SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

darius_maximus

#70201 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

zdruzdjo wrote: 31/08/2023 13:36
Mama, zena, prijatelji, rodjaci.....su bili u slicnim savjetima svi. I meni sad jedan forumas zvani @truba kaze da batalim i ja cu ga poslusati? yeeeah, right
Zenu sad ne mogu skinuti sa motora. cim krenem oblacim opremu, ona je svoju obukla prije mene.
Bez ikakve zajebancije, samo me iskreno zanima.
S obzirom da je sigurno 20-30 puta vjerovatnije da ćeš poginuti na motoru nego u autu u nesreći, da ne govorim o ozbiljnim povredama kičme, itd. da te dijete pita sutra zašto radiš to, šta bi mu odgovorio?

Pitam zato što djeca ne doživljavaju odgovore "ćeif, osjećaj slobode, itd." kao relevantne.
Moj mali prije koji dan pitao nanu svoju zašto puši ako zna da je štetno i da će prije umrijeti - na takva dječija pitanja mislim.
Čista 2+2 logička pitanja.

Znam da je za pušenje odgovor "jebajiga, ćeif, đe ću kafu bez cigarete, nikad ne znaš kad ćeš i od čega umrijeti, neće mene, znam lika pušio do 108. godine" i varijacije na temu.
Opet, bez zajebancije, šta je odgovor za motor (ne mislim na trke na posebnim stazama, nego motor u gradskom saobraćaju)?
zdruzdjo

#70202 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

vjeshalica wrote: 31/08/2023 13:37 Za moped treba samo potvrda o poznavanju propisa ne treba vozacka.
-moped je motorno vozilo sa dva točka čija radna zapremina motora nije veća od 50 cm3, a snaga kod električnih motora ne prelazi 4kW, ili na tri točka, čija radna zapremina motora nije veća od 50 cm3, ili snaga motora kod motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnih motora nije veća od 4kW, i koje na ravnom putu ne može razviti brzinu veću od 45km na čas;

-laki motocikl je motorno vozilo sa dva točka ili sa tri asimetrično postavljena točka (sa bočnom prikolicom), čija je zapremina motora veća od 50 cm3 i ne prelazi 125 cm3, a snaga motora ne prelazi 11 kW i koji na ravnom putu može razviti brzinu veću od 45 km na čas;

- motocikl je motorno vozilo sa dva točka ili sa tri asimetrično postavljena točka (sa bočnom prikolicom), kod kojeg je radna zapremina motora veća od 125 cm3 i koje na ravnom putu može razviti brzinu veću od 45km na čas;

Za moped je potrebna potvrda o poznavanju propisa i 14 godina.
Za laki motocikl i motocikl je potrebno 18 godina i kategorije A1 i A. Kod nas nema odvojeno polaganje za A1 i A nego dobijes A1 kad polozis za A. Stop je po mom misljenju glupost. Ali to je drugi par carapa.
Tako da je ovaj pravio dva prekrsaja vozeci 150ccm. Nije imao A1, a ni A2.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#70203 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

motor je dobar zbog parkiranja
ali ne znam nikog da ide na poso motorom
:?
vjeshalica

#70204 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

zdruzdjo wrote: 31/08/2023 14:10 nema odvojeno polaganje za A1 i A nego dobijes A1 kad polozis za A. Stop je po mom misljenju glupost. Ali to je drugi par carapa.
Tako da je ovaj pravio dva prekrsaja vozeci 150ccm. Nije imao A1, a ni A2.
Izvini gore se nesto pomijesalo u citatu mislila sam da pricate o mopedu.
U Sarajevu ima polaganje za A1 ima na spiskovima za vozacki kandidata za A1.
vjeshalica

#70205 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

lavi wrote: 31/08/2023 13:44
vjeshalica wrote: 31/08/2023 13:27 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/85 ... -policajca

Malo se napravila luda :lol:
jesil ovo ti huligan

:mrgreen:
hadzun

#70206 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hadzun »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2023 13:54
hadzun wrote: 31/08/2023 13:48 Juce me zamalo nije pokosilo auto na Malti, kod Ivo lole Ribara na pješačkom. Znači žemska hladno ko da me i nema, još me u čudu gleda. Ovo sve pomahnitalo bogami

