Kodi/XBMC Media centar

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Peacean

#10176 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Peacean »

arminicos wrote: 27/08/2023 10:34 Imam pitanje za sve koji koriste USB stik android ili android box desavali vam se da nakon par dana uredjaj zatupi stane nece da vrti sliku na iptv kanalima pa valja raditi reboot uredjaja. Je li to normalno? Prica mi kolega da se njemu isto desava sa Xiaomi android usb stikom. Ja sve mislio da lose boxove kupujem
Da li je uređaj konstantno uključen? Može se tako desiti da se nešto poremeti u memoriji pa ga reset isprazni pa sve opet radi kako treba. Pogotovo prilikom korištenja raznih addona koji nisu profesionalno izrađeni.
arminicos

#10177 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by arminicos »

Bude ukljucen dok gledam recimo youtube, tivimate, stremio. Navecer je ugasen preko daljinca.
Peacean

#10178 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Peacean »

Da li je potpuno ugašen ili je u standby modu, velika je razlika.
markopd

#10179 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by markopd »

arminicos wrote: 27/08/2023 10:34 Imam pitanje za sve koji koriste USB stik android ili android box desavali vam se da nakon par dana uredjaj zatupi stane nece da vrti sliku na iptv kanalima pa valja raditi reboot uredjaja. Je li to normalno? Prica mi kolega da se njemu isto desava sa Xiaomi android usb stikom. Ja sve mislio da lose boxove kupujem
Riješi se kineskog krša i kupi Firestick.Kasnije ćeš mi biti zahvalan.
sabahudin_78

#10180 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by sabahudin_78 »

Šta je sa Elementumom, radi li kod vas?
irac300

#10181 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by irac300 »

sabahudin_78 wrote: 27/08/2023 21:07 Šta je sa Elementumom, radi li kod vas?
Radi.
moke_31

#10182 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by moke_31 »

Bio je update na .96, samo ga ažuriraj.
BarbaDue

#10183 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by BarbaDue »

Radi, i to perfetto :mrgreen:

Još uvijek 18.6 Leia
bogata_sirotinja

#10184 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by bogata_sirotinja »

Ja sam evo skoro 3 godine aktivan korisnik prvo Mi stick-a sa 1GB rama a čim je izašao, i Mi Stick-a 4K sa 2GB ram-a. U medjuvremenu sam drugarima podešavao Mi Box 3, S i ovaj najnoviji S druge generacije. Niko od njih pa ni ja stvarno nemamo zamjerke nikakve.
Ja stick čak napajam na usb port od tv-a što ne preporučuju i radi mi ok.
Meni se to "zaglupljivanje" sa box-ovima dešavalo samo na onim kineskim verzijama koji su imali Android OS za tablete.

Takodje, Fire TV stick je odličan uređaj..
moke_31

#10185 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by moke_31 »

Nakon pola godine korištenja Fire Sticka 4K max moram napisati ipak ima nekih mana. Prvenstveno bih rekao da mu fali malo rama kad je u pitanju Kodi a i 8 giga interne memorije je preslabo. Prije par dana nisam mogao ažurirati novi Kodi jer nije bilo memorije. Instalio sam samo 3-4 aplikacije na njega osim onih njegovih standardnih i jedva da ima 1 gigu slobodnu. Instalirao send recive aplikaciju, Stremio, Vu iptv i Tik Tok pored Kodija.

Izgleda da stick nije baš optimiziran za Kodi, muči se i dok ga otvara i čini mi se da mu možda fali i malo procesorske snage osim rama, mada je ram glavni problem. Ostale aplikacije rade prilično dobro, uključujušći i Stremio. Imam MECOOL KIII PRO sa S912 čipsetom sa 3 gige rama iz 2018. godine i na njemu i sada Kodi radi perfektno fluidno, bez ikakvih lagova i sl.

Da me neko pogrešno ne razumije, Fire Sticka 4K max je super uređaj posebno kad se uzme u obzir koliko košta, plus lahko je prenosiv, kad trebaš na vikendicu, more, selo. Kodi je ipak malo poteška aplikacija i nije optimizovana za uređaj.
BarbaDue

#10186 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by BarbaDue »

Image

Napokon in stock :mrgreen:
irac300

#10187 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by irac300 »

moke_31 wrote: 31/08/2023 11:25 Nakon pola godine korištenja Fire Sticka 4K max moram napisati ipak ima nekih mana. Prvenstveno bih rekao da mu fali malo rama kad je u pitanju Kodi a i 8 giga interne memorije je preslabo. Prije par dana nisam mogao ažurirati novi Kodi jer nije bilo memorije. Instalio sam samo 3-4 aplikacije na njega osim onih njegovih standardnih i jedva da ima 1 gigu slobodnu. Instalirao send recive aplikaciju, Stremio, Vu iptv i Tik Tok pored Kodija.

