Sta hoces da ti pojedinacno nabrajam lanac, egr, gpf, prljave ventile i usis, rasuta kucista turbina, generalke na 100 hiljada ?canvra888 wrote: ↑01/09/2023 17:04E jakih li i konkretnih argumenatakravamuzara wrote: ↑01/09/2023 16:51
Odlican, sjajan.
Mogli su ostati na dizelu za taj segment kad vec benzin ima iste i vece probleme.![]()
Slabo, muzaro, potvrdi ti da samo ostrašćeno pišeš da bi svoj narativ propagirao![]()
Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kravamuzara
#53826 Re: Automobilizam - All about
- canvra888
#53827 Re: Automobilizam - All about
Kakav ba lanac? Pa simplex je "boljka" i dizela i benzinaca već skoro dvije decenije. Pravi se bauk od toga, a nije izričit problem uopće na b38 kao što je na n47 bio npr.kravamuzara wrote: ↑01/09/2023 17:05Sta hoces da ti pojedinacno nabrajam lanac, egr, gpf, prljave ventile i usis, rasuta kucista turbina, generalke na 100 hiljada ?
EGR nije problem kao što je problem na dizelima. Džaba pokušavaš hiperbolisati. GPF sam ti već spomenuo ranije, ako tebi konkretno remapovanje nije problem, a stalno ih spominješ, onda bi ti još manje trebao biti problem GPF, a vala i DPF off. A b38 je već dugo na tržištu, dosta ih je i van garancije, tako da GPF off nije nikakva tragedija.
To oko karbonizacije ventila jeste problem s kojim se većina DI motora susreće, ali daleko od toga da je to sad neki veliki problem i izdatak. Hiperbolisanje, opet.
Sve ti se svodi na hiperbolisanje, samo da bi se proturio narativ da su atmobenzinci najbolje rješenje svima i uvijek.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#53828 Re: Automobilizam - All about
Drug ima isti auto....auto ne ide ispod 10 l,..u gradu, Sarajevu. Mislim i to je ok, za tu snagu, tezinu...ali ne treba bajke pricati.basicm wrote: ↑01/09/2023 16:58Ne vjerujem ti za potrosnju.kenomax wrote: ↑31/08/2023 23:36 Da se nadovežem na T-GDI motore gore. Ja sam prvih hiljadu km imao horore sa GPF jer je bila 90% zimska vožnja isključivo po gradu bez imalo otvorene vožnje i još sam jako štedio auto jer je bilo u fazi razrade. GPF se palio dva puta u 800km, ali se nakon 15 minuta autoputa gasio odmah. Potrošnja bila velika, itd. Sada nakon putovanja na more i 6500km je raj na zemlji iskreno. Razrađen zvanično na 6000km u potpunosti, u gradu troši po 8-8.5 što je prije bilo nezamislivo, kombinovane još litar manje, otvorene ako baš paziš može oko 6.5l. Idealno za SUV od 1600kg i 180ks benzinca. Tako da sve što me nerviralo u prvih par hiljada je sada idealno, a taj GPF se nije palio još od prvih 800km.
- omega369
#53829 Re: Automobilizam - All about
Znaci, samo modeli 1979. i 2014. i novije.
Ostalo teski djiberluk i seljakluk od auta. Vozio ih nekoliko, odron
- kravamuzara
#53830 Re: Automobilizam - All about
Sve je na 3 cilindra veci problem jer se koriste dijelovi žnj klase i generalno siluje premali motor.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 17:14Kakav ba lanac? Pa simplex je "boljka" i dizela i benzinaca već skoro dvije decenije. Pravi se bauk od toga, a nije izričit problem uopće na b38 kao što je na n47 bio npr.kravamuzara wrote: ↑01/09/2023 17:05
Sta hoces da ti pojedinacno nabrajam lanac, egr, gpf, prljave ventile i usis, rasuta kucista turbina, generalke na 100 hiljada ?
EGR nije problem kao što je problem na dizelima. Džaba pokušavaš hiperbolisati. GPF sam ti već spomenuo ranije, ako tebi konkretno remapovanje nije problem, a stalno ih spominješ, onda bi ti još manje trebao biti problem GPF, a vala i DPF off. A b38 je već dugo na tržištu, dosta ih je i van garancije, tako da GPF off nije nikakva tragedija.
