Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
El_comadante

#17051 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

avijon wrote: 28/08/2023 12:57 Znaci kad treba nesta uvodit jebavat narod ugled na LONDON.
A neke osnovne zivotne kvalitete ko u RUANDI. Al se sa Londonom poredi mad treba neke namete stavljat, de mi nametni Londonsku platu

Treba se poredit sa istim, Ruanda, Banglades i sl. A ugledati se na bolje, a ne poredit se sa nekim ko je 102 svjetlosne godine ispred :bih:
Nevrijeđaj Ruandu. Gledam neki dokumentarac to autoputevi, putevi to gradovi da nije pustinje rekao bih da je to neki europski grad, dakle i oni su ispred nas, nažalost.
El_comadante

#17052 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

Pauza wrote: 28/08/2023 12:42
tramvajtrojka wrote: 28/08/2023 12:37

Koristenjem robovske radne snage :zzzz: :zzzz: i ostalih komunistickih metoda, bukvalno sam sebe diskvalifikujes iz diskusije postavljanjem ovoga kao neki argument

Da je titova vlada ista valjala izgradila bi barem jedan kilometar autoceste u BiH, il zavrsili neke projekte koje su zapoceli i naprasno ostavili da trunu jer je drzava ekonomski propala
hahaha Jeste... vječita ugroženost bošnjačkog čovIJeka.

Ja mislim da ti diskvalifikuješ sebe jer si očigledno pristrasan. Pa pet bagera mijenjaju svu tu "robovsku snagu" kako ti kažeš. Moraš priznati da se ne radi na način kako bi trebalo te da se namjerno odugovlači. Kako god, moglo je i mora brže i bolje, updavo zbog te "ugroženosti" i nepravde titove vlasti prema bošnjačkom čoviJeku. Evo, sad je tvoja vlast pa što ne ubrzaju sa izgradnjom naše drage Beiha? :bih:
Vidiš bilo je to fino upakovano. Kaže dobrovoljne radne akcije. Ako nisi išao na te akcije teško se poslije dolazilo do posla. Ipak nisu bile baš tako dobrovoljne. Onaj ko nije išao imao je minus.
Hakiz

#17053 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hakiz »

El_comadante wrote: 28/08/2023 21:15
avijon wrote: 28/08/2023 12:57 Znaci kad treba nesta uvodit jebavat narod ugled na LONDON.
A neke osnovne zivotne kvalitete ko u RUANDI. Al se sa Londonom poredi mad treba neke namete stavljat, de mi nametni Londonsku platu

Treba se poredit sa istim, Ruanda, Banglades i sl. A ugledati se na bolje, a ne poredit se sa nekim ko je 102 svjetlosne godine ispred :bih:
Nevrijeđaj Ruandu. Gledam neki dokumentarac to autoputevi, putevi to gradovi da nije pustinje rekao bih da je to neki europski grad, dakle i oni su ispred nas, nažalost.
Bio mi je poznanik u Ruandi.

Trebat će nama podosta da je stignemo.
Hakiz

#17054 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hakiz »

Kada završi sa prugama, mogla bi za slijedeći mandat, ako ostane na vlasti, trojka poraditi na kanalizaciji, da nam grad oko Miljacke manje smrdi. Mislim, nizvodno od Marindvora :lol:
neki

#17055 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Nešto si ti drugo gledao...Ruanda nema ni autoputeva ni pustinja, a ekonomski su daleko iza nas..
drug_profi

#17056 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

El_comadante wrote: 28/08/2023 21:18 Vidiš bilo je to fino upakovano. Kaže dobrovoljne radne akcije. Ako nisi išao na te akcije teško se poslije dolazilo do posla. Ipak nisu bile baš tako dobrovoljne. Onaj ko nije išao imao je minus.
Moji roditelji nisi bili ni na jednoj i nasli su fine poslove prije svoje 25 godine. Ne znam ko vam prepričava tu historiju. :-)
HelaS

#17057 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

El_comadante wrote: 28/08/2023 21:18 Vidiš bilo je to fino upakovano. Kaže dobrovoljne radne akcije. Ako nisi išao na te akcije teško se poslije dolazilo do posla. Ipak nisu bile baš tako dobrovoljne. Onaj ko nije išao imao je minus.
Onaj ko je išao, imao je određene benefite u društvu, kratkotrajne. Ja zavidim svima koji su bili na radnim akcijama. Sve bih dao sam sam mogao biti na Šamac-Sarajevo, Brčko-Banovići, i još nekim.

