Aliexpress- all about

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tarowik336

#5226 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

Ovaj problem sa naplatom 1,80 KM se da riješiti podizanjem privatne ili kolektivne tužbe protiv BH Pošte.

Dakle treba napraviti sacekušu. Namjerno naručiti neki bezvezni paket, neki privjesak za ključeve ili nešto, a nakon toga im reći da su ti dužni isporučiti taj paket u ruke bez ikakve naplate ičega. Ako odbiju to napraviti i vrate paket nazad u Poštu, e onda im zavaliti tužbu.
tarowik336

#5227 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

Što se tiče ove situacije na koju su upozoravali neki forumaši da selleri ne žele slati pakete u "zemlju zahvaćenu ratom", mislim da znam otkuda dolazi ta zabluda.

Naime, prije odobrenja slanja neke pošiljke, selleru se tamo u njihovom internom sustavu pokaže upozorenje da bude svjestan toga da šalje robu u zemlju "visokog rizika", a na njemu je da taj rizik prihvati ili odbije.

E sad, takva situacija se najčešće javlja u zemljama koje zbilja jesu zahvaćene ratnim zbivanjima, ali ne mora to biti jedini razlog - može biti kao što je kod nas slučaj da prevelik broj paketa bude ili ukraden, ili lažno prijavljen kao neisporučen itd.

Uglavnom, kad selleru na ekran iskoči upozorenje da je u pitanju zemlja visokog rizika, svakome je prva asocijacija rat, pa eto otkuda dolazi ta zabluda.
Isaiah4110

#5228 Re: Aliexpress- all about

Post by Isaiah4110 »

tarowik336 wrote: 30/08/2023 23:28 Ovaj problem sa naplatom 1,80 KM se da riješiti podizanjem privatne ili kolektivne tužbe protiv BH Pošte.

Dakle treba napraviti sacekušu. Namjerno naručiti neki bezvezni paket, neki privjesak za ključeve ili nešto, a nakon toga im reći da su ti dužni isporučiti taj paket u ruke bez ikakve naplate ičega. Ako odbiju to napraviti i vrate paket nazad u Poštu, e onda im zavaliti tužbu.
Ta kradja je za zatvora bukvalno! Minimalno su mi 500 KM ukrali u zadnjih 5 godina...nekome i vise...ideja ti je dobra, ali ovde nije niko na strani obicnog covjeka...ne mozes protiv kriminalne organizacije u korumpiranoj drzavi...u Americi ili Njemackoj za svaku sitnicu mozes tuziti neku kompaniju i imas itekako dobre sanse...neko od politicara bi trebao to rijesiti, ali nikoga nije briga iako nije bas mali broj ljudi koji narucuju...jedan momak napisa ovde da je onaj carinski pregled jos jedno maslo i kradja bh poste tj 3,5 ili 9,5 KM...nevjerovatno i jos ovi sa "prave" carine znaju da to ovi lopovi rade i nista...bas za zatvora!
tarowik336

#5229 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

Isaiah4110 wrote: 30/08/2023 23:56jedan momak napisa ovde da je onaj carinski pregled jos jedno maslo i kradja bh poste tj 3,5 ili 9,5 KM...nevjerovatno i jos ovi sa "prave" carine znaju da to ovi lopovi rade i nista...bas za zatvora!
Da, ovo je točno. Naime, pošta u ime carine naplaćuje otvaranje paketa na carini 3,5 KM, međutim kad je netko kontaktirao carinu i pitao ih u vezi situacije, oni su objasnili da apsolutno nije istina da naplaćuju otvaranje bilo kakvog paketa i da nemaju ništa s time, a pošta što god da radi po tom pitanju - radi samoinicijativno.

To ti funkcionira otprilike ovako. Vruć je dan i ugleda me poštar kako sjedim na biciklu i ližem sladoled. Onda me pita bi li ponio paket gore do komšije na vrhu brijega jer je vruće i njemu se ne da. Ja uzmem paket i pokucam na vrata, pa tražim od dede 5 maraka za dostavu jer je paket dostavljen na adresu koja se nalazi na uzbrdici.