Izgleda da stick nije baš optimiziran za Kodi, muči se i dok ga otvara i čini mi se da mu možda fali i malo procesorske snage osim rama, mada je ram glavni problem. Ostale aplikacije rade prilično dobro, uključujušći i Stremio. Imam MECOOL KIII PRO sa S912 čipsetom sa 3 gige rama iz 2018. godine i na njemu i sada Kodi radi perfektno fluidno, bez ikakvih lagova i sl.

Da me neko pogrešno ne razumije, Fire Sticka 4K max je super uređaj posebno kad se uzme u obzir koliko košta, plus lahko je prenosiv, kad trebaš na vikendicu, more, selo. Kodi je ipak malo poteška aplikacija i nije optimizovana za uređaj.
Slažem se @moke da sticku fali memorije, ali se ne bih složio da nije optimizovan za Kodi. Istina, Kodi uzima dosta memorije, zato ga ja ne zatrpavam addonima, samo Elementum imam. Tako radi bez ikakvih problema, evo vec par godina. Meni lično su veći problem IPTV liste.
OTT mi mnogo više memorije zauzme nego Kodi. Kako te liste s vremenom zatrpaju memoriju - nemam pojma.
Baš zbog njih sam morao vratiti stick na fabričke postavke. Od tada isključivo jednu do dvije liste držim u OTT-u.

Nadam se da će u dogledno vrijeme izbaciti stick sa bar 16GB interne memorije, to bi bilo sasvim dovoljno za ovih par aplikacija.
moke_31

#10188 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by moke_31 »

@irac300 Sad sam pogledao i ja imam 5-6 repositorija, više nego inače. Obično samo imam elementum i sportHD addon. U pravu si, sigurno se nakupilo smeća malo u Kodiju zbog više repozitorija, pa i zbog toga malo laga, ali ipak mislim da nije baš optimiziran za Kodi. RAM je definitivno glavni problem.

Ostale aplikacije koje dođu na sticku kao što je netflix, prime i sl. lete. Što ne koristiš Vu Iptv za liste? Podržava i MAC i m3u. Ja imam uvijek 4-5 listi i uvjek sve radi super fluidno. Samo ne znam hoće li ti otvarati sve liste. Može li se u OTT očistiti keš i podaci da ne vraćaš stick na fabričke postavke?
PlusSA

#10189 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by PlusSA »

irac300 wrote: 31/08/2023 16:38
moke_31 wrote: 31/08/2023 11:25 Nakon pola godine korištenja Fire Sticka 4K max moram napisati ipak ima nekih mana. Prvenstveno bih rekao da mu fali malo rama kad je u pitanju Kodi a i 8 giga interne memorije je preslabo. Prije par dana nisam mogao ažurirati novi Kodi jer nije bilo memorije. Instalio sam samo 3-4 aplikacije na njega osim onih njegovih standardnih i jedva da ima 1 gigu slobodnu. Instalirao send recive aplikaciju, Stremio, Vu iptv i Tik Tok pored Kodija.

Slažem se @moke da sticku fali memorije, ali se ne bih složio da nije optimizovan za Kodi. Istina, Kodi uzima dosta memorije, zato ga ja ne zatrpavam addonima, samo Elementum imam. Tako radi bez ikakvih problema, evo vec par godina. Meni lično su veći problem IPTV liste.
OTT mi mnogo više memorije zauzme nego Kodi. Kako te liste s vremenom zatrpaju memoriju - nemam pojma.
Baš zbog njih sam morao vratiti stick na fabričke postavke. Od tada isključivo jednu do dvije liste držim u OTT-u.

Nadam se da će u dogledno vrijeme izbaciti stick sa bar 16GB interne memorije, to bi bilo sasvim dovoljno za ovih par aplikacija.
Cudi me da @irac300 nisi na tivimate prešao nakon toliko godina iptv, uvijek si na OTT :mrgreen:
Mislim da OTT memoriju nakupi od slika VOD liste, možda ih negdje snimi u pozadini da iduci put brže sve ucita imam takav osjecaj.
Kodi sam po sebi je dok sam ga koristio i na racunaru spor bio to ucitavanje repo koje traje i traje, nisam na stiku ni ocekivao da ce brže i bolje raditi.

