Gdje si ti mislio da se ukljucis uopste? Ne, u gradu Zenici se ne mozes ukljuciti nigdje ako na to mislis. Ukljucujes se ili na sjeveru il jugu, oboje na izlazu iz grada.Karikaturist wrote: ↑01/09/2023 09:29 neki dan vozim iz Travnika i nigdje nisam vidio da mogu na autoput pa makar i kilometar da se vozim..
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Dope_Man
#27701 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- Mishelinke
#27702 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ko želi da ide u Vitez, on će doći do Viteza ovako ili onako.delina wrote: ↑01/09/2023 09:21Neću da budem advokat Vitežana, posebno jer je interes ove ceste puno veći od Viteza, meni konkretno za Travnik najviše. Mislim da im ne treba da cesta tjera ljude u Vitez, oni to rade na drugi nači, a to je konkuretnost (cijene i ponuda), i tako su oduvijek privlačili ljude u Vitez, i na tome im uvijek čestitam. Problem je trasa koja razdvaja ono što je sad spojeno i poslovno povezano, i uvijek ću biti za to da cesta treba živjeti sa zajednicom, a ne protiv nje. A struka i projekti, bojim se da sami sebe degradiraju stvarima kao što je ovo sjeverno od Zenice, i ja im realno ne vjerujem.Haris.ba wrote: ↑30/08/2023 20:36 [
Slusati lokalne zajednice? Naravno. Ali, ovo u Vitezu nije dodatna petlja. To je budalastina svjetskih razmjera. Vitez je mogao traziti da im se naprave 4 trake kroz poslovnu zonu i da se to spoji sa brzom cestom. Pa ko hoce neka ide tamo, a ko nece neka prodje.
Ovako su opet zadrzali tranzit i lokalni promet na istoj cesti, plus privreda, plus trgovina. Nimalo vizije.
Ovo je interes onih tamo sto imaju objekte. A, lokalna zajednica bi trebala imati interes da kad sa autom krene iz Dolca najbrze dodje do Viteza, da ima svoju lokalnu dobru cestu, i da tranzit bude sto brzi. Doci ce narod u trzni centar. Dolazi i ovako. Ali, sve svesti opet na samo jednu trasu je![]()
Autoput ili brza cesta mora ići oko Viteza i direktno spojiti Travnik sa Lašvom. U suprotnom nismo ništa dobili, samo veće gužve.
Travničani, Vakufljani (i gornji i donji i skenderi i varcari), kao i Jajčani ne mogu i ne smiju biti taoci Viteza i Vitežana.
- Vitezanin
#27703 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ovo nema veze sa životom: koliko ljudi poznaješ iz ovog kraja da možeš ovako nešto napisati hladne glave?Mrvice_ba wrote: ↑30/08/2023 23:39Aha, nisi vidio ti taj kraj. U sbk nema mjesanja. Svako svoje. Ljudi iz bile nisu nikad bili u Travniku.drug_profi wrote: ↑30/08/2023 23:27 Ma tamo je ba sve u biznisu, niko se time ne zamara osim budala više.
Dajte ljudi.
- Haris.ba
#27704 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Trasa kroz poslovnu zonu nije morala biti. Mogla se izbjeci, pa nek ostane sad kako jeste da spaja (cuj ona cesta spaja, a ostavljeni koridori za 4 trake plus servisne ceste sa strane).
Da je pameti, mogla se pustiti brza cesta kroz poslovnu zonu, a petlje napraviti na kraju i pocetku poslovne zone na servisne ceste, plus pothodnike za pjesake sredinom poslovne zone gdje god treba (koji sada ne postoje).
- drug_profi
#27705 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Isto tako ja svoje iskustvo baziram na firmama iz Viteza. Meni oni izgledaju potpuna normala. Rade, sarađuju, komuniciraju međusobno vrlo prijazno, čak i veselo... često mi dođemo negdje sa predrasudama pa onda tražimo bilo šta što će nam potvrditi te predrasude. U tom stanju naletiš na jednog naopakog i odmah si spreman reći da su svi takvi jer je to tvoja predrasuda.delina wrote: ↑01/09/2023 09:12puno radim s firmama iz Viteza konkretno, u svim tim firmama, njih bar 5-6, bome svi rade, itekako ima miješanja...
Doduše, primijetio sam da u komercijalama i poslovima u kancelarijama ima više Hrvata, iako ne isključivo. Međutim, to realno može biti i do strukture stanovništva i mentaliteta.
Slična stvar je i sa hercegovcima. Imam jako dobre, već kolege i suradnike tamo. Tačno vidiš da znaju da imaš predrasude i da se trude da ti ih razbiju.
