Ako pričamo samo o gradovima, konstantno se kuka na cijene i upire u centar. A gdje je centar povoljan gledajući i okruženje i svijet? Nigdje. Ali zato niko neće da kupi u Hrasnici, Vogošći, Dobrinji.... Ovde se izgleda formuliše neka nova izreka: "Sirotinja smo za život u centru, ali smo elita da bi živjeli u naselju van centralnog dijela grada"
Novogradnja u Sarajevu?
-
citroen xm
#9726 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima u BiH netaknute prirode koliko hoćeš. Netaknute gradnjom, ali taknute ostavljenim smećem od strane papaka. Dakle, u nama je problem pa je pitanje da li smo išta bolje od te divlje gradnje i zaslužili. Otiđite malo na kampovanja po planinama koje nisu atraktivne za gradnju. Ako je bar dvoje prije vas kampovalo ili posjetilo to mjesto, očekujte gomilu bačene ambalaže i ostalog nerazgradivog otpada. Mi smo stoka.
Ako pričamo samo o gradovima, konstantno se kuka na cijene i upire u centar. A gdje je centar povoljan gledajući i okruženje i svijet? Nigdje. Ali zato niko neće da kupi u Hrasnici, Vogošći, Dobrinji.... Ovde se izgleda formuliše neka nova izreka: "Sirotinja smo za život u centru, ali smo elita da bi živjeli u naselju van centralnog dijela grada"
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9727 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nikako do samopotvrde u novim sredinama. Pa je ostalo forumanje na propalim forumima propale drzave.
-
gidra
#9728 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Postavi sliku zavrsenog dijela, a ne u izgradnji, upravo ti stubovi sa desne strane koji se vide je jedan od ljepsih mini trgova gore.
Tebi je samo krivo sto ti ne možeš apartman kupit i sto si siromah ili sirota, pa daj da niko ne može od raje
Vjerovatno nikad nisi odmakla ili odmakao dalje od vukojebine zvane Sarajevo da vidis kako to izgleda po Austriji/Italija/Svici ili si pak neka ngo ubleha koja parazitira na obustavljanju bilo kojeg pozitivnog projekta u ovoj drzavi
Cuj ono bi neke individualne objekte
Jedan od boljih primjera gradnje je Bjelašnica, apartmani sa jedne, staza sa druge strane. Pogotovo mi se svidja ovaj novi dio sto rade sportski centar i ne radi ga privatnik već drzava/opstina i opet će ostati "naše", a ne privatno.
Last edited by gidra on 31/08/2023 18:19, edited 1 time in total.
-
gidra
-
moimoi
#9730 Re: Novogradnja u Sarajevu?
gidra wrote: ↑31/08/2023 18:14Postavi sliku zavrsenog dijela, a ne u izgradnji, upravo ti stubovi sa desne strane koji se vide je jedan od ljepsih mini trgova gore.
Tebi je samo krivo sto ti ne možeš apartman kupit i sto si siromah ili sirota, pa daj da niko ne može od raje![]()
Vjerovatno nikad nisi odmakla ili odmakao dalje od vukojebine zvane Sarajevo da vidis kako to izgleda po Austriji/Italija/Svici ili si pak neka ngo ubleha koja parazitira na obustavljanju bilo kojeg pozitivnog projekta u ovoj drzavi..
Cuj ono bi neke individualne objektePa tek tada obican covjek ne bi imao priliku kupiti apartman, bolje je da planski 200 ljudi ima apartmane, nego 20 skorojevica kojekakve viletine ili brvnare.
Jedan od boljih primjera gradnje je Bjelašnica, apartmani sa jedne, staza sa druge strane. Pogotovo mi se svidja ovaj novi dio sto rade sportski centar i ne radi ga privatnik već drzava/opstina i opet će ostati "naše", a ne privatno.
-
HelaS
#9732 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kako se tranzicijski skorojevići odmah prepoznaju i zacijuču. Pogledaj ti samo visine s koje ono vrijeđa "siromašne" što ne mogu kupiti "bjelašnički apartman# E pa šta se sve izrodilo u našoj državi, tugagidra wrote: ↑31/08/2023 18:14Postavi sliku zavrsenog dijela, a ne u izgradnji, upravo ti stubovi sa desne strane koji se vide je jedan od ljepsih mini trgova gore.
Tebi je samo krivo sto ti ne možeš apartman kupit i sto si siromah ili sirota, pa daj da niko ne može od raje![]()
Vjerovatno nikad nisi odmakla ili odmakao dalje od vukojebine zvane Sarajevo da vidis kako to izgleda po Austriji/Italija/Svici ili si pak neka ngo ubleha koja parazitira na obustavljanju bilo kojeg pozitivnog projekta u ovoj drzavi..
