konoplja wrote: ↑28/08/2023 12:30
Ozimician wrote: ↑28/08/2023 11:57
Jesil ti kad bio u Cajnicu i slicnim vukoje*inama? U Cajnicu ne postoji poslovnica banke, nisam siguran da li postoji bankomat. I nekog ko se rodio i
odrastao u Sarajevu poslati tamo da zivi i radi?
Kojih 2-3K u Cajnicu? Cifru podijeli sa 2. Takodjer da ne pricam o tome da ti u RS se ne uplacuje ni penziono ni zdravstveno (ako radis u drzavnoj sluzbi).
I moras rentati stan u Cajnicu ili gdje vec i sve troskove koji idu uz to.
Eh u takvim mjestima ima posla.
Istina je da ti na birou ili ganjaju stelu i cekaju neke konkurse po Sarajevu ili uce jezik i spremaju papire da idu vani.
Ako je izbor Cajnice ili Njemacka - sigurno ce se odluciti za ovo prvo.
Pa eto sam si odgovorio na pitanje. Doktoru da placa bude milju maraka je sramota. Prije ce biti da im nije potreban jer da jeste i da gori pobrinuli bi se za to. Od vise place, stana, sluzbenog auta. Nacini da se privuku ljudi postoje. I kakvo je to usko razmisljanje kao da se ne moze zivjeti u nekom vecem gradu u okrugu od 30 kilometara ili kao da samo ljudi iz Sarajeva studiraju medicinu.
Nije ni tebi bio problem preseliti se hiljade kilometara sjeverno i ziviti u selu od 18k za dobre pare.
Pa uz takve uslove normalno da imas otvorena radna mjesta, jer nece niko.
Nije da im ne gori, nego nemaju para da ga plate. A da ti dodje neko tamo iz Sarajeva, morao bi mu dati 2x vecu platu i sve to sto ide i takav neko bi sigurno usput prijavljivao se na svaki moguci konkurs u Sarajevu dok ne upadne. To je cinjenicno stanje.
Da ne racunamo da se plate u drzavnom zdravstvu regulisu kolektivnim ugovorima svugdje (pa i u Njemackoj) i da nema previse prostora za davanje svih tih benefita.
Cajnice nije 30 km u krugu od Sarajeva, neko 120km i 2,5h voznje. Ima i extremnijih primjera, Bos. Grahovo, Glamoc i sl.
Pa Njemacka ne moze u takvim zabitima da nadje medicinare. Ocekivati od takvog mjesta, koje nema poslovnica banke, nikakve privrede i slicno, da placa doktora 2x vise nego Sarajevo je vise nego preoptimisticno.
Ne, ne studiraju medicinu samo Sarajlije, ali ja baratam podacima Zavoda za zaposljavanje KS, dakle tu su prijavljeni samo nezaposleni doktori koji imaju prijavljeno prebivaliste u Kantonu Sarajevu. Ostale nisam spominjao.
U ovom "selu" u kojem ja zivim, naslonjen je na jedan solidno veci grad i Landkreis ima 250 000 stanovnika, a Minhen i Salzburg su mi na manje od sat vremena voznje. Ni priblizna izolacija kao navedena mjesta.
EDIT: Svakako nije tema zasto niko ne ide raditi u Cajnice, nego zasto imas stotine doktora i inzenjera na birou u Sarajevu, koji su skupo platili svoje skolovanje, a ovamo u medijima se prica kako fali doktora i slicne nebuloze, da ljudi pomisle da te neko na diplomskom ceka da diplomiras i da krenes raditi. xD