Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#10101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

BiBi911 wrote: 27/08/2023 20:37
Ozimician wrote: 27/08/2023 20:10

Jesu 100% skoro svi ti.

Imam poznanike koji su završili i isto ih gledaju kao i nas sa državnih.

Najveća laž kad smo studirali - "vaše diplome će biti priznate, a ovih sa privatnih se neće moći nigdje zaposliti" :D :D :D

Statistički gledano, više se zaposlilo ovih s privatnih nego sa državnih fakulteta.
Bez zahebancije... Imam neku ponudu sa tih "fakulteta" a ovdje za posla u DE cisto mi treba da prilozim uz znanje. Ono pro forme papir, jer imam nesto drugo zavrseno I ovo sto radim nekih 7+godina fali mi papir od kuda I kako to znam.

Gdje mogu 100% provjeriti. Jer ja nisam nista ne vjerujem
Pa koji ti papir fali tačno ?

Kakvu ponudu imaš, ako misliš studirati, imaš i Online univerzitete u DE koji su cijenom vrlo slični, a opet bolje ti je da imaš njemačku diplomu.
Eh ako je neka "instant diploma", ja lično se s tim ne bih igrao, tako da te oko toga ne mogu savjetovati.

Moj jedan poznanik je nostrificirao diplomu iz Travnika - Ekonomija, ali on je studirao 3 god. bachelor, nije baš instant kupio. (naravno taj studij je bio sve, samo ne ozbiljan), ali opet nije bila instant kupovina, izlazio je na ispite i išao 3 god. tamo.
konoplja

#10102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 25/08/2023 17:29
konoplja wrote: 25/08/2023 17:08 Meni i dalje nema smisla ovo poređenje.
Na jednoj strani država u kojoj su kršćani premoćno činili većinu stotinama godina i gdje je uticaj drugih religija minimalan. Etnički skladna i homogena sredina i još pored toga etnička pripadnost razdvojena od religijske pripadnosti.
Na drugoj strani ova naša država.
Kad su ovi odlučili osnovati stranku sa nazivom kršćanska jer je politička ideologija bazirana na kršćanskoj etici, ljudi su slegli ramenima.
Danas je utjecaj kršćanstva minimalan i ljude generalno boli neka stvar za imenom.
Da se kod nas pokušav osnovati stranka sa religijskim predznakom diglo bi se pola države.
Ako religiju odvajamo od države, što bi bio sekularizam, po definiciji, to koliko su dugo kršćani činili većinu ne igra apsolutno nikakvu ulogu. Valjda je to jasno, pobogu. Po ovome što pišeš čini se da sekularizam shvataš kao svojevrsno solomonsko rješenje za zajednice u kojima živi više različitih konfesija, pa pošto se ne možemo dogovoriti hoćemo li u ustav ugraditi Kur'an ili Bibliju, bit ćemo sekularni. A pošto je Njemačka odvajkada kršćanska, onda je sasvim OK da u sekularni ustav turimo religijske reference i institute.

Dakle, svi mogu biti kršćani, svi do posljednjeg čovjeka, ali to će još uvijek značiti da u sekularnoj državi, njenim institucijama i zakonima, nema mjesta religiji.

I šta uopće znači ovo "ljudi su slegli ramenima". Slegli su ramenima i u Iranu 1979., ali to ne mijenja činjenicu je Iran prestao biti sekularna država. Dakle, indiferentnost prema političkoj stvarnosti ne mijenja političku stvarnost.
Aha, vidim da su ostali spominjali sekularizam. Sad mi je jasno gdje i sta te zulja. Nervira te sto ljudi pricaju o Njemackoj kao sekularnoj drzavi. :D
Pa, u pravu si nije sekularana i ako ljudi tvrde da jeste, onda su u krivu. Sigurno nije kao Francuska gdje u ustavu jasno pise da su sekularna drzava. A svima bi valjda trebalo biti jasno da ako se u ustav ture religijske reference i institucije da to nije sekularan ustav.