To oko karbonizacije ventila jeste problem s kojim se većina DI motora susreće, ali daleko od toga da je to sad neki veliki problem i izdatak. Hiperbolisanje, opet.
Sve ti se svodi na hiperbolisanje, samo da bi se proturio narativ da su atmobenzinci najbolje rješenje svima i uvijek.
Losije vodilice, losiji lezajevi, sve u ime ustede.
Prve tri godine proizvodnje se radilica zbog losih lezajeva rasipala na 40-50 hiljada.
Sto se ne raspe simplex lanac na japanskom benzincu ?
Gpf off nije tragedija iako se zasad pokazao kao bagovitiji od dpf-a, ocistiti usis i ventile isto nije tragedija, ali poenta je cemu onda benzin ako si mu ubio sve prednosti ?
- kravamuzara
#53831 Re: Automobilizam - All about
- omega369
#53832 Re: Automobilizam - All about
Izvini, ovo je moj licni stav na osnovu iskustva, ukusa itd
Nego sta ti znaci to 220, 221, 222? Ne kontam uopste sta nisi razumio i sta me pitas
Nego sta ti znaci to 220, 221, 222? Ne kontam uopste sta nisi razumio i sta me pitas
- kravamuzara
- canvra888
#53834 Re: Automobilizam - All about
Jašta. Turbo trocilindraši na tržištu preko decenije, eno sve jedan se raspada, nijedan nije 100k km dobaciokravamuzara wrote: ↑01/09/2023 17:27Sve je na 3 cilindra veci problem jer se koriste dijelovi žnj klase i generalno siluje premali motor.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 17:14
Kakav ba lanac? Pa simplex je "boljka" i dizela i benzinaca već skoro dvije decenije. Pravi se bauk od toga, a nije izričit problem uopće na b38 kao što je na n47 bio npr.
Prve tri godine proizvodnje se radilica zbog losih lezajeva rasipala na 40-50 hiljada.
Gpf off nije tragedija iako se zasad pokazao kao bagovitiji od dpf-a, ocistiti usis i ventile isto nije tragedija, ali poenta je cemu onda benzin ako si mu ubio sve prednosti ?
Fino ti navedoh neke motore bez problema, ti pokušavaš da izmisliš problem.
Ne znam za Japance i simplexe, ali znam da ima azijata koji duplexe ugrađuju, što je svakako pohvalno. Mada ponavljam opet, promijeniti lanac nije nikakav bauk. Malo skuplji veliki servis.
- omega369
#53835 Re: Automobilizam - All about
Ah to... ne vidim.mala slova
zato sto su mi prvenstveno odvratni izgledom. Ne znas koji je ruzniji. Ja da sam direktor kompanije npr. 2010. bilo bi me sramota sjesti u onu s klasu
zato sto su mi prvenstveno odvratni izgledom. Ne znas koji je ruzniji. Ja da sam direktor kompanije npr. 2010. bilo bi me sramota sjesti u onu s klasu
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#53836 Re: Automobilizam - All about
nije al u kurcu, ne moze se poredit za zamjenom zupcastogcanvra888 wrote: ↑01/09/2023 17:43Jašta. Turbo trocilindraši na tržištu preko decenije, eno sve jedan se raspada, nijedan nije 100k km dobaciokravamuzara wrote: ↑01/09/2023 17:27
Sve je na 3 cilindra veci problem jer se koriste dijelovi žnj klase i generalno siluje premali motor.
Gpf off nije tragedija iako se zasad pokazao kao bagovitiji od dpf-a, ocistiti usis i ventile isto nije tragedija, ali poenta je cemu onda benzin ako si mu ubio sve prednosti ?I da, politika uštede je prisutna daleko prije najezde trocilindraša, žestoko primijetna i na četverocilindrašima, moj muzzuri
![]()
Ne znam za Japance i simplexe, ali znam da ima azijata koji duplexe ugrađuju, što je svakako pohvalno. Mada ponavljam opet, promijeniti lanac nije nikakav bauk. Malo skuplji veliki servis.