Ko nije bio na radnim akcijama - ništa. To što ti pišeš, što ti je neko rekao, laž je.

El_comadante

#17058 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

neki wrote: 28/08/2023 21:25

Nešto si ti drugo gledao...Ruanda nema ni autoputeva ni pustinja, a ekonomski su daleko iza nas..
Vidiš, to sam zapamtio po tome što je bio komentar da to je ona Ruanda gdje je bio rat i genocid.
El_comadante

#17059 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

HelaS wrote: 28/08/2023 21:55
Onaj ko je išao, imao je određene benefite u društvu, kratkotrajne. Ja zavidim svima koji su bili na radnim akcijama. Sve bih dao sam sam mogao biti na Šamac-Sarajevo, Brčko-Banovići, i još nekim.

Ko nije bio na radnim akcijama - ništa. To što ti pišeš, što ti je neko rekao, laž je.

Da li bi ti danas išao u radne akcije?
mistek

#17060 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

El_comadante wrote: 28/08/2023 22:48
neki wrote: 28/08/2023 21:25

Vidiš, to sam zapamtio po tome što je bio komentar da to je ona Ruanda gdje je bio rat i genocid.
Ma pomiješao si nešto. Ruanda se razvija, ali putevi su im užas. Ne samo da nemaju autoputa, nego ni asfaltirane ceste nema nešto previše. Bukvalno na glavnim pravcima imaju asfalt i to je to.

I Ruanda ti se reklamira ko zemlja brda i dolina, jer više pustinje imaš na Balkanu, nego u Ruandi :D
pritchard

#17061 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by pritchard »

Kako brzo na svim temama dođu od X do Ruanda je bolja od nas. :lol:
Thorgerson

#17062 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Ljudi, treba biti samo objektivan. Ja sam isto glasao za trojku, ovo sto se radi sa trolama i tramvajima je odlicna stvar. Zato sam i glasao jer su rekli da je to prioritet. I ok. Evo sad ce to biti gotovo. Moramo dalje.

Plus sto ti trola ovisi o tim cestama. Zato je npr juzna trebala biti prioritet. A sad ne da nije prioritet, nego nista niko ne spominje vise o tome?!?!

Kakva ti korist od najmodernijeg trolejbusa, kad on trucka jednom trakom od Dobrinje do Hrasnog po 40minuta.

Ma da je unutra ne znam ti kakav, on ce truckati toliko. Mozes ga modernizovati koliko hoces.

I niko nista. Nit ko spominje vise nastavak gradnje juzne ni nista.

Ok, prebacen fokus na prvu i devetu. Pa haj, ok. Al eto ni tu nista nije uradjeno.

Sve se zapocne i polovicno uradi. Pa jeboga zivot, uzmi i odradi nesto do kraja kako treba. Sramota je da ti projekti stoje nedovrseni po 5-6 godina. I jos se neki nadju ovdje i pravdaju. Tu opravdanja NEMA!!!

Kaze pravne stvari, pa uzmi i rijesi sve i onda zavrsi sa gradnjom za godinu dana.

Sta rade po tim ministarstvima? Evo imali su 15 godina da rijese problem sa zgradom na Grbavici i nista. Da rijese ovo dole oko Svrakinog i Aneksa za juznu i nista. I za prvu eto sad problem. Deveta stoji ono tamo vec preko 5 godina. Prva isto tako. Sta god dotaknu, problem.

A vrijeme prolazi, cijene divljaju i sve teze i teze je rjesavati nagomilane probleme.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17063 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

pritchard wrote: 29/08/2023 01:46 Kako brzo na svim temama dođu od X do Ruanda je bolja od nas. :lol:
pratim jednu facebook stranicu o africi od samih afrikanaca

ruanda moža i jest bolja od nas
dobre stvari se događaju u ruandi

mi smo afrika sa strujom i vegetiramo zbog blizine europe
HelaS

#17064 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Truba wrote: 30/08/2023 12:26
pritchard wrote: 29/08/2023 01:46 Kako brzo na svim temama dođu od X do Ruanda je bolja od nas. :lol:
pratim jednu facebook stranicu o africi od samih afrikanaca

ruanda moža i jest bolja od nas
dobre stvari se događaju u ruandi

mi smo afrika sa strujom i vegetiramo zbog blizine europe
De uprati ima li kuća na prodaju, i po kojoj cijeni :D
problemnatravunu

#17065 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Thorgerson wrote: 30/08/2023 12:23 Ljudi, treba biti samo objektivan. Ja sam isto glasao za trojku, ovo sto se radi sa trolama i tramvajima je odlicna stvar. Zato sam i glasao jer su rekli da je to prioritet. I ok. Evo sad ce to biti gotovo. Moramo dalje.

