Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#10151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 28/08/2023 09:59
MarlboroGold wrote: 28/08/2023 09:52 Ima ljudi koji i od doktora nakon min. 6 godina studiranja, a na birou su i nemaju trenutno posla, kažu ima posla uvijek očekujući da se ti ljudi trebaju baviti tesarskim, molerskim, stolarskim i drugim poslovima.
Ovo je tacno, pisao sam ovo na temi "Ima ko hoce raditi".

Trenutno u Kantonu Sarajevo na birou imas oko 100 doktora medicine, 200 doktora stomatologije, 160 farmaceuta i 100 doktora veterine.
Inzenjera raznih profila takodjer stotine.

Izvor: https://szks.ba/wp-content/uploads/2023 ... t-2023.pdf

Ovi ljudi ne mogu raditi na crno pa da kazes da su prijavljeni na birou, a mlate na crno pare. Ovo je trenutna realnost visokoobrazovanog kadra u BIH.
Kazem ti ja BiH sto ima doktora i medicinara, Kina ih nema.
BiH moze 30 Njemacki opermiti medicinarima i opet bi na birou ostalo 200 nezapozlenih doktora.
A kada gledas tv, svi se u BiH zale da nemaju dovoljno doktora.
Neko tu debelo laze.
dr_Evil

#10152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 28/08/2023 10:44
Zanimljiva diskusija.

Ovo takodjer ima smisla, eh sad ako nisi spreman na kompromis, onda ne mozes kriviti drzavu, petog, desetog zasto ne mozes pronaci posao u struci, niko nema obaveze prema tebi. To nema nigdje u svijetu tako.

Ne znam kako je sad, ali u moje vrijeme je dosta potencijalnih studenata, koji su na oko bili dosta zagrijaniji za tu struku i posao od mene, jednostavno palo na prijemnom ispitu i nisu se upisali. Tj. bez obzira koliko je neko zagrijan za nesto, mozda nije kapacitet za to.
Mozda su kapacitet, ali sistem srednje skole je bio takav da ih nije spremio, a mozda nisu kapacitet. Uglavnom mislim da sistem skolovanja kod nas mora da se mjenja, ocito je da danasnje generacije ne mogu pratiti stari sistem skolovanja. Zasto je to tako...
dr_Evil

#10153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

elcaliente wrote: 28/08/2023 10:59

Trenutno u Kantonu Sarajevo na birou imas oko 100 doktora medicine, 200 doktora stomatologije, 160 farmaceuta i 100 doktora veterine.

Ovi ljudi ne mogu raditi na crno pa da kazes da su prijavljeni na birou, a mlate na crno pare. Ovo je trenutna realnost visokoobrazovanog kadra u BIH.
BiH moze 30 Njemacki opermiti medicinarima i opet bi na birou ostalo 200 nezapozlenih doktora.
Neko tu debelo laze.

Jel iko pomislio da je dobar dio tih ljudi vec razgulio vani, a neko ih prijavljuje na biro redovno?
Ozimician

#10154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 28/08/2023 11:01

Neko tu debelo laze.

Jel iko pomislio da je dobar dio tih ljudi vec razgulio vani, a neko ih prijavljuje na biro redovno?
Pisao sam to ranije, ne znam da li si kad bio na birou, ali moras se licno javljati stalno. Sumnjam da ce neko dolaziti iz Njemacke da se javlja u BIH na biro.
elcaliente

#10155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

dr_Evil wrote: 28/08/2023 11:01

Neko tu debelo laze.

Nema mi logike, znaci akedamski gradjanin, ulozio si napor da odes vani, dobio si posao u bolnici u Njemackoj i ti sada molis bliskog rodjaka da te prijavljuje na biro svaki mjesec dva.
Sto bi to radio? U Njemackoj radis, osiguran si.
dr_Evil

#10156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

elcaliente wrote: 28/08/2023 11:06
Nema mi logike, znaci akedamski gradjanin, ulozio si napor da odes vani, dobio si posao u bolnici u Njemackoj i ti sada molis bliskog rodjaka da te prijavljuje na biro svaki mjesec dva.
Nemas zdrastveno kad dodjes u domovinu. Sta ja znam, neko zeli da bude na birou ako se odluci vratit u nekom periodu, neko cuva ono da mu biro kupi 2 godine za penzije. Ali sve u svemu mislim da je najvise zdrastveno u pitanju.
Ozimician

#10157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Neko tu debelo laze.
Zale se i u Njemackoj da nema dovoljno doktora. :D

Razlog je taj sto se ne primaju doktori, jednostavno ne dobijaju zaposlenje, primljeni su bili za vrijeme Corone na odredjeno i nikome nije ugovor produzen. Ustanovi fali medicinara, ali ih ne zaposljava.

