Autolakirer u Sarajevu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#251 Re: Autolakirer u Sarajevu
ja bi prije vrata nasao i komplet zamjenio..
-
citroen xm
#252 Re: Autolakirer u Sarajevu
Nije jednostavno naći u istoj boji, posebno ako nije neka tipična. A velika je vjerovatnoća da su i ta vrata korodirala. Veliki je broj Pasata 6 koji su poprilično truli. Neki dan vidim jednog, izmenu dna vrata i lajsne možeš šaku uvući kroz rupu.
- kabal1337
#253 Re: Autolakirer u Sarajevu
to gdje su baloni to je rupa. Da se kvalitetno sanira, mora se isjec i staviti novi komad metala. Sve drugo je kratkotrajno rjesenje.vehidone wrote: ↑01/08/2023 14:39 Da malo oživimo temu i u '23god.
Passat 6 na troja vrata imam poneku sitnu nakupninu bubuljica ispod odnosno oko hrom lajsni s tim da su mi suvozačeva vrata dobra ali se zakucala karambolka od Golfa 6 u njih pa se treba ispeglati i lakirati,dakle 4 vrata bi se trebala raditi jer su bobuljice iznad lajsne,da su ispod manje bi se farbali. Bio sam.kod jednog lakirera ovdje par puta preporučenog traži mi 250 km da sredi te bobuljice odnosno hrđu u početnom stadiju. Drugi lakirer kod kojeg sam već jednom radio neke obrve i blatobrane na drugom auto mi kaže ovako. Da bi se to uradilo maksimalno kvalitetno,treba dobro pripremiti vrata,obrusiti,nanijeti neka hem.sredsvtva gitovati pa komplet u komoru.Sve mi je lijepo objasnio i i rekao da može garantovati tek ako vrata izbijeli/izbrusi pa onda zaštiti i ofarba, vozačeva vrata su na dnu uhvatila malo korozije i tu iskreno kaže da će vrata očistiti i srediti koliko može ali ne zna koliko je to zašlo unutra te su ona onako malo problematična.
Dakle ako se složim to bi me koštalo ko meni okruglo milja.
Ovaj prvi će za 250Km to samo nasminkati površinski i to će trajati do idućeg proljeća,ovaj drugi iako mi se ne daju tolike pare djeluje mi ozbiljinije i kaže da je to nezahvalan posao što se tiče garancije. Šta vi mislite. Auto je 2006god. Inače tehnički zaista održavan i od prethodnika i od mene,auto mislim voziti još par godina.
to za vrata je ono sto sam pricao, nema nigdje waxa serem im se u usta
To ako je je povrsinska hrdja ok. sasmirglat, pretvarac hrdje na 24h poslije primer, ali kod nas svi stavljaju kit, pa primer jer je brze.
Ja bi poskidao tapacirung vrata, na svakim isprao iznutra vrata. Osusio, ako vidis da imas korozije pretvarac hrdje, onda mozes i direktno waxa stavit.
-
vehidone
#254 Re: Autolakirer u Sarajevu
To je problem naravno. Teško je naći vrata u besprijkornom stanju a i kada se nađu koja je vjerovatnoca da je ista boja,što znači opet ih farbas. U tom slučaju vjerujem da bi takva vrata bez greške koštala 2-2.5 stoje i opet se mora lakirati. To je opcija ako su vrata baš otišla pa se moraju naći vrata da se skrpi. Ako dođe to toga onda mi boja vrata vjerovatno neće igrati ulogu hehehcitroen xm wrote: ↑01/08/2023 19:24 Nije jednostavno naći u istoj boji, posebno ako nije neka tipična. A velika je vjerovatnoća da su i ta vrata korodirala. Veliki je broj Pasata 6 koji su poprilično truli. Neki dan vidim jednog, izmenu dna vrata i lajsne možeš šaku uvući kroz rupu.