Plus sto ti trola ovisi o tim cestama. Zato je npr juzna trebala biti prioritet. A sad ne da nije prioritet, nego nista niko ne spominje vise o tome?!?!

Kakva ti korist od najmodernijeg trolejbusa, kad on trucka jednom trakom od Dobrinje do Hrasnog po 40minuta.

Ma da je unutra ne znam ti kakav, on ce truckati toliko. Mozes ga modernizovati koliko hoces.

I niko nista. Nit ko spominje vise nastavak gradnje juzne ni nista.

Ok, prebacen fokus na prvu i devetu. Pa haj, ok. Al eto ni tu nista nije uradjeno.

Sve se zapocne i polovicno uradi. Pa jeboga zivot, uzmi i odradi nesto do kraja kako treba. Sramota je da ti projekti stoje nedovrseni po 5-6 godina. I jos se neki nadju ovdje i pravdaju. Tu opravdanja NEMA!!!

Kaze pravne stvari, pa uzmi i rijesi sve i onda zavrsi sa gradnjom za godinu dana.

Sta rade po tim ministarstvima? Evo imali su 15 godina da rijese problem sa zgradom na Grbavici i nista. Da rijese ovo dole oko Svrakinog i Aneksa za juznu i nista. I za prvu eto sad problem. Deveta stoji ono tamo vec preko 5 godina. Prva isto tako. Sta god dotaknu, problem.

A vrijeme prolazi, cijene divljaju i sve teze i teze je rjesavati nagomilane probleme.
Zato ja vrlo često, tj. sve češće pišem po Fb i drugdje, "djeco , nemojte ići odavde , nego BJEŽITE!!"
DaysleepeR

#17066 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Lakše je proguglati kako izgleda Rwanda nego se raspravljati na forumu...
Thorgerson

#17067 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

@problemnatravunu , nazalost to je jedina opcija. I zato raja i ode. Pa nije niko lud da ceka na jebeni spoj dvije ceste po 6-7 godina.

I prije nego sto neko napise da toga ima i u Minhenu. Ima. Ima i u Oslu. I u Helsinkiju.

Ali to se kod njih desava kod izgradnje preseravanja. Jer osnovne mreze cesta, brzih cesta i autoputeva imaju. I onda ide preseravanje, gdje ima nekad kasnjenja.

Mi u gradu imamo mrezu puteva iz 70-ih godina. Smijesno i zalosno.
Laplace

#17068 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Ruanda je za nas Švicarska. Oni su se odmah poslije njihovog rata obračunali sa ratnim zločincima i kriminalcima (prvenstveno inicijativom žena), pomirili i krenuli u izgradnju i prosperitet države. Mi još mentalno nismo izašli iz rata.

Edit: Zapravo je negdje između. Nisu bogzna razvijeni, ali nisu ni banana republika. Neki realan tekst o Ruandi: https://bhsc.trtbalkan.com/perspective/ ... ta-7240918
neki

#17069 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Laplace wrote: 30/08/2023 13:06

Ruanda je za nas Švicarska. Oni su se odmah poslije njihovog rata obračunali sa ratnim zločincima i kriminalcima (prvenstveno inicijativom žena), pomirili i krenuli u izgradnju i prosperitet države. Mi još mentalno nismo izašli iz rata.

