Filmsko-serijska svaštara

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
n+1

#651 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/08/2023 11:12
n+1 wrote: 29/08/2023 00:26

Klasik.
Da ubacim na listu?

Obozavam TL Jonesa
Ako voliš dijaloške filmove. Sjede u sobi i pričaju cijeli film. :D
omar little

#652 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by omar little »

voja brajovic i sergej trifunovic igraju predstavu po tom predlosku. voz.
agent_zero

#653 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by agent_zero »

Odgledah i "The secret invasion", onako vala. Trebalo je to dosta bolje.
dale cooper

#654 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by dale cooper »

agent_zero wrote: 30/08/2023 12:40 Odgledah i "The secret invasion", onako vala. Trebalo je to dosta bolje.
Ubjedljivo najgori Marvelov uradak, a inače sam fan i mogu svašta tolerisati.
Tito_i_Partija

#655 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote: 30/08/2023 12:57
agent_zero wrote: 30/08/2023 12:40 Odgledah i "The secret invasion", onako vala. Trebalo je to dosta bolje.
Vrijeme je da se MCU kompletno sahrani i da ne pričamo o njemu najmanje 20 godina. Isto važi i za Star Wars.
dale cooper

#656 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote: 30/08/2023 16:00
dale cooper wrote: 30/08/2023 12:57

Vrijeme je da se MCU kompletno sahrani i da ne pričamo o njemu najmanje 20 godina. Isto važi i za Star Wars.
Ma došlo je do prezasićenja stalnim pumpanjem filmova i serija. U prve dvije faze MCU se vodilo daleko više računa o kontroli kvaliteta, količini i rasporedu izdavanja filmova. Sad se štanca ko' da sutra ne postoji. Slično je i Star Warsima. Disney je nemilosrdan gazda.
agent_zero

#657 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by agent_zero »

dale cooper wrote: 30/08/2023 18:48
Tito_i_Partija wrote: 30/08/2023 16:00

Ma došlo je do prezasićenja stalnim pumpanjem filmova i serija. U prve dvije faze MCU se vodilo daleko više računa o kontroli kvaliteta, količini i rasporedu izdavanja filmova. Sad se štanca ko' da sutra ne postoji. Slično je i Star Warsima. Disney je nemilosrdan gazda.
Potpuno se slažem.
medvjed23

#661 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by medvjed23 »

omar little wrote: 29/08/2023 20:20 voja brajovic i sergej trifunovic igraju predstavu po tom predlosku. voz.
Nisam znao za ovo, hvala ti. Probaću upratiti hoće li biti nekih izvedbi u blizini.
black

#662 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by black »

Image

Oppenheimer (2023). Christopher Nolan
Photo by: Melinda Sue Gordon
Tito_i_Partija

#663 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by Tito_i_Partija »

Jedan od mojih najomiljenijih glumaca priča o svojim ulogama, vrijedi odgledat'. Nisam znao da Daniel Craig nema pojma o pokeru. :D

kakavdanakneiskustvu

#664 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by kakavdanakneiskustvu »

jeste da je ovo staro,moguće da je neko i objavio, ali čovjek je genijalac,pa je red da se objavi
n+1

#665 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by n+1 »

U zadnje vrijeme gledam intervjue sa iranskim kraljem Muhamedom Pahlavijem (i shvaćam koliko su nas lagali o frajeru), pa mi naumpade da pogledam Persepolis. Još uvijek jedan od ultimativnih filmova, zanimljiv od prve do zadnje minute, genijalan. Blueprint za kritiku vlastitog društva, ali kritiku s ljubavlju, a ne autošovinizmom i servilnosti prema tuđem. :D

U jednom kratkom insertu, protagonistkinja headbanga uz neku metal pjesmu. Shazam je identificira kao "Master of the Monsters (50 Toumans)", napisana za film. Potražim torrente za OST, svi mrtvi. Na YT nema, na Spotify ima, ali lockana za našu regiju. Na kraju sam je kupio. Htio upload na YT, ali ne daju. Evo sam je roknuo na Streamable.

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#666 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by _BataZiv_0809 »

Uh ovo mora na listu preko reda
Tito_i_Partija

#667 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by Tito_i_Partija »

@zomri vidio jutros jedan članak o Cristian Mungiu i njegovom filmu RMN, i sjetih se tebe. :-D

https://www.theguardian.com/film/2023/s ... ng-up-film

Slažem se s njim kad kaže da publika više ne želi nikakve izazove u filmu.
Tito_i_Partija

#669 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by Tito_i_Partija »

A šta bi sa pet koraka? :D
medvjed23

#670 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by medvjed23 »

Meščini da ih je oteturo unazad :D
zomri

#671 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by zomri »

Tito_i_Partija wrote: 20/09/2023 15:05 @zomri vidio jutros jedan članak o Cristian Mungiu i njegovom filmu RMN, i sjetih se tebe. :-D

https://www.theguardian.com/film/2023/s ... ng-up-film

Slažem se s njim kad kaže da publika više ne želi nikakve izazove u filmu.
slažem se i ja ali i pitam se da li je ikada i željela? gledao sam ovih dana isječke iz intervjua gordana mihića, jednog od najboljih scenarista bivše nam države, kako priča da su oni prije čitali sve do čega su došli a danas (intervju radjen 2008) kad pita studente šta su zadnje čitali oni samo slegnu ramenima. kontam da li bi mihićeva generacija čitala toliko da su imali ovoliko distrakcija: od gomile tv kanala preko netflixa i maxa pa do interneta općenito. teško, vrlo teško.