Pet dana nakon toga dedo sretne poštara u kafani i pita ga - pa šta mi bolan ono napravi, izbi mi 5 maraka iz džepa. Otkad postoji razlika između dostave na adrese koje su u ravnici i adresa koje su na uzbrdici?

A poštar mu na to veli - ništa ja tebi nisam uzeo, dedo. To što si onom malom na biciklu dao 5 maraka, to je između tebe i njega, ko ti je kriv što si mu dao.
Quaresma

#5230 Re: Aliexpress- all about

Post by Quaresma »

ja sam pricao na temi bh poste nedavno. moj paket zavrsio u autopraoni. sreca pa su ljudi posteni bili i nazvali me. i naravno sreca pa je bio sitan paketic. otisao do autopraone i rekli mi ljudi, nasli moj paket na putu.

u suprotnom vjerovatno bih trazio povrat novca, a zbog cega, sto mi je postar `izgubio` paket.
problemnatravunu

#5231 Re: Aliexpress- all about

Post by problemnatravunu »

Isaiah4110 wrote: 30/08/2023 23:56
tarowik336 wrote: 30/08/2023 23:28 Ovaj problem sa naplatom 1,80 KM se da riješiti podizanjem privatne ili kolektivne tužbe protiv BH Pošte.

Ta kradja je za zatvora bukvalno! Minimalno su mi 500 KM ukrali u zadnjih 5 godina...nekome i vise...ideja ti je dobra, ali ovde nije niko na strani obicnog covjeka...ne mozes protiv kriminalne organizacije u korumpiranoj drzavi...u Americi ili Njemackoj za svaku sitnicu mozes tuziti neku kompaniju i imas itekako dobre sanse...neko od politicara bi trebao to rijesiti, ali nikoga nije briga iako nije bas mali broj ljudi koji narucuju...jedan momak napisa ovde da je onaj carinski pregled jos jedno maslo i kradja bh poste tj 3,5 ili 9,5 KM...nevjerovatno i jos ovi sa "prave" carine znaju da to ovi lopovi rade i nista...bas za zatvora!
Vi ste nešto "prespavali" , izgleda , evo o tome već odavno poste-u-bih-klasicna-pljacka-t150575.html
ako pregledate tu temu , vidjećete da je bilo ideja da se upute žalbe pošti , ombudsmenu za prava potrošača , te internacionalnoj poštanskoj organizaciji (tako nekako se zovu) , neki su forumaši to uradili , uključujući i moju malenkost!
Naravno, to apsolutno ništa nije napravilo boljim, 1.80 KM se i dalje uzima za NIŠTA.....
jarobot

#5232 Re: Aliexpress- all about

Post by jarobot »

Ovo je rekord sa Alija.
Poručeno 15.08. free shiping paketić od 20_setak km , po trakingu BH pošte 30.08 stigao u oderedišnu poštu ali ga nisu dali na dostavu jučer , danas će sigurno , ako ne moraću u poštu.
Zanimljivo da kad sam ukucao broj za praćenje u stranicu BH pošte moguće je bilo paket pratiti od dolaska u Holandiju ( paketić išao preko Holandije ) pa sve do odredišne pošte.
I na ali stranici za praćenje je bilo tačno zadnja obavjest mi je da je paketić 30.08 " Arrived at local delivery center" tako da je od slučaja do slučaja
PlusSA

#5233 Re: Aliexpress- all about

Post by PlusSA »

Quaresma wrote: 31/08/2023 02:34 ja sam pricao na temi bh poste nedavno. moj paket zavrsio u autopraoni. sreca pa su ljudi posteni bili i nazvali me. i naravno sreca pa je bio sitan paketic. otisao do autopraone i rekli mi ljudi, nasli moj paket na putu.

u suprotnom vjerovatno bih trazio povrat novca, a zbog cega, sto mi je postar `izgubio` paket.
tako je meni došao paket od nekog XY lika koji nema veze sa mnom, sreca bio broj pa sam nazvao i proslijedio dalje paket :D
nek su uveli tarifu 1,80KM da su barem neki "red" uveli ovako su sami sebi napravili problem jer sve se manje paketa narucuje.
arminicos

#5234 Re: Aliexpress- all about

Post by arminicos »

Poštovani,

što se tiče Pošta Srpske, svaka pošiljka čiji je sadržaj roba se evidentira, zavodi u manipulativne isprave i postoji praćenje od momenta kada pošiljka prispije pod nadležnost Pošta Srpske pa sve do uručenja. Samim tim, nemoguće su malverzacije o kojima govorite jer u slučaju da su pošiljke zaista prispjele one su i evidentirane. Ne znamo kakva je praksa kod ostalih operatera u BiH.

