Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kakaljin

#44526 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Laplace wrote: 01/09/2023 09:14
kakaljin wrote: 01/09/2023 08:54

Krkanluk i ugrozavanja je voznja ispod ogranicenja, svasta nesto je krkanluk za nekoga, ali druga stvar je jeli neko zna voziti ili ne i da li se boji oziti ili ne u normalnim uslovima. Tu se svi nagledamo svega od onih sto voze a boje se svoje sjene kada voze do onih koji misle sve znaju o voznji pa pretjeraju. Zato treba samo imati kulturu u voznji i voziti tako da drugim vozacima ne smetas i ne ugrozavas saobracaj. I naravno pratiti tok saobracaja.

Paglanje krivina kada nema nikoga iz suprotnog smjera nije nikavo ugrozavanje drugih ucesnika u sabracaju jer ih nema.

Mnogi strasljivi vozaci nisu svjesni svog ne znanja is traha i misle da je njihova voznja sasvim normalna i da takva voznja nikoga ne ugrozava, a u stvari oni predstavaljju najvecu opasnost po ostale ucesnike u saobracaju.
A peglanje krivina koje autobus prođe bez prelaska u suprotnu traku? Čemu to? Uz to, to je bila i nepregledna krivina (na kojoj sam skoro svaki put vidio peglanje od strane automobila dok sam lično vidio autobus koji ju je prešao bez peglanja).

Ja pričam o peglanju nepreglednih krivina i peglanju preglednih krivina dok auto ide iz suprotnog smjera (vidi ga, ali se ne vraća u svoju traku).

Juče Audi ide svojom stranom i u pola krivine prelazi na moju stranu, jedva sam ga izbjegao. Jasno me je vidio i nije ga bilo briga. To jeste krkanluk i primitivizam.

Kroz sve te krivine ja prelazim desetak preko ograničenja bez ikakvih problema, i k tome komotno mogu još desetak brže a da opet ne bude neudobna vožnja.
Jeli to znaci po tebi da bilo koji glupan napravi problem trebamo smatrati da su svi glupani i da ce uraditi istu glupost.

Po tebi treba generalizovati stvari umjesto racionalno razmisljati.
Ateista

#44527 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Ma vec smo pricali o tome, treba napraviti jasnu razliku izmedju peglanja preglednih krivina kad nema nikog i peglanja nepreglednih krivina, pogotovo kad vidis da neko ide. Neuporedivo.
Laplace

#44528 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

kakaljin wrote: 01/09/2023 09:25
Laplace wrote: 01/09/2023 09:14

A peglanje krivina koje autobus prođe bez prelaska u suprotnu traku? Čemu to? Uz to, to je bila i nepregledna krivina (na kojoj sam skoro svaki put vidio peglanje od strane automobila dok sam lično vidio autobus koji ju je prešao bez peglanja).

Ja pričam o peglanju nepreglednih krivina i peglanju preglednih krivina dok auto ide iz suprotnog smjera (vidi ga, ali se ne vraća u svoju traku).

Juče Audi ide svojom stranom i u pola krivine prelazi na moju stranu, jedva sam ga izbjegao. Jasno me je vidio i nije ga bilo briga. To jeste krkanluk i primitivizam.

Kroz sve te krivine ja prelazim desetak preko ograničenja bez ikakvih problema, i k tome komotno mogu još desetak brže a da opet ne bude neudobna vožnja.
Jeli to znaci po tebi da bilo koji glupan napravi problem trebamo smatrati da su svi glupani i da ce uraditi istu glupost.

Baš bih volio vidjeti racionalno objašnjenje za peglanje nepregledne krivine ili peglanje pregledne krivine dok iz suprotnog smjera nailazi vozilo. Koje racionalno objašnjenje bi bilo za vozača koji očito ide u sudar očekujući da će vozilo iz suprotnog smjera uspjeti da se na vrijeme skloni.
HD_2015

#44529 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HD_2015 »

Mnogi ne znaju peglati krivinu. Nije mi se jednom dogodilo da hoću da preteknem nekoga a on pegla krivine.