Cuj ono bi neke individualne objektePa tek tada obican covjek ne bi imao priliku kupiti apartman, bolje je da planski 200 ljudi ima apartmane, nego 20 skorojevica kojekakve viletine ili brvnare.
A @moimoi dvije decenije bila izvan BiH, proputovala pola Svijeta, ali ono njoj prigovara da nije odmakla dalje od sarajevske vukojebine. E u pm
-
gidra
#9733 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ako je cijenjena forumašica obišla po svijeta i bila 20 godina vani, sad mi je jos vise žao na njeno uskogrdno razmišljanje, djeluje mi k'o one fejsbuk gospođe koje na svaki zvuk radne mašine u Centru grada ili gradilište zovu inspekciju.
Ljudi iznad vam sve objasnili, ni 0.5 % Bjelašnice ono nije i onda dodje ista i pljuje i lupa gluposti o nekoj betonizaciji ove planine. Da je upućena kao sto nije, znala bi da je Bjelašnica daleko vise od jebenog Babinog Dola, eto 5 minuta voznje Javorov Do, pa sela Šabići, Umoljani, Dejčići, Sinanovići i ostalih na desetine itd. čista priroda. Onda uređene i označene planinske staze...
Eto stavite sliku bilo kojeg evropskog skijalista i vidjecete da nije nista drugacije od Babinog Dola. Sliku krupnog plana, gdje se vide sve građevine a ne neke jebene alpske kuće za primjer.
Vlasic je urbicid, Jahorina je krenula tim putem, ali Babin Do je top, sve skoncentrisano na jednu stranu bez prevelikih građevina, a skijalište na suprotnoj strani bez ijedne građevine na istom. Fula ima, kao boje fasada npr, ali nista što se dugoročno ne može ispraviti. Ne znam ni sta očekujete od apartmanakog naselja?
Ja sam u toj tranzciji koju spominjes imao par godina života, apartman na Babinom Dolu nemam, niti me zanima, ali nisam protiv ljudi (niti ljubomoram) koji su kupili i kupuju, a to ova forumašica svojim konstantnim pljuvanjem iskazuje.
Šta je sporan sportski centar koji ce uključivati sportsku dvoranu sa bazenom i 4-5 terena sa umjetnom travom koji ce biti opštinski (državni, "naš")? Pare ce se vrtiti lokalno i puniti budzet opštine i kantona, pa mozda se Sarajevo ili Željo odluče na pripreme na Babin Do, a ne u Tursku ili Međugorje. A mozda bude primamljivo i drugim sportskim kolektivima (prije rata je često Zvezda upravo na Igmanu obavljala pripreme).
I opet tebe pitam, jel bolje da je isparcelisano kao sto vec jeste i masa ljudi, koji su u mogucnosti, kupili apartmane ili da su parcele ostavljene za vikendice/brvnare/ tajkuna?
Da li je bolje da je stotine normalne raje iz Sarajeva i okoline kupilo apartmane ili 20 Izetbegovića naparavilo vikendice na istoj zemljišnoj kvadratori(kao sto su npr. prije rata visoki politicki funkcioneri iz Sarajeva imali vikendice po Jahorini)? Ili je bolje da stoji livada kao za Titinog vakta i da ništa ne gradimo?
-
moimoi
#9734 Re: Novogradnja u Sarajevu?
@gidra koliko je apartman na Bjelasnici? 200.000 + je li tako? Koliko bi te dosla brvnara od 30m2?
“Obicna raja” ima brvnare
tajkuni kupuju apartmane sa centralnim grijanjem.
Nije to nikakvo uskogrudno razmisljanje. Sve se moze regulisati. Pa i kolike kuce smiju biti, od kojeg materijala etc. Onda dobijes sklad, sacuvanu prirodu…i konacno nesto gdje ti se oci odmore (ako to mozes shvatiti).
Zamisli da je samo ovako nesto dozvoljeno graditi i da pored imas jos 1-2 hotela

picture upload sites
“Obicna raja” ima brvnare
Nije to nikakvo uskogrudno razmisljanje. Sve se moze regulisati. Pa i kolike kuce smiju biti, od kojeg materijala etc. Onda dobijes sklad, sacuvanu prirodu…i konacno nesto gdje ti se oci odmore (ako to mozes shvatiti).
