"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
n+1

#3901 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Blesavo razmišljanje ovo apropos EU, lišeno historijskog konteksta.
Hakiz

#3902 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 01/09/2023 12:06 Ljudino, pored EU koja ti se formira bukvalno na granici, posvetiti se nekakvim prvenstveno africkim zemljama je smijesno i nikako ne moze biti pametan potez.

Evo zamisli da je Jugoslavija umjesto toga radila na sustizanju standarda koje su tada imale Francuska i Njemacka, da je cilj bio prikljuciti se sto prije toj novonastaloj EU, interno se ujedinila u jednu drzavu i bila dio EU vec 80tih, da su firme radile projekte po Evropi a ne po Libiji i Alziru.. sta mislis da li bi to bilo malo bolje?
Kinezi glupi?

:mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3903 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

n+1 wrote: 01/09/2023 12:14 Blesavo razmišljanje ovo apropos EU, lišeno historijskog konteksta.
sve mu je nuđeno

da uđe u eu u nato
sve je mogao

izabrao je indiju i egipat i "sadame"

eto mu sad

za razliku od staljina tito je putovao
kako nije mogao skontati da je zapadni sistem bolji od istočnog

dolazili su mu stručnjaci i govorili megafirme imaju po 40% viška uposlenih
svaka druga firma bila ko gras danas
on nije slušao

dzaba mu pobjede nad hićom i staljinom
propo projekt
moimoi

#3904 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Dope_Man wrote: 01/09/2023 12:06 Ljudino, pored EU koja ti se formira bukvalno na granici, posvetiti se nekakvim prvenstveno africkim zemljama je smijesno i nikako ne moze biti pametan potez.

Evo zamisli da je Jugoslavija umjesto toga radila na sustizanju standarda koje su tada imale Francuska i Njemacka, da je cilj bio prikljuciti se sto prije toj novonastaloj EU, interno se ujedinila u jednu drzavu i bila dio EU vec 80tih, da su firme radile projekte po Evropi a ne po Libiji i Alziru.. sta mislis da li bi to bilo malo bolje?
A je li ti mislis da smo mi tada mogli raditi takve projekte po EU ili su ipak vece i jace drzave(pogotovo kolonijalisticke) drzale monopol?! Jesi li ikada razmisljao o tome? Mislis da bi FRA ili Njem dala posao Jugi? Tada se nije gledalo ko je najjeftiniji.. vec je svako jacao svoje drzave kako je znao i umio. U jednom Wolfsburgu (vw) nisi mogao vidjeti drugo auto.
Ali su nasa brodogradilista recimo pravila brodove za neke EU zemlje.
n+1

#3905 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Truba wrote: 01/09/2023 12:16
n+1 wrote: 01/09/2023 12:14 Blesavo razmišljanje ovo apropos EU, lišeno historijskog konteksta.
sve mu je nuđeno

da uđe u eu u nato
sve je mogao

izabrao je indiju i egipat i "sadame"

eto mu sad

za razliku od staljina tito je putovao
kako nije mogao skontati da je zapadni sistem bolji od istočnog

dolazili su mu stručnjaci i govorili megafirme imaju po 40% viška uposlenih
svaka druga firma bila ko gras danas
on nije slušao

dzaba mu pobjede nad hićom i staljinom
propo projekt
Ti koji navodno čitaš historiju...pogubno je da o istoj rezonuješ na ovom nivou.
Truba

#3906 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

da citiram ljudinu

po djelima njihovim ćete ih prepoznati
n+1

#3907 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Truba wrote: 01/09/2023 12:19 da citiram ljudinu

Biblija i popovi nisu okvir unutar koje se tumači historija. Ili stvarnost.
moimoi

#3908 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Truba wrote: 01/09/2023 12:10
moimoi wrote: 01/09/2023 08:55

Joj da je meni znati sta su tvoji bili prije rata :lol:

Koliko sam mogla skontati iz nekih napisanih stvari. Radis za neku od kat. organizacija. Pretpostavljam u Sa.
Pa pretpostavljam i da vrlo dobro znas kako se lova izvlaci na privatne racine, stanove i poslovne prostore… al o tome necemo.
čuj šta su bili

crkavali pod suncem iraka i libije
bagdada hadite i tripolija na gradilištima za demokrate kao što su sadam husein i gadafi

da bi uhljebi u sarajevu u direkciji hidrogradnje mogli igrati tetris na prvim kompjuterima i laditi muda i da bi Drino mogo imati ljubavnice

i nemoj mi reći da su normalni natječaji bili za rad u kongu iraku libiji :D i da je hidrogradnja bila bolja od neke zapadnonjemačke firme
Zasto ne bi bila bolj? Mislis da je svabA odmah imao kvalitetu kakvu je s vremenom izgradio? Grijesis i podcjenjujes.

