Potpuno se slažem. Stoji južna i onaj dio od Stupske petlje od 2015, niko ništa. I šta oni rade? Počinju prvu i još par stvari i sada sve stoji jer para nema, nešto je i na sudu, umjesto da su barem nešto završili nego što su ovako raskopati pola Sarajeva. Jedino što nešto ko ide radi se je kružni tok Buljakovom.Thorgerson wrote: ↑30/08/2023 12:23 Ljudi, treba biti samo objektivan. Ja sam isto glasao za trojku, ovo sto se radi sa trolama i tramvajima je odlicna stvar. Zato sam i glasao jer su rekli da je to prioritet. I ok. Evo sad ce to biti gotovo. Moramo dalje.
Plus sto ti trola ovisi o tim cestama. Zato je npr juzna trebala biti prioritet. A sad ne da nije prioritet, nego nista niko ne spominje vise o tome?!?!
Kakva ti korist od najmodernijeg trolejbusa, kad on trucka jednom trakom od Dobrinje do Hrasnog po 40minuta.
Ma da je unutra ne znam ti kakav, on ce truckati toliko. Mozes ga modernizovati koliko hoces.
I niko nista. Nit ko spominje vise nastavak gradnje juzne ni nista.
Ok, prebacen fokus na prvu i devetu. Pa haj, ok. Al eto ni tu nista nije uradjeno.
Sve se zapocne i polovicno uradi. Pa jeboga zivot, uzmi i odradi nesto do kraja kako treba. Sramota je da ti projekti stoje nedovrseni po 5-6 godina. I jos se neki nadju ovdje i pravdaju. Tu opravdanja NEMA!!!
Kaze pravne stvari, pa uzmi i rijesi sve i onda zavrsi sa gradnjom za godinu dana.
Sta rade po tim ministarstvima? Evo imali su 15 godina da rijese problem sa zgradom na Grbavici i nista. Da rijese ovo dole oko Svrakinog i Aneksa za juznu i nista. I za prvu eto sad problem. Deveta stoji ono tamo vec preko 5 godina. Prva isto tako. Sta god dotaknu, problem.
A vrijeme prolazi, cijene divljaju i sve teze i teze je rjesavati nagomilane probleme.
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
El_comadante
#17076 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Hajlac
#17077 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zna li iko zasto se stalo s rekonstrukcijom donjeg mosta na Ilidzi (prema Obi-ju) i hoce li prije kise/jeseni zavrsiti, ili ce onako poluzatvoren zagusivati ionako zaguseni saobracaj do narednog proljeca? 
-
noviclan
#17078 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Isto kao da prave novi most
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17079 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
https://www.worlddata.info/country-comp ... untry2=RWApritchard wrote: ↑30/08/2023 16:06 Znam da je popularno biti autošovinista, širiti defetizam što neki rade po zadatku, neki jednostavno zbog mentalnog stanja, ali ipak je nevjerovatno kolike gluposti pojedini pišu.Afrička Švica:
IMF, GDP:
Rwanda - 1 000 USD per capita
Bosnia - 10 200 USD per capita (na 2,8m)
https://www.imf.org/en/Countries/BIH
Besmisleno je i zlonamjerno ozbiljnije porediti Bosnu i Ruandu. Što se tiče političkog sistema, on jeste stabilniji jer su Tutsiji potukli Hutue koji su nad njima počinili genocid i uspostavili vlast. To je kao što bi Bosna bila prestabilna da je Sana 95 izašla na Drinu.![]()
Nesto im je bolje nesto gore
-
pritchard
#17080 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Bježi ba... Truba ti stranica. Kaže da hrvatskim govori 30% Bosne.Truba wrote: ↑31/08/2023 18:59https://www.worlddata.info/country-comp ... untry2=RWApritchard wrote: ↑30/08/2023 16:06 Znam da je popularno biti autošovinista, širiti defetizam što neki rade po zadatku, neki jednostavno zbog mentalnog stanja, ali ipak je nevjerovatno kolike gluposti pojedini pišu.Afrička Švica:
IMF, GDP:
Besmisleno je i zlonamjerno ozbiljnije porediti Bosnu i Ruandu. Što se tiče političkog sistema, on jeste stabilniji jer su Tutsiji potukli Hutue koji su nad njima počinili genocid i uspostavili vlast. To je kao što bi Bosna bila prestabilna da je Sana 95 izašla na Drinu.![]()
Ima dole misionara iz Bosne i Hrvatske pa bujrum. Javi nam kako je iz prve ruke.