Moja poanta je, kad su Nijemci pisali ustav, nedugo poslje Drugog svjetskog rata, imali su puno pravo da se pozovu na svoju krscansku tradiciju i nasljedstvo, te da ture religijske reference i institute. Naravno, to automatski znaci da ustav nije sekularan. U njihovom ustavu ne pise da su sekularni ili da striktno odvajaju religiju od drzave, stoga nisu ni obavezni da se toga pridrzavaju. A kad se referiram na historijski kontekst, mislim na to da njima religija nije ogroman okidac za konflikt kao sto je nama. Oni su se uspjeli dogovoriti i progurati ustav s religijskim referencama i to je ovo "ljudi su slegli ramenima". Ocito je onda da ljudima u drzavi nije bilo toliko bitno da je ustav striktno sekularan.

Dakle, nisu sekularni i ljude boli neka stvar. Mnogo drugacije nego kod nas. Zato mi nije vazan historijski kontekst da se prije sto godina prva bosnjacka stranka zvala Muslimanska narodna organizacija i zato mi nema smisla hipotetsko pitanje. Kao sto nema ovo spominjanje revolucije u Iranu. Nama sekularan ustav donekle jeste solomonsko rjesenje.
n+1

#10103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 27/08/2023 22:02
n+1 wrote: 25/08/2023 17:29

Ako religiju odvajamo od države, što bi bio sekularizam, po definiciji, to koliko su dugo kršćani činili većinu ne igra apsolutno nikakvu ulogu. Valjda je to jasno, pobogu. Po ovome što pišeš čini se da sekularizam shvataš kao svojevrsno solomonsko rješenje za zajednice u kojima živi više različitih konfesija, pa pošto se ne možemo dogovoriti hoćemo li u ustav ugraditi Kur'an ili Bibliju, bit ćemo sekularni. A pošto je Njemačka odvajkada kršćanska, onda je sasvim OK da u sekularni ustav turimo religijske reference i institute.

Dakle, svi mogu biti kršćani, svi do posljednjeg čovjeka, ali to će još uvijek značiti da u sekularnoj državi, njenim institucijama i zakonima, nema mjesta religiji.

I šta uopće znači ovo "ljudi su slegli ramenima". Slegli su ramenima i u Iranu 1979., ali to ne mijenja činjenicu je Iran prestao biti sekularna država. Dakle, indiferentnost prema političkoj stvarnosti ne mijenja političku stvarnost.
Aha, vidim da su ostali spominjali sekularizam. Sad mi je jasno gdje i sta te zulja. Nervira te sto ljudi pricaju o Njemackoj kao sekularnoj drzavi. :D
Pa, u pravu si nije sekularana i ako ljudi tvrde da jeste, onda su u krivu. Sigurno nije kao Francuska gdje u ustavu jasno pise da su sekularna drzava. A svima bi valjda trebalo biti jasno da ako se u ustav ture religijske reference i institucije da to nije sekularan ustav.

Moja poanta je, kad su Nijemci pisali ustav, nedugo poslje Drugog svjetskog rata, imali su puno pravo da se pozovu na svoju krscansku tradiciju i nasljedstvo, te da ture religijske reference i institute. Naravno, to automatski znaci da ustav nije sekularan. U njihovom ustavu ne pise da su sekularni ili da striktno odvajaju religiju od drzave, stoga nisu ni obavezni da se toga pridrzavaju. A kad se referiram na historijski kontekst, mislim na to da njima religija nije ogroman okidac za konflikt kao sto je nama. Oni su se uspjeli dogovoriti i progurati ustav s religijskim referencama i to je ovo "ljudi su slegli ramenima". Ocito je onda da ljudima u drzavi nije bilo toliko bitno da je ustav striktno sekularan.

