Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#851 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by ZoomZoomKiwi »

Ci-Nick wrote: 16/08/2023 15:58 Očito da je RMU Zenica pusten niz vodu.
Jasno je i radnicima i sindikatima da ne mogu iskopati uglja ni za pola plate bez doprinosa.
Sad samo još da se razjasni pitanje zaostalih doprinosa i otpremnina.
Pokušat će to natovariti Elektroprivredi na leđa, sto bi bilo nezakonito.
Treba u budžetu naći sredstva za te namjene.
Kako bi to iz budžeta bilo uopće legalno?
U pitanju je zavisno preduzeće, tako da svakako taj trošak i treba EP da plati, i niko drugi.
saimidin

#852 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by saimidin »

Eh pa što bi sebi neko od "političara" stavio metu na čelo, ovako pustiti će da propada dok se boje ne rastope, malo svaljivati na raniju vlast, malo na druge nivoe, malo odugovlači... :izet:

Svi su rudnici :izet: ako ih vlast/narod/sindikat bude vodio, mada vjerovatno je za većinu kasno da se spasu brze propasti, ali i oni koji imaju šanse svakim danom idu sve brže prema provaliji

Ps
Za sve smo krivi svi, neko moralno a neko bogami krivično :evil:

Nevinih nema
Haris.ba

#853 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 16/08/2023 16:16 Najgore je što se vlast boji svega toga i što se ovako mora reći "pušten niz vodu".

Kakav je problem reći zatvaramo rudnik zvaničnim projektom i dajemo svim zaposlenim velike otpremnine koje smo pripremili u budžetu.
Budi vlast i uradi što treba jer ovako nikom nije dobro.
I gdje ce se onda prodavati preko javnih nabavki roba?
Ci-Nick

#854 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

EFD22 wrote: 16/08/2023 17:43
Ci-Nick wrote: 16/08/2023 15:58 Očito da je RMU Zenica pusten niz vodu.
Jasno je i radnicima i sindikatima da ne mogu iskopati uglja ni za pola plate bez doprinosa.
Sad samo još da se razjasni pitanje zaostalih doprinosa i otpremnina.
Pokušat će to natovariti Elektroprivredi na leđa, sto bi bilo nezakonito.
Treba u budžetu naći sredstva za te namjene.
U pitanju je zavisno preduzeće, tako da svakako taj trošak i treba EP da plati, i niko drugi.
Pa i do sad je za doprinose radnika Krivaje i nekih drugih preduzeća izdvajno.
Bilo je nekih 20 miliona u budžetu za te namjene za ovu godinu.
Zavisna preduzeća Rudnici su privaljeni Elektroprivredi nelikvidni, sa dugovima od 800 miliona KM, bukvalno preduzeća koja su trebala biti u stečaju.
Zasto bi ja kao mali dioničar Elektroprivrede plaćao taj trosak. Nisam imao koristi, nije me niko pitao, i već sam imao stetu.
Korist je imalo stanovnistvo kroz jeftinu struju i treba da se plati iz budžeta, narodnim parama.
Da imamo sposobniju administraciju trazili bi i dobili novac od EU za zbrinjavanje svakog rudara jer je EU obećala pomoći u tranziciji.
Ci-Nick

#855 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

Eto sad,.. avans je legao...
Rudari obećali da će kopati 35.000 tona mjesecno, odnosno u naredna dva mjeseca ko u proteklih osam mjeseci.
Jako realno i ostvarivo.
Sljedeća obustava ide u oktobru?
ZoomZoomKiwi

#856 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by ZoomZoomKiwi »

Polako, mjesec po mjesec. Ko toliko dugoročno razmišlja ovdje? :lol:
zigzag

#857 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by zigzag »

800 skakavaca dobilo pare a nisu prstom mrdnuli. Kad to pozobaju opet u štrajk.
TomANDJerry

#858 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by TomANDJerry »

Ci-Nick wrote: 16/08/2023 17:59
EFD22 wrote: 16/08/2023 17:43

Zavisna preduzeća Rudnici su privaljeni Elektroprivredi nelikvidni, sa dugovima od 800 miliona KM, bukvalno preduzeća koja su trebala biti u stečaju.
Zasto bi ja kao mali dioničar Elektroprivrede plaćao taj trosak. Nisam imao koristi, nije me niko pitao, i već sam imao stetu.
Korist je imalo stanovnistvo kroz jeftinu struju i treba da se plati iz budžeta, narodnim parama.
Da imamo sposobniju administraciju trazili bi i dobili novac od EU za zbrinjavanje svakog rudara jer je EU obećala pomoći u tranziciji.
Ali zar ovo nije ilegalno.

Ja otvorim firmu, prodam 10% dionica na trzistu --- i onda (jer i dalje imam vecinu kod glasanja) kazem "sva zarada ove firme ide mom bratu".
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#859 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Ci-Nick wrote: 29/08/2023 11:54 Eto sad,.. avans je legao...
Rudari obećali da će kopati 35.000 tona mjesecno, odnosno u naredna dva mjeseca ko u proteklih osam mjeseci.
Jako realno i ostvarivo.
Slijedeća ide za 20 dana. Zašto?

