Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#10376 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 01/09/2023 17:39
Ozimician wrote: 01/09/2023 17:33
Pa ja od početka ove teme tvrdim kad prosječna BH plata bude 50% njemače prosječne plate, da će se iseljavanje drastično smanjiti (ne skroz zaustaviti, ali drastično smanjiit).

Eh onda su krenuli napadi da jako malo ljudi ide iz ekonomskih razloga vani, da su svi u BiH živjeli super dobro, ali ih politika natjerala. :D :D :D
Od toga da su smijesni koji tvrde da nw bi ostali u bosnu da imaju vecu platu pa do "drasticno smanjio odlazak".

Jednostavno je:
Svakome kome je vrhunac zivota odlazak na koncert grand zvijezde taj bi ostao da balkanu da ima vecu platu.
Svakome kome to nije vrhunac zivota, tog plata od 2000KM ne bi mogla zadrzati u bih.
Tebi je tesko shvatit da ima i takvih ljudi
Grand zvijezde više pune arene i klubove po Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj nego po Balkanu. :D :D :D
l33t

#10377 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by l33t »

Evo sad se isplati
Ozimician

#10378 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:41
Ozimician wrote: 01/09/2023 17:33

Pa ja od početka ove teme tvrdim kad prosječna BH plata bude 50% njemače prosječne plate, da će se iseljavanje drastično smanjiti (ne skroz zaustaviti, ali drastično smanjiit).

Eh onda su krenuli napadi da jako malo ljudi ide iz ekonomskih razloga vani, da su svi u BiH živjeli super dobro, ali ih politika natjerala. :D :D :D
Naravno da je prvi razlog ekonomski razlog, sad sto one koji idu iz ekonomskih razloga forumsko plemstvo gleda kao fukaru koja se nije snasla je drugi par opanaka :mrgreen: . Pobogu, po forumu, mi smo u par deka sa Njemackom, Svedskom, mali vise zaostajemo za Svicom ali krupnim koracima gazimo naprijed :mrgreen: . Pored ekonomskog u nasem slucaju doprinosi i politicki sistem i nestabilnost (30 godina od rata se i dalje prica ratna prica i prijeti ratovima i otcjepljenjima i drugim pizdarijama). To isto dodaje odredjenu olaksicu pri donosenju odluke da li napustiti jedno podrucje ili ne.
I na kraju treca karika je percepcija buducnosti, kako ljudi vide buducnost, kada ce nam biti bolje, gdje je svjetlo na kraju tunela.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Naravno, i to sam pisao, tek kad se prvi - ekonomski - kriterij ispuni, dolaze oni ostali.

Isto to plemstvo koje gleda kao fukaru onog ko kaže da je otišao iz ekonomskih razlog - na temi o Životu u Austriji, svršava kad dobije 13. i 14. platu. :D :D :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#10379 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 01/09/2023 17:42

Od toga da su smijesni koji tvrde da nw bi ostali u bosnu da imaju vecu platu pa do "drasticno smanjio odlazak".

Jednostavno je:
Svakome kome je vrhunac zivota odlazak na koncert grand zvijezde taj bi ostao da balkanu da ima vecu platu.
Svakome kome to nije vrhunac zivota, tog plata od 2000KM ne bi mogla zadrzati u bih.
Grand zvijezde više pune arene i klubove po Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj nego po Balkanu. :D :D :D
Tako je, pune je oni koji nisu mogli imati platu od 2000KM u bosni i koji nisu mogli priustit dole da zeni obezbijede takav vrhunac godine.
Mene u takvoj areni neces vidjeti, a platu u bosni sam ima daaleko iznad prosjeka. I ne bi me zadrzali ni jos koje povecanje.
detroit-mercy

#10380 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Jednostavno je:
Da ali u Njemackoj ili Austriji imas i drugih izbora, osim Granda na Balkanu ti je svaki drugi izbor jako suzen :mrgreen:.
detroit-mercy

#10381 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

l33t wrote: 01/09/2023 17:44 Evo sad se isplati
Sve dok smo na 35% evropskog prosjeka isplati se, i cistacici i doktoru bez razlike.
Ozimician

#10382 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:46

Da ali u Njemackoj ili Austriji imas i drugih izbora, osim Granda na Balkanu ti je svaki drugi izbor jako suzen :mrgreen:.
Imaš, ali to je za plemstvo rezervisano, jbg 120€ bila karta za Rammstein u Minhenu. :D :D :D
A za ove granduše 30€.

Ponovo finansijski faktor igra ulogu. :D
l33t

#10383 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by l33t »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:50
l33t wrote: 01/09/2023 17:44 Evo sad se isplati
Sve dok smo na 35% evropskog prosjeka isplati se, i cistacici i doktoru bez razlike.
Nije ni do prosjeka ba može se rahat živjeti, nego vidi vijesti... i ko fol okupljanja nekakva

samo otić i klix nikad ne otvarat, možda malo piskarat po forumu ko raja iz Amerika
detroit-mercy

#10384 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 01/09/2023 17:50
detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:46
Imaš, ali to je za plemstvo rezervisano, jbg 120€ bila karta za Rammstein u Minhenu. :D :D :D
A za ove granduše 30€.