Dakle, nisu sekularni i ljude boli neka stvar. Mnogo drugacije nego kod nas. Zato mi nije vazan historijski kontekst da se prije sto godina prva bosnjacka stranka zvala Muslimanska narodna organizacija i zato mi nema smisla hipotetsko pitanje. Kao sto nema ovo spominjanje revolucije u Iranu. Nama sekularan ustav donekle jeste solomonsko rjesenje.
Pa OK, ali i dalje je pitanje relevantno. Ako ti smeta odstupanje od principa sekularne države u BiH, jer ti je važno da živiš u sekularnoj državi, trebalo bi da ti smeta i u Njemačkoj. Međutim, isti oni koji citiraju vjeronauku u školama kao razlog zašto smo ovakvi i onakvi, nemaju uopće problem sa vjeronaukom u njemačkim školama. :D
Osmi Socrates

#10104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Mislim da generalizirate pojam koji nije preporučljivo generalizirati.

To što se u njemačkom Ustavu spominje Bog, i što država prikuplja porez da ga proslijedi dvjema kršćanskim crkvama ne čini državu automatski "nesekularnom". Možda nije sekularna 100%. Ali, da li je to vrijedno rasprave?

Ovo oko prikupljanja poreza se i dalje poštuje bazirano na ugovoru starom par stoljeća, kad je određena crkvena svojina oduzeta u zamjenu za prikupljanje poreza. Država poštuje ugovor.

Ispravno pitanje je da li crkva ima pretjeran neupitan uticaj u donošenju zakona. Naravno, i crkvene vođe imaju pravo da izraze političko mišljenje i da pokušaju utjecati na političare koji donose zakone. Da li je taj utjecaj odlučujući? Naravno da nije. Sve je manji i manji. I, rekao bih, sve je nebitniji. Inače, davno sam čitao da njemački zakonodavci gledaju da i muslimanske organizacije uključe u politički dijalog, na način na koji učestvuju crkve, ali je to dosad bilo otežano zbog razuđenosti muslimanskih organizacija. Ne mogu pronaći lidere koji bi predstavljali sve muslimane.

Drugo je pitanje vodeće i najjače političke partije kod Nijemaca. Ona (CDU) je stvorena da okupi oko sebe najveći dio njemačkog društva nakon Drugog Svjetskog Rata. To je bio i jedan od zahtjeva zapadnih saveznika koji su gledali kako da Njemačku transformiraju iz nacističke u demokratsku, i da pritom minimaliziraju moć komunističkih struja u društvu. To se najlakše uradilo preko crkava.

Uostalom, nije zabranjeno organizirati ni muslimansku stranku u Njemačkoj. Možda nije uputno jer privlačiš pažnju njemačkih ekstremista, ali zabranjeno nije.
Last edited by Osmi Socrates on 27/08/2023 23:04, edited 1 time in total.
konoplja

#10105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

n+1 wrote: 27/08/2023 22:29
konoplja wrote: 27/08/2023 22:02

Pa OK, ali i dalje je pitanje relevantno. Ako ti smeta odstupanje od principa sekularne države u BiH, jer ti je važno da živiš u sekularnoj državi, trebalo bi da ti smeta i u Njemačkoj. Međutim, isti oni koji citiraju vjeronauku u školama kao razlog zašto smo ovakvi i onakvi, nemaju uopće problem sa vjeronaukom u njemačkim školama. :D
Pa OK, slazem se, to je licemjerno od njih. Pitanje je onda za te ljude, a ne za mene. :mrgreen:
Uglavnom, nismo se najbolje razumjeli. Ja sam razmisljao na jedan nacin, ti na drugi. Vjerovatno jer nisam jedan od tih kojima je bitno da je drzava striktno sekularna. Vjerujem da bi se moglo razgovarati o stepenu prihvatljivosti isprepletavanja religija i drzave. Meni vecinom ne smeta kako je to uredjeno u Zapadnom svijetu. Mislim da je uticaj religije minimalan, ali znam da se @Ozimician nece sloziti. Moze biti mnogo izrazajniji i ekstremniji - Saudijska Arabija. To mi je previse.
Mislim da nema vjeronauke u njemackim skolama, ali nek to potvrde ovi sto su isli u njemacke skole.
konoplja