Jel to gluma ili je stvarno tako, ne znam, ali nema razloga da glume. Jednom se zapih sa jednim ovdje u Sarajevu kad je došao, pa u neka doba čovjek poče jebavat Čoviću od-do. I to baš počela priča kako nema autoputa i kako njega lično i njegovu firmu to pogađa jer im ograničava operacije, a on izgubi cijeli dan da ode npr. do Sarajeva ili Tuzle. I onda se nastavilo sa sličnim temama i dođosmo do vlasti, i tu on očepi imajkubožju...
- So What!
#27706 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Slušao sam baš podcast s Edinom Mehićem, osnivač Posao.ba, AntColony i još par kompanija i onako zanimljivo ga je slušati, nije ubleha čovjek, i sad kaže ja mislim da ćemo se mi nacionlizma riješiti kad budemo imali baš puno kompanija i biznisa, jer realno ne možeš ti biti neki vele nacionalista i biti u biznisu. Malo smo tržište, moramo sarađivati i kada sarađuješ, ujedno se krećeš, komuniciraš i vidiš da ljudi druge vjere, nacije, pa i relativnog političkog opredjeljenja su ljudi od krvi i mesa, znaju ugostiti, razgovarati, baciti neku zajebanciju i tako rušimo barijere i zidove.drug_profi wrote: ↑01/09/2023 11:14Isto tako ja svoje iskustvo baziram na firmama iz Viteza. Meni oni izgledaju potpuna normala. Rade, sarađuju, komuniciraju međusobno vrlo prijazno, čak i veselo... često mi dođemo negdje sa predrasudama pa onda tražimo bilo šta što će nam potvrditi te predrasude. U tom stanju naletiš na jednog naopakog i odmah si spreman reći da su svi takvi jer je to tvoja predrasuda.
Slična stvar je i sa hercegovcima. Imam jako dobre, već kolege i suradnike tamo. Tačno vidiš da znaju da imaš predrasude i da se trude da ti ih razbiju.
Jel to gluma ili je stvarno tako, ne znam, ali nema razloga da glume. Jednom se zapih sa jednim ovdje u Sarajevu kad je došao, pa u neka doba čovjek poče jebavat Čoviću od-do. I to baš počela priča kako nema autoputa i kako njega lično i njegovu firmu to pogađa jer im ograničava operacije, a on izgubi cijeli dan da ode npr. do Sarajeva ili Tuzle. I onda se nastavilo sa sličnim temama i dođosmo do vlasti, i tu on očepi imajkubožju...
- drug_profi
#27707 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Otprilike. Istocno Sarajevo vapi za obrazovanim kadrom. Pola stafa je uglavnom iz Federacije. Ove brze pošte, logistika, distributeri, sve Edini, Amre isl. jedino su im plate kriticne, ali ocigledno federalci hoce raditi za te pare.So What! wrote: ↑01/09/2023 11:56Slušao sam baš podcast s Edinom Mehićem, osnivač Posao.ba, AntColony i još par kompanija i onako zanimljivo ga je slušati, nije ubleha čovjek, i sad kaže ja mislim da ćemo se mi nacionlizma riješiti kad budemo imali baš puno kompanija i biznisa, jer realno ne možeš ti biti neki vele nacionalista i biti u biznisu. Malo smo tržište, moramo sarađivati i kada sarađuješ, ujedno se krećeš, komuniciraš i vidiš da ljudi druge vjere, nacije, pa i relativnog političkog opredjeljenja su ljudi od krvi i mesa, znaju ugostiti, razgovarati, baciti neku zajebanciju i tako rušimo barijere i zidove.drug_profi wrote: ↑01/09/2023 11:14Isto tako ja svoje iskustvo baziram na firmama iz Viteza. Meni oni izgledaju potpuna normala. Rade, sarađuju, komuniciraju međusobno vrlo prijazno, čak i veselo... često mi dođemo negdje sa predrasudama pa onda tražimo bilo šta što će nam potvrditi te predrasude. U tom stanju naletiš na jednog naopakog i odmah si spreman reći da su svi takvi jer je to tvoja predrasuda.
-
RJ57
#27708 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
evo upravo vele na radiju (RSG) da su zvanično počeli radovi na medakovo-ozimica. onda je neki iz autoputeva odradio svoj bl bla bla dio i to je to.
- Haris.ba
#27709 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
HahahahahahahahaSo What! wrote: ↑01/09/2023 11:56
Slušao sam baš podcast s Edinom Mehićem, osnivač Posao.ba, AntColony i još par kompanija i onako zanimljivo ga je slušati, nije ubleha čovjek, i sad kaže ja mislim da ćemo se mi nacionlizma riješiti kad budemo imali baš puno kompanija i biznisa, jer realno ne možeš ti biti neki vele nacionalista i biti u biznisu. Malo smo tržište, moramo sarađivati i kada sarađuješ, ujedno se krećeš, komuniciraš i vidiš da ljudi druge vjere, nacije, pa i relativnog političkog opredjeljenja su ljudi od krvi i mesa, znaju ugostiti, razgovarati, baciti neku zajebanciju i tako rušimo barijere i zidove.