Nase firme i inzenjeri su dobijali najveca priznanja cak i na zapadu.
Truba

#3909 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

n+1 wrote: 01/09/2023 12:21
Truba wrote: 01/09/2023 12:19 da citiram ljudinu

gledam mapu i uspjehe njegove vojske partije policije i države danas

0
n+1

#3910 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Truba wrote: 01/09/2023 12:27
n+1 wrote: 01/09/2023 12:21

0
Ne gledaš nikakve mape, samo biflaš šta su te u crkvi naučili da misliš o tom periodu.
Last edited by n+1 on 01/09/2023 12:31, edited 1 time in total.
Dope_Man

#3911 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

moimoi wrote: 01/09/2023 12:17

A je li ti mislis da smo mi tada mogli raditi takve projekte po EU ili su ipak vece i jace drzave(pogotovo kolonijalisticke) drzale monopol?! Jesi li ikada razmisljao o tome? Mislis da bi FRA ili Njem dala posao Jugi? Tada se nije gledalo ko je najjeftiniji.. vec je svako jacao svoje drzave kako je znao i umio. U jednom Wolfsburgu (vw) nisi mogao vidjeti drugo auto.
Naravno da je moglo. Bukvalno kazes u svom komentaru da su se pravili brodovi, a pravilo bi se i stosta drugo u razorenoj Evropi samo da je vladar Jugoslavije na kraju rata sjeo sa saveznicima i rekao: "Ej momci, i ja bi s vama". Al nije, htio je nesto drugo, dobilo se nesto drugo i pojam bio svercati farmerke iz Trsta i danas pricati kako se gradilo u Libiji umjesto da se spominju tuneli kroz Alpe kao projekti.

Sta je tu je, zemlje bivse Juge su danas tu gdje jesu, i desilo se sto se desilo 90tih.. a da je moglo drugacije - moglo je.
Hakiz

#3912 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 01/09/2023 12:29
Naravno da je moglo. Bukvalno kazes u svom komentaru da su se pravili brodovi, a pravilo bi se i stosta drugo u razorenoj Evropi samo da je vladar Jugoslavije na kraju rata sjeo sa saveznicima i rekao: "Ej momci, i ja bi s vama". Al nije, htio je nesto drugo, dobilo se nesto drugo i pojam bio svercati farmerke iz Trsta i danas pricati kako se gradilo u Libiji umjesto da se spominju tuneli kroz Alpe kao projekti.

Sta je tu je, zemlje bivse Juge su danas tu gdje jesu, i desilo se sto se desilo 90tih.. a da je moglo drugacije - moglo je.
Mogao je čovjek i ne izmisliti oružje, rat, AI, svašta je moglo.

Ili, ipak, nije moglo?
moimoi

#3913 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

A zasto mislis da bi te velika braca tek tako prihvatila? Evo sada, korona, je li svako spasavao svoju guzicu i koji smo mi bili na redu ? Njima je u interesu tudje trziste. Nije im u interesu da ti udjes na njihovo trziste
Hakiz

#3914 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 01/09/2023 12:33

A zasto mislis da bi te velika braca tek tako prihvatila? Evo sada, korona, je li svako spasavao svoju guzicu i koji smo mi bili na redu ? Njima je u interesu tudje trziste. Nije im u interesu da ti udjes na njihovo trziste
A i SSSR bi rakete sa Kube preusmjerio ka Jadranu :lol:
Dope_Man

#3915 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Jeste, zakljucali su se bili u sebe, oni su ti koji su dizali zavjese nekakve, samo im se na prevaru neku uvalise Poljska, Balticke zemlje itd, htio je u to u startu vodja, samo mu nisu dali dusmani.. :-)
moimoi

#3916 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 01/09/2023 12:35
Tito je plivao najpametnije kako je mogao. Izmedju istoka i zapada. Mislim da vecina gleda crno-bijelo… da nije svjesna da smo i tada bili prkno, ali opet nesto za razliku od danasnjih banana drzava.
Hakiz

#3917 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 01/09/2023 12:40
Hakiz wrote: 01/09/2023 12:35

Tito je plivao najpametnije kako je mogao. Izmedju istoka i zapada. Mislim da vecina gleda crno-bijelo… da nije svjesna da smo i tada bili prkno, ali opet nesto za razliku od danasnjih banana drzava.
Dobila je Evropa naše radnike, nije bila luda da dozvoli da joj još i političari, nacionalisti i ini zagade prostor. Znala je kakvi smo :lol:
drndalo

#3918 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

zgiba wrote: 01/09/2023 11:54 Nevjerovatno je sta sve pojedini pisu o drzavi u kojoj vjerovatno nisu ni zivjeli (SFRJ). Ta ostrascenost je nevjerovatna i granici sa onom "vjerujes li meni ili svojim ocima"!?

