Pregledao sam snimak, i onako hladne glave dosta pozitivan zaključak iz više uglova:
@drug je iznad pisao o Kloppovim postavkama koje su nas kočile, i u suštini se slažem sa izuzetkom od jučer - jučerašnja tri boda su direktno i jedino zasluga Kloppa i co. Ok, ima tu i taj splet okolnosti sa Konateom, gdje se njegovim izostankom moralo vratiti na onaj klasični 433 sa Matipom za kojeg je jasno nemoguće pokrivati onoliki prostor poput Iboua i mislim da je to bilo sasvim korektno na terenu, Newcastle jeste trčao i pritiskao ali mislim da se ekipa sa tim nosila jako lijepo s obzirom jel na taj pritisak i čitav pritisak sa tribina. Eh, s obzirom da smo krenuli sa 433 a utakmicu poslije Kloppovim rokadama prilagodili 4231 (sa igračem manje, dakle 3231 ili 324 čak u pojedinim momentima), može se zaključiti da definitivno treba ako ne odustati, onda definitivno na stand-by ostaviti tranzicionu 3223 jer je odgovor jednostavan, nemamo potpun kadar za to. Kraj prošle sezone je priča za sebe, trebalo nam je neko osvježenje i za nas i za protivnike i našli smo ga. U toj 3223 nam je ključ svega u tom "boksu" sa tri vezna + Trent, i u biti znamo šta nam tu fali od veznog reda. Plus dodaj tome Robertsona koji ne može biti taj treći CB već i dalje ima krilne izlete dešava ti se da imaš dva kratera koja trebaju stizati dva stopera. Ne ide, puknuće u određenom momentu, a i ako ne pukne pući će mišić (Konate). Sinoć je i dalje bilo toga, ali ga je bilo dosta manje i bio je izazvan više individualnim greškama nego li sistemskim što je opet lakše probavljivo. Suma sumarum, po onome od sinoć, kako bi izvukli najbolje od Darwina, Maca, a i Diaza 4231 se čini najoptimalnijim rješenjem. Klopp je na pressu rekao da se i dalje traga za najboljim sistemom i nadam se da će ovo imati negdje u okviru te potrage.
Vratiću se opet malo na početak posta i Kloppovim reakcijama tokom utakmice i onako na prvu mi se izvođenje Diaza činilo šeprtljavom odlukom ali iz ovog repriznog ugla je zapravo vrlo logično; Diaz je neko ko jeste ofanzivno blago ali u onako datoj situaciji sa igračem manje Gakpov work rate i doprinos veznom redu je bio mnogo potrebniji iako je Cody bio dosta šeprtljav sinoć. Napadački jeste bio gubitak, ali je znao Klopp da ofanzivno šalje tešku artiljeriju u drugom pa je stoga bila logična ova njegova odluka. Kad sam već kod te izmjene, Gomeza moram pohvaliti, zaista je bio dobar sinoć, ali, meni njegove mogućnosti nikada nisu bile upitne, koliko kontinuitet. Protiv Ville već očekujem neki kritičan potez.
Šta mi se još dopalo o Kloppovim potezima jeste uvođenje Elliotta, gdje je imao jako sličnu rolu kao protiv Chelsea kada je ušao, kritikovan je bio zbog onih par izgubljenih lopti, ali sam i tada pisao da je u ofanzivnom smislu tu bilo dosta toga kvalitetnog. Mislim da je jako bilzu sa pronalaskom prave pozicije za njega, i vjerujem da bi on mogao dosta profitirati Alexisovim dolaskom, primjetim tu neku malu sličnost među njima gdje bi Harvey mogao pokupiti koji savjet.
Ono što se također može iznijeti kao cjelokupni zaključak ove tri utakmice jeste to da je ekipa karakterno i dalje na nivou, ne ljuljaju ih crveni kartoni, čak i ubace u neku brzinu više, a tome se možemo i moramo između ostalih i Szobi zahvaliti. Opet je jučer nadoknadio kilometre crvenog kartona, i preorao teren. Minusa u igri ima, ali nije to neko čudo jer mu se broj utakmica i dalje može prebrojati na prstima jedne ruke. Jako dobrog igrača imamo, i nadam se da ćemo ga gledati u onoj Leipzig roli gdje je pokrivao onaj bazen desetke, između dva pivota i prednje linije. Da, želim reći dovesti kršenog DM-a, tempo prepustiti Alexisu i onda svu slobodu svijeta prepustiti Szobi. Što nas dovodi do Enda, čija me je "brzina" u orbitu bacala sinoć. I ne mislim tu na samu brzinu trčanja koliko na žustrinu odluka. Ono što mi je pozitivno kod njega bilo, a vidio sam da ga kritikuju zbog toga jučer (ne ovdje na forumu već generalno) je ta, kako se voli reći, "alibi igra prvom do sebe". Zapravo, to i jeste potrebno kada se želi neutralisati presing protivnika kakav je bio na početku utakmice, i sa te strane je jako lijepo to odrađivao. Svejedno, starter nam je potreban, Endo je ok za rotacije i upadanje na teren kada zagusti, kao neki osnovni kotač ipak vjerujem da i Klopp vidi da on to nije.
Nisam @BHF-u za Trentov bezobrazluk pisao, pa da i to spomenem. Mislio sam na ono njegovo lagano džogiranje i totalno odustajanje od trenutne situacije, recimo kada se uopšte ne trudi braniti svoj prostor. Razumijem da mu nije bilo jednostavno jučer - crveni mu je visio maltene od prve minute, ali mi je svejedno falila ta njegova iskra. To me jako nervira jer znam koliko može i koliko je sposoban, pa je malo iritantno gledati hlađenje tih mogućnosti. Želim ja bezobraznog Trenta, ali ne mlitavog, već bezobraznog fakina kao onog koji se pojavio protiv Arsenala nakon onog koškanja sa Xhakom. Eh, tog želim.
Alisson

o njemu je svaki komentar suvišan.
Kao i o Darwinu, sve je ovo proces
Jako bitna pobjeda, ali i pobjeda koja govori da ima jako puno posla, kako na treningu, tako i van njega. Pobjeda na kojoj će, nadam se, dizati nove temelje.