Prešao sam vec ima i pola godine na google chromecast 4k with google tv koji je po meni mrvicu sporiji od fire tv 4k max modela iako mi ne smeta.
Najveca prednost google chomecast 4k stika je stremio app za android tv koja je fenomenalna dosta bolja i preglednija nego onu što sam koristio na fire tv 4k max stiku.
shalla

#10190 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by shalla »

Ja obrisao OTT, nije mi radila nijedna lista i nešto sam bio popizdio, ne sjećam se šta sam htio gledati, i kako nije radio ja ga obrišem :lol:
irac300

#10191 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by irac300 »

moke_31 wrote: 01/09/2023 00:21 @irac300 Sad sam pogledao i ja imam 5-6 repositorija, više nego inače. Obično samo imam elementum i sportHD addon. U pravu si, sigurno se nakupilo smeća malo u Kodiju zbog više repozitorija, pa i zbog toga malo laga, ali ipak mislim da nije baš optimiziran za Kodi. RAM je definitivno glavni problem.

Ostale aplikacije koje dođu na sticku kao što je netflix, prime i sl. lete. Što ne koristiš Vu Iptv za liste? Podržava i MAC i m3u. Ja imam uvijek 4-5 listi i uvjek sve radi super fluidno. Samo ne znam hoće li ti otvarati sve liste. Može li se u OTT očistiti keš i podaci da ne vraćaš stick na fabričke postavke?
Kao sto napisah, sa Kodijem nisam imao apsolutno nijedan jedini problem godinama. Nije mi zatrpan, i vjerovatno zato radi tako fluidno. Da mi nije OTT napravio problem, i dan danas bi mi stik radio bez vracanja na fabricke postavke. Malo sam i ja kriv jer sam ubacivao na desetine lista. Sada imam samo dvije i opet sinoc udjoh u postavke, velicina samog OTT-a je 106MB a trenutno zauzima memoriju od 1GB. Cache redovno cistim, ali to ne pomaze. Testiram razne playere na telefonu, bas sam neki dan taj VU probao i nije mi neke liste htio otvoriti. Rob sam navika, jebi ga, naucio sam na OTT i ne mogu se lako prebaciti na drugi player. :D I na Kodiju mislim da sam jedini koji jos koristi Confluence skin. :lol:

Ali eto, izgleda da cu morati traziti alternativu. Kolega @PlusSA mislim da sam i tebi ovim postom odgovorio. :D
Rogie

#10192 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Rogie »

irac300 wrote: 01/09/2023 11:07 Sada imam samo dvije i opet sinoc udjoh u postavke, velicina samog OTT-a je 106MB a trenutno zauzima memoriju od 1GB. Cache redovno cistim, ali to ne pomaze. Testiram razne playere na telefonu, bas sam neki dan taj VU probao i nije mi neke liste htio otvoriti. Rob sam navika, jebi ga, naucio sam na OTT i ne mogu se lako prebaciti na drugi player.
I kod mene je isto znalo biti, par listi na OTT-u a gotovo 1gb memorije od toga 800mb podaci. Povremeno idem na clear data (uz cache redovno), za 2-3 min podesim postavke koje uobicajeno koristim, i od 1gb memorije s 3 liste (iste koje su bile i prije) mi onda zauzima ni 200mb (trenutno 197mb). Problem je sto OTT izgleda 'pamti' podatke i izbrisanih listi, vjerovatno brojne slike na VOD i ostalo (liste s nekoliko hiljada kanala), zato ne treba ni bespotrebno ubacivati liste koje se nece gledati. Na onaj tivimate 2.8.0 sam znao ubacivati liste po 15+mb i brisati ih (trenutno su ucitane barem 3-4), mislim da nikad nisam isao clear data i evo gledam 67mb ukupno.

Btw, probaj Ultimate IPTV Playlist Loader PRO (ako nisi dosad) pa vidi kako ce ti leci, nema mac liste koju mi nije ucitao od kojih OTT mnoge nije. :D
irac300

#10193 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by irac300 »