Samo se nacionalisti trebaju kretati i upoznavati i biti u biznisu?
Kum kuma u ratu ganjao. Mozda se nisu znali?
-
RJ57
#27710 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
totalni haos na vranduk-ponirak
https://www.nezavisne.com/ekonomija/pri ... ika/787236
jebo lud zbunjenog. meni sve smrdi na klasično zavlačenje sviju od strane autocesta, sa samo jednim svima poznatim ciljem tih kriminalaca, lažova i prevaranata… sebi u padže
https://www.nezavisne.com/ekonomija/pri ... ika/787236
jebo lud zbunjenog. meni sve smrdi na klasično zavlačenje sviju od strane autocesta, sa samo jednim svima poznatim ciljem tih kriminalaca, lažova i prevaranata… sebi u padže
- Athlon64
#27711 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jest, jest... tako je.So What! wrote: ↑01/09/2023 11:56Slušao sam baš podcast s Edinom Mehićem, osnivač Posao.ba, AntColony i još par kompanija i onako zanimljivo ga je slušati, nije ubleha čovjek, i sad kaže ja mislim da ćemo se mi nacionlizma riješiti kad budemo imali baš puno kompanija i biznisa, jer realno ne možeš ti biti neki vele nacionalista i biti u biznisu. Malo smo tržište, moramo sarađivati i kada sarađuješ, ujedno se krećeš, komuniciraš i vidiš da ljudi druge vjere, nacije, pa i relativnog političkog opredjeljenja su ljudi od krvi i mesa, znaju ugostiti, razgovarati, baciti neku zajebanciju i tako rušimo barijere i zidove.drug_profi wrote: ↑01/09/2023 11:14Isto tako ja svoje iskustvo baziram na firmama iz Viteza. Meni oni izgledaju potpuna normala. Rade, sarađuju, komuniciraju međusobno vrlo prijazno, čak i veselo... često mi dođemo negdje sa predrasudama pa onda tražimo bilo šta što će nam potvrditi te predrasude. U tom stanju naletiš na jednog naopakog i odmah si spreman reći da su svi takvi jer je to tvoja predrasuda.
Svaki podcast je ubleharenje i svi pričaju ono što je publici lijepo za uši.
1990-te god. su još više svi sarađivali poslovno, radili zajedno, išli na bajrame i slave, pa desilo se šta se desilo.
- So What!
#27712 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Upast ćemo bezveze u teški offtopic, koliko ljudi je uopšte imalo svoj biznis 1992. godine i koliko se kretalo izvan svojih nahija? Jesu li pijace na entitetskim linijama otvorene odmah poslije rata, pa i danas imamo koridor oko Brčkog i Srebrenika, pijacu u Memićima, bila je i pijaca između Stolca i Berkovića. Koliko god da i danas imamo ljudi koji su žedni krvi i ratovali bi opet, pored ljudskih gubitaka, mislim da je većini sjeb bio kako im je brzo nestalo sve što su stekli u životu i oni o ljudi oko njih, pogotovo ako se sjetimo, da u to vrijeme nije bilo nekih vele imućnih ljudi kao danas. Mislim da bi se vrlo lahko potegao obarač i danas, ali se ljudi sjete koliko toga bi im bilo na kocki i da je bolja ovakva rahat patnja, nego ideje o stvaranju unitarne države, paradržave ili otcijepljenja nekog.Haris.ba wrote: ↑03/09/2023 12:59HahahahahahahahaSo What! wrote: ↑01/09/2023 11:56
Slušao sam baš podcast s Edinom Mehićem, osnivač Posao.ba, AntColony i još par kompanija i onako zanimljivo ga je slušati, nije ubleha čovjek, i sad kaže ja mislim da ćemo se mi nacionlizma riješiti kad budemo imali baš puno kompanija i biznisa, jer realno ne možeš ti biti neki vele nacionalista i biti u biznisu. Malo smo tržište, moramo sarađivati i kada sarađuješ, ujedno se krećeš, komuniciraš i vidiš da ljudi druge vjere, nacije, pa i relativnog političkog opredjeljenja su ljudi od krvi i mesa, znaju ugostiti, razgovarati, baciti neku zajebanciju i tako rušimo barijere i zidove.
-
NecuVise
#27713 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Joj što ti imaš naivno razmišljanje po tom pitanju, vidi se iz kojeg naroda potičeš.
- drug_profi
#27714 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ne treba puno da se pokrene spirala rata. Ali mislim da smo pametniji od toga sada. Barem dok preovladavaju u drustvu oni koji ga se sjecaju.
