"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- madner
#3726 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Cuj ideje poslodavac MORA traziti preko zavoda. 
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3727 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jbg. desi se
ucjenjuje
Imao ćejf da malo glumim Sumira
-
Osmi Socrates
#3728 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Šta se desi poslodavcu koji neće preko Zavoda? Odvedu ga drugovi u crnom?
-
Hakiz
#3729 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima pravo tražiti I mimo zavoda, ali preko zavoda mora. Ako zaposli nekoga mimo zavoda, mora obavijestiti zavod. Ako zaposli a ne traži i preko zavoda, i bude otkriven, bude kažnjen.Osmi Socrates wrote: ↑28/08/2023 23:08 Šta se desi poslodavcu koji neće preko Zavoda? Odvedu ga drugovi u crnom?
Zašto ne?
Kako će zavod naći kod njega prijavljenom nezaposlenom posao ako poslodavac ne kaže zavodu da mu radnik treba?
- n+1
#3730 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zaboravio si reći ključni detalj. Zavod zadržava diskreciono pravo da mu naredi da otpusti radnika koji nije zaspolen regularnim putevima.
Last edited by n+1 on 28/08/2023 23:44, edited 1 time in total.
-
toska
#3731 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
zdravstveni sistem barem u Sarajevu funkcioniše skoro pa odlično, to "skoro" je zbog inicijalnog kašnjenja.
evo meni već više od pola godine isplaćuje i platu (bolovanje preko 42 dana).
mogu opisati i detalje sistema kroz koji sam prošao ako koga zanima.
sve bez ikakvog poznanstva i veze.
u stručnost dr. i ostalih ne bih ulazio jer nisam kompetentan.
-
Osmi Socrates
#3732 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne mogu se složiti da privatnik poslodavac mora išta što ima veze sa njegovim poslovnim odlukama. On sam odlučuje šta mora a šta ne mora. Pogotovo me ova zadnja rečenica iritira. Zašto bi poslodavac ikakvom zavodu opravdavao njihovo postojanje?Hakiz wrote: ↑28/08/2023 23:29Ima pravo tražiti I mimo zavoda, ali preko zavoda mora. Ako zaposli nekoga mimo zavoda, mora obavijestiti zavod. Ako zaposli a ne traži i preko zavoda, i bude otkriven, bude kažnjen.Osmi Socrates wrote: ↑28/08/2023 23:08 Šta se desi poslodavcu koji neće preko Zavoda? Odvedu ga drugovi u crnom?
Zašto ne?
Kako će zavod naći kod njega prijavljenom nezaposlenom posao ako poslodavac ne kaže zavodu da mu radnik treba?
-
Osmi Socrates
#3733 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Poslodavac gleda da zaposli najboljeg radnika za njegov poslovni interes a ne da zaposli trenutno nezaposlenog čovjeka.
Šta njega briga ko je nezaposlen a ko nije? Ko je prijavljen na nekakvom Zavodu, a ko nije?
Šta njega briga ko je nezaposlen a ko nije? Ko je prijavljen na nekakvom Zavodu, a ko nije?
- emotivac
-
Hakiz
#3735 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da država ne može poslodavcu narediti da nešta u svojim poslovnim odlukama mora, niko ne bi primao platu. Poslodavac bi rekao da je njegova poslovna odluka da ne isplaćuje plate. Ili ne plaća porez. Ili bi rekao da mu je poslovna odluka da Iranu, Rusiji, Kini, S. Koreji prodaje oružje, razne tehnologije u oblastima špijuniranja, navođenja projektila, obrade podataka. Da civilima u svojoj državi prodaje proizvode i tehnologije koje će im omogućiti, na primjer, skrivanje od policije itd. Poslodavac bi mogao u tom slučaju kao poslovnu odluku imati bilo šta. A to ni u jednoj državi nema.Osmi Socrates wrote: ↑28/08/2023 23:36Ne mogu se složiti da privatnik poslodavac mora išta što ima veze sa njegovim poslovnim odlukama. On sam odlučuje šta mora a šta ne mora. Pogotovo me ova zadnja rečenica iritira. Zašto bi poslodavac ikakvom zavodu opravdavao njihovo postojanje?Hakiz wrote: ↑28/08/2023 23:29
Ima pravo tražiti I mimo zavoda, ali preko zavoda mora. Ako zaposli nekoga mimo zavoda, mora obavijestiti zavod. Ako zaposli a ne traži i preko zavoda, i bude otkriven, bude kažnjen.
Zašto ne?
Vidiš da država itekako može poslodavcu da određuje poslovne odluke.