- Truba
#17081 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
a nisi se obazirao u podatke koji tebi idu u korist 
naravno da je 100 puta bolje živjeti u europi
ali ni afričke zabiti nisu više zabiti dovoljno je pratiti grupu afrika danas na fejsu... da ne piše afrika od nekih gradova bih mislio da su florida
najveći je zajeb kititi se starim perjem dok civilizacija ode naprijed
ali ni afričke zabiti nisu više zabiti dovoljno je pratiti grupu afrika danas na fejsu... da ne piše afrika od nekih gradova bih mislio da su florida
-
neki
#17082 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa jedino što ja ovdje vidim da im je bolje je broj kršćanaTruba wrote: ↑31/08/2023 18:59https://www.worlddata.info/country-comp ... untry2=RWApritchard wrote: ↑30/08/2023 16:06 Znam da je popularno biti autošovinista, širiti defetizam što neki rade po zadatku, neki jednostavno zbog mentalnog stanja, ali ipak je nevjerovatno kolike gluposti pojedini pišu.Afrička Švica:
IMF, GDP:
- Truba
#17083 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nisam iskreno nikad čuo da su migrandi iz ruande
ne znam ni otkud na ovoj temi ruanda ali nije ni bitno
rugala se ruga pa postala druga
da smo mi u africi ne bismo bili ruanda nego nešto gore
eto
ne znam ni otkud na ovoj temi ruanda ali nije ni bitno
rugala se ruga pa postala druga
da smo mi u africi ne bismo bili ruanda nego nešto gore
eto
-
pritchard
#17084 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma obazirao sam se na sve, nego si mi ti smiješan pa ti ne odgovaram ozbiljno.Truba wrote: ↑01/09/2023 12:05 a nisi se obazirao u podatke koji tebi idu u korist
Link ti je svakako za k realno sa podacima koji nisu ažurni. Energy consumption ako je tačan:
BOS 11.66 bn kWh
RWA 1.01 bn kWh
-
Trappist
#17085 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kruzni kod remize vise od dvije sedmice samo skinut asfalt i tako stoji, radnika ni na vidiku. Odlično 
- Cossack
-
Naslovnica
-
Trappist
#17088 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sta je pisac htio reci?
-
Naslovnica
#17089 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
ReymondReddington
#17090 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nek stoji i 2 godine ako mu je to rok da se uradi. Ako ne zavrsi u roku masno po novcaniku udariti. Po meni svi ovi ugovori bi trebali biti javni (cijenu mogu izbaciti) ali da se jasno vidi kad je rok zavrsetka i sta jos pise u ugovoru oko penala itd.
Problem kod nas je sto vecinu ovih tendera dobijaju iste firme. I onda ako im se potrefi da imaju dva ili vise aktivnih projekata garant salju radnike na projekte gdje gori i ostali onda ovako cekaju.
-
bob_1921
#17091 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nema tu nekog masnog udaranja po djepu, vjerovatno kao sto je receno imaju vise ugovora pa da im se isplati kasniti obicno kasnjenje je oko 5% od vrijednosti ugovora mozda 10% nisam siguran i to je to vjerujem kad su potpisivali da su uracunali taj dio svjesnoReymondReddington wrote: ↑01/09/2023 21:22Nek stoji i 2 godine ako mu je to rok da se uradi. Ako ne zavrsi u roku masno po novcaniku udariti. Po meni svi ovi ugovori bi trebali biti javni (cijenu mogu izbaciti) ali da se jasno vidi kad je rok zavrsetka i sta jos pise u ugovoru oko penala itd.
Problem kod nas je sto vecinu ovih tendera dobijaju iste firme. I onda ako im se potrefi da imaju dva ili vise aktivnih projekata garant salju radnike na projekte gdje gori i ostali onda ovako cekaju.
-
ReymondReddington
#17092 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ma samo tender napisati da marke nece dobiti dok projekat ne bude zavrsen. Plus mu jos 10% kazne zveknuti ako ne stigne na vrijeme.bob_1921 wrote: ↑01/09/2023 21:37nema tu nekog masnog udaranja po djepu, vjerovatno kao sto je receno imaju vise ugovora pa da im se isplati kasniti obicno kasnjenje je oko 5% od vrijednosti ugovora mozda 10% nisam siguran i to je to vjerujem kad su potpisivali da su uracunali taj dio svjesnoReymondReddington wrote: ↑01/09/2023 21:22
Nek stoji i 2 godine ako mu je to rok da se uradi. Ako ne zavrsi u roku masno po novcaniku udariti. Po meni svi ovi ugovori bi trebali biti javni (cijenu mogu izbaciti) ali da se jasno vidi kad je rok zavrsetka i sta jos pise u ugovoru oko penala itd.