Neki dan gledam starca na crveno preko pješačkog žuri , auta mu sviraju a on ništa. Žuri ko da i drugom nogom hoće u mezar
Kod Puba?
da. onaj prelaz prema vindiji. 7h ujutro niđe nikog. neće da stane ja napola prošao a ona gas (smjer prema hitnoj) i ne pusti me. sreća stao sam na vrijeme pomislio šta se može desiti.
r_faruk

#70207 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by r_faruk »

darius_maximus wrote: 31/08/2023 14:00
zdruzdjo wrote: 31/08/2023 13:36
Mama, zena, prijatelji, rodjaci.....su bili u slicnim savjetima svi. I meni sad jedan forumas zvani @truba kaze da batalim i ja cu ga poslusati? yeeeah, right
Zenu sad ne mogu skinuti sa motora. cim krenem oblacim opremu, ona je svoju obukla prije mene.
S obzirom da je sigurno 20-30 puta vjerovatnije da ćeš poginuti na motoru nego u autu u nesreći, da ne govorim o ozbiljnim povredama kičme, itd. da te dijete pita sutra zašto radiš to, šta bi mu odgovorio?

Pitam zato što djeca ne doživljavaju odgovore "ćeif, osjećaj slobode, itd." kao relevantne.
Moj mali prije koji dan pitao nanu svoju zašto puši ako zna da je štetno i da će prije umrijeti - na takva dječija pitanja mislim.

Znam da je za pušenje odgovor "jebajiga, ćeif, đe ću kafu bez cigarete, nikad ne znaš kad ćeš i od čega umrijeti, neće mene, znam lika pušio do 108. godine" i varijacije na temu.
Opet, bez zajebancije, šta je odgovor za motor (ne mislim na trke na posebnim stazama, nego motor u gradskom saobraćaju)?

Nema nikakvog osjecaja slobode i tako tih zajebancija... to je iz americkih filmova :)
No, voznja motora nekome pricinjava zadovoljstvo (isto kao i bicikl). Pa ovdje sam vise puta procitao da ljudi praktikuju vozanje automobila po gradu... 'nako. Da naprave krug. Meni je suludo sjesti u auto i maltretirati se po gradu da se provozam. No neko i u tome uziva.

Tesko je opisati osjecaj voznje po dobrom asfaltu sa mnogo krivina, kada obaras motor i ulazis iz zavoja u zavoj.

Ako volis skijati, isti odgovor mozes dati tom djetetu koje te pita zasto skijas kad mozes povrijediti koljeno, kuk, kicmu itd. Ne znam kakva je statistika kada su u pitanju autobusi, ali pretpostavljam da je sigurnije voziti se u autobusu nego u autu. No ipak biramo auto (neki od nas biraju motor).
Ne vozim dugo, 4-5 godina, ali jednostavno uzivam u kilometrima na dva tocka, osjecaju koji proizvodi voznja krivudavim putevima, zvuku motora, ubacivanja u prvu brzinu, oblacenju opreme, rukavica, kacige :) ... a zaobilazenje velikih kolona je jedan ogroman plus, kako na granicama tako i na autoputevima.

Jasno je da postoji rizik, ali razlog tog rizika nije u masini nego u ljidima. Zamisli da svi odustajemo zato sto je "ono" opasnije od "onoga". U cemu bismo uzivali :)
liyf

#70208 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

vjeshalica wrote: 31/08/2023 13:56
lavi wrote: 31/08/2023 13:44 jesil ovo ti huligan
Morala bi biti iz Živinica da se sa tim bavim :lol:
Neynam ja :izet:
zdruzdjo