- kravamuzara
#53837 Re: Automobilizam - All about
Opet pitam cemu onda benzin ako sam mu prenio sve dizel nedostatke ? (i jos koji gratis)canvra888 wrote: ↑01/09/2023 17:43Jašta. Trocilindraši na tržištu skoro deceniju, eno sve jedan se raspada, nijedan nije 100k km dobaciokravamuzara wrote: ↑01/09/2023 17:27
Sve je na 3 cilindra veci problem jer se koriste dijelovi žnj klase i generalno siluje premali motor.
Gpf off nije tragedija iako se zasad pokazao kao bagovitiji od dpf-a, ocistiti usis i ventile isto nije tragedija, ali poenta je cemu onda benzin ako si mu ubio sve prednosti ?I da, politika uštede je prisutna daleko prije najezde trocilindraša, žestoko primijetna i na četverocilindrašima, moj muzzuri
![]()
Ne znam za Japance i simplexe, ali znam da ima azijata koji i duplexe ugrađuju, što je svakako pohvalno. Mada ponavljam opet, promijeniti lanac nije nikakav bauk. Malo skuplji veliki servis.
Potrosit cu jednako (za ford i psa i vise) na popravke i odrzavanje, i vise na gorivo, i zivjet ce pola dizelovog zivota
- kravamuzara
#53838 Re: Automobilizam - All about
A sta kad je zupcasti u ulju i vec se izmrvio ?Evolution_IV wrote: ↑01/09/2023 17:51nije al u kurcu, ne moze se poredit za zamjenom zupcastogcanvra888 wrote: ↑01/09/2023 17:43
Jašta. Turbo trocilindraši na tržištu preko decenije, eno sve jedan se raspada, nijedan nije 100k km dobacioI da, politika uštede je prisutna daleko prije najezde trocilindraša, žestoko primijetna i na četverocilindrašima, moj muzzuri
![]()
Ne znam za Japance i simplexe, ali znam da ima azijata koji duplexe ugrađuju, što je svakako pohvalno. Mada ponavljam opet, promijeniti lanac nije nikakav bauk. Malo skuplji veliki servis.![]()
- canvra888
#53839 Re: Automobilizam - All about
Ma može se porediti, još posebno ako nije okrenut prema kabini. Da je skuplje, jest. Da je basnoslovno, većinom nije.Evolution_IV wrote: ↑01/09/2023 17:51nije al u kurcu, ne moze se poredit za zamjenom zupcastogcanvra888 wrote: ↑01/09/2023 17:43
Jašta. Turbo trocilindraši na tržištu preko decenije, eno sve jedan se raspada, nijedan nije 100k km dobacioI da, politika uštede je prisutna daleko prije najezde trocilindraša, žestoko primijetna i na četverocilindrašima, moj muzzuri
![]()
Ne znam za Japance i simplexe, ali znam da ima azijata koji duplexe ugrađuju, što je svakako pohvalno. Mada ponavljam opet, promijeniti lanac nije nikakav bauk. Malo skuplji veliki servis.![]()
- canvra888
#53840 Re: Automobilizam - All about
Odgovorio sam ti, EGR neće nikad biti uporedivo velik problem kao na dizelu. Dizne nisu problematične. Plivajući nije problematičan jer niti ima toliko momenta kao u dizela (i pored turbine), niti vibracija. To su već 3 stavke koje križaš.kravamuzara wrote: ↑01/09/2023 17:54Opet pitam cemu onda benzin ako sam mu prenio sve dizel nedostatke ? (i jos koji gratis)canvra888 wrote: ↑01/09/2023 17:43
Jašta. Trocilindraši na tržištu skoro deceniju, eno sve jedan se raspada, nijedan nije 100k km dobacioI da, politika uštede je prisutna daleko prije najezde trocilindraša, žestoko primijetna i na četverocilindrašima, moj muzzuri
![]()
Ne znam za Japance i simplexe, ali znam da ima azijata koji i duplexe ugrađuju, što je svakako pohvalno. Mada ponavljam opet, promijeniti lanac nije nikakav bauk. Malo skuplji veliki servis.