Uostalom, to kada država nije poslodavcu naredila šta mora se dobro osjeti u, recimo, bankarskom poslovanju, pa dobijemo 2008 i slične ljepote.
Zašto bi poslodavac zavodu opravdao postojanje? Zato što bi bio takav zakon.
Poslodavac bi i dalje imao pravo zaposliti koga hoće, da si pažljivo čitao vidio bi da piše da poslodavac može zaposliti radnika kojeg je "našao" i mimo zavoda, ali da ga preko zavoda mora tražiti. Da se prati stanje radne snage u državi.
Ako piše da nešta mora, ne znači automatski da nešta drugo ne smije, ako to šta mora i šta smije, šta želi, nisu u koliziji.
Svjestan sam ja da tako neće biti, samo pišem šta mislim da bi bilo dobro da bude.
-
Osmi Socrates
#3736 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Eto, čovjek po običaju odluči da priča o nečemu što nema nikakve veze ni sa čim. Neću ga više nikad citirati. Naravno da jebeno postoje zakoni koji ograničavaju poslodavca da radi sve što hoće, ali nisam mislio da to treba spominjati. Čak sam, znajući s kim raspravljam, mislio da izlistam sve zakone koji ograničavaju poslodavca, ali sam odustao, pogrešno vjerujući da nije moguće da bilo ko odvede temu u tom pravcu. Porazno je što on vjeruje da je ovo konstruktivna diskusija.
Dakle, da ponovim, u vezi tematike o kojoj se priča, a ne u vezi bilo čega desetog. Šta briga poslodavca što postoje neki beskorisni zavodi za zapošljavanje. Neka ugase zavode, a ne obavezuju poslodavce na bilo kakve gluposti. Ako hoće ostaviti oglas za upražnjeno radno mjesto u Zavodu, to je njegova slobodna odluka. Oglašavanje kao bilo koje drugo.
Drugi način na koji se država može odlučiti je da može ponuditi poslodavcu incentives da zaposli ljude prijavljene na Zavodu. Države ponekad nude incentives onim poslodavcima koji zaposle ljude sa određenim stepenom invalidnosti, starije radnike, bivše osuđenike, manjine, itd. Ovo je u redu, sve dok radnik nikako nije na neki način zakinut u ovom "razgovoru" između države i poslodavaca.
Dakle, da ponovim, u vezi tematike o kojoj se priča, a ne u vezi bilo čega desetog. Šta briga poslodavca što postoje neki beskorisni zavodi za zapošljavanje. Neka ugase zavode, a ne obavezuju poslodavce na bilo kakve gluposti. Ako hoće ostaviti oglas za upražnjeno radno mjesto u Zavodu, to je njegova slobodna odluka. Oglašavanje kao bilo koje drugo.
Drugi način na koji se država može odlučiti je da može ponuditi poslodavcu incentives da zaposli ljude prijavljene na Zavodu. Države ponekad nude incentives onim poslodavcima koji zaposle ljude sa određenim stepenom invalidnosti, starije radnike, bivše osuđenike, manjine, itd. Ovo je u redu, sve dok radnik nikako nije na neki način zakinut u ovom "razgovoru" između države i poslodavaca.
Last edited by Osmi Socrates on 29/08/2023 15:56, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#3737 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jedino se radi o uglu gledanja, jel bitan radnik ili firma.Osmi Socrates wrote: ↑28/08/2023 23:36Ne mogu se složiti da privatnik poslodavac mora išta što ima veze sa njegovim poslovnim odlukama. On sam odlučuje šta mora a šta ne mora. Pogotovo me ova zadnja rečenica iritira. Zašto bi poslodavac ikakvom zavodu opravdavao njihovo postojanje?Hakiz wrote: ↑28/08/2023 23:29
Ima pravo tražiti I mimo zavoda, ali preko zavoda mora. Ako zaposli nekoga mimo zavoda, mora obavijestiti zavod. Ako zaposli a ne traži i preko zavoda, i bude otkriven, bude kažnjen.
Zašto ne?
Jel zavod tu da pomogne firmama ili je firma tu da zaposljava nezaposlene i rjesava drustveni problem
-
Osmi Socrates
#3738 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kad je u pitanju zapošljavanje u njegovoj kompaniji, poslodavac je jedino bitan. Niko od nas nije dužan da rješava socijalne probleme ovakve prirode. Možemo slobodnom voljom odlučiti da učestvujemo u rješavanju (bilo kojeg) socijalnog problema, ali suludo je da nas država prisiljava, na bilo koji način, da to radimo.