#70209 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

darius_maximus wrote: 31/08/2023 14:00

Evo nabrajati cu redom.
Oduvijek sam volio to i balavio na motoriste kad prodju negdje na cesti pored mene negdje na cesti. I kao djete.
Odmah da se ogradim, nisam ovisnik o brzinama niti sam ikada bio. Ne loze me neke hayabuse, cbr-ovi gsxr-ovi, zzr-ovi i slicne R zujalice koje loze ovu danasnju djecurliju, adolescente, i kockastoglavce.
Ok mi je bilo nekad onako just for fun provozati neki od tih motora od nekoga cisto da probam, ali prije bih sebi traktor kupio i zajebavao se sa njim po gradu nego sto bih neki od takvih motora kupio sebi.
Moj motor je lagana voznja, bez srkleta, bez trke od semafora do semafora, kad negdje krenem van grada to je najvise do 100 km/h i tako. Ono sto je dobro u gradu da sam svugdje za 15-ak minuta najvise. cak i kad je najveca guzva. provucem se izmedju auta i tu sam. nema zujanja izmedju auta nego ako je kolona prodjem polako i to je to.
Ono sto ne moze niko opisati ko nije vozio motor je taj osjecaj neke slobode. Evo najljepsa licno meni stvar u BiH je sjediti uspravno na motoru i voziti kanjonom neretve nekih 90-ak km/h.
Kcerka 14-togodisnja me pitala kad sam kupio motor bas to: Zasto Tata. Rekao sam joj smijes li sjesti sa mnom na motor. Kaze smijem, a sto pitas. Reko kad budemo nabavili tebi kacigu, sjesti ces i tada ces dobiti odgovor. Kupio joj kacigu. Sve sto je rekla je "samo nemoj brzo molim te". Reko ti ako vidis da te nesto strah, samo reci. Provozali se po gradu i do bradine. Malo je reci da je cičala od neke sreće dok smo se vozili. Na bradini stali da popijemo sok. Reko vidis li sad "zasto". Kaze vidim i super je. Kad smo dosli kuci posla je traziti jaknu za motor i pantole.
A sto se tice poginuti, polomiti se i sl......ne zivim nikad po tim strahovima. moze mi i saksija pasti na glavu, da kliznem niz stepenice i slomijem kicmu, da mi iscuri plin od plinskog bojlera i ugusim se u snu.... Jednostavno ne razmisljam o tome. Ako mi je Bog dao da zivim, i zivjecu. Pazim se i ne radim gluposti. nekad malo zavrnem gas ali i to gledam da nisam bas glup kad to radim. ali to nije ni blizu onoga so vidimo na cestama.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#70210 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

hadzun wrote: 31/08/2023 14:30
_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2023 13:54

Kod Puba?
da. onaj prelaz prema vindiji. 7h ujutro niđe nikog. neće da stane ja napola prošao a ona gas (smjer prema hitnoj) i ne pusti me. sreća stao sam na vrijeme pomislio šta se može desiti.
zato ja prelazim tek kad stanu ili uspore i daju neki znak da pređem. ne znam šta je u čijoj glavi.
DaysleepeR

#70211 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Počistite u svom dvorištu, ne zabadajte nos motoristima u njihov život i razloge.
Ko nema položeno za motor ne treba uopšte raspravljati o toj temi jer u startu nema pojma šta priča.
hadzun

#70212 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hadzun »

Chmoljo wrote: 31/08/2023 14:50
hadzun wrote: 31/08/2023 14:30

zato ja prelazim tek kad stanu ili uspore i daju neki znak da pređem. ne znam šta je u čijoj glavi.
vjeruj da je toliko daleko bila da bi svak normalan stao, ali tačno ne znaš šta koja budala misli. sigurica ubuduće
zdruzdjo

#70213 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

r_faruk wrote: 31/08/2023 14:31
Nema nikakvog osjecaja slobode i tako tih zajebancija... to je iz americkih filmova :)
No, voznja motora nekome pricinjava zadovoljstvo (isto kao i bicikl). Pa ovdje sam vise puta procitao da ljudi praktikuju vozanje automobila po gradu... 'nako. Da naprave krug. Meni je suludo sjesti u auto i maltretirati se po gradu da se provozam. No neko i u tome uziva.

Tesko je opisati osjecaj voznje po dobrom asfaltu sa mnogo krivina, kada obaras motor i ulazis iz zavoja u zavoj.