Zamisli da je samo ovako nesto dozvoljeno graditi i da pored imas jos 1-2 hotela

picture upload sites-
Sid the sloth
#9735 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zamisli ... propalo bi skijaliste hladno. Svasta laprdate ko da citamo bajke.
-
moimoi
#9736 Re: Novogradnja u Sarajevu?
On contraire.Sid the sloth wrote: ↑01/09/2023 16:08 Zamisli ... propalo bi skijaliste hladno. Svasta laprdate ko da citamo bajke.
Mi umjesto da idemo sa vremenom, kada se traze eko i samoodrzive kuce, ocuvanje prirode maximalno.. mi ganjamo sve ono sto je svijet prosao i od cega danas bjezi. Uvijek 20-30 god. kaskanja.
- VladaFBiH
#9737 Re: Novogradnja u Sarajevu?
zamisli kako bi izgledalo jedno 2.000 ovakvih kućica na Babinom dolu koliko ima aprtmana - jednostavno ne ide.moimoi wrote: ↑01/09/2023 15:33 @gidra koliko je apartman na Bjelasnici? 200.000 + je li tako? Koliko bi te dosla brvnara od 30m2?
“Obicna raja” ima brvnaretajkuni kupuju apartmane sa centralnim grijanjem.
picture upload sites
Što se tiče ovih A Frame brvnara one su mi top ali nisu za skijališta jer puno prostora zauzimaju
- Thorgerson
#9738 Re: Novogradnja u Sarajevu?
U cemu je razlika izmedju privatnog apartmana i privatne ovakve kucice?Sid the sloth wrote: ↑01/09/2023 16:08 Zamisli ... propalo bi skijaliste hladno. Svasta laprdate ko da citamo bajke.
Jedino ta, sto bi svako radije rentao tu kucicu sa planinskim smekom nego airbnb like apartman gdje udjes i ko da si sta ja znam u predgradju beca, a ne na planini jbt.
Pa 90% smjestaja na bjelasnici nisu hotelski smjestaj, nego raja privatno renta.
- Thorgerson
#9739 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Moraju li sve biti na Babinom dolu, rasiriti to malo. Kako je na Jahorini?VladaFBiH wrote: ↑04/09/2023 11:43zamisli kako bi izgledalo jedno 2.000 ovakvih kućica na Babinom dolu koliko ima aprtmana - jednostavno ne ide.moimoi wrote: ↑01/09/2023 15:33 @gidra koliko je apartman na Bjelasnici? 200.000 + je li tako? Koliko bi te dosla brvnara od 30m2?
“Obicna raja” ima brvnaretajkuni kupuju apartmane sa centralnim grijanjem.
picture upload sites
Što se tiče ovih A Frame brvnara one su mi top ali nisu za skijališta jer puno prostora zauzimaju
Meni ovakve kucice daju malo taj smek. Ok i apartmani, hoteli.. al trenutno Bjelasnica izgleda kao Stup.
Plus, ja bih dopustio samo gradnju ili hotel ili ovakve kuce. I to sve planski i istovjetno.
-
noviclan
#9741 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Koliko ce biti kvadratic u izgeadnji ans drive-a kod mercatora
- VladaFBiH
#9742 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pričamo o skijalištu gdje se na što manje m2 zemljišta gura što više upotrebljivih m2 - jedino skijalište na Bjelašnici je Babin Do tako da bi ih morao graditi tu ako su zbog skijanja.Thorgerson wrote: ↑04/09/2023 18:46Moraju li sve biti na Babinom dolu, rasiriti to malo. Kako je na Jahorini?
Meni ovakve kucice daju malo taj smek. Ok i apartmani, hoteli.. al trenutno Bjelasnica izgleda kao Stup.
Plus, ja bih dopustio samo gradnju ili hotel ili ovakve kuce. I to sve planski i istovjetno.
Ja sam uvijek za A Frame ali one i masovna gradnja nikako ne idu zajedno i planiram u budućnosti napraviti jednu za svoj čeif ali ne na Bjelašnici
-
izbjeglica_iz_besmisla
#9743 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kazu da ce poceti s projektom oko nove godine tek, nisam saznao cijenu kvadrata - nesto su neodredjeni bili. Ali me onda zbunila info od neki dan da tamo izmedju merkatora i uniprometa pravi zgradu inaj Saljo s ilidze (ne pominje se Ans u clanku)
Jel to neka druga zgrada ili je ista al je Ans samo izvodjac?
-
Test1234
-
izbjeglica_iz_besmisla
#9745 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ta lokacija i jeste 5000-5500 KM minimalno.