#10106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Osmi Socrates wrote: 27/08/2023 22:57 To što se u njemačkom Ustavu spominje Bog, i što država prikuplja porez da ga proslijedi dvjema kršćanskim crkvama ne čini državu automatski "nesekularnom". Možda nije sekularna 100%. Ali, da li je to vrijedno rasprave?
Pa dobro, ako ces na to gledati kao neki slajder, onda sigurno nisu zakucani do maksimuma na religiju. Ako gledas kao prekidac, onda mislim da je fer reci da nisu sekularni.
Osmi Socrates

#10107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

konoplja wrote: 27/08/2023 23:08
Osmi Socrates wrote: 27/08/2023 22:57 To što se u njemačkom Ustavu spominje Bog, i što država prikuplja porez da ga proslijedi dvjema kršćanskim crkvama ne čini državu automatski "nesekularnom". Možda nije sekularna 100%. Ali, da li je to vrijedno rasprave?
Pa dobro, ako ces na to gledati kao neki slajder, onda sigurno nisu zakucani do maksimuma na religiju. Ako gledas kao prekidac, onda mislim da je fer reci da nisu sekularni.
Napisao sam oko ugovora sa crkvama. Dakle, država poštuje ugovor. Tu nema ništa posebno ni sekularno ni nesekularno.

Da li su mogli prekinuti te ugovore? Pa vjerovatno jesu, pa bi se sudovi izjasnili o tome. Poslije je to vjerovatno preraslo u bureaucratic convenience. Ionako će im dosađivati, pa zašto da mjenjaju?

Samo spominjanje Boga ništa ne znači. U Americi vjerovatno ne možeš biti izabran za predsjednika ako nisi religiozan i ne spominješ Boga, pa čak i objašnjavaš svoju vezu sa Bogom tokom izbornog procesa. To ne čini Ameriku nesekularnom.
Ozimician

#10108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 27/08/2023 23:04
n+1 wrote: 27/08/2023 22:29

Pa OK, slazem se, to je licemjerno od njih. Pitanje je onda za te ljude, a ne za mene. :mrgreen:
Uglavnom, nismo se najbolje razumjeli. Ja sam razmisljao na jedan nacin, ti na drugi. Vjerovatno jer nisam jedan od tih kojima je bitno da je drzava striktno sekularna. Vjerujem da bi se moglo razgovarati o stepenu prihvatljivosti isprepletavanja religija i drzave. Meni vecinom ne smeta kako je to uredjeno u Zapadnom svijetu. Mislim da je uticaj religije minimalan, ali znam da se @Ozimician nece sloziti. Moze biti mnogo izrazajniji i ekstremniji - Saudijska Arabija. To mi je previse.
Mislim da nema vjeronauke u njemackim skolama, ali nek to potvrde ovi sto su isli u njemacke skole.
Vjeronauke u njemačkim školama itekako ima, imaš da odabereš koju ćeš, ako ne, onda ideš na etiku. Obično su u ponudi katolička i protestantska (evangelistička), u nekim gradovima ima i islamska, ali ne u velikom procentu gradova.

Zavisi šta smatraš "uticajem religije" ali ako imaš državne zakone i praznike max prilagođene religijskim svetkovinama i propisima, onda teško da ima i prostora za veći uticaj religije, jer je već sve davno prilagođeno tome. Šta bi npr. po tebi mogao biti veći uticaj religije nego što danas jeste u Njemačkoj ?

Meni lično to ne smeta, kao što sam rekao.
Osmi Socrates

#10109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ne bih rekao da praznici određuju da li je zemlja sekularna. Ne možeš brisati kulturu jedne zemlje kompletno da bi se ponosio sekularnošću. Naravno da je kršćanstvo veliki dio kulturnog nasljeđa Njemačke.