Poste Srpske uredno prate svaku posiljku sto je za svaku pohvalu. Trebali bi se na njih ugledati
Emojti

#5235 Re: Aliexpress- all about

Post by Emojti »

Toxic91 wrote: 08/07/2023 15:15
A vidi npr ja ovo mogu da pratim na sajtu posta srpske ali i oni naplate 1.8 km Image
Dokaz od drugog forumasa da poste srpske skeniraju economy pakete za razliku od bh poste i hp poste
Janjicar

#5236 Re: Aliexpress- all about

Post by Janjicar »

arminicos wrote: 31/08/2023 08:05 Poštovani,

što se tiče Pošta Srpske, svaka pošiljka čiji je sadržaj roba se evidentira, zavodi u manipulativne isprave i postoji praćenje od momenta kada pošiljka prispije pod nadležnost Pošta Srpske pa sve do uručenja. Samim tim, nemoguće su malverzacije o kojima govorite jer u slučaju da su pošiljke zaista prispjele one su i evidentirane. Ne znamo kakva je praksa kod ostalih operatera u BiH.

Poste Srpske uredno prate svaku posiljku sto je za svaku pohvalu. Trebali bi se na njih ugledati
:lol:
Hahahah valjas gluposti… Svi postanski operateri u Bh zavode u manipulativne dokumente, praćenje, osim Posta Srpske.
naxx99

#5237 Re: Aliexpress- all about

Post by naxx99 »

Stvarno je tuzno pogledati na sta smo spali...
Covjece narucivao sam telefon sa Aliexpressa a sad nmg ni jebenu sitnicu naruciti
Mr.Sojic

#5238 Re: Aliexpress- all about

Post by Mr.Sojic »

Pa zna li se konačno zašto je dostava toliko poskupila.

Ispade zbog lažnih ne primanja paketa, krađa... :?

Uglavnom zbog nas takvih kakvi jesmo :(

P.s. ne vezeno za BiH, u AT kada naručim npr Amazon u srijedu naveče, paket mi je u petak već dostavljen Pišem o standardnoj dostavi, ne premium ili abo.

Za Bosnu i razumijem.Iz AT poslao paket oko 1Kg težak i preporučeno i platio 25€, a onda je BH pošta poslala samo obavijest da se dođe po paket u poštu i naplatili još ca 5€ :-)
Ništa nije bilo za carine i vrijednost do 50€.

Razumijem tu tzv poštu :run:
Last edited by Mr.Sojic on 31/08/2023 12:41, edited 1 time in total.
HD_2015

#5239 Re: Aliexpress- all about

Post by HD_2015 »

Mr.Sojic wrote: 31/08/2023 12:30 Pa zna li se konačno zašto je dostava toliko poskupila.

Ispade zbog lažnih ne primanja paketa, krađa... :?

Uglavnom zbog nas takvih kakvi jesmo :(
Pošta uzima 1.80KM . Oni bi trebali garantovati da je isporučeno. Ne bi smjelo da može biti lažno neprimanje.

Nisu Bosanci najveći prevaranti na svijetu.

Pozvati na odgovornost. Već sam više puta naveo koga, ali opet:
- UIO (da li se paketi predugo zadržavaju na carini i da li nestaju);
- Ministarstvo komunikacija i saobraćaja;
- Agencija za poštanski promet Bosne i Hercegovine:
- nadležne pošte.
zippoo87

#5240 Re: Aliexpress- all about

Post by zippoo87 »

Meni nikada nije nestao paket ako je imao tracking.
Bilo je situacija sa sitnicama nekim bez TNa da ne dodju ili kasne i dodju kroz 4-5 mjeseci a ja vec trazio refund ali i to su bila 2-3 slucaja u preko 10 godina.
Ovo sada mi sve dodje .
Evo upravo sam pazario neki pametni sat na banggoodu pa vidjeti cemo kada ce doci.
Ima TN.
TheRedhead