Pokret nesvrstanih koji ovdje pojedini ismijavaju je nesto najbolje sto se tada SFRJ moglo desiti i zelim da vjerujem da je takvu viziju imao i Tito kada ga je pokrenuo. Taj pokret je SFRJ otvorio trzista za koje bi mnoge zapadne zemlje dale gu*ice. Poslovi koje su nase firme tamo dobijale u utakmici sa svjetskim firmama omogucili su razvoj zemlje koji se nece zadugo ponoviti na ovim prostorima.

Ponekad mislim da nas je period SFRJ za*ebao, jer nam je pokazao da znamo i mozemo (ako hocemo). Mozda bi bilo bolje da nije bilo SFRJ da mislimo da smo glupi i nesposobni i da nam je ova zabokrecina koju zivimo zadnjih 30 godina normala i sudbina.
Najpametnije su mlade junose koji imaju iskustvo amidze tesara koji je dosao u Dojcland da ne bude seljak kuci, i nista kod Tite nije valjalo, ne valja ni u Olandiji, ali mu ne pada na pamet vratiti se u SDA rahatluk iz pederske Olandije...

Uz razgovor da li bi bilo pametnije ovo ili ono da je Tito napravio, mozemo lamentirati, i biti pametni jer znamo sta se desilo zadnjih 30 godina, a Tito ne zna... Pa mi kao pametniji od njega...

Nesvrstani? Pametan pokusaj jahanja sa nezadovoljnim i jednim i drugim blokom. Opet, tesko da bi bio moguc, da nije bilo vrijeme ukidanja kolonija i osamostaljivanja drzava. I sama SFRJ sa SKJ na celu, iako su CCCPu rekli ne, nije bas bilo realno da idu 100% uz "klasnog neprijatelja".

Tito je bio majstor jahanja na talasu moguceg, koji je imao u sebi i tu poziciju izmedju NATO/Varsavskog ugovora, pa je balansirao koliko je mogao, stvarajuci nama nezasluzene privilegije. Ni pamecu, ni radom, ni vrijednocom ih nismo zasluzili. I Nesvrstani su bili nastavak tog talasa, gdje ce ti biti bolje nego bez toga.

Da sazmem, SFRJ se za Tita pitala u svijetu 6x vise nego sto je i po cemu drugom to trebala i zasluzila. Od stanovnista, industrije, vojske, politike, sirovina, raskrsca puteva... Zasto? Zato sto je jedan majstor znao jahati talas. Mi ostali smo posljedicno uzivali u rezultatima toga. I nicim nismo bili zasluzni za to.

Tito je mrtav 40+ godina, a na njegovim zaslugama se i dalje zivi. Prije nekoliko godina, u Indoneziji (ili Maleziji), crkne transformator koji napaja veliki dio zemlje strujom, Koncarev, izgradjen 70-ih vjerovatno. To je bilo onda kada je An-225 sletao u ZAG maksuz po zemjenski, tezine 100+ tona, isto Koncarev, potrefilo se i da Koncar to moze prilicno brzo isporuciti, a ne da se ceka 4 godine na proizvodnju, SIEMENS nije dobio posao, ne zato sto je losiji, nego vjerovatno imaju proizvodnju isplaniranu 2 godine unaprijed, plus cijena. Da Koncar to nije isporucio prije 50 godina, i da nije radilo dobro, ne bi niko ni na tom dalekom istoku znao ni da mogu raditi takve stvari. Znam da nekim pokondirenim tikvama iz "kod nas u Njemackoj" to sve smrdi, ali se za 1 generaciju tehnoloski uznapredovalo za 2 generacije. Nazalost, Tito nije mogao zivjeti 250 godina da prodju 3 generacije ljudi koji misle svojom glavom, a ne okupatorskom (ma kojeg okupatora), kao sto svi podanici to rade...
moimoi

#3919 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Dope_Man wrote: 01/09/2023 12:39
Jeste, zakljucali su se bili u sebe, oni su ti koji su dizali zavjese nekakve, samo im se na prevaru neku uvalise Poljska, Balticke zemlje itd, htio je u to u startu vodja, samo mu nisu dali dusmani.. :-)
Cilj je bio srusiti komunizam pod svaku cijenu. Time si dobio novo trziste u EU i jeftinu radnu snagu. Njihov cilj je ostvaren. Jebe se njih i za rumuniju i bugarsku, poljsku etc.
Truba