I ako ima izbor u školama između vjeronauke i etike, onda ne bih baš rekao da je država nesekularna.

U Kanadi postoje katoličke škole. Ne vidim da katolička crkva odlučuje išta oko zakona Kanade.
konoplja

#10110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 27/08/2023 23:26
konoplja wrote: 27/08/2023 23:04
Vjeronauke u njemačkim školama itekako ima, imaš da odabereš koju ćeš, ako ne, onda ideš na etiku. Obično su u ponudi katolička i protestantska (evangelistička), u nekim gradovima ima i islamska, ali ne u velikom procentu gradova.

Zavisi šta smatraš "uticajem religije" ali ako imaš državne zakone i praznike max prilagođene religijskim svetkovinama i propisima, onda teško da ima i prostora za veći uticaj religije, jer je već sve davno prilagođeno tome. Šta bi npr. po tebi mogao biti veći uticaj religije nego što danas jeste u Njemačkoj ?

Mislim da to nije tačno. Nisam nikada s nekim bas razgovarao o ovom, ali koliko sam načuo ima predmet religija i etika. Učis o svim religijama svijeta i etici.

Čuj šta :mrgreen:
Pa prvo bi abortus bio zabranjen. Drugo, nedjeljom niko ne bi radio, apsolutno nikom ne bi rad bio dozvoljen. Treće, klerici bi imali političku moć. Blasfemija, ne bi bilo slobode govora i izražavanja... Ne znam šta više hoćeš :lol:
Ozimician

#10111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 27/08/2023 23:36
Ozimician wrote: 27/08/2023 23:26

Mislim da to nije tačno. Nisam nikada s nekim bas razgovarao o ovom, ali koliko sam načuo ima predmet religija i etika. Učis o svim religijama svijeta i etici.

Pa prvo bi abortus bio zabranjen. Drugo, nedjeljom niko ne bi radio, apsolutno nikom ne bi rad bio dozvoljen. Treće, klerici bi imali političku moć. Ne znam šta više hoćeš :lol:
Očima svojim sam vidio svjedočanstvo gdje piše: Religionuntericht - RK (Römisch-katholisch).

Abortus da, moguće da bi bio. - dakle jedino tu još ima prostora.
Nedjeljom - nigdje nikome nije rad potpuno zabranjen, ali svakako su Njemačka i Austrija najextremniji po tom pitanju u svijetu.
Klerici nemaju direktnu političku moć (da još to uvedeš, imao bi onda Vatikan).
Last edited by Ozimician on 27/08/2023 23:47, edited 1 time in total.
Ozimician

#10112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Osmi Socrates wrote: 27/08/2023 23:33 Ne bih rekao da praznici određuju da li je zemlja sekularna. Ne možeš brisati kulturu jedne zemlje kompletno da bi se ponosio sekularnošću. Naravno da je kršćanstvo veliki dio kulturnog nasljeđa Njemačke.

I ako ima izbor u školama između vjeronauke i etike, onda ne bih baš rekao da je država nesekularna.

U Kanadi postoje katoličke škole. Ne vidim da katolička crkva odlučuje išta oko zakona Kanade.
Prije nekoliko strana sam ovo napisao:
Primjeri koje mogu iz glave nabrojati:

- crkveni porez
- zabrana rada nedjeljom
- zabrana plesanja i puštanja glasne muzike na Veliki petak
- usklađivanje raspusta djeci sa katoličkim praznicima
- u Bayernu od 12 "državnih neradnih dana" godišnje; samo 3 su stvarno državna (uključujući tu i 01.01.), ostalih 9 su bukvalno katolički praznici proglašeni državnim

Kad bih se zarovio, iskopao bih još štošta, ovo onako na prvu.
Da li to čini državu sekularnom ili je ne čini? Nemam pojma niti me interesuje definisanje toga.
Ja sam kroz ovu raspravu htio samo reći da je BiH više sekularnija zemlja od Njemačke, pošto su neki govorili obrnuto.
I da neko pokuša slična pravila (po islamskim propisima) da uvede u BIH - digla bi se kuka i motika.