- kabal1337
#255 Re: Autolakirer u Sarajevu
vehidone wrote: ↑01/08/2023 19:32To je problem naravno. Teško je naći vrata u besprijkornom stanju a i kada se nađu koja je vjerovatnoca da je ista boja,što znači opet ih farbas. U tom slučaju vjerujem da bi takva vrata bez greške koštala 2-2.5 stoje i opet se mora lakirati. To je opcija ako su vrata baš otišla pa se moraju naći vrata da se skrpi. Ako dođe to toga onda mi boja vrata vjerovatno neće igrati ulogu hehehcitroen xm wrote: ↑01/08/2023 19:24 Nije jednostavno naći u istoj boji, posebno ako nije neka tipična. A velika je vjerovatnoća da su i ta vrata korodirala. Veliki je broj Pasata 6 koji su poprilično truli. Neki dan vidim jednog, izmenu dna vrata i lajsne možeš šaku uvući kroz rupu.

-
vehidone
#256 Re: Autolakirer u Sarajevu
Specijalno izdanje - Harlekinkabal1337 wrote: ↑01/08/2023 20:02vehidone wrote: ↑01/08/2023 19:32
To je problem naravno. Teško je naći vrata u besprijkornom stanju a i kada se nađu koja je vjerovatnoca da je ista boja,što znači opet ih farbas. U tom slučaju vjerujem da bi takva vrata bez greške koštala 2-2.5 stoje i opet se mora lakirati. To je opcija ako su vrata baš otišla pa se moraju naći vrata da se skrpi. Ako dođe to toga onda mi boja vrata vjerovatno neće igrati ulogu heheh![]()
-
Throttle
#257 Re: Autolakirer u Sarajevu
Jesu li ovo s kraja proizvodnje oni dobri kad su brali po skladistu sta su imali 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#258 Re: Autolakirer u Sarajevu
Ovdje su rijesene sve boljke koje su mucile ranije serije.. 
-
citroen xm
#259 Re: Autolakirer u Sarajevu
Fabrička priprema za krpljenje dijelovima sa otpada usljed trule limarije. 
- Evolution_IV
#260 Re: Autolakirer u Sarajevu
presmijesno, pogotovo kad vidis audi 80 ili u zadnje vrijeme V8 sto vidjam, nema nigdje nista da je krenulocitroen xm wrote: ↑01/08/2023 19:24 Nije jednostavno naći u istoj boji, posebno ako nije neka tipična. A velika je vjerovatnoća da su i ta vrata korodirala. Veliki je broj Pasata 6 koji su poprilično truli. Neki dan vidim jednog, izmenu dna vrata i lajsne možeš šaku uvući kroz rupu.
-
vehidone
#261 Re: Autolakirer u Sarajevu
Više je pretužno...Golf 5 pragovi katastrofa, Passat 6 karavani, vrata gepeka su hrđala ko luda a ovo oko vrata je zbog zabusene hrom lajsne. Voda ko voda se zavuće u rupice i lagano to ide. Na Passat 7 su tu lajsnu uklonili pa nema tog problema. Kod mene je limuzina i što se tiče hrđe zaista je sitno i uglavnom na jednom mjestu iznad lajsne. Svi zanemarimo to da su ta auta prilično stara u kombinaciji sa našim zimama i posipanjem soli. Prije sam vozio i dvojku i Passat b4, imali su i oni svojih mana na limu. Mercedes w203 do 2005 je hrđao što se kaže u prospektu ali eto rijšiše to od 2005 god. Rješenje je kupiti novo auto ali.....krpi i šutiEvolution_IV wrote: ↑01/08/2023 22:56presmijesno, pogotovo kad vidis audi 80 ili u zadnje vrijeme V8 sto vidjam, nema nigdje nista da je krenulocitroen xm wrote: ↑01/08/2023 19:24 Nije jednostavno naći u istoj boji, posebno ako nije neka tipična. A velika je vjerovatnoća da su i ta vrata korodirala. Veliki je broj Pasata 6 koji su poprilično truli. Neki dan vidim jednog, izmenu dna vrata i lajsne možeš šaku uvući kroz rupu.![]()
![]()
- kabal1337
#262 Re: Autolakirer u Sarajevu
rjesenje je cavity wax cim kupis auto, jer fabrika ne stavlja. lim je tanak i qrceve kvalitete.