a opet ima i do perspektive. kada si u sadašnjosti previše je buke okolo pa se čini da nema muzike, a ima je, itekako je ima. evo recimo samo nekoliko naslova koji su izašli prije 10 godina:
-before midnight,
-blue is the warmest colour,
-gravity,
-ida,
-her,
-frozen,
-inside llewyn davis,
-only lovers left alive,
-a touch of sin,
-upstream color,
-wolf of wall street,
-frances ha,
-under the skin,
...

jedna druga teza iz mihićevog intervjua je ona sa kojom se slažem: "kada vi jedan svijet o kome ja govorim zamijenite tim drugim svijetom, koji je u suštini virtuelan, znači neki koji je nepostojeći, koji nije vezan za žive ljude...teško ćete imati hrabrosti da se upustite u koštac sa životom". zaista, teško je očekivati od nove generacije filmskih autora da stvaraju ove gore "izazovne" filmove kad u suštini ne poznaju ljude.
medvjed23

#672 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by medvjed23 »

Charles Bukowski was the poet laureate of the hard-drinking, womanizing, and intermittently employed man, and the 2006 movie based on his semi-autobiographical novel Factotum faithfully adheres to this persona. Played by Matt Dillon, the main character Hank Chinaski philosophizes and vomits his way through week-long benders, one-night stands, and short-lived jobs, all while typing away at his latest story. The only problem is that, while Chinaski is clearly supposed to be as disheveled as Bukowski, whose pock-marked face and haggard features were part of his celebrity, Dillon can’t hide the matinee idol looks that made him an '80s heartthrob. The character had previously been played by Mickey Rourke with a split lip and volatile intensity in 1987’s Barfly, and though many critics hailed Factotum as a superior film, it’s hard to ignore the disconnect in physical appearance between Dillon and the man he’s meant to embody, no matter what that beard is signaling.

When asked how he got the role despite the director’s fears that he was too attractive, Dillon responded, “Well, everybody’s too handsome compared to Bukowski...”

https://www.ranker.com/list/movie-chara ... y-mcelveen
Comandini

#673 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by Comandini »

n+1 wrote: 19/09/2023 23:49 U zadnje vrijeme gledam intervjue sa iranskim kraljem Muhamedom Pahlavijem (i shvaćam koliko su nas lagali o frajeru), pa mi naumpade da pogledam Persepolis. Još uvijek jedan od ultimativnih filmova, zanimljiv od prve do zadnje minute, genijalan. Blueprint za kritiku vlastitog društva, ali kritiku s ljubavlju, a ne autošovinizmom i servilnosti prema tuđem. :D

U jednom kratkom insertu, protagonistkinja headbanga uz neku metal pjesmu. Shazam je identificira kao "Master of the Monsters (50 Toumans)", napisana za film. Potražim torrente za OST, svi mrtvi. Na YT nema, na Spotify ima, ali lockana za našu regiju. Na kraju sam je kupio. Htio upload na YT, ali ne daju. Evo sam je roknuo na Streamable.

Ko nas je lagao o Pahlaviju ? Pitam jer ne bih mogao reci koji je to defaultni nacin gledanja na dinstaiju Pahlavi.
n+1

#674 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by n+1 »

Comandini wrote: 28/09/2023 17:02
n+1 wrote: 19/09/2023 23:49 U zadnje vrijeme gledam intervjue sa iranskim kraljem Muhamedom Pahlavijem (i shvaćam koliko su nas lagali o frajeru), pa mi naumpade da pogledam Persepolis. Još uvijek jedan od ultimativnih filmova, zanimljiv od prve do zadnje minute, genijalan. Blueprint za kritiku vlastitog društva, ali kritiku s ljubavlju, a ne autošovinizmom i servilnosti prema tuđem. :D

Ko nas je lagao o Pahlaviju ? Pitam jer ne bih mogao reci koji je to defaultni nacin gledanja na dinstaiju Pahlavi.
Defaultna perspektiva je ona koju dobivaš kada upališ Argo, film koji spominjem gore (Persepolis), manje-više bilo koji dokumentarac o Iranskoj revoluciji, ili najznačanije knjige o revoluciji i dinastiji Pahlavi (uključujući All the Shah's Men).

Riječ je o tumačenju da je šah bio američka marioneta i despot, te da ga je narod zbacio u želji za pravednijim društvom. To je prosto jedan od onih simplificiranih narativa o historiji koji je došao do nas, a tek kada se spustiš do nivoa dnevne politike tog vremena, počinješ da uviđaš nijanse.

Inače, zanimljivo je da na svim njegovim YT videima, Iranci se danas masovno javljaju u komentarima i veličaju ga.
mali_balon

#675 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by mali_balon »

n+1 wrote: 28/09/2023 17:21
Comandini wrote: 28/09/2023 17:02

Defaultna perspektiva je ona koju dobivaš kada upališ Argo, film koji spominjem gore (Persepolis), manje-više bilo koji dokumentarac o Iranskoj revoluciji, ili najznačanije knjige o revoluciji i dinastiji Pahlavi (uključujući All the Shah's Men).

Riječ je o tumačenju da je šah bio američka marioneta i despot, te da ga je narod zbacio u želji za pravednijim društvom. To je prosto jedan od onih simplificiranih narativa o historiji koji je došao do nas, a tek kada se spustiš do nivoa dnevne politike tog vremena, počinješ da uviđaš nijanse.

Inače, zanimljivo je da na svim njegovim YT videima, Iranci se danas masovno javljaju u komentarima i veličaju ga.
Ukratko, istoriju pisu pobjednici....sta sve ne znamo...
Post Reply