Znači, kada peglate trebate biti sigurni da nema nikoga ispred vas niti iza - barem da budete sigurni da neće započeti preticanje. Neki će vas pokušati preteći i preko pune linije.
Laplace

#44530 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 01/09/2023 09:32 Ma vec smo pricali o tome, treba napraviti jasnu razliku izmedju peglanja preglednih krivina kad nema nikog i peglanja nepreglednih krivina, pogotovo kad vidis da neko ide. Neuporedivo.
S tim da ja ne peglam ni pregledne krivine ni kad nema nikog na cesti osim mene. To je moj izbor koji nema veze sa time jesam li dobar ili loš vozač, kukavica ili šta već nego naprosto ne vidim potrebu za peglanje krivine.

To da li će neko peglati krivinu kad je bezbjedno je njegova stvar, meni sketa kad me ugrožava peglanjem krivine napamet ili čak kad me je morao vidjeti ali je svejedno prešao na moju stranu.
Ateista

#44531 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 01/09/2023 10:25
Ateista wrote: 01/09/2023 09:32 Ma vec smo pricali o tome, treba napraviti jasnu razliku izmedju peglanja preglednih krivina kad nema nikog i peglanja nepreglednih krivina, pogotovo kad vidis da neko ide. Neuporedivo.
S tim da ja ne peglam ni pregledne krivine ni kad nema nikog na cesti osim mene. To je moj izbor koji nema veze sa time jesam li dobar ili loš vozač, kukavica ili šta već nego naprosto ne vidim potrebu za peglanje krivine.

To da li će neko peglati krivinu kad je bezbjedno je njegova stvar, meni sketa kad me ugrožava peglanjem krivine napamet ili čak kad me je morao vidjeti ali je svejedno prešao na moju stranu.
Naravno, ne moraju se peglati ni pregledne krivine i to svakako nije nikakav pokazatelj da li je neko dobar ili los vozac, dok peglanje nepreglednih krivina vec gpvori da je u pitanju los vozac koji bez potrebe rizikuje. Takvi i meni smetaju i sviram im da im dam do znanja da to nije ok, samo sto je to vjerovatno dzaba jer mnogi ni ne kontaju sta su uradili i sto im sviram.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#44532 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

kakaljin wrote: 01/09/2023 08:54 Paglanje krivina kada nema nikoga iz suprotnog smjera nije nikavo ugrozavanje drugih ucesnika u sabracaju jer ih nema.
:lol: :lol: :lol: :lol: druze, ako ne mozes drzati automobil u svojoj traci, okaci vozacku o klin i neka te drugi voze. To vrijedit i za sve ostale koji kazu da im je komfor.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#44533 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

loši mu montizeri ne može ni akibeti da smota
Laplace

#44534 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 01/09/2023 10:53
Laplace wrote: 01/09/2023 10:25

Naravno, ne moraju se peglati ni pregledne krivine i to svakako nije nikakav pokazatelj da li je neko dobar ili los vozac, dok peglanje nepreglednih krivina vec gpvori da je u pitanju los vozac koji bez potrebe rizikuje. Takvi i meni smetaju i sviram im da im dam do znanja da to nije ok, samo sto je to vjerovatno dzaba jer mnogi ni ne kontaju sta su uradili i sto im sviram.
Da ne bude zabune, ne smatram sebe nešto naročito dobrim vozačem. Jednostavo mi je lakše voziti po propisima što je više moguće a i preko 20 godina iskustva mi govori da je to sigurnije.
Ateista

