Pa ne krece se niko od nas u Njemackoj u "socijalnim krugovima", ali imas sluzbene podatke, pricas li na poslu iskim, citas li novine, kakva su pravila za socijalu, itd.
Ili si vise ukljucen u ove BH teme i portale
Pa ne krece se niko od nas u Njemackoj u "socijalnim krugovima", ali imas sluzbene podatke, pricas li na poslu iskim, citas li novine, kakva su pravila za socijalu, itd.
Ma znas kako, kad dobijes njemacki pasos, ostvaris pravo na njemacku penziju - ti si tad slobodan strijelac, gdje god u svijetu da se prijavljujes na konkurse, imas bolje sanse kad se prijavis kao Njemac nego Bosanac, to je jbg realnost.
Vjeruj mi da me nije zanimalo, ali zato znam sve o pravilima za porodiljni
Naravno, realnost.Ozimician wrote: ↑29/08/2023 15:16Ma znas kako, kad dobijes njemacki pasos, ostvaris pravo na njemacku penziju - ti si tad slobodan strijelac, gdje god u svijetu da se prijavljujes na konkurse, imas bolje sanse kad se prijavis kao Njemac nego Bosanac, to je jbg realnost.
Bosanci su naravno u njemackim okvirima nebitni, uzevsi u obzir da u DE zivi i 3. generacija Turaka koja nema njemacko drzavljanstvo npr. (ima i takvih itekako).
Jednostavno se onda isplati rizikovati i seliti po svijetu, kad znas da se u svaka doba mozes opet pojaviti u Njemackoj u slucaju da ti to propadne. Ne moras cekati ni lutriju ni ambasadu ni gnjaviti se po uredima za strance...
Gdje svi Turci tu i mali Mujo.konoplja wrote: ↑29/08/2023 15:22Naravno, realnost.Ozimician wrote: ↑29/08/2023 15:16
Ma znas kako, kad dobijes njemacki pasos, ostvaris pravo na njemacku penziju - ti si tad slobodan strijelac, gdje god u svijetu da se prijavljujes na konkurse, imas bolje sanse kad se prijavis kao Njemac nego Bosanac, to je jbg realnost.
Bosanci su naravno u njemackim okvirima nebitni, uzevsi u obzir da u DE zivi i 3. generacija Turaka koja nema njemacko drzavljanstvo npr. (ima i takvih itekako).
Jednostavno se onda isplati rizikovati i seliti po svijetu, kad znas da se u svaka doba mozes opet pojaviti u Njemackoj u slucaju da ti to propadne. Ne moras cekati ni lutriju ni ambasadu ni gnjaviti se po uredima za strance...![]()
To je zato što Njemačka ne dozvoljava dvojno državljanstvo osim u nekim rijetkim slučajevima i sa specijalno odabranim državama, ali to će se uskoro promijeniti. Pa će svi ti Turci imati i njemačko državljanstvo.
U kojoj formi ? Sadasnjoj ili ovoj o kojoj se raspravlja ?elcaliente wrote: ↑29/08/2023 15:29
Nece, ali sumnjam da ce zakon u ovoj formi dugo pozivjeti.
Vjerovatno 3-4 godine i ide promjena. Cim ovi sada izgube vlast.
Ma hoće, poživjeti će. Obično se ovakvi zakoni ne mijenjaju svako malo.elcaliente wrote: ↑29/08/2023 15:29
Sumnjamelcaliente wrote: ↑29/08/2023 15:29
Amandmani idu sigurno, mislim da nece biti dugog vijeka.Ozimician wrote: ↑29/08/2023 15:30U kojoj formi ? Sadasnjoj ili ovoj o kojoj se raspravlja ?elcaliente wrote: ↑29/08/2023 15:29
Ja mislim da ce sigurno ovaj novi zakon proci, samo ce biti dosta unisten amandmanima (vidjet cemo samo u kojoj mjeri).
Jer prakticno su Njemacka i Austrija jedine zemlje koje ne dopustaju dvojno drzavljanstvo, tako da to svakako moraju promjeniti ukoliko zele biti u korak s vremenom i modernom demokratijom.
Kako ne, tadasnji zakon je bio puno liberalniji.sehohari wrote: ↑29/08/2023 15:34Sumnjamelcaliente wrote: ↑29/08/2023 15:29
Nije niko ni Schroderove amandmane promjenio
Njemačka ima 82 000 000 stanovnika, a od toga 2 000 000 onih Turskog porijekla što je veoma malo. Od 1965 do danas u Njemačkoj je došlo da radikonoplja wrote: ↑29/08/2023 15:22Naravno, realnost.Ozimician wrote: ↑29/08/2023 15:16
Jednostavno se onda isplati rizikovati i seliti po svijetu, kad znas da se u svaka doba mozes opet pojaviti u Njemackoj u slucaju da ti to propadne. Ne moras cekati ni lutriju ni ambasadu ni gnjaviti se po uredima za strance...![]()
To je zato što Njemačka ne dozvoljava dvojno državljanstvo osim u nekim rijetkim slučajevima i sa specijalno odabranim državama, ali to će se uskoro promijeniti. Pa će svi ti Turci imati i njemačko državljanstvo.