Sto se BIH tice, posla ima po kojekakvim vukoje*inama, ali sto bi neko iz Sarajeva isao u Cajnice da radi? Ako vec mora u Cajnice, mnogo mu je komfornije i isplativije da se ispali za Njemacku.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#10158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

izvrsni direktor wrote: 28/08/2023 10:41 S druge strane, ako nekog natjeras na neko zanimanje za koje pojedinac uopste nema interesa, cemu to vodi? Kakvog ces radnika dobit? Sta imas od nemotivisanog studenta?
Zasto bi ja studirao nesto sto me ne zanima?
Zanimljiva diskusija.

Ovo takodjer ima smisla, eh sad ako nisi spreman na kompromis, onda ne mozes kriviti drzavu, petog, desetog zasto ne mozes pronaci posao u struci, niko nema obaveze prema tebi. To nema nigdje u svijetu tako.
Dabome da ne treba drzavu krivit. Ali ni drzava se ljutit sto takav student ode negdje u inostranstvo gdje uspije naci posao u struci.
Bolje kvalitetan i motivisan kadar, nego neko ko je preko qrca zavrsio nesto sto ga ne zanima, od takvo istog nema drustvo koristi.
Ozimician

#10159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 28/08/2023 11:07
Nemas zdrastveno kad dodjes u domovinu. Sta ja znam, neko zeli da bude na birou ako se odluci vratit u nekom periodu, neko cuva ono da mu biro kupi 2 godine za penzije. Ali sve u svemu mislim da je najvise zdrastveno u pitanju.
Nema to veze s logikom sto pricas, hitne slucajevi su svakako pokriveni i mozes traziti refundaciju u Njemackoj. A sigurno ce neko ganjati uputnice i termine da se lijeci u BH zdravstvu kad dodje na godisnji. :run:

To 2 god. do penzije - takvi medicinari/doktori sigurno ne idu u Njemacku i ne polazu Anerkennunge.
Ozimician

#10160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 28/08/2023 11:09

Zanimljiva diskusija.

Dabome da ne treba drzavu krivit. Ali ni drzava se ljutit sto takav student ode negdje u inostranstvo gdje uspije naci posao u struci.
Bolje kvalitetan i motivisan kadar, nego neko ko je preko qrca zavrsio nesto sto ga ne zanima, od takvo istog nema drustvo koristi.
Tako je, mada nasa drzava se i ne ljuti, samo mediji imaju vjecnu temu kad im zafali, ali opet kao sto smo naveli, za solidan dio tih zanimanja koja nisu trazena u BIH, jos manje su trazena u toj drugoj zemlji...
dr_Evil

#10161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 28/08/2023 11:11
Nema to veze s logikom sto pricas, hitne slucajevi su svakako pokriveni i mozes traziti refundaciju u Njemackoj. A sigurno ce neko ganjati uputnice i termine da se lijeci u BH zdravstvu kad dodje na godisnji. :run:

To 2 god. do penzije - takvi medicinari/doktori sigurno ne idu u Njemacku i ne polazu Anerkennunge.
Nemam pojma kako je to kod vas svaba, ja moram kupit putnicko, sto nije problem. Zdrastveno osiguranje ipak mnogi cijene da imaju, pogotovo ko ima djecu ili ko je stariji.

Gledaj imas recimo 13 godina staza, i u teoriji ti jos kad dodje vakat moze zavod kupit 2 do penzije. Ne moras biti star da bi to imao. Nego eto, samo mislit malo unaprijed.

Ljudi svasta devre. Onda recimo imas ljudi koji rade vani tipa taksisti, sasvim legalno uz papire, 3 mjeseca vani, pa dodje 3 mjeseca u Bosnu, i tako vrti. On ostaje toliko dugo u Bosni da mu nijedno putnicko osiguranje ne vrijedi, mora imati zdrastveno u domovini.
Ozimician

#10162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 28/08/2023 11:15
Ozimician wrote: 28/08/2023 11:11

Nemam pojma kako je to kod vas svaba, ja moram kupit putnicko, sto nije problem. Zdrastveno osiguranje ipak mnogi cijene da imaju, pogotovo ko ima djecu ili ko je stariji.

Gledaj imas recimo 13 godina staza, i u teoriji ti jos kad dodje vakat moze zavod kupit 2 do penzije. Ne moras biti star da bi to imao. Nego eto, samo mislit malo unaprijed.