#44535 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

laserShow wrote: 01/09/2023 10:59
kakaljin wrote: 01/09/2023 08:54 Paglanje krivina kada nema nikoga iz suprotnog smjera nije nikavo ugrozavanje drugih ucesnika u sabracaju jer ih nema.
:lol: :lol: :lol: :lol: druze, ako ne mozes drzati automobil u svojoj traci, okaci vozacku o klin i neka te drugi voze. To vrijedit i za sve ostale koji kazu da im je komfor.
Nije pitanje moze li, vec jednostavno neko ne zeli da smanjuje brzinu kad vidi da su okuke pregledne pa malo vrcom brzinom prodje i zasijece.
JavierBosnia

#44536 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

laserShow wrote: 01/09/2023 10:59 :lol: :lol: :lol: :lol: druze, ako ne mozes drzati automobil u svojoj traci, okaci vozacku o klin i neka te drugi voze. To vrijedit i za sve ostale koji kazu da im je komfor.
Uvijek cu ih bajo peglati, jer zasto da vozim 50, kad mogu lagano 80
Image

Ovako ja to vidim i kod mene nema striktnih pravila, bitno je samo da ne ugrozavam nikoga. Ali se mora ici od unutrasnje krivine, prema vanjskoj pa pravac, nekad se ide na tjeme krivine, pa puni za bolji izlaz i gas. Necete vi to vozaci po psu nikada razumjeti, a mozda su vas i godine pregazile
kravamuzara

#44537 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kravamuzara »

JavierBosnia wrote: 01/09/2023 11:08
laserShow wrote: 01/09/2023 10:59 :lol: :lol: :lol: :lol: druze, ako ne mozes drzati automobil u svojoj traci, okaci vozacku o klin i neka te drugi voze. To vrijedit i za sve ostale koji kazu da im je komfor.
Uvijek cu ih bajo peglati, jer zasto da vozim 50, kad mogu lagano 80
Image

Ovako ja to vidim i kod mene nema striktnih pravila, bitno je samo da ne ugrozavam nikoga. Ali se mora ici od unutrasnje krivine, prema vanjskoj pa pravac, nekad se ide na tjeme krivine, pa puni za bolji izlaz i gas. Necete vi to vozaci po psu nikada razumjeti, a mozda su vas i godine pregazile
Spora je ta plava linija :zoka:
mk ultra

#44538 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

može se do biaća doći za 3.5h

nemaš nekih puno lokacija za radare

1h Travnik
2h Jajce
2.45 Ključ
3.5 Bihać laganini
Ateista

#44539 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Realno, moze putanja biti i bolja. :D
Dobri su mi bili natpisi na nekom kartingu, u stilu nije toliko bitno koliko brzo udjes u krivinu vec koliko brzo izadjes iz nje. :D
kakaljin

#44540 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Laplace wrote: 01/09/2023 10:19
kakaljin wrote: 01/09/2023 09:25

Baš bih volio vidjeti racionalno objašnjenje za peglanje nepregledne krivine ili peglanje pregledne krivine dok iz suprotnog smjera nailazi vozilo. Koje racionalno objašnjenje bi bilo za vozača koji očito ide u sudar očekujući da će vozilo iz suprotnog smjera uspjeti da se na vrijeme skloni.
Ti i dalje mjesas sve.

Jedno je sta budala radi i pegla rizicno, a potpuno je drugo kada normalan vozac koji zna voziti pegla preglednu krivinu bez ikakvog rizika po bilo koga.
mk ultra

#44541 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

kakaljin wrote: 01/09/2023 11:17
Laplace wrote: 01/09/2023 10:19

Ti i dalje mjesas sve.

Jedno je sta budala radi i pegla rizicno, a potpuno je drugo kada normalan vozac koji zna voziti pegla preglednu krivinu bez ikakvog rizika po bilo koga.
šta ako iz suprotnog smjera ide neko 120-140
kakaljin

#44542 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

laserShow wrote: 01/09/2023 10:59
Bolje da okace vozacku o klin oni koji ne mogu po ogrnicenju voziti, a sto bi auto drzao u traci kada bez ikavih problema akda je sigurno i nema nikoga ispred ni iza mene da sasjecem preglednu krivinu ako mi se to radi.

ovdje treba razdvojiti sigurno peglanje od rizicnog peglanja.
kakaljin

#44543 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

mk ultra wrote: 01/09/2023 11:19
kakaljin wrote: 01/09/2023 11:17

Ti i dalje mjesas sve.