Potrosit cu jednako (za ford i psa i vise) na popravke i odrzavanje, i vise na gorivo, i zivjet ce pola dizelovog zivota![]()
Ono što jeste realno novi prenešen problem je GPF (koji se riješi za smiješne pare ako počne zezati) i turbo. Sve ostalo mimo tog su minorni izdaci koji nisu uporedivi sa dizelskim zavaljenjima i na drugu stranu atipični problemi koji se vežu za specifične modele (potopljeni remen u PSA npr.).
-
kenomax
#53841 Re: Automobilizam - All about
Pa ne vjerujem ni ja očima nakon 6-7 mjeseci potrošnje od preko 10-11l. Sad na 2000km puta pročepio i prešao onih famoznih 6000km break in perioda i drugo auto skroz. Tipični sarajevski promet, gužve, kružni, semafori. 8.5l. Jedino gdje još uvijek troši jeste npr uz Bradinu kad je pun auto i kad gazim 50km/h iznad ograničenja lijevom u Sport modu.basicm wrote: ↑01/09/2023 16:58Ne vjerujem ti za potrosnju.kenomax wrote: ↑31/08/2023 23:36 Da se nadovežem na T-GDI motore gore. Ja sam prvih hiljadu km imao horore sa GPF jer je bila 90% zimska vožnja isključivo po gradu bez imalo otvorene vožnje i još sam jako štedio auto jer je bilo u fazi razrade. GPF se palio dva puta u 800km, ali se nakon 15 minuta autoputa gasio odmah. Potrošnja bila velika, itd. Sada nakon putovanja na more i 6500km je raj na zemlji iskreno. Razrađen zvanično na 6000km u potpunosti, u gradu troši po 8-8.5 što je prije bilo nezamislivo, kombinovane još litar manje, otvorene ako baš paziš može oko 6.5l. Idealno za SUV od 1600kg i 180ks benzinca. Tako da sve što me nerviralo u prvih par hiljada je sada idealno, a taj GPF se nije palio još od prvih 800km.
- kabal1337
#53842 Re: Automobilizam - All about
ovako vozaci azijata na forumu sve divno i krasno
kad prodaju lista dijelova sta se promijenilo sve na autu...
sve isti sranje
kad prodaju lista dijelova sta se promijenilo sve na autu...
sve isti sranje
- kravamuzara
#53843 Re: Automobilizam - All about
Cistit ces usisnu, ventile i egr malo kasnije zavisno od godista, od euro 6d norme vjerovatno zanemarivo ili nikako kasnije.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 18:10Odgovorio sam ti, EGR neće nikad biti uporedivo velik problem kao na dizelu. Dizne nisu problematične. Plivajući nije problematičan jer niti ima toliko momenta kao u dizela (i pored turbine), niti vibracija. To su već 3 stavke koje križaš.kravamuzara wrote: ↑01/09/2023 17:54
Opet pitam cemu onda benzin ako sam mu prenio sve dizel nedostatke ? (i jos koji gratis)
Potrosit cu jednako (za ford i psa i vise) na popravke i odrzavanje, i vise na gorivo, i zivjet ce pola dizelovog zivota![]()
Ono što jeste realno novi prenešen problem je GPF (koji se riješi za smiješne pare ako počne zezati) i turbo. Sve ostalo mimo tog su minorni izdaci koji nisu uporedivi sa dizelskim zavaljenjima i na drugu stranu atipični problemi koji se vežu za specifične modele (potopljeni remen u PSA npr.).
Dizne su nekad bile jednostavne i sa deset puta manjim pritiskom, sad su vec jednako ili gotovo jednako komplikovane.
Plivajuci jeste manje opterecen, istina, ali je vecina otisla na automatik, npr. DQ200 je isti kurcev problem i na benzinu i na dizelu, da ne pricam o cvt zlu.
Jedan fun fact, preporuka vauvau-a je da ovlasteni ne otvaraju 1.0TSI zbog npr. dihtunga glave nego mijenjaju citav motor.