#3920 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

n+1 wrote: 01/09/2023 12:28
Truba wrote: 01/09/2023 12:27

0
Ne gledaš nikakve mape, samo biflaš šta su te u crkvi naučili da misliš o tom periodu.
tiiiii znaš
moji došli s 22000 dolara iz iraka 1982 ili 1983
htjeli pokrenuti biznis s kopirnicom pored veterine ne može... nisi te struke

htjeli kupiti polkovni bager bacit se u privatnike jer mi je stari bio autojedinica u JNA znao je sve tadašnje strojeve voziti... ne može

kuću ne smiju kupiti jer odmah gube pravo na stan na listi jer su podstanari od 1968 se odbijalo

i na kraju između pelješca i okoline sarajeva izaberu okolicu sarajeva i kupe zemlju jer je hidrogradnja imala odmarališta

i onda mi ovo prezentiraju kao super model... jeste za neradnike ljenčine i lopove jer su svi na kraju dobili stanove radio na pijesku iraka ili ne... upumpavao devize ili ne

još ti država zabrani koje ono 1985 ili ne samo tjedno 100 dolara možeš dizati :lol: :lol: :lol: :lol:

pa bolje bi mojoj fameliji bilo da se nisu dijelili stanovi možda bi kupili kuću na dobroj lokaciji ili kakav stan za keš
možda bi i kuću i stan
bolje bi bilo da nije bilo odmarališta možda bi na pelješcu imao vikendicu

to je taj sistem koji se ravna na "pravdi" za ljenčine i neradnike a poduzetne ljude sjebaje i kad imaju pošteno zarađen keš
Hakiz

#3921 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Truba wrote: 01/09/2023 13:08

tiiiii znaš

htjeli kupiti polkovni bager bacit se u privatnike jer mi je stari bio autojedinica u JNA znao je sve tadašnje strojeve voziti... ne može

kuću ne smiju kupiti jer odmah gube pravo na stan na listi jer su podstanari od 1968 se odbijalo

i na kraju između pelješca i okoline sarajeva izaberu okolicu sarajeva i kupe zemlju jer je hidrogradnja imala odmarališta

i onda mi ovo prezentiraju kao super model... jeste za neradnike ljenčine i lopove jer su svi na kraju dobili stanove radio na pijesku iraka ili ne... upumpavao devize ili ne

još ti država zabrani koje ono 1985 ili ne samo tjedno 100 dolara možeš dizati :lol: :lol: :lol: :lol:

pa bolje bi mojoj fameliji bilo da se nisu dijelili stanovi možda bi kupili kuću na dobroj lokaciji ili kakav stan za keš
možda bi i kuću i stan

to je taj sistem koji se ravna na "pravdi" za ljenčine i neradnike a poduzetne ljude sjebaje i kad imaju pošteno zarađen keš
Pa trebali su sa tim kešom otići u sistem kome je keš najviša vrijednost, ne vraćati se u "keš sjebajilački".
n+1

#3922 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Truba wrote: 01/09/2023 13:08

tiiiii znaš

možda bi i kuću i stan

I kako ti iz takve disidentske porodice završi kao komunista?

I još nešto, važnije. Što ne pitaš šta ostade od Vizantije, kada drkaš na nju, uz prikladno "po djelima ćete ih poznati"? :D
moimoi

#3923 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Kriva odmaralista sto tvoji nisu kupili zemlju na Peljescu :lol:
Ovo je vrh. Nisu ni moji kupili u uvali 2000m2 na osami, nego u selu (gradicu)300m2 jer su ih savjetovali mjestani ;) Ne krivim onaj sistem radi toga, vec ne slusanje instinkta nego tudjeg misljenja.
Truba

#3924 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

@n+1

nismo mi bili disidenti samo navodim činjenice

ekstra je bilo prije rata

ali ako usporedimo naše naselje na čvili i naselje radnika koji su isto radili u belgiji i bankovne račune

znamo da nas je neko zajebao

ljudi tamo imaju puno više ... neko će reći zbog kolonija u kongu onda usporedimo s predgrafjima rima ili madrida ili linca...

komunizam je kao i državna škola na sokolju

napravljena je za sredinu

bolja je za one probisvjete i kečeve nego za one koji nauče za 5
n+1

#3925 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Truba wrote: 01/09/2023 13:34 @n+1

nismo mi bili disidenti samo navodim činjenice

ekstra je bilo prije rata

ali ako usporedimo naše naselje na čvili i naselje radnika koji su isto radili u belgiji i bankovne račune

znamo da nas je neko zajebao

ljudi tamo imaju puno više ... neko će reći zbog kolonija u kongu onda usporedimo s predgrafjima rima ili madrida ili linca...

komunizam je kao i državna škola na sokolju

napravljena je za sredinu

bolja je za one probisvjete i kečeve nego za one koji nauče za 5
Nije te niko zajebao, samo se decenije ekonomskog razvoja ne mogu tek tako preskočiti.
Post Reply