šta ako iz suprotnog smjera ide neko 120-140
Ako ide onda ne peglas krivinu, a ako ga nema onda peglas. Sve uredu.

Ne vidim naikakva problem.
Laplace

#44544 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Da prosječnom sigurnom peglaču pokažeš snimak kako pegla nepreglednu krivinu, rekao bi ti da je to montiran snimak, ne bi on to, on pegla krivine jedino kad nema nikoga i kad je bezbjedno.

Ovdje de facto ispadoše nesposobni oni koji ne peglaju krivine.
vjeshalica

#44545 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Ma nek peglaju dok ih ne popegla kakav sa kamionom...
kakaljin

#44546 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Laplace wrote: 01/09/2023 11:26 Da prosječnom sigurnom peglaču pokažeš snimak kako pegla nepreglednu krivinu, rekao bi ti da je to montiran snimak, ne bi on to, on pegla krivine jedino kad nema nikoga i kad je bezbjedno.

Ovdje de facto ispadoše nesposobni oni koji ne peglaju krivine.
Svo ovo ti govoris i imutiras drugima da govore.

Opet ti mjesas rizicno od sigurnog peglanja krivine, jer izgleda da ne razumijes uopste o cemu pricas. Jer je itekako velika razlika izmedju ove dvije vrste peglanja.
kakaljin

#44547 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

vjeshalica wrote: 01/09/2023 11:27 Ma nek peglaju dok ih ne popegla kakav sa kamionom...
Samo ce budale kamion popeglati jer oni rizicno peglaju krivine, a onoga koji prati saobracaj i pegla samo kada je sigurno tog nikada nece niko popeglati kao sto govoris.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#44548 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

Uaplise se oni koji ne mogu drzati automobil u traci u kojoj je i namijenjen. Nemojte na mene drvlje i kamenje, nisam nista rekao. Normalno je da ima onih koji su sposobnij od drugih, samo to treba na vrijeme priznati.
kakaljin

#44549 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

laserShow wrote: 01/09/2023 11:42 Uaplise se oni koji ne mogu drzati automobil u traci u kojoj je i namijenjen. Nemojte na mene drvlje i kamenje, nisam nista rekao. Normalno je da ima onih koji su sposobnij od drugih, samo to treba na vrijeme priznati.
E ovo je bit svega, neko zna i moze, a neko ne zna i ne moze, ali je veci problem sto oni koji ne znaju ni po propisima voziti kako treba.

I po propisima se moze voziti brze nego sto neki voze i misle da samo oni voze po propisima.
vjeshalica

#44550 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

kakaljin wrote: 01/09/2023 11:41
vjeshalica wrote: 01/09/2023 11:27 Ma nek peglaju dok ih ne popegla kakav sa kamionom...
Samo ce budale kamion popeglati jer oni rizicno peglaju krivine, a onoga koji prati saobracaj i pegla samo kada je sigurno tog nikada nece niko popeglati kao sto govoris.
Kamiom svojim gabaritima je specifican za upravljanje kao i autobus. A ti koji nisi sposoban sa kutijom od cipela da se kreces unutar svoje trake dovoljno govori o tebi kao izuzetno losem vozacu,pogotovo kad o toj svojoj nemogucnosti govoris u superlativu i ne vidis problem u tome.

Neovisno od kamiona ili autobusa, iz suprotnog smjera,moze naici osoba koja isto pogleda na saobracaj poput tebe, tj.pegla i ne vidi problem u tome.
Post Reply