Zato što je naša uprava stado kretena...
Ova cifra oko 35K tona je nemoguča. Zbog manjka ljudi u jami, zbog uslova u jami. Dotrajalosti opreme i sl...

Uzeli su avans, a njime isplaćuju plate unazad. OK juni i juli...tužbe za staž...rate kredita...sve to će se pokriti možda sa ovih 7.4 miliona.

Ko će isplatiti platu (odnosno pare za ležanje na kauču zbog prekida rada) za mjesec avgust? 28 KM po dnevnici za svakog radnika.

EP neće sigurno jer su dali avans i oni hoće tone...a mi, ne bude li plate do 25. Septembra nećemo raditi opet...

Kereteni su to...
Ci-Nick

#860 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

TomANDJerry wrote: 29/08/2023 12:25
Ci-Nick wrote: 16/08/2023 17:59
Ali zar ovo nije ilegalno.

Ja otvorim firmu, prodam 10% dionica na trzistu --- i onda (jer i dalje imam vecinu kod glasanja) kazem "sva zarada ove firme ide mom bratu".
Naravno da je ovo nezakonito.
Rudnici su da se postovao zakon sa 800 miliona duga i uz nelikvidnost koju su imali trebali biti u stecaju i prije formiranja koncerna. Dakle imaš u jednoj firmi 90% vlasnistva a u drugoj 100 % i ta druga ima dugove i da ih ne bi sam izmirivao privalis je sa svim dugovima i problemima firmi u kojoj si većinski da i manjinski vlasnici druge firme plaćaju pokrivanje dugova. Uloženo je u rudnike 400 miliona i otpisano 250 miliona KM avansa, tako da je svaki manjiski dionicar Elektroprivrede BiH izgubio preko 20 KM po dionici.
A ta igra sa davanjem avansa koje će kasnije otpisati se nastavlja.
n+1

#861 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by n+1 »

anex wrote: 29/08/2023 12:38
Jako realno i ostvarivo.

Ova cifra oko 35K tona je nemoguča. Zbog manjka ljudi u jami, zbog uslova u jami. Dotrajalosti opreme i sl...

Uzeli su avans, a njime isplaćuju plate unazad. OK juni i juli...tužbe za staž...rate kredita...sve to će se pokriti možda sa ovih 7.4 miliona.

Ko će isplatiti platu (odnosno pare za ležanje na kauču zbog prekida rada) za mjesec avgust? 28 KM po dnevnici za svakog radnika.

EP neće sigurno jer su dali avans i oni hoće tone...a mi, ne bude li plate do 25. Septembra nećemo raditi opet...

Kereteni su to...
Kakav je tebi status, ganjaš li šta drugo?
Ci-Nick

#862 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

Jako realno i ostvarivo.

Kereteni su to...
Najsmjesnije je u svemu ovome sto i jedni i drugi znaju da se ne može iskopati ni 15.000 tona. I umjesto da se nesto poduzme odmah,.. opet se sve odgada.
Ili primi radnike za proizvodnju ako je realno povećanje proizvodnje ili gledaj kako zatvorizi rudnik da li je dovoljno 50 miliona ili treba 100 miliona.
I kao sto sam već rekao. Iz EU se mogu iskamciti nepovratna sredstva za zatvaranje rudnika ali to nikog ne zanima.
anex
Nindža revizor

#863 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

n+1 wrote: 29/08/2023 12:52

Kereteni su to...
Tražim bilo šta za početak, samo da odem iz RMU...glupo mi je da odem a nisam ništa našao...
Pristao bi i na brzu poštu, dostava paketa za početak...
Ci-Nick wrote: 29/08/2023 12:52

Kereteni su to...
Najsmjesnije je u svemu ovome sto i jedni i drugi znaju da se ne može iskopati ni 15.000 tona. I umjesto da se nesto poduzme odmah,.. opet se sve odgada.
Ili primi radnike za proizvodnju ako je realno povećanje proizvodnje ili gledaj kako zatvorizi rudnik da li je dovoljno 50 miliona ili treba 100 miliona.
I kao sto sam već rekao. Iz EU se mogu iskamciti nepovratna sredstva za zatvaranje rudnika ali to nikog ne zanima.
Znamo mi, zna uprava, zna EP...ali tacno, niko ništa da poduzme po tom pitanju...
I zato ovome nema kraja....na ovaj nacin
n+1

#864 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by n+1 »

anex wrote: 29/08/2023 12:58
n+1 wrote: 29/08/2023 12:52

Tražim bilo šta za početak, samo da odem iz RMU...glupo mi je da odem a nisam ništa našao...
Pristao bi i na brzu poštu, dostava paketa za početak...
Ci-Nick wrote: 29/08/2023 12:52
Znamo mi, zna uprava, zna EP...ali tacno, niko ništa da poduzme po tom pitanju...
I zato ovome nema kraja....na ovaj nacin
Pisao si da ganjaš neke kurseve?
anex
Nindža revizor