Iskreno rasprava mi je bespredmetna, jer meni lično to ne smeta.
konoplja

#10113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 27/08/2023 23:39
konoplja wrote: 27/08/2023 23:36

Pa prvo bi abortus bio zabranjen. Drugo, nedjeljom niko ne bi radio, apsolutno nikom ne bi rad bio dozvoljen. Treće, klerici bi imali političku moć. Ne znam šta više hoćeš :lol:
Očima svojim sam vidio svjedočanstvo gdje piše: Religionuntericht - RK (Römisch-katholisch).

Nedjeljom - nigdje nikome nije rad zabranjen, ali svakako su Njemačka i Austrija najextremniji po tom pitanju u svijetu.
Pa nek nam potvrde ovi što su išli u školu u Njemačkoj ili nam postavi neki korektan link (meni mrsko googlati).

Pa ja ti govorim kako bi izgledao svijet da Crkva ima apsolutnu moć.
Abortus bi bio zabranjen, zabranili bi se homoseksualni odnosi i brakovi i kažnjavali bi se. Blasfemija bi bila kažnjiva, ne bi bilo slobode mišljenja, govora i izražavanja. Ne bi mogao pričati o evoluciji. Jedino bi se kreacionizam priznavao. Ništa ne bi radilo nedjeljom, znači nema kafa, pumpa, kiosk. Sve navedeno je uticaj religije. Kao što vidiš mnogo je prostora.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

konoplja wrote: 27/08/2023 23:48

Nedjeljom - nigdje nikome nije rad zabranjen, ali svakako su Njemačka i Austrija najextremniji po tom pitanju u svijetu.
Pa nek nam potvrde ovi što su išli u školu u Njemačkoj ili nam postavi neki korektan link (meni mrsko googlati).

Abortus bi bio zabranjen, zabranili bi se homoseksualni odnosi i brakovi i kažnjavali bi se. Blasfemija bi bila kažnjiva, ne bi bilo slobode mišljenja, govora i izražavanja. Ne bi mogao pričati o evoluciji. Jedino bi se kreacionizam priznavao. Ništa ne bi radilo nedjeljom, znači nema kafa, pumpa, kiosk. Sve navedeno je uticaj religije. Kao što vidiš mnogo je prostora.
Da. Imaš katoličku ili protestansku vjeronauku, alternativno možeš uzeti filozofiju kao predmet.
Osmi Socrates

#10115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Određivanje Božića kao državnog praznika je stvar kulturnog nasljeđa njemačkog naroda.

Da država sili pripadnike ostalih religija da slave Božić, onda bi država bila klerofašistička. Da ubijaju homoseksualce, da zabranjuju prodavanje kontraceptivnih sredstava, itd. itd.

Razni komunistički majmuni po svijetu su namjeravali ukinuti čitave kulture bazirane na religiji. I imali su 100% sekularnu državu. Takvu državu mogu stvoriti samo oni koji su slični klerofašistima po metodama. Toga nema u normalnom svijetu.
Ozimician

#10116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ja ti navodim da sam očima svojim gledao takvo svjedočanstvo - nisam išao u školu, ali sam gledao svjedočanstva djece koja jesu. WTF
I ti ponovo ne vjeruješ.

Naravno, možeš ti do kraja ići u religijski radikalizam, ali države koje imaju ovakav religijski uticaj na zakone kao Njemačka što ima, mogu se nabrojati na prste jedne ruke, pogotovo u Evropi.

Iskreno, jako glupa rasprava, ne znam šta ti i @Osmi Socrates pokušavate dokazati ?