Edit: Zapravo je negdje između. Nisu bogzna razvijeni, ali nisu ni banana republika. Neki realan tekst o Ruandi: https://bhsc.trtbalkan.com/perspective/ ... ta-7240918
Ruanda u odnosu na BiH ima uređenu, suverenu i nezavisnu državu, i tu završava svako ozbiljnije poređenje..
BDP po stanovniku im je 6 puna manji nego naš, a ekonomija im se uglavnom zasniva na branju čaja. Imaju asfaltiranih puteva otprilike koliko ih je BiH imala prije 70 godina..
Tako da odvadite malo s tim "za nas Švicarska", "sve autoputevi" i sličnim ublehama
Laplace

#17070 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

neki wrote: 30/08/2023 13:20
Laplace wrote: 30/08/2023 13:06

Ruanda u odnosu na BiH ima uređenu, suverenu i nezavisnu državu, i tu završava svako ozbiljnije poređenje..
BDP po stanovniku im je 6 puna manji nego naš, a ekonomija im se uglavnom zasniva na branju čaja. Imaju asfaltiranih puteva otprilike koliko ih je BiH imala prije 70 godina..
Tako da odvadite malo s tim "za nas Švicarska", "sve autoputevi" i sličnim ublehama
Pa dobro, editovao sam post. Imaju mnogo uređeniju državu, dosta su suzbili korupciju i mislim da su procentualno mnogo više napredovali nego mi. Kako rekoh, negdje između je istina o poređenju nas i njih.

Kamo sreće da smo mi nešto slično uradili 2000. Sad bismo vjerovatno bili u EU.
nuki_cika

#17071 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nuki_cika »

A tek nadvožnjak u boljakovom.Angažovali neku firmu iz Zenice, plaćaju 5,5 maraka satnicu i naravno da ne može naći radnika.
Povećaj na 10 maraka, kladim se da će tri jača majstora ono završiti i spojiti stubove za mjesec IPO do dva .
Ali jok :-)
neki

#17072 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Laplace wrote: 30/08/2023 13:25
neki wrote: 30/08/2023 13:20
Pa dobro, editovao sam post. Imaju mnogo uređeniju državu, dosta su suzbili korupciju i mislim da su procentualno mnogo više napredovali nego mi. Kako rekoh, negdje između je istina o poređenju nas i njih.

Bez sumnje da imaju uređeniju državu od nas, suvereni su i nezavisni od vanjskih faktora..Za razliku od nas..
Što se tiče ekonomije vjerovatno su među top 5 afričkih zemalja što se tiče napretka zadnjih 30 godina, ali statistika je čudna stvar. Npr BiH je imala najveći rast BDP od svih zemalja istočnog bloka u periodu 1985-2015, a kad pitaš narod ovdje 90% će ti reći da se bolje živjelo u bajnom komunizmu..
Suština je da smo i mi i oni imali jadnu osnovicu na koju je lako navući statistički značajan napredak
Hakiz

#17073 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hakiz »

neki wrote: 30/08/2023 13:31

Bez sumnje da imaju uređeniju državu od nas, suvereni su i nezavisni od vanjskih faktora..Za razliku od nas..
Što se tiče ekonomije vjerovatno su među top 5 afričkih zemalja što se tiče napretka zadnjih 30 godina, ali statistika je čudna stvar. Npr BiH je imala najveći rast BDP od svih zemalja istočnog bloka u periodu 1985-2015, a kad pitaš narod ovdje 90% će ti reći da se bolje živjelo u bajnom komunizmu..
Suština je da smo i mi i oni imali jadnu osnovicu na koju je lako navući statistički značajan napredak
Način na koji su odradili posljedice sukoba im daje pravo na veći optimizam nego nama. Bez obzira na ekonomiju, zrelije društvo od našeg.
Laplace

#17074 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

neki wrote: 30/08/2023 13:31

Slažem se.
pritchard

#17075 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by pritchard »

Znam da je popularno biti autošovinista, širiti defetizam što neki rade po zadatku, neki jednostavno zbog mentalnog stanja, ali ipak je nevjerovatno kolike gluposti pojedini pišu. :lol: Afrička Švica:

IMF, GDP:
Rwanda - 1 000 USD per capita
Bosnia - 10 200 USD per capita (na 2,8m)

https://www.imf.org/en/Countries/BIH

Besmisleno je i zlonamjerno ozbiljnije porediti Bosnu i Ruandu. Što se tiče političkog sistema, on jeste stabilniji jer su Tutsiji potukli Hutue koji su nad njima počinili genocid i uspostavili vlast. To je kao što bi Bosna bila prestabilna da je Sana 95 izašla na Drinu. :)
Post Reply