#5241 Re: Aliexpress- all about

Post by TheRedhead »

zato mi nije jasno zasto nije ostao onaj shipping sa trackingom, pa tu sve fino pise ne moze niko nikoga da prevari i Kinezi su sigurni i nas paket je siguran.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#5242 Re: Aliexpress- all about

Post by laserShow »

Opa skupila se raja ispred birtije da se iscudjava. Normalno da ne dostavljaju, sjecate se onoga :nije moja nadleznost:? E tako smo mi svi govorili nije moja nadleznost ovo, nije ono, pa sada kada trpimo i na najmanjim stvarima kao sto je dostava, gdje direktno osjetimo, sjetili se da treba postojati drzava.

Dzabe krecite sada, sada je kasno da se uradi bilo sta preko noci. Evo frajko spominje tuzbu...hajde brate tuzi, pa pisi po forumu kada podneses tuzbu. Onaj ko kaze ja cu tuziti...neces jarane.

Sta se moze uraditi? Slanjem maila i lajkovima nista.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#5243 Re: Aliexpress- all about

Post by laserShow »

HD_2015 wrote: 31/08/2023 12:39 - UIO (da li se paketi predugo zadržavaju na carini i da li nestaju);
A jesi dosadan brate mili. Ne, ne zadrzavaju se, jer to nije u cilju posti. Ne radi gradjana, primaoca, vec radi njih samih. Svakodnevno dolaze stotine i stotine posiljki i jedan dan zadrzavanja pravi logisticku nocnu moru.
milojicabrzi

#5244 Re: Aliexpress- all about

Post by milojicabrzi »

Pozdrav drugari,

Nisam do sada imao iskustava izvan PIK-a i BiH, a često mi se pojavi nešto interesantno npr. u Hrvatskoj.

Kakve su procedure i mogućnosti za dostavu pošiljke sa otkupom, koliko se čeka, kakva je procedura, ide li na carinu i sl?

Htio bih znati je li izvodivo i da li se isplati nešto kupiti u HR ili SLO i koliko bi to sa dostavom koštalo u BiH?
madesa

#5245 Re: Aliexpress- all about

Post by madesa »

danas 3 paketa doslo (sitnice) i sva tri otvorena na carini i naplaceno po 3,50 :D
tarowik336

#5246 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

madesa wrote: 01/09/2023 12:29 danas 3 paketa doslo (sitnice) i sva tri otvorena na carini i naplaceno po 3,50 :D
Kad je naručeno?

Kolko je trebalo da stigne?

Je ili išlo preko Mađarske?

Postoji li na BH Pošta web stranici evidencija paketa?
arminicos

#5247 Re: Aliexpress- all about

Post by arminicos »

Nesto naplate 1.80 KM nesto 3.50 KM a nesto i 8 KM
3x neke vrste nallate :D
Emojti

#5248 Re: Aliexpress- all about

Post by Emojti »

Stigla danas 2 paketa preko Mađarske.
Poslani 05.08 i 07.08. 2x po 1.80KM
tarowik336

#5249 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

Emojti wrote: 01/09/2023 17:03 Stigla danas 2 paketa preko Mađarske.
Poslani 05.08 i 07.08. 2x po 1.80KM
Evo vidiš, moj paket poslan na isti dan kad i tvoj - i još uvijek ništa. Nije mi jasno di se vuče toliko dugo.

Radi li za tebe tracking ili po običaju nisu ništa skenirali? Šta piše kad je otpremljeno iz Mađarske?
Emojti

#5250 Re: Aliexpress- all about

Post by Emojti »

Image
i
Image

Na http://tracktrace.posta.ba/ ne izbaciva nista, ni kad ubacim alternativni broj za pracenje UQXXXXXXXSG

Nisam ni gledao u paketice, tek sad u smece nadjem pakovanje Singapur je tranzitna drzava, nije Mađarska kako sam napisao par postova prije. Ne znam kad promjenise :-)
Obje su Singapur.
Post Reply