Ako volis skijati, isti odgovor mozes dati tom djetetu koje te pita zasto skijas kad mozes povrijediti koljeno, kuk, kicmu itd. Ne znam kakva je statistika kada su u pitanju autobusi, ali pretpostavljam da je sigurnije voziti se u autobusu nego u autu. No ipak biramo auto (neki od nas biraju motor).
Ne vozim dugo, 4-5 godina, ali jednostavno uzivam u kilometrima na dva tocka, osjecaju koji proizvodi voznja krivudavim putevima, zvuku motora, ubacivanja u prvu brzinu, oblacenju opreme, rukavica, kacige :) ... a zaobilazenje velikih kolona je jedan ogroman plus, kako na granicama tako i na autoputevima.

Jasno je da postoji rizik, ali razlog tog rizika nije u masini nego u ljidima. Zamisli da svi odustajemo zato sto je "ono" opasnije od "onoga". U cemu bismo uzivali :)

Ma daaaaj.
Ima li sta ljepse nego dignes glavu u voznji a nista iznad tebe. Prazno, nebo,.....ne volim kabriolet
Ili onaj momenat kad zajases i upalis i on rikne ispod tebe.
Ili neko te pegla na ceti a ti ga samo obidjes.
Da ne pricam onaj osjecaj kad ti neka djecica sa osmjehom masu iz auta
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#70214 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

DaysleepeR wrote: 31/08/2023 14:51 Počistite u svom dvorištu, ne zabadajte nos motoristima u njihov život i razloge.
Ko nema položeno za motor ne treba uopšte raspravljati o toj temi jer u startu nema pojma šta priča.
izvini šefe nešto te dugo želim pitati
ako nisam nešto pogriješio ti si u obitelji imao udesa sa smrtnim posljedicama

ja u toj situaciji ne bih volio vidjeti stroj za osobnu voznju ni na slici

iovako vise volim autobus

a ti hop pa na motor
jaka psiha ali ja to ne razumijem
Benq

#70215 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Benq »

Vratite se temi..
DaysleepeR

#70216 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Svakom svoje.
rocco_siffredi

#70217 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by rocco_siffredi »

Velkoski wrote: 31/08/2023 09:10
sime_cipol wrote: 30/08/2023 22:09

Zna li se o kome se radi?
i mene interesuje ovo

ako neko zna može i u pp plz, hvala :)
Azer Ademi sa Vojničkog.
Sa braćom Harbaš od malih nogu ordinirao po Vojničkom, Alipašinom, Mojmilu, Dobrinji...
zdruzdjo

#70218 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Benq wrote: 31/08/2023 15:41 Vratite se temi..
Sorry gazda :kiss:

Evo ja cu.

Malo vise uvazavanja nas na dva tocka bi znacajno smanjilo naslove ovog tipa po crnim hronikama.
Ali discipline nas na dva tocka.
Benq

#70219 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Benq »

zdruzdjo wrote: 31/08/2023 16:15
Benq wrote: 31/08/2023 15:41 Vratite se temi..
Sorry gazda :kiss:
Jesi lud :P :lol:
basicm

#70220 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

Po slikama kombi oduzeo prvenstvo.
DaysleepeR

#70221 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Vozač je uhapšen, sve je jasno kao dan.
zdruzdjo

#70222 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

basicm wrote: 31/08/2023 16:18 Po slikama kombi oduzeo prvenstvo.
Mislim da je to zakonski tako. Saobracajna nesreca sa smrtnim ishodom. Pogotovo ako je izgledno da je kriv. Ne vjerujem da ce biti nesto zadrzan previse osim ako nije bio pijan ili slicno.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#70223 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

rocco_siffredi wrote: 31/08/2023 16:12
Velkoski wrote: 31/08/2023 09:10

i mene interesuje ovo

ako neko zna može i u pp plz, hvala :)
Azer Ademi sa Vojničkog.
Sa braćom Harbaš od malih nogu ordinirao po Vojničkom, Alipašinom, Mojmilu, Dobrinji...
fala brt <3
Reglan

#70224 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Reglan »

:(
basicm wrote: 31/08/2023 16:18 Po slikama kombi oduzeo prvenstvo.
Kazu da je iza poginulog ostalo dvoje djeca, mala curica sutra treba u prvi razred…
darius_maximus

#70225 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Neću ići dalje u off.
Hvala @zdruzdjo i @r_faruk na informacijama, iako i dalje nikada ne bih sjeo na motor u gradu, pogotovo ne uz ove hajvane koje gledam svakodnevno na cestama. :D
Post Reply