Problem kod nas je sto vecinu ovih tendera dobijaju iste firme. I onda ako im se potrefi da imaju dva ili vise aktivnih projekata garant salju radnike na projekte gdje gori i ostali onda ovako cekaju.mislim ako je do firme a ne opsine/kantona i sl. pa eno onaj dio autoputa od nemile jedna dionica potpisan ug prije tri rok 3 ili 4 god. a nemaju ni projekat jos znaci min jos 3,4 god ako i do tad zavrse
… raskid da li se isplati ko ce znati prepostavljam u ugovoru je da vrate u prvobitno stanje ako raskinu isti al valja opet tender javne nabavke itd firmu tu stavis na srnu listu niko se ne javi npr a cilj je da se napravi … ako vec nema jbt firmi koje ce raditi onda ogranicis projekte stavis prioritete jbga sporije projekat po projekat al se napravi …
- drug_profi
#17093 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne samo to, već je i razrovan tako da se ne može ni voziti.
Treba narediti izvođaču da makar izravna ovo ako se mora čekati nešto da bi se radilo dalje.
Ili oduzeti posao i dati nekom ko hoće raditi.
- Logovan
-
Trappist
#17095 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nemojte tako, napast ce vas ovi fanatici nove vlasti.
-
bob_1921
#17096 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
vjerujem da i ne dobije ni marku dok se ne zavrsiReymondReddington wrote: ↑01/09/2023 21:48ma samo tender napisati da marke nece dobiti dok projekat ne bude zavrsen. Plus mu jos 10% kazne zveknuti ako ne stigne na vrijeme.bob_1921 wrote: ↑01/09/2023 21:37
nema tu nekog masnog udaranja po djepu, vjerovatno kao sto je receno imaju vise ugovora pa da im se isplati kasniti obicno kasnjenje je oko 5% od vrijednosti ugovora mozda 10% nisam siguran i to je to vjerujem kad su potpisivali da su uracunali taj dio svjesnomislim ako je do firme a ne opsine/kantona i sl. pa eno onaj dio autoputa od nemile jedna dionica potpisan ug prije tri rok 3 ili 4 god. a nemaju ni projekat jos znaci min jos 3,4 god ako i do tad zavrse
… raskid da li se isplati ko ce znati prepostavljam u ugovoru je da vrate u prvobitno stanje ako raskinu isti al valja opet tender javne nabavke itd firmu tu stavis na srnu listu niko se ne javi npr a cilj je da se napravi … ako vec nema jbt firmi koje ce raditi onda ogranicis projekte stavis prioritete jbga sporije projekat po projekat al se napravi …
- drug_profi
#17097 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma bude avans neki uvijek ja mislim. A i da ne bude, oni idu gdje ima odmah lova, a ovo ostave ovako.
Sad da im ja zatrazim da asfaltiraju 100 metara ceste kroz selo i postave ivičnjake, keš lova odmah na licu mjesta, ostavili bi sve i došli meni.
Imao iskustvo već takvo. Čovjek radio za opštinu Trnovo nešto sa firmom, ja mu upao sa gotovinom iako sam mu rekao da može da se uklopi, meni nije frka. Projekat nas nekoliko komšija oko nekih podzida za buduću cestu i drenaže.
Prvo naše gotovo bilo pa onda Trnovo.
Sad da im ja zatrazim da asfaltiraju 100 metara ceste kroz selo i postave ivičnjake, keš lova odmah na licu mjesta, ostavili bi sve i došli meni.
Imao iskustvo već takvo. Čovjek radio za opštinu Trnovo nešto sa firmom, ja mu upao sa gotovinom iako sam mu rekao da može da se uklopi, meni nije frka. Projekat nas nekoliko komšija oko nekih podzida za buduću cestu i drenaže.
Prvo naše gotovo bilo pa onda Trnovo.
- Haris.ba
#17098 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Imali su valjda nekih problema sa zamjenom vodovodnih cijevi jer su cekali VIK.
Svalili na to sto nije bilo nekakvih direktora imenovanih u ViK.
Sto je dobro valjda? Sjecam se koliko je tenkova protutnjalo preko njega, sve asfalt otkidali. Pa onda je bio godinama glavni tranzit u drzavi sjever - jug.
-
ramizovstrasni388
-
maxell_sarajevo
#17100 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I na Stupu gdje je planirana raskrsnica na 13-oj samo su očistili šiblje, pokupili alat i otišli.
Btw, stigla su nova ograničenja brzine u centru grada, 40km/h od Skenderije do Vječne vatre, a ispred Vijećnice 30km/h.
T-roc je sinoć bio aktivan kod pozorišta, na 51 kazna, a na 61 ode vozačka.
Btw, stigla su nova ograničenja brzine u centru grada, 40km/h od Skenderije do Vječne vatre, a ispred Vijećnice 30km/h.
T-roc je sinoć bio aktivan kod pozorišta, na 51 kazna, a na 61 ode vozačka.