automatski krivac i za najmanje stradanje tuđeg retrovizora, a da ne spominjemo teže saobraćajne nesreće.
kad se uhvati neka putanja pri 80kmh povrat na ispravnu je teško izvodiv bezbjedno.
- canvra888
#44619 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne bi ti bio kriv. On se uključuje na kolovoz, još pri tome vozi unazad.Laplace wrote: ↑03/09/2023 08:24 Juče se lik ubacuje vožnjom unazad iz svoje avlije na cestu tako da sam ja, a time i nekoliko vozila iza ene, morali potpuno stati. Potpuno napamet i bez ikakvog obzira. Naravno, uspio je da mi izbaci zadnji kraj kako bih ja bio kriv da sam ga udario. Nit' izvini nit' hvala, samo nastavlja voziti svoju vožnju.
Ali iskreno profa, ovo ti je već ona zaprđena spika
- Ateista
#44620 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ko je od njih junosa?toska wrote: ↑04/09/2023 01:25dalekooo opasniji za sebe i druge je taj junoša.Ateista wrote: ↑01/09/2023 15:09 Ne moze se gledati isto, sa jedne stranev vozac od 70 godina koji vozi jednom mjesecno do vikendice, presao u zivotu mozda 10k km maksimalno, jedva vidi i refleksi ko u mrtvog konja ali eto zadovoljava minimum, vozi staru bubu koja eto jedva prodje tehnicki ali ga prodje, na kineskim gumama starim 9-10 godina ali eto imaju dovoljno sare pa prolaze kao legalne.
Sa druge strane iskusan vozac koji ima bar 200-300k km iza sebe, ali u godinama dok motorika i vid jos dobro sluze, koji vozi relativno nov i stabilan auto, sa dobrim gumama, dovrim amortizerima i kocnicama.
Nek mi neko kaze da su isto opasni, jesu malo sutra, ogranicenja su prilagodjena ovom prvom jer i on zakonski ima pravo da vozi, ostale ko jebe. U realnosti, ovaj drugi je manje opasan kad vozi duplo preko ogranicenja nego prvi u ogranicenju.
sve dok se ne pojavi nešto nepredviđeno u toku te sjeće krivine.Ateista wrote: ↑01/09/2023 15:13
Nije hvaljenje, jasno je da je prekrsaj i da bi bila krivica ako ode retrovizor ili veci kontakt. Poenta je da nisu svi koji sijeku isti, neki to rade svjesno i oprezno da nikog ne ugrozavaju, neki nisu sposobni da se fokusiraju na voznju pa nisu ni svjesni da peglaju.
kad se uhvati neka putanja pri 80kmh povrat na ispravnu je teško izvodiv bezbjedno.
Za nepredvidjeno, fazon i jeste u tome da sijeces gdje imas pregled i nema nista nepredvidjeno, vidis da nema auta, nena rupa na cesti, odrona i slicno, podrazumijeva se da se to utvrdi prije sjecenja krivine, a slazem se da zavisno od brzine i krivine povratak na ispravnu putanju moze biti opasan.
- Control panel
#44621 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jesi li to ti bila? Nazivas me seljakom?!vjeshalica wrote: ↑04/09/2023 00:47Ocito nema obavezu da te pusti, a ti bahato mislis da treba. Toliko o seljakluku.Control panel wrote: ↑03/09/2023 23:18 Od veceras zene ne pustam vise ispred sebe. Neka cekaju ukljucenje ili sta vec. Umalo se na stupu ne zapucah u stup od nadvoznjaka zbog papanke koja mi nije dozvolila da se ukljucim iz pravca stupa. Dodaje gas da se ne bih ukljucio. U zadnjem momentu jedva zakocih kad sam vidio da me ne pusta. Jos mi mrtvo hladno kaze znas li ti pravila. A onda se preko pune na raskrsnoci onako bezobrazno i mangupski kad smo krenuli na semaforu ubaci ispred mene.