120 ojra i nije nesto skupo, kod mene ih kcerka gledala u Chicago-u bili oko dvije stoje $ :mrgreen:.
Sta je 120 ojra za vas developere :skoljka:,
Ozimician

#10385 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:56
Ozimician wrote: 01/09/2023 17:50

A za ove granduše 30€.

120 ojra i nije nesto skupo, kod mene ih kcerka gledala u Chicago-u bili oko dvije stoje $ :mrgreen:.
Developeri i ostali office radnici su plemstvo.

Mi ostali smo plebs. :D
detroit-mercy

#10386 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

l33t wrote: 01/09/2023 17:53
detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:50
Nije ni do prosjeka ba može se rahat živjeti, nego vidi vijesti... i ko fol okupljanja nekakva

samo otić i klix nikad ne otvarat, možda malo piskarat po forumu ko raja iz Amerika
Ima i toga, masa, posebno mladih ljudi, nece vise da se zajebava sa tim stvarima. Posebno oni koji su malo putovali i vidjeli svijeta.
Ja u familiji imam mlade doktore i zubare koji se spremaju na odlazak. Za neke nase uslove, prilicno dobar zivot ali kazu jebes vise ovo jedno te isto godinama.
detroit-mercy

#10387 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 01/09/2023 17:57
detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:56

Nije zar da i ti perse gujice :mrgreen:
Ozimician

#10388 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:58
l33t wrote: 01/09/2023 17:53

Ima i toga, masa, posebno mladih ljudi, nece vise da se zajebava sa tim stvarima. Posebno oni koji su malo putovali i vidjeli svijeta.
Ja u familiji imam mlade doktore i zubare koji se spremaju na odlazak. Za neke nase uslove, prilicno dobar zivot ali kazu jebes vise ovo jedno te isto godinama.
Zdravstveni radnici su svakako u vrhu po iseljavanju.

Evo lik na temi o cijenama stanova govori kako on kao Doktor u Sarajevu ne može sebi priuštiti stan uz kredit na 20 god. :run:

Ja ne vidim razlog da takav neko treba ili želi da ostane u BIH.
l33t

#10389 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by l33t »

Ubiše pare i svi zanati :thumbup:

@detroit-mercy To je to, jednostavno bi se trebao isključiti totalno ali ne možeš to a i ne smiješ.

Nije toliko do para, cost of living je fu**** up svuda u svijetu. Samo neke stvari je definitivno lakše obezbijediti u inostranstvu. (pod uslovom da nisi sam)
Ozimician

#10390 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:59

Nije zar da i ti perse gujice :mrgreen:
Naravno, zar sumnjaš. Ja sam semi-office, malo office - malo proizvodnja.

Mada naravno - dosta više office - jer kako bih drugačije imao vremena da naglabam po forumu. :D
Ozimician

#10391 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

l33t wrote: 01/09/2023 18:01

Ubiše pare i svi zanati :thumbup:

@detroit-mercy To je to, jednostavno bi se trebao isključiti totalno ali ne možeš to a i ne smiješ.

Nije toliko do para, cost of living je fu**** up svuda u svijetu. Samo neke stvari je definitivno lakše obezbijediti u inostranstvu. (pod uslovom da nisi sam)
Poslije zadnjih izbora u Njemačkoj, kad je bilo formiranje ove njemačke trojke (Ampel koalicija) i vijesti oko toga.

Pita mene kolega na poslu: Jel i kod vas u BIH ovako nestabilna politička situacija kao kod nas ili je to dosta opuštenije. :D :D :D
izvrsni direktor

#10392 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 01/09/2023 18:05
Poslije zadnjih izbora u Njemačkoj, kad je bilo formiranje ove njemačke trojke (Ampel koalicija) i vijesti oko toga.

Pita mene kolega na poslu: Jel i kod vas u BIH ovako nestabilna politička situacija kao kod nas ili je to dosta opuštenije. :D :D :D
sigurno si i njemu objasnjavao kako je u bosni bolje, kao ovdje nama :D
Ozimician

#10393 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 01/09/2023 18:09
Ozimician wrote: 01/09/2023 18:05

sigurno si i njemu objasnjavao kako je u bosni bolje, kao ovdje nama :D
Druže sjaši mi se više i prestani lagati. :thumbup:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#10394 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by laserShow »

Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

DANAS!
Dope_Man

#10395 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 01/09/2023 17:33 Eh onda su krenuli napadi da jako malo ljudi ide iz ekonomskih razloga vani, da su svi u BiH živjeli super dobro, ali ih politika natjerala. :D :D :D
Nije bas tako, i ovo ponavljam ko zna koji put. Ti govoris da ljudi, svi po redu, idu iskljucivo zbog para. A onda se javljaju se ljudi koji jednostavno kazu da postoji i jos poneki razlog za otici, te da nas ima, vjerovatno jako mali broj ali ima, koji smo imali za svoje potrebe vise nego dovoljna primanja i da smo imali razloge potpuno nevezane za novac.
Ozimician