#865 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Nisam još ništa poceo a CNC pravac mi nije nimalo loš po tom pitanju...možda i u tom pravcu odem...
A ovo za brze pošte bi bila samo odskocna daska da odem iz RMU da imam primanja ikakva dok ne nađem nešto kvalitetnije.
n+1

#866 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by n+1 »

anex wrote: 29/08/2023 13:04 Nisam još ništa poceo a CNC pravac mi nije nimalo loš po tom pitanju...možda i u tom pravcu odem...
A ovo za brze pošte bi bila samo odskocna daska da odem iz RMU da imam primanja ikakva dok ne nađem nešto kvalitetnije.
Sretno.
costacurta

#867 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by costacurta »

Rudarska škola u Tuzli se zatvara. Kraj.
Jbte dan pa u vremenu kad se ugalj u svijetu plaća zlatnim polugama naši rudnici posluju sa gubicima i to u iznosima od nekoliko stotina miliona KM.
Istovremeno meficinska škola proizvodi kadar koji se ne zapošljava ovdje nego idu vani i rade kao njegovatelji a ne kao medicinski tehničari. :run:
90k nezaposleni na birou, daj ih prekvalifikuj i pravac rudnik, daj im plate 1000€ i proizvodi za izvoz da vratiš dug dok traje potražnja. Al jok, prekvalifikuju frizere i krojače za njegovatelje opet za izvoz za Njemačku :roll:
Nemam više empatije prema rudarima od kako su iftarili sa Fadilom i Bakirom. Tako je kako je.
Šute sve dok ne zakasni plata. Tad idu prijetnje štrajkom, nađu im se sredstva, isplate plate i opet se ušute. Ma de zajeBte više
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#868 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Truba »

Image

Vise niko ne zarezuje rudare
Sve manje simpatija imaju
korisnicki

#869 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by korisnicki »

Jel moguće da do rudara nije stigla vijest da smo u kapitalizmu i da tamo nema besplatnog ručka.
detroit-mercy

#870 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by detroit-mercy »

costacurta wrote: 29/08/2023 13:28 Rudarska škola u Tuzli se zatvara. Kraj.
Jbte dan pa u vremenu kad se ugalj u svijetu plaća zlatnim polugama naši rudnici posluju sa gubicima i to u iznosima od nekoliko stotina miliona KM.
Istovremeno meficinska škola proizvodi kadar koji se ne zapošljava ovdje nego idu vani i rade kao njegovatelji a ne kao medicinski tehničari. :run:
90k nezaposleni na birou, daj ih prekvalifikuj i pravac rudnik, daj im plate 1000€ i proizvodi za izvoz da vratiš dug dok traje potražnja. Al jok, prekvalifikuju frizere i krojače za njegovatelje opet za izvoz za Njemačku :roll:
Nemam više empatije prema rudarima od kako su iftarili sa Fadilom i Bakirom. Tako je kako je.
Šute sve dok ne zakasni plata. Tad idu prijetnje štrajkom, nađu im se sredstva, isplate plate i opet se ušute. Ma de zajeBte više
Vec decenijam rudnici su vise firme za socijalno zbrinjavanje stanovnistva nego preduzeca vodjena zaradom kao ciljem, zalosno ali tako je.
I nije tako samo u ovom sistemu vec je to bilo i u onom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#871 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 29/08/2023 15:27 Image

Vise niko ne zarezuje rudare
Sve manje simpatija imaju
Nisi ti ovog zbog rudara okacio imam osjecaj :D
Truba

#872 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Truba »

Ama bas svaki nedemokratski rezim imao je lose poslovne poteze

Ljudi su ljencine i lopovi

U bibliji pise ko nece da radi neka ne trazi da jede

Ljencine treba istjerati iz firmi

Tito i njegovi su vise pozornoati poklanjali pravdi u radu a manje proizvodnji i trzistu za te proizvide

Rezultate imamo danas
Svi su nas pretekli
Truba

#873 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Truba »

korisnicki wrote: 29/08/2023 15:35 Jel moguće da do rudara nije stigla vijest da smo u kapitalizmu i da tamo nema besplatnog ručka.
Rudari i migranti...da ne sirim pricu
Imaju joa uvijek podrsku baba na fejsu...i to kakvih baba...to su babe obicno bez realnog pogleda na zivot...zene bez potomaka...ili s potomcima u ameirici pa im je vrijeme mentalno stalo u 1983.
Almir_

#874 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Almir_ »

Svi rudnici su u manje-vise slicnoj situaciji.
Rmu Zenica trenutno u najtezoj,i bojim se ovo ce trajati neko vrijeme i onda je ocekivati da se uprava EpBiH ogradi od avansa jer realno nemoguca misija ispuniti ovu proizvodnju.
Mogu rudnici raditi normalno kao u Eu,samo treba zbrinuti one koji nece da rade,oni koji ce u penziju itd.
Moze se naci izlaz u svemu,i bolje je krenuti na vrijeme.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#875 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by _BataZiv_0809 »

Moglo je 2005 kad je tvoja SDA bila na vlasti
Post Reply