- donnie_darko
#27715 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Vidis ti to drug moj, da smo imali autoput 90ih Tesanj i Maglaj ne bi bili u okruzenjudrug_profi wrote: ↑03/09/2023 15:02 Ne treba puno da se pokrene spirala rata. Ali mislim da smo pametniji od toga sada. Barem dok preovladavaju u drustvu oni koji ga se sjecaju.
-
BAK-eV
#27716 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
U Bosni je u zadnjih 300 godina bio rat svakih 40 godina.drug_profi wrote: ↑03/09/2023 15:02 Ne treba puno da se pokrene spirala rata. Ali mislim da smo pametniji od toga sada. Barem dok preovladavaju u drustvu oni koji ga se sjecaju.
Rat po svojoj prilici ide 2030 i jos neke.
Eh sad nece to biti klanje kao 92, 42, ali bice nesto ....
- escobar__
#27717 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Naivno posmtranje isključivo iz perspektive normalnih ljudi - ipak, zanemarujete jednu vrlo bitnu stvar, tj. velikosrbi nisu normalni ljudi i svi vaši dobri argumenti tu padaju u vodu jer se taj nesoj ne vodi logikom i razumom već žeđu za krvi i tuđom zemljom.
Zbog toga i dalje stojim iza onog što sam i za Hranjen davno napisao - greška je što se tunel gradi tamo gdje se gradi i što se nije radila cesta na slobodnom teritoriju zemlje. Vidjet ćete za par godina i zašto.
Zbog toga i dalje stojim iza onog što sam i za Hranjen davno napisao - greška je što se tunel gradi tamo gdje se gradi i što se nije radila cesta na slobodnom teritoriju zemlje. Vidjet ćete za par godina i zašto.
- Haris.ba
#27718 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Imao moj blizi rod. 80ih su zbog teske ekonomske situacije relaksirali propise i neke stvari su mogle da se rade. Digao je na nekoliko miliona njemackih maraka godisnje obrta. Kum ga odmah poslije barakada zaganjao da mu ukrade postrojenje i sav kes. A do tada mu bio preci od familije.
- Ironmen
#27719 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
U prevodu covjek kaze nacionalisti smo zato sto smo bijeda bijedna i nismo vidjeli svijeta i upoznali drugacije ljude, kulture i religije nego lajemo iz vlastitih kaveza, pogotovo ruralni dijelovi RS-a.Haris.ba wrote: ↑03/09/2023 12:59HahahahahahahahaSo What! wrote: ↑01/09/2023 11:56
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#27720 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ali ne mjenjaju ni pare odmah sve.
To je proces koji zahtjeva nekoliko generacija
Evo, najbogatiji kraj u BiH je zapadna Hercegovina, pa ne bih sad rekao da je to najliberalniji dio Bosne i Hercegovine.
- PreWiBa
#27721 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Još 14 godina, i nezavisna Bosna i Hercegovina će nadživjeti SFRJ.BAK-eV wrote: ↑03/09/2023 15:56U Bosni je u zadnjih 300 godina bio rat svakih 40 godina.drug_profi wrote: ↑03/09/2023 15:02 Ne treba puno da se pokrene spirala rata. Ali mislim da smo pametniji od toga sada. Barem dok preovladavaju u drustvu oni koji ga se sjecaju.
Rat po svojoj prilici ide 2030 i jos neke.
Eh sad nece to biti klanje kao 92, 42, ali bice nesto ....
- Haris.ba
#27722 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ti iz ruralnih dijelova entiteta RS su nebitni. Oni ne mogu nista znacajno bez finansijske, rukovodne, organizacione, logisticke podrske iz duboko urbanih sredina.
- Athlon64
#27723 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Najveći nivo naivnosti je govoriti da su ti iz "ruralnih sredina RS" glavni odgovorni za to što se desilo.
Ali lakše je tako mantrati nego priznati da je za pokolje najodgovornijja "fina gradska raja" koja je itekako se družila sa onima drugih vjera i nacija.
Pa jbt - Radovan Karadžić - ugledni sarajevski psihijatar
Biljana Plavšić - dekanesa fakulteta
Momčilo Krajišnik - direktor Energoinvesta
nastavi niz...znači sama krema tadašnje gradske sarajevske elite
Ali lakše je tako mantrati nego priznati da je za pokolje najodgovornijja "fina gradska raja" koja je itekako se družila sa onima drugih vjera i nacija.
Pa jbt - Radovan Karadžić - ugledni sarajevski psihijatar
Biljana Plavšić - dekanesa fakulteta
Momčilo Krajišnik - direktor Energoinvesta
nastavi niz...znači sama krema tadašnje gradske sarajevske elite
- Haris.ba
#27724 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Zato i oftopicarim. Hej, lazni narativi na temi o autocestama se proturaju. Pa zar nije dovoljno sto je autocesta lazna?
- PreWiBa