-
markopd
#3739 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zavodi trebaju biti samo posrednici između poslodavaca i radnika prilikom zapošlavanja.Niti radnik treba imati bilo kakvu zakonsku obavezu prema Zavodu,niti to treba imati poslodavac.Ovu halabuku oko besplatnog zdravstvenog osiguranja kojeg "uživaju" nezaposlena lica su digli upravo pojedini poslodavci koji misle da su radnici dužni raditi pod njihovim robovlasničkim uslovima.Takvi su nažalost spremni da ucjenjuju ljude i za komad kruha i to doslovno.Naravno,uvijek je bilo radnika i neradnika tako imamo i dobre i loše poslodavce.Pritisak da se donese ovakva odluka upravo rade loši poslodavci i to je ono čime bi se ova država trebala pozabaviti.Ne mogu svi biti neradnici i ljenčuge.Osmi Socrates wrote: ↑29/08/2023 15:36
- Ozimician
#3740 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pre ... /230829128
Zna li neko koliko radnika ostaje bez posla ovdje ?
- n+1
#3741 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Imaju oko 150 zaposlenih. Vjerovatno neće dobiti svi otkaz, nego će ih rasporediti drugim Prevent firmama.
- Ozimician
- n+1
#3743 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovaj Leather je imao višegodišnje višemilionske gubitke, i već duže vrijeme režu broj zaposlenih. Čudi me da se nisu zatvorili ranije. Tako da ne bih ovo povezivao sa trenutnim tržišnim turbulencijama.
A što se tiče trenutnih trendova, što više budu kamate rasle, sve je veća vjerovatnoća nekog meltdowna. Vidjet ćemo.
- xoklix
#3744 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Evo gledam im izvještaje firmi(ima ih preko 10) i većina su gubitaši,a i ovi što su u plusu je sitno za njih.Ozimician wrote: ↑29/08/2023 18:47 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pre ... /230829128
Ili im loše ide ili izvlače pare u neku "oazu".
-
detroit-mercy
#3745 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mislim da je Preventu zakucao sudbinu onaj spor sa VW i pokusaj preuzimanja jos nekih firmi u De. Ovi veliki lako ne prastaju kad se popickas sa njima.xoklix wrote: ↑29/08/2023 19:10Evo gledam im izvještaje firmi(ima ih preko 10) i većina su gubitaši,a i ovi što su u plusu je sitno za njih.Ozimician wrote: ↑29/08/2023 18:47 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pre ... /230829128
Ili im loše ide ili izvlače pare u neku "oazu".
-
Hakiz
#3746 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima nas kojima Amerika nije bog.Osmi Socrates wrote: ↑29/08/2023 15:48 Kad je u pitanju zapošljavanje u njegovoj kompaniji, poslodavac je jedino bitan. Niko od nas nije dužan da rješava socijalne probleme ovakve prirode. Možemo slobodnom voljom odlučiti da učestvujemo u rješavanju (bilo kojeg) socijalnog problema, ali suludo je da nas država prisiljava, na bilo koji način, da to radimo.
-
Osmi Socrates
#3747 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima nas i kojima diktatura nije Bog.
-
boshniak
#3748 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima u Lukavcu firma Boxmark koja radi isto kožna sjedišta, konstantno primaju radnike. Uslovi rada nisu toliko loši, firma se konstantno širi, Znači da posla u toj branši ima ali za neke druge igračen+1 wrote: ↑29/08/2023 18:56Ovaj Leather je imao višegodišnje višemilionske gubitke, i već duže vrijeme režu broj zaposlenih. Čudi me da se nisu zatvorili ranije. Tako da ne bih ovo povezivao sa trenutnim tržišnim turbulencijama.
A što se tiče trenutnih trendova, što više budu kamate rasle, sve je veća vjerovatnoća nekog meltdowna. Vidjet ćemo.
- n+1
#3749 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nažalost, i oni su u ozbiljnom minusu, i ne bi me čudilo gašenje. Što bi bila katastrofa jer imaju hiljadu radnika.boshniak wrote: ↑29/08/2023 21:13Ima u Lukavcu firma Boxmark koja radi isto kožna sjedišta, konstantno primaju radnike. Uslovi rada nisu toliko loši, firma se konstantno širi, Znači da posla u toj branši ima ali za neke druge igračen+1 wrote: ↑29/08/2023 18:56
Ovaj Leather je imao višegodišnje višemilionske gubitke, i već duže vrijeme režu broj zaposlenih. Čudi me da se nisu zatvorili ranije. Tako da ne bih ovo povezivao sa trenutnim tržišnim turbulencijama.
-
Hakiz
#3750 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zakon koji te tjera da od svoje zarade procenat daješ državi nije diktatura?