Na stupu to ukkjucenje je napravljeno na nacin kao kad se ukljucujes na auto put. Nema one zaustavne debele linije koja ti sugerise da moras stati niti ima znaka stop. Ukratko napravljeno i obiljezeno tako da omogucava brzi protok vozila. Kad se tako ukljucujes nepisano je pravilo, a mozda cak i stoji u zakonu je da se kad vidis da ti se auta tako ukjucuju sa desne strane prestrojis u traku do i omogucis ukljucenje, ili ostanes u toj traci ako auto koje se ukljucuje ide istom brzinom ili brze od tebe,sto ona u ovom slucaju nije uradila nego je i dodala gas i onemogucila mi ukjucenje i na taj nacin ugrozila sogurnost mene i putnika u autu.
Posto je bilo oko 22:00 sata nije bilo saobracaja i imala je tri trake na raspolaganju ona ide krajnjom desnom, ne skrece desno i dalje je nastavila voziti prema gradu.
A ti, tipicno zenski, branis njen postupak i mene nazivas seljakom.
Zelite i ocekujete da vas se svaki put pusti, a da vi nekog pustite nema sanse, da se nekom zahvalite isto nema sanse.
Da, ima i muskaraca koji su losi vozaci i ne znaju propise, ali velika vecina zena je kriza za volanom i potencijalna opasnost. Od nacina voznje, do poznavanja propisa.
-
avijon
#44622 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Druze nisi se uvjerio da mozes bezbjedno radnju izvrsit sta nekog drugog krivis.. il daj gascinu il sacekaj da prodju.. ako nije bilo saobracaja, kako ti ne mozes sacekat nego se nekome uvaljujesControl panel wrote: ↑04/09/2023 09:11Jesi li to ti bila? Nazivas me seljakom?!vjeshalica wrote: ↑04/09/2023 00:47
Ocito nema obavezu da te pusti, a ti bahato mislis da treba. Toliko o seljakluku.
Na stupu to ukkjucenje je napravljeno na nacin kao kad se ukljucujes na auto put. Nema one zaustavne debele linije koja ti sugerise da moras stati niti ima znaka stop. Ukratko napravljeno i obiljezeno tako da omogucava brzi protok vozila. Kad se tako ukljucujes nepisano je pravilo, a mozda cak i stoji u zakonu je da se kad vidis da ti se auta tako ukjucuju sa desne strane prestrojis u traku do i omogucis ukljucenje, ili ostanes u toj traci ako auto koje se ukljucuje ide istom brzinom ili brze od tebe,sto ona u ovom slucaju nije uradila nego je i dodala gas i onemogucila mi ukjucenje i na taj nacin ugrozila sogurnost mene i putnika u autu.
Posto je bilo oko 22:00 sata nije bilo saobracaja i imala je tri trake na raspolaganju ona ide krajnjom desnom, ne skrece desno i dalje je nastavila voziti prema gradu.
Zelite i ocekujete da vas se svaki put pusti, a da vi nekog pustite nema sanse, da se nekom zahvalite isto nema sanse.
Da, ima i muskaraca koji su losi vozaci i ne znaju propise, ali velika vecina zena je kriza za volanom i potencijalna opasnost. Od nacina voznje, do poznavanja propisa.
Al tebi je izgleda vise jer je zensko pogodilo te
-
HD_2015
#44623 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne stoji to u zakonu. To što ti govoriš je dobra praksa - defanzivna vožnja, ali nije zakonska obaveza.Control panel wrote: ↑04/09/2023 09:11Jesi li to ti bila? Nazivas me seljakom?!vjeshalica wrote: ↑04/09/2023 00:47
Ocito nema obavezu da te pusti, a ti bahato mislis da treba. Toliko o seljakluku.
Ništa to nije. Koliko mi se puta dogodili da se uključim, a iza mene se neki prestrojio u moju traku, pa mi svira. Kada sam započeo uključivanje, nije bio u krajnjoj desnoj.
Negdje sam pročitao da je najviše saobraćajnih nesreća prilikom uključivanja - za divno čudo kod nas ih nema toliko.