Evo ja sam danas kod sebe isprao zadnja vrata, danas sutra se suse, sutra navecer cavity wax punim.
I da nemas kompresor, dovoljno je da ulijes wax da zadje u sav jer je lim samo presavijen. Ispuni i tjt, voda ne ulazi izmedju.
Evo ja sam danas kod sebe isprao zadnja vrata, danas sutra se suse, sutra navecer cavity wax punim.
I da nemas kompresor, dovoljno je da ulijes wax da zadje u sav jer je lim samo presavijen. Ispuni i tjt, voda ne ulazi izmedju.
-
citroen xm
#263 Re: Autolakirer u Sarajevu
Ja bih nešto rekao da su naše zime i ono što se posipa smiješne u poređenju sa zimama u Njemačkoj i drugim zemljama i u poređenju sa sredstvima koja se tamo posipaju. Vidio sam par auta iz hladnijih dijelova Njemačke, pod je nakon 10-ak godina žestoko nagrižen.
VW se žestoko pokvario. Ne znam za ove podele zadnjih 6-7 godina, još je rano da se pokažu, ali Pasat 6 i Golf 5/6 su baš loši. Posebno gledajući što je samo generacija prije, Pasat 5+ imao odličnu limariju i ako nije udaran i jače greban još uvijek su u dobrom stanju.
Stari Audiji su savršenstvo kvaliteta. Imao sam par 80-ki za redom, kada su uveliko imale 20+ godina i svaka je što se limarije tiče bila kao ispod čekića. A imali su pozamašne kilometraže. To je vjerovatno po pitanju limarije najkvalitetnije velikoserijsko auto za obične ljude, a ni u ostalim stvarima nije nekvalitetan. Zaista fantazija.
VW se žestoko pokvario. Ne znam za ove podele zadnjih 6-7 godina, još je rano da se pokažu, ali Pasat 6 i Golf 5/6 su baš loši. Posebno gledajući što je samo generacija prije, Pasat 5+ imao odličnu limariju i ako nije udaran i jače greban još uvijek su u dobrom stanju.
Stari Audiji su savršenstvo kvaliteta. Imao sam par 80-ki za redom, kada su uveliko imale 20+ godina i svaka je što se limarije tiče bila kao ispod čekića. A imali su pozamašne kilometraže. To je vjerovatno po pitanju limarije najkvalitetnije velikoserijsko auto za obične ljude, a ni u ostalim stvarima nije nekvalitetan. Zaista fantazija.
- kabal1337
#264 Re: Autolakirer u Sarajevu
evo malo ako znate da vam je auto kitovano a vidite da je farba oguljena odmah sanirajte.
Rijetko kod od nasih majstora ima praksu da prvo stavi prajmer na goli metal, pa kit, pa prajmer/ filer, bazu, pa lak. Jer jednostavno je vise vremena i materijala.
Sta je problem kad nanesu kit direktno na metal, ako ostetite bazu i lak, kit upija vlagu imat ce te rust party iza kita.
Rijetko kod od nasih majstora ima praksu da prvo stavi prajmer na goli metal, pa kit, pa prajmer/ filer, bazu, pa lak. Jer jednostavno je vise vremena i materijala.
Sta je problem kad nanesu kit direktno na metal, ako ostetite bazu i lak, kit upija vlagu imat ce te rust party iza kita.
- Darh Wader
#265 Re: Autolakirer u Sarajevu
Vidim dosta ljudi pozitivno govori o Sabi iz Hadzića ono što vidim po slikama dosta dobro radi no slike su jedno ali,..Jel' još ko radio auto kod njega ?
-
dgL_
#266 Re: Autolakirer u Sarajevu
Passat b6, blatobran jedan malo krenuo, standardna boljka... Povadio sam spuzve sve ali se mora odradit... Dog. Sam sa majstorom da isječe taj dio, navari novi komad promjera cca 10 cm, a u dubinu mozda 2-3 cm i da to zaštiti i flekuje jer ne bih da farbam sve sko se moze flekovat da izgleda ok... Mene zanimaju iskustva sa slicnim? Hocel to drzat išta?