Sarajevo Tower ima jos desetak stanova za nesto ispod 4500 po kvadratu, a to je vec stara novogradnja koju zele rasprodati do oktobra pa spustaju cijenu. Znaci nova zgrada i ne moze ispod 5000.
Sarajevo Tower ima jos desetak stanova za nesto ispod 4500 po kvadratu, a to je vec stara novogradnja koju zele rasprodati do oktobra pa spustaju cijenu. Znaci nova zgrada i ne moze ispod 5000.
-
Sid the sloth
#9746 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ti stanovi iz Towera se nikad nece prodati po toj cijeni. To je oglasna cijena agencija koje ih pumpaju, idu oni svi za 4k/m2 jer su veci stanovi.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑05/09/2023 08:44 Ta lokacija i jeste 5000-5500 KM minimalno.
- nineinchnails
#9747 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zato nam i jeste kako jeste jer se takvi kao ti prave pametni.Haris.ba wrote: ↑31/08/2023 10:44Jahorina nije u gradu Sarajevu. Bjelasnica nije u gradu Sarajevu, Trebevic jeste - i ne vidim da se nesta betonira.nineinchnails wrote: ↑31/08/2023 10:34 Grad se lagano ali sigurno unistava, pretvara u beton. Jahorina, Bjelasnica, Trebevic, gradski parkovi...nista nije postedjeno.
Koji gradski parkovi se betoniraju?
Konkretno za hacijendu o kojoj pricas nacelnika opcine Istocno Novo Sarajevo.nineinchnails wrote: ↑31/08/2023 10:34 Gradonacelnica se bavi lijevim stvarima, a ne stvarima od znacaja. Kao, nije to njena nadleznost. Cija je?
Pa pravi se jer ima pacijenata. Ne pravi se da izlijeci, vec zalijeci.nineinchnails wrote: ↑31/08/2023 10:34 Bolnica se pravi u sred grada, gdje je najveci smog. Pa jel iko normalan ovdje?
-
moimoi
#9748 Re: Novogradnja u Sarajevu?
@VladaFBiH
Pa da su umjesto apOrtmOna isli sa hotelima tj 1-2 hotela i ovakvim kucicama kao hotelski bungalovi bilo bi dovoljno smjestaja. Zamisli samo za 20-30 god na sta ce to liciti kada fasade budu otpadale. Uvijek ce se graditi novi objekti za one koji budu zeljeli novo. A ovo ce postati ruglo. Dok drvenu kucicu srusis i nalozis, sa minimalno otpada… na tom mjestu podignes novu.
Imali smo sansu da napravimo bukvalno eko skijasko selo o kojem bi svi trubili jer se sada to trazi. Mi smo izabrali da nagrdimo planinu, jer boze moj i Garmisch Partenkirchen je ruglo.
Pa da su umjesto apOrtmOna isli sa hotelima tj 1-2 hotela i ovakvim kucicama kao hotelski bungalovi bilo bi dovoljno smjestaja. Zamisli samo za 20-30 god na sta ce to liciti kada fasade budu otpadale. Uvijek ce se graditi novi objekti za one koji budu zeljeli novo. A ovo ce postati ruglo. Dok drvenu kucicu srusis i nalozis, sa minimalno otpada… na tom mjestu podignes novu.
Imali smo sansu da napravimo bukvalno eko skijasko selo o kojem bi svi trubili jer se sada to trazi. Mi smo izabrali da nagrdimo planinu, jer boze moj i Garmisch Partenkirchen je ruglo.
- VladaFBiH
#9749 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Moja neka vizija je da je trebalo da hoteli budu u prvom redu - kao Nomad i Han a apartmani negdje iza i to da imaju neki minimum obaveznog vanjskog izgleda kako bi se uklopili jedan s drugim ali očito je da načelnik Berilo ne misli takomoimoi wrote: ↑05/09/2023 09:23 @VladaFBiH
-
izbjeglica_iz_besmisla
#9750 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa tako nekako. Agencije prodaju za 5000, investitori u startu cijene 4600 a moze se spustiti do 4250 za ove nesto vece stanove. Toliko znam iz prve ruke. Vjerujem da penthousei i slicne "grdosije" mogu i za 4000 KM po m2.Sid the sloth wrote: ↑05/09/2023 09:02Ti stanovi iz Towera se nikad nece prodati po toj cijeni. To je oglasna cijena agencija koje ih pumpaju, idu oni svi za 4k/m2 jer su veci stanovi.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑05/09/2023 08:44 Ta lokacija i jeste 5000-5500 KM minimalno.