#10396 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 01/09/2023 18:19
Ozimician wrote: 01/09/2023 17:33 Eh onda su krenuli napadi da jako malo ljudi ide iz ekonomskih razloga vani, da su svi u BiH živjeli super dobro, ali ih politika natjerala. :D :D :D
Nije bas tako, i ovo ponavljam ko zna koji put. Ti govoris da ljudi, svi po redu, idu iskljucivo zbog para. A onda se javljaju se ljudi koji jednostavno kazu da postoji i jos poneki razlog za otici, te da nas ima, vjerovatno jako mali broj ali ima, koji smo imali za svoje potrebe vise nego dovoljna primanja i da smo imali razloge potpuno nevezane za novac.
Drago mi je da ima takvih. :thumbup:

Ali i dalje vjerujem da ste otišli za veću platu nego što ste imali u BIH. Tj. da je taj uslov bio ispunjen, pa onda su došli ovi drugi.
Ako nije tako, ako ste otišli na manju ili istu platu (+/- 20%), onda se ja izvinjavam i povlačim sve što sam rekao.

Ne tvrdim da idu ISKLJUČIVO zbog para svi (neki sigurno idu i to ne mali procenat), ali tvrdim da tek kad je taj uslov ispunjen bio, onda su se razmotrili drugi uslovi, također ne tvrdim da su ti ljudi živjeli u BIH ekonomski loše, ali sad žive ekonomski još bolje nego u BIH. Takvih je vjerujem preko 90%.

U tome se krije i odgovor na pitanje koje je elcaliente postavio prije par stranica - zašto iz BIH se ne iseljava značajnije u Španiju? - pa i Poljsku, Češku..
moimoi

#10397 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

@Dope_Man slazem se. Ali opet niko nije lud da ide iz BiH za manje love. Ja se nadam :D
IagoAspas

#10398 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by IagoAspas »

Ozimician wrote: 01/09/2023 18:26

Ali i dalje vjerujem da ste otišli za veću platu nego što ste imali u BIH. Tj. da je taj uslov bio ispunjen, pa onda su došli ovi drugi.
Ako nije tako, ako ste otišli na manju ili istu platu (+/- 20%), onda se ja izvinjavam i povlačim sve što sam rekao.

Ne tvrdim da idu ISKLJUČIVO zbog para svi (neki sigurno idu i to ne mali procenat), ali tvrdim da tek kad je taj uslov ispunjen bio, onda su se razmotrili drugi uslovi, također ne tvrdim da su ti ljudi živjeli u BIH ekonomski loše, ali sad žive ekonomski još bolje nego u BIH. Takvih je vjerujem preko 90%.

U tome se krije i odgovor na pitanje koje je elcaliente postavio prije par stranica - zašto iz BIH se ne iseljava značajnije u Španiju? - pa i Poljsku, Češku..
Drastična je razlika u strukturi odlaska ljudi prije 10-15 godina i danas. Tada je de facto razlog broj 1. bio finansijske prirode dok su odlasci u zadnjih par godina iz drugih razloga. Mislim da su finansije tek na 6. ili 7. mjesto razloga, što je prije 10ak godina bilo nezamislivo.

Konkretno od mojih (svi od 30 do 35 godina) poznanika niko nije otišao zbog finansija, govorim o 15-ak ljudi u zadnje 3 godine. I svi su ljudi koji su ovdje neloše živjeli i pokušavali nešto dok im nije prekipilo. Nadam i radim na tome da im se pridružim kroz 12-15 mjeseci...
izvrsni direktor

#10399 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Iz bosne otici u njemacku i raditi isti posao i biti manje placen? :-) pa da ima toga, onda bi njemci dolazili u bosnu za parama :-)
Ozimician

#10400 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

IagoAspas wrote: 01/09/2023 18:38

Drastična je razlika u strukturi odlaska ljudi prije 10-15 godina i danas. Tada je de facto razlog broj 1. bio finansijske prirode dok su odlasci u zadnjih par godina iz drugih razloga. Mislim da su finansije tek na 6. ili 7. mjesto razloga, što je prije 10ak godina bilo nezamislivo.

Konkretno od mojih (svi od 30 do 35 godina) poznanika niko nije otišao zbog finansija, govorim o 15-ak ljudi u zadnje 3 godine. I svi su ljudi koji su ovdje neloše živjeli i pokušavali nešto dok im nije prekipilo. Nadam i radim na tome da im se pridružim kroz 12-15 mjeseci...
Sretno drug, sve najbolje želim. :thumbup:

Ali mislim da nisi razumio poentu mog posta, ni ja nisam loše živio u BIH, živio sam natrposječno, pa sam opet otišao.
Ali otišao sam na platu 3,2x veću nego što sam imao u BiH.

Da mi je neko ponudio platu do 2x veću - sigurno ne bih otišao, ma koliko me nerviralo sve ovo u BiH, jer mi se ne bi isplatilo.

@detroit-mercy je objavio odličnu analizu za Poljsku i njihovu emigraciju.
Post Reply