-
citroen xm
#267 Re: Autolakirer u Sarajevu
Ja sam to jednom radio na Audiju, identična stvar i držalo je 2-3 godine. Posle sam prodao auto tako da ne znam da li je i nakon koliko opet krenula korozija. U suštini dugotrajnost limarskih popravki najviše zavisi od majstora, tj. koliko je temeljno uradio pripremu prije farbanja.
-
dgL_
#268 Re: Autolakirer u Sarajevu
Ma to je bitno.. ipak je dugotrajnije nego da se ovo skida hrdja i lafo štiti.citroen xm wrote: ↑27/08/2023 22:17 Ja sam to jednom radio na Audiju, identična stvar i držalo je 2-3 godine. Posle sam prodao auto tako da ne znam da li je i nakon koliko opet krenula korozija. U suštini dugotrajnost limarskih popravki najviše zavisi od majstora, tj. koliko je temeljno uradio pripremu prije farbanja.
- konektovan
#269 Re: Autolakirer u Sarajevu
Nemoj samo kod nekog Gibanice lakirera,..vidio sam neki dan njegov uradak,..strasno sta ljudi rade i to naplate. 
-
citroen xm
#270 Re: Autolakirer u Sarajevu
Takvih ti je danas 80%. Sve fušer do fušera.
- Evolution_IV
#271 Re: Autolakirer u Sarajevu
gdje je taj da ne idemo?konektovan wrote: ↑28/08/2023 08:57 Nemoj samo kod nekog Gibanice lakirera,..vidio sam neki dan njegov uradak,..strasno sta ljudi rade i to naplate.![]()
- konektovan
#272 Re: Autolakirer u Sarajevu
E ne znam...Evolution_IV wrote: ↑28/08/2023 16:43gdje je taj da ne idemo?konektovan wrote: ↑28/08/2023 08:57 Nemoj samo kod nekog Gibanice lakirera,..vidio sam neki dan njegov uradak,..strasno sta ljudi rade i to naplate.![]()
Drug farbao kod njega, znam samo da je Gibanica..
Bio sam sokiran uradjenim,..
- vjeshalica
#273 Re: Autolakirer u Sarajevu
Ako je orezime onda nije ni cudo hahahahkonektovan wrote: ↑28/08/2023 19:58E ne znam...![]()
Bio sam sokiran uradjenim,..![]()
- vjeshalica
#274 Re: Autolakirer u Sarajevu
Slabo to koji radi pogotovo ovi hostapleri sto izvlace pare levatima, moj majstor koji nije iz SA je nama auto tako radio cijelo. Fileri,bogovi,prajmeri....2 mjeseca auto bilo kod njega na radu...uzme covjek 1 auto i radi ga kad ga uradi, a ne gomila pred kucom.kabal1337 wrote: ↑02/08/2023 17:39 evo malo ako znate da vam je auto kitovano a vidite da je farba oguljena odmah sanirajte.
Jedan razvikani lik(necu da imenujem) kad smo otisli i objasnili mu sta zelimo da uradimo, kaze ne isplati se to raditi i to tako ne moze,radije te pare za rad ostavite sa strane i prodajte ovo auto, pa kupite drugo. Ok, reko vjerovatno ce tako biti. Jer takav vruhnski strućljak nije sposoban da isjece pragove i zavari nove,niti da ubaci nove blatobrane popisane, i uradi ostatak solidne limarije koja nije umlavljena sa svih strana osim klasicnih parotina...radi stućljak skupa kola pa ga valjda stid bilo uzet jeftinije da radi. Nabijem ga na filer.
- konektovan
#275 Re: Autolakirer u Sarajevu
vjeshalica wrote: ↑28/08/2023 21:33Ako je orezime onda nije ni cudo hahahahkonektovan wrote: ↑28/08/2023 19:58
E ne znam...![]()
Bio sam sokiran uradjenim,..![]()