Ja sam u prethodnim postovima rekao šta mislim o tome. Odjava.
Last edited by Ozimician on 27/08/2023 23:55, edited 1 time in total.
konoplja

#10117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

sehohari wrote: 27/08/2023 23:49

Da. Imaš katoličku ili protestansku vjeronauku, alternativno možeš uzeti filozofiju kao predmet.
Eto, riješeno. Znači izučava se konkretano neka religija. Pretpostavljam da je onda u pravu da se može i Islam uzeti kao predmet u nekim školama.
Osmi Socrates

#10118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Navedi neke od tih zakona.
Ozimician

#10119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Osmi Socrates wrote: 27/08/2023 23:55 Navedi neke od tih zakona.
Čitaj postove bolje, ponovo sam naveo na ovoj stranici.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

konoplja wrote: 27/08/2023 23:54
sehohari wrote: 27/08/2023 23:49

Eto, riješeno. Znači izučava se konkretano neka religija. Pretpostavljam da je onda u pravu da se može i Islam uzeti kao predmet u nekim školama.
Može, ali to se odnosi na možda 2% škola.
konoplja

#10121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 27/08/2023 23:53

Ja ti navodim da sam očima svojim gledao takvo svjedočanstvo - nisam išao u školu, ali sam gledao svjedočanstva djece koja jesu. WTF
I ti ponovo ne vjeruješ.

Naravno, možeš ti do kraja ići u religijski radikalizam, ali države koje imaju ovakav religijski uticaj na zakone kao Njemačka što ima, mogu se nabrojati na prste jedne ruke, pogotovo u Evropi.

Iskreno, jako glupa rasprava, ne znam šta ti i @Osmi Socrates pokušavate dokazati ?

Ja sam u prethodnim postovima rekao šta mislim o tome. Odjava.
Pa valjda imam pravo da ti ne vjerujem. Nemoj se uvrijediti, nisi bog. :lol:

Pomjeraš golove. Lijepo sam ti rekao kako bi izgledao veći utjecaj.
Evo Francuska je izričito sekularna po ustavu pa opet škole imaju raspust dvije sedmice za Uskrs. :lol:
Utjecaj je minimalan. Više je do kulture i tradicije i godišnji doba, nego do Crkve. :mrgreen:
Last edited by konoplja on 28/08/2023 00:03, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#10122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ozimician wrote: 27/08/2023 23:56
Osmi Socrates wrote: 27/08/2023 23:55 Navedi neke od tih zakona.
I ti zakon o državnim praznicima navodiš kao primjer da Njemačka nije sekularna država?

Kao što rekoh, ti o formi, ja o suštini.

Za tebe bi Njemačka, dakle, bila sekularna država kada bi ukinuli, recimo, Božić kao državni praznik?
Osmi Socrates

#10123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Pretpostavljam, recimo, da bi trebali ukinuti i kalendar da bi bili sekularni.
konoplja

#10124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Osmi Socrates wrote: 28/08/2023 00:03
Ozimician wrote: 27/08/2023 23:56

I ti zakon o državnim praznicima navodiš kao primjer da Njemačka nije sekularna država?

Kao što rekoh, ti o formi, ja o suštini.

Za tebe bi Njemačka, dakle, bila sekularna država kada bi ukinuli, recimo, Božić kao državni praznik?
I kad bi dozvoli rad nedjeljom i kad država ne bi crkvi poraz ubirala. Ali sam pročitao negdje da pravo na tu uslugu od države imaju i ostale priznate religije, ali je ne koriste nego skupljaju novce na drugi način.
konoplja

#10125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Osmi Socrates wrote: 28/08/2023 00:05 Pretpostavljam, recimo, da bi trebali ukinuti i kalendar da bi bili sekularni.
Pa znaš da su radikali u Francuskoj mijenjali kalendar? Vjerujem više puta. :mrgreen:
Image
Dva puta čak.
I opet danas pomjeraju slobodne dane djeci u školi za Uskrs svake godine. :lol:
Blesavi, sekularni Francuzi.
Post Reply