Vec se desilo, tako da me ne bi nista iznenadilo.konoplja wrote: ↑29/08/2023 15:32Ma hoće, poživjeti će. Obično se ovakvi zakoni ne mijenjaju svako malo.elcaliente wrote: ↑29/08/2023 15:29
A i potrebno je Njemačkoj radne snage. Nizak fertilitet od 1970. i staro stanovništvo.
Ma moze se svasta nesto desiti, ja ne vjerujem da ce se zakon mnogo mijenjati. To bi bas bilo samoubistvo. A ekonomija i standard zivot vec polako stagniraju i padaju kroz ove dvije posljednje godine. Nece ni iducih 10 godina biti sjajno. Treba ce barem toliko dok se nova ekonomija izmisli i infrastruktura napravi. Nece Njemacka propasti. Preveliki su za to, ali duzi period stagnacije je vrlo vjerovatan. Losa demografska slika, losa energetska politika, gasenje teske industrije. Osjetit ce se to i ostaviti trag na ekonomiji.elcaliente wrote: ↑29/08/2023 15:49Vec se desilo, tako da me ne bi nista iznenadilo.
Treba samo malo ekonomija i standard da padnu i eto vjetra sa desna.
U vezi prethodnog posta, u pravu si: Desile su se neke promjene.elcaliente wrote: ↑29/08/2023 15:49Vec se desilo, tako da me ne bi nista iznenadilo.
Drug ti se ozenio, a zeni se ne dolazi u Bosnu.dr_Evil wrote: ↑28/08/2023 13:30To svakako, i nismo svi isti.
Ja sam dunjaluka prevalio, ali ipak najvise uvijek zelim otici svojoj kuci. Ko zna mozda se nekad promijeni.
Evo imam druga otisao prije 3-4 godine u alemanju, nece da cuje za Bosnu, samo ide po sluzbenoj da roditelje obidje. Meni to nije jasno.
Ima i te_BataZiv_0809 wrote: ↑29/08/2023 20:01Drug ti se ozenio, a zeni se ne dolazi u Bosnu.dr_Evil wrote: ↑28/08/2023 13:30
To svakako, i nismo svi isti.
Ja sam dunjaluka prevalio, ali ipak najvise uvijek zelim otici svojoj kuci. Ko zna mozda se nekad promijeni.
Evo imam druga otisao prije 3-4 godine u alemanju, nece da cuje za Bosnu, samo ide po sluzbenoj da roditelje obidje. Meni to nije jasno.![]()
Logicno da se to nece desiti.sehohari wrote: ↑29/08/2023 17:02U vezi prethodnog posta, u pravu si: Desile su se neke promjene.elcaliente wrote: ↑29/08/2023 15:49
Vec se desilo, tako da me ne bi nista iznenadilo.
Za ovo drugo: Sve zavisi ko će doći na vlast.
Istina jeste da je ovaj zakon između ostalog gurao i FDP, kako bi se privuklo više radnika iz inostranstva. Njemačka je trenutno po tom pitanju užasno loše konkurentna: Gotovo svaka zemlja zapadne evrope dozvoljava duplo državljanstvo, i dobijanje državljanstva nakon pet godina.
Ovaj zakon je ustvari samo vraćanje DE u evropske tokove, ništa više.
Naravno da bi neka koalicija CDU-AfD promjenila, najvjerovatnije bi počeli i oduzimati pasoše...

A turci naravno ne zele da se odreknu svog, ali zele da ih njemci ne gledaju kao turkekonoplja wrote: ↑29/08/2023 15:22Naravno, realnost.Ozimician wrote: ↑29/08/2023 15:16
To sam i ja rekao_BataZiv_0809 wrote: ↑29/08/2023 20:01Drug ti se ozenio, a zeni se ne dolazi u Bosnu.dr_Evil wrote: ↑28/08/2023 13:30
To svakako, i nismo svi isti.
Evo imam druga otisao prije 3-4 godine u alemanju, nece da cuje za Bosnu, samo ide po sluzbenoj da roditelje obidje. Meni to nije jasno.![]()
U tim vecim gradovim je to strasno, slika i prilika Njemackog aparatusa za Non EU gradjanstvo. Dobra slika kao dokaz za stvari o kojima pricamo