Ljudi svasta devre. Onda recimo imas ljudi koji rade vani tipa taksisti, sasvim legalno uz papire, 3 mjeseca vani, pa dodje 3 mjeseca u Bosnu, i tako vrti. On ostaje toliko dugo u Bosni da mu nijedno putnicko osiguranje ne vrijedi, mora imati zdrastveno u domovini.
Ne kazem da nema takvih slucajeva, ali to je jako mali procenat, previse je pegla za nesto sto nije toliko isplativo. Evo kad bi sad medju nama (koji smo vani) na forumu sproveli anketu koliko nas se prijavljuje na biro, vjerujem niko se ne bi javio.

Ovdje je prica o visokoobrazovanim strucnim kadrovima. Da je tolika potraznja za visokoobrazovanim kadrovima u BIH, ne bi ljudi toliko selili. Jednostavno prihvatite da postoji nezaposlenost u BIH.
moimoi

#10163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ima li Dze statistika koliko je dr na birou? Mislim da se prije radi o ljudima koji se vise ne zele baviti medicinom.
elcaliente

#10164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Opet nema logike, bude 2 sedmice na godisnjem, ima njemacko zdravstveno.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#10165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

elcaliente wrote: 28/08/2023 11:20

Ima ljudi koji su dosta vise u Bosni nego sto mislis, pa im se ovo itekako isplati.
elcaliente

#10166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

W0rM wrote: 28/08/2023 11:21

Ima ljudi koji su dosta vise u Bosni nego sto mislis, pa im se ovo itekako isplati.
Ne pada mi ni jedan slucaj na pamet gdje se nekome ko se zaposlio u Njemackoj i ko zivi u Njemackoj to isplati, ali dobro. Bolje ga pokriva njemacko osiguranje.
Ne kontam da neki doktor ode raditi u Njemacku bolnicu a u Bosni zeli da se vodi na birou.
elcaliente

#10167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ne pada mi ni jedan slucaj na pamet gdje se nekome ko se zaposlio u Njemackoj i ko zivi u Njemackoj to isplati, ali dobro. Bolje ga pokriva njemacko osiguranje.
Ne kontam da neki doktor ode raditi u Njemacku bolnicu a u Bosni zeli da se vodi na birou.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#10168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

elcaliente wrote: 28/08/2023 11:25

Doktor ne, ali ima raje remote rade, i isplati im se BH osiguranje da imaju, takodejr tu su ljudi sto su dosta po sluzbenom putu u Bosni
Bodkin

#10169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

izvrsni direktor wrote: 28/08/2023 10:41 S druge strane, ako nekog natjeras na neko zanimanje za koje pojedinac uopste nema interesa, cemu to vodi? Kakvog ces radnika dobit? Sta imas od nemotivisanog studenta?
Zasto bi ja studirao nesto sto me ne zanima?
Radis testove za sta si tamo nekad u srednjoj, cak i u osnovnoj.
Dzaba sto imas interes ako neces raditi u toj struci nego ces hamaliti u skladistu.

Nemoguce da nema nesto sto te iole zanima, a moze se unovciti.
Ja kad sam upisivao faks sam upisao nesto sto me koliko toliko zanima i u cemu sam relativno dobar
Bodkin

#10170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 28/08/2023 11:20 Ima li Dze statistika koliko je dr na birou? Mislim da se prije radi o ljudima koji se vise ne zele baviti medicinom.
Postavio je kolega. 200 mislim ili 100. Okrugao broj
Bodkin

#10171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 28/08/2023 10:55
Bodkin wrote: 28/08/2023 10:40

Naravno, im not falling into that trap :D

Sve to i plus komunikologija, hortikulura, historija umjetnosti itd. I to sve jer se stancaju kadrovi na 20 univerziteta, a vecina koja zavrsi u drzavnoj sluzbi gdje se ta zanimanja mogu prodati imaju diplome sa tih nekih lijevih univerziteta
Za odredene fakultete/odsjeke je potrebno napraviti kvotu na drzavnom nivou. Ali naravno za to nema interesa.
Sve navedene profesije su potrebne, ali nam nije potrebno 100 komunikologa ako za njima nema potraznje.
I mass production je ekonomista ali kakvih (da ukljucujem i sarajevski EF u ovo)? Poluzavsen proizvod. Bice on na birou mjesec i naci ce posao pa kakvo god mu znanje bilo :D
Slazem se. Samo ekononstima je najbrza rotacija na birou. Najvise posla ima i mogu raditi najvise stvari.
EF je solidna skola. Svako EF na svijetu izbaci poluzavrseb proizvod i to je ok. Svaka firma ima svoj nacin rada, sisteme ili pravila. Bitno je da imas podlogu da se brzo uklopis i EF to nudi
elcaliente