- kravamuzara
- canvra888
#53845 Re: Automobilizam - All about
Evo ako ćeš najiskrenije, čistio sam usisnu na jednom prethodnom autu koje sam imao, 1.6 atmo benzinac i bila je bagatela naplaćeno. Nisu to nikakve basnoslovne naplate za sve ovo što si navodio.kravamuzara wrote: ↑01/09/2023 18:25Cistit ces usisnu, ventile i egr malo kasnije zavisno od godista, od euro 6d norme vjerovatno zanemarivo ili nikako kasnije.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 18:10
Odgovorio sam ti, EGR neće nikad biti uporedivo velik problem kao na dizelu. Dizne nisu problematične. Plivajući nije problematičan jer niti ima toliko momenta kao u dizela (i pored turbine), niti vibracija. To su već 3 stavke koje križaš.
Dizne su nekad bile jednostavne i sa deset puta manjim pritiskom, sad su vec jednako ili gotovo jednako komplikovane.
Plivajuci jeste manje opterecen, istina, ali je vecina otisla na automatik, npr. DQ200 je isti kurcev problem i na benzinu i na dizelu, da ne pricam o cvt zlu.
Jedan fun fact, preporuka vauvau-a je da ovlasteni ne otvaraju 1.0TSI zbog npr. dihtunga glave nego mijenjaju citav motor.
Što se tiče dizni, ja još nisam čuo niti čitao za masovna žaljenja i mijenjanja/reparacije dizni na turbo benzincima/trocilindrašima. Možeš li me uputiti na modele/serije na kojima je to problem? Ako i jeste, poprilično sam ubijeđen da je u manjem broju procentualno nego na dizelašima. O osjetljivosti na gorivo da i ne spominjemo.
U kompakt segmentu ima itekako i dalje manuelnih izvedbi, a svakako su u tom segmentu i najzastupljenijih trocilindraši, tako da...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#53846 Re: Automobilizam - All about
Gdje pise ta preporuka??kravamuzara wrote: ↑01/09/2023 18:25Cistit ces usisnu, ventile i egr malo kasnije zavisno od godista, od euro 6d norme vjerovatno zanemarivo ili nikako kasnije.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 18:10
Odgovorio sam ti, EGR neće nikad biti uporedivo velik problem kao na dizelu. Dizne nisu problematične. Plivajući nije problematičan jer niti ima toliko momenta kao u dizela (i pored turbine), niti vibracija. To su već 3 stavke koje križaš.
- kravamuzara
#53847 Re: Automobilizam - All about
Ima itekako zamjena ali novije i komplikovanije tek dolaze na red.
Euro 6d je friska norma, gpf-ovi su friski, 95% auta sa jednim i drugim su jos u garanciji.
Jos par godina da nam dodju ti kao polovnjaci pa ces vidjeti uzivo da je ukupna racunica losa.
Euro 6d je friska norma, gpf-ovi su friski, 95% auta sa jednim i drugim su jos u garanciji.
Jos par godina da nam dodju ti kao polovnjaci pa ces vidjeti uzivo da je ukupna racunica losa.
- kravamuzara
#53848 Re: Automobilizam - All about
Moram potraziti, prije par sedmica sam to vidio.konektovan wrote: ↑01/09/2023 18:56Gdje pise ta preporuka??kravamuzara wrote: ↑01/09/2023 18:25
Cistit ces usisnu, ventile i egr malo kasnije zavisno od godista, od euro 6d norme vjerovatno zanemarivo ili nikako kasnije.
- canvra888
#53849 Re: Automobilizam - All about
Pa da vidim te tolike zamjene, imaš li ikakav konkretan članak, podatak, bilo šta?kravamuzara wrote: ↑01/09/2023 18:57 Ima itekako zamjena ali novije i komplikovanije tek dolaze na red.
I da, B38 je tu i prije Euro 6d norme, ali si ti bez obzira na to poletio da kažeš da je sranje. Polovnjaka keca na izvoz, a gotovo 10 godina staro auto. Nit se ko vele žali na njih, nit na motor, ali si ti zaključio da je sranje. Pa da.
Čim je za nešto 'vidjet ćeš' argument, odmah to baca na subjektivizam.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#53850 Re: Automobilizam - All about
jebote kec, smece, ja se provoza u x4 najnoviji, isto tenk al bukvalno sa onim malim staklima