Jeste nezgodno - trebaš postići brzinu saobraćaja i uključiti se. Ako se ne uključiš uspješno, brzo te dočeka kraj uključne trake, a ti voziš 50+km/h.
Nekada me strah kada čitam ovu temu, ko sve izlazi na cestu (ne mislim na ove koje sam citirao). Ljudi ne znaju osnove saobraćaja - da ne govorimo o kružnom toku.
Cesta je jedino mjesto gdje sam uvijek i bez izuzetka u defanzivi. Zahvaljujući tome sam izbjegao barem 10 težih saobraćajnih nesreća. Dva-tri puta mi se dogodilo da sam potpuno stao na cesti jer onaj iz suprotnog smjera nije dobro procijenio preticanje.
To da mi ulijeću je svakodnevna pojava. Ko ne može ovo prihvatiti, neka ne sjeda za volan. Uvijek ću rado propustiti vozača, ako mogu. Radije ito nego da budem upravu kada dođe do nesreće.
-
kakaljin
#44624 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato ja ako necu skretati na petlju uvjek se ranije prestrojim u srednju traku d ostavim prosotra onima koji se ukljucuju sa petlje.HD_2015 wrote: ↑04/09/2023 09:30Ne stoji to u zakonu. To što ti govoriš je dobra praksa - defanzivna vožnja, ali nije zakonska obaveza.Control panel wrote: ↑04/09/2023 09:11
Jesi li to ti bila? Nazivas me seljakom?!
Ništa to nije. Koliko mi se puta dogodili da se uključim, a iza mene se neki prestrojio u moju traku, pa mi svira. Kada sam započeo uključivanje, nije bio u krajnjoj desnoj.
Negdje sam pročitao da je najviše saobraćajnih nesreća prilikom uključivanja - za divno čudo kod nas ih nema toliko.
Jeste nezgodno - trebaš postići brzinu saobraćaja i uključiti se. Ako se ne uključiš uspješno, brzo te dočeka kraj uključne trake, a ti voziš 50+km/h.
Nekada me strah kada čitam ovu temu, ko sve izlazi na cestu (ne mislim na ove koje sam citirao). Ljudi ne znaju osnove saobraćaja - da ne govorimo o kružnom toku.
Cesta je jedino mjesto gdje sam uvijek i bez izuzetka u defanzivi. Zahvaljujući tome sam izbjegao barem 10 težih saobraćajnih nesreća. Dva-tri puta mi se dogodilo da sam potpuno stao na cesti jer onaj iz suprotnog smjera nije dobro procijenio preticanje.
To da mi ulijeću je svakodnevna pojava. Ko ne može ovo prihvatiti, neka ne sjeda za volan. Uvijek ću rado propustiti vozača, ako mogu. Radije ito nego da budem upravu kada dođe do nesreće.
isto tako radnim na autputu kada mi nema niko u lijevoj traci, prestrojim se lijevo da ostavim prostora da bez problema se neko ukljuci na autoput. I ako mozda to nema u zakonu ali postoji saobracajna kultura, da nam je vise saobracajne kulture puno bi bilo lakse voziti svima.
-
toska
#44625 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
"Priplodni bik. U urbanim sredinama koristi se za muškarca u punoj snazi, koji istu energiju kao junoša pokazuje pri daleko većoj lepezi rabota od pukog razmnožavanja."
fora kod sjeće krivina je što na prvu djeluje jednostavniji i lakši način vožnje.Ateista wrote: ↑04/09/2023 07:11 Za nepredvidjeno, fazon i jeste u tome da sijeces gdje imas pregled i nema nista nepredvidjeno, vidis da nema auta, nena rupa na cesti, odrona i slicno, podrazumijeva se da se to utvrdi prije sjecenja krivine, a slazem se da zavisno od brzine i krivine povratak na ispravnu putanju moze biti opasan.
istina je sasvim drugačija, to zahtjeva puno veću koncetraciju, vještinu i stvara zamor zbog stalnog opreza i kalkulisanja.