#10172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

W0rM wrote: 28/08/2023 11:27
elcaliente wrote: 28/08/2023 11:25

Doktor ne, ali ima raje remote rade, i isplati im se BH osiguranje da imaju, takodejr tu su ljudi sto su dosta po sluzbenom putu u Bosni
Ma nema logike, ako radi za njemackog poslodavca ima njemackog zdravstveno automatski, moze uzeti i jos putno za 20 eur za godinu dana da se duplo osigura.
A ovi sto su na sluzbenom putu njim firma placa posebno osiguranje na njihovo zdrvstveno sto automatski dobijaju.
Evo Ozimician radi remote, mislim da mu je smjesno da se neko prijavi na BiH bito jer nema potrebe za tim. To mu je samo dadatna obaveza za nista.

A gore pise da ima 200 doktora na birou.
Last edited by elcaliente on 28/08/2023 11:43, edited 1 time in total.
Ozimician

#10173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 28/08/2023 11:20 Ima li Dze statistika koliko je dr na birou? Mislim da se prije radi o ljudima koji se vise ne zele baviti medicinom.
Postavio sam ja podatke i link satistickog biltena.

100 doktora medicine, 200 stomatologije ...

Pa iskreno cisto sumnjam da bi neko studirao 6 godina i placao 7000 KM godinu dana, dakle samo na skolarinu potrosio 42 000 KM i da mu je drago da bude na birou jer se ne zeli baviti medicinom.

Kakve su to mentalne gimnastike.
xPaco1337

#10174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by xPaco1337 »

Pa kod nas svi hoce bit doktori (a padaju u nesvjest kad vide krv i nisu stvoreni za taj posao), svi hoce biti advokati (nemaju pare da pokrenu svoj biznis tj praksu), svi hoce biti Ekonomiski (u propaloj drzavi bez ekonomije) i sl...Nitko ne radi ono sto zeli,zna i voli. Hoce ljudi status, ja kad sam osnovnu zavrsavao nekad 2010-11 svi su trcali da upisu Medicinsku ili Gimnaziju (mogao si ih upisati i ako si 3 prolazio), i ti ljudi sad rade u prodavnici.

Po meni završi nešto što te baš baš zanima i hoces da se bavis sa tim. Ako nemas nista sad da te zanima, zavrsi najlaksu skolu i radi nesto poslije. Ja sam zavrsio SSS, radio svakakve poslove i zavrsio u IT industriji opet sa debelo vecim primanjem od vecine. Ali i taj IT ima svoje cake i gluposti gdje ljudi sa faksa lete a nisu nista drugo radili u zivotu, pogotovo sad kad je nestabilno trziste, dobiju otkaz, ne znaju sta da rade sa sobom jer ne znaju nista drugo.
Ozimician

#10175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 28/08/2023 11:39
W0rM wrote: 28/08/2023 11:27

Ma nema logike, ako radi za njemackog poslodavca ima njemackog zdravstveno automatski, moze uzeti i jos putno za 20 eur za godinu dana da se duplo osigura.
A ovi sto su na sluzbenom putu njim firma placa posebno osiguranje na njihovo zdrvstveno sto automatski dobijaju.
Evo Ozimican radi remote, mislim da mu je smjesno da se neko prijavi na BiH bito jer nema potrebe za tim. To mu je samo dadatna obaveza za nista.

A gore pise da ima 200 doktora na birou.
Problem je sto cesto ne mozes da dobijes odmah opciju za remote cim dodjes u DE, a dok dobijes, tad vec prosao voz, jer si izgubio zdravstveno sa BH biroa. Morao bi se prijaviti u BH firmu, pa odjaviti, pa na biro... previse komplikacija stvarno.

A onaj ko radi full remote - njemu je onda isplativije daleko da ostane u BIH i da mu ta firma uplacuje brutto iznos na BH racun - da bude freelancer.
Naravno, poslovi u medicini, gradjevini, ugostiteljstvu - kakvih je 90% poslova nasih ljudi koji odlaze tamo, ne omogucava da se radi remote.

Tako da vjerujem da postoji i takvih slucajeva, ali procentualno zanemarivi.
Last edited by Ozimician on 28/08/2023 11:43, edited 1 time in total.
Post Reply