Rogie wrote: 01/09/2023 14:38
irac300 wrote: 01/09/2023 11:07 Sada imam samo dvije i opet sinoc udjoh u postavke, velicina samog OTT-a je 106MB a trenutno zauzima memoriju od 1GB. Cache redovno cistim, ali to ne pomaze. Testiram razne playere na telefonu, bas sam neki dan taj VU probao i nije mi neke liste htio otvoriti. Rob sam navika, jebi ga, naucio sam na OTT i ne mogu se lako prebaciti na drugi player.
I kod mene je isto znalo biti, par listi na OTT-u a gotovo 1gb memorije od toga 800mb podaci. Povremeno idem na clear data (uz cache redovno), za 2-3 min podesim postavke koje uobicajeno koristim, i od 1gb memorije s 3 liste (iste koje su bile i prije) mi onda zauzima ni 200mb (trenutno 197mb). Problem je sto OTT izgleda 'pamti' podatke i izbrisanih listi, vjerovatno brojne slike na VOD i ostalo (liste s nekoliko hiljada kanala), zato ne treba ni bespotrebno ubacivati liste koje se nece gledati. Na onaj tivimate 2.8.0 sam znao ubacivati liste po 15+mb i brisati ih (trenutno su ucitane barem 3-4), mislim da nikad nisam isao clear data i evo gledam 67mb ukupno.

Btw, probaj Ultimate IPTV Playlist Loader PRO (ako nisi dosad) pa vidi kako ce ti leci, nema mac liste koju mi nije ucitao od kojih OTT mnoge nije. :D
To je baš drastična razlika. Ja kont'o svi playeri tako nakupe smeća, kad ono jedino OTT izgleda. Nisam nikada uspoređivao, jer sam samo njega na sticku koristio.
Izgleda da ću morati potražiti adekvatniji player. :mrgreen:
Ultimate sam koristio na telefonu, znam da je skoro kao SFVIP Player po pitanju listi, otvara skoro sve. Ne znam zašto mi nije legao, provjerit ću.

Iskreno ulijenio sam se. :mrgreen: Više skoro ništa ne testiram i ne isprobavam, a u ovom virtualnom svijetu začas zaostaneš ako ne pratiš trendove.
typeOnegative

#10194 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by typeOnegative »

Da, ott nakupi puno smeća , i kod mene pored cachea i preko 1.5 GB zna biti kada se duze vremena ne čisti....stvar se može riješiti da se pored cachea obriše i sav "data " u postavkama aplikacija , samo ubaciš ponovo listu/liste koje koristiš ,kad se nakupi ponovo počistiš i tjt.
-Chesterfield-

#10195 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by -Chesterfield- »

Koju odabrati za android tv? Instalirao sam ja prvu ali me više zanima koja je odgovarajuća?
Mislim ažurarao sam ručno jer tv ne nudi noviju verziju.

Image
Cvikeras

#10196 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by Cvikeras »

I ja sam na sticku imao problem sa kodijem tj. njegovom "velicinom" :D nisam imao dovoljno memorije ni da updateujem kodi. Na sticku samo tivimate i kodi sa jednim addonom za rd, sve ostalo sam izbrisao bio.

Na savjet kolege forumasa ja sam to rjesio prelaskom na syncler, evo skoro godina dana i super mi je.

Firestick 4k max je super igrackica, unatoc tom problemu s kodijem meni je i dalje uredjaj broj 1 za koristenje, imam uz njega i sonyev android ali to samo malac fura za yt. Kao sto rekoste, rob navike.
MehmedPasaMoric

#10197 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by MehmedPasaMoric »

Image

Moja preporuka je OTT ultra lite mod, ima sve opcije kao i standardni ali radi mnogo brze i zauzima manje memorije... Eto koliko je kod mene zauzeo, a imam u njemu sigurno 30 listi

Sto se tice Kodija on je slabo optimiziovan i zauzme 1 GB sad pa sad
irac300

#10198 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by irac300 »

MehmedPasaMoric wrote: 02/09/2023 10:43 Image

Moja preporuka je OTT ultra lite mod, ima sve opcije kao i standardni ali radi mnogo brze i zauzima manje memorije... Eto koliko je kod mene zauzeo, a imam u njemu sigurno 30 listi

Sto se tice Kodija on je slabo optimiziovan i zauzme 1 GB sad pa sad
To Mehmede majstore. :D Odoh skinuti ovu verziju, hvala. :thumbup:

Edit
Upravo instalirao na stick. Težina aplikacije 8MB, ubacio 4 liste i trenutno je na 33MB. Jbt led, ovu staru deinstalirao tezila 1,1 GB sa dvije liste.
BarbaDue

#10199 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by BarbaDue »

:mrgreen: moraću i ja svoj zamijeniti.

Irac, gdje ste našli app?
irac300

#10200 Re: Kodi/XBMC Media centar

Post by irac300 »

BarbaDue wrote: 02/09/2023 16:59 :mrgreen: moraću i ja svoj zamijeniti.

Irac, gdje ste našli app?
Lakse mi da uploadujem nego da se sjetim gdje sam našao. :mrgreen:
https://www.upload.ee/files/15644518/OT ... t.apk.html
Post Reply