Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Znači dva otvorena mjesta moderatora na Klixu.

Kad ide konkurs?
Bloo, daš li se podmazat za kakvu preporuku?
moimoi

#10077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bloo wrote: 27/08/2023 17:10
_BataZiv_0809 wrote: 27/08/2023 17:07 Oj hljebe. Ne samo da ti treba tamosnji fakultet, nego i drzavljastvo ako hoces u advokaturu (za Austriju znam pouzdano. Zavrsis fax u Becu, ali mozes samo u arbitrazama zastupat).
Ma ako izostavimo i advokaturu, jebena razlika u predmetima...nije nam isti jebeni USTAV...

Npr. za moju profesiju.
Priznaju mi da imam fakultetsku diplomu, ali struka - profesor jezika - to ne :) mogu raditi bez problema u privatnim skolama i univerzitetima, skolama stranih jezika itd. ali u drzavnim jedino kao zamjena i to mozda.
MoS zato na istoku :D svakako su sve privatne :lol:
PreWiBa

#10078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 27/08/2023 17:20
Bloo wrote: 27/08/2023 17:10

Ma ako izostavimo i advokaturu, jebena razlika u predmetima...nije nam isti jebeni USTAV...

Npr. za moju profesiju.
Priznaju mi da imam fakultetsku diplomu, ali struka - profesor jezika - to ne :) mogu raditi bez problema u privatnim skolama i univerzitetima, skolama stranih jezika itd. ali u drzavnim jedino kao zamjena i to mozda.
Izvni što pitam.
Ako se ne varam, vi ste bili na BI neko vrijeme?

Kako ste regulisali zdravstveno osiguranje? Čuo sam da to plaća poslodavac, ali da li i pokriva sve potrebe ili i trebate nešto dodati?
Koliko košta djecu poslati u školu?
Bloo
Globalna šefica

#10079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 27/08/2023 17:19 Znači dva otvorena mjesta moderatora na Klixu.

Kad ide konkurs?
Bloo, daš li se podmazat za kakvu preporuku?
Ima nešto zove se REMOTE work. ;-)
Ja u Njemackoj, a kapa pinka sa Klixa.
digitalni nomad.
Ha ja.
Bloo
Globalna šefica

#10080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote: 27/08/2023 17:15 Sa Bloo idem i u vatru i u vodu, a ne u Njemacku :oops:
Ja sa tobom ne idem u države J. Amerike.... :oops:
vruće, sparno, puno raznih velikih baja...jedu morske plodove...njok.

Laponija, zemlja obećana.
moimoi

#10081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 27/08/2023 17:22
moimoi wrote: 27/08/2023 17:20
Izvni što pitam.

Kako ste regulisali zdravstveno osiguranje? Čuo sam da to plaća poslodavac, ali da li i pokriva sve potrebe ili i trebate nešto dodati?
Privatna osiguranja. Mi smo tada imali Allianz. Mislim da oni vise ni ne postoje. Uglavnom je bilo pokriveno vise nego sa bilo kojim u Eu. Mi smo imali sve placeno ( osiguranje, skolu, housing)
PreWiBa

#10082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 27/08/2023 17:32
_BataZiv_0809 wrote: 27/08/2023 17:15 Sa Bloo idem i u vatru i u vodu, a ne u Njemacku :oops:
Ja sa tobom ne idem u države J. Amerike.... :oops:
vruće, sparno, puno raznih velikih baja...jedu morske plodove...njok.

Laponija, zemlja obećana.
Ne voliš lignje????
forumskivojnik

#10083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Bloo wrote: 27/08/2023 17:00
sehohari wrote: 27/08/2023 16:34 Mislim da moraš samo neki dodatni ispit položiti.
Pravo je svugdje, ako ništa, veoma slično.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

@_BataZiv_0809

Eto.
Priznat će ti radni staž u BiH, kao rad u struci i položiš DODATNI ispiT i voila!

Citiram sa druge teme za gospodin znamsesehoharija ali vjerujem da ce on naci iskustvo nekog jarana...

" Ustavnog prava, izucava Ustav BiH, iz nasljednog nasljedno pravo u BiH, obligacije su obligacije iz BiH, stvarno pravo - stvarno pravo BiH, porodicno, porodicno u BiH"

Odoh se ranit.

Nekad je bolje šutiti nego pokušati biti pametan.

:jbt: jos se i "medicina studira" u Njemackoj,...istina duze i od Seke
PreWiBa

#10084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 27/08/2023 17:39
sehohari wrote: 27/08/2023 17:22

Izvni što pitam.

Privatna osiguranja. Mi smo tada imali Allianz. Mislim da oni vise ni ne postoje. Uglavnom je bilo pokriveno vise nego sa bilo kojim u Eu. Mi smo imali sve placeno ( osiguranje, skolu, housing)
Cool, hvala za info.

A kakve su škole?
Čuo sam da tamo većinom živite u zasebnim naseljima sa drugim expatsima? Može li se ostvariti neki kontakt sa drugim ljudima, možda i našima, ili ste većinom živjeli kuća-posao?
PreWiBa

#10085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

forumskivojnik wrote: 27/08/2023 17:41
Bloo wrote: 27/08/2023 17:00

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

@_BataZiv_0809

Eto.
Priznat će ti radni staž u BiH, kao rad u struci i položiš DODATNI ispiT i voila!

Citiram sa druge teme za gospodin znamsesehoharija ali vjerujem da ce on naci iskustvo nekog jarana...

" Ustavnog prava, izucava Ustav BiH, iz nasljednog nasljedno pravo u BiH, obligacije su obligacije iz BiH, stvarno pravo - stvarno pravo BiH, porodicno, porodicno u BiH"

Odoh se ranit.

Nekad je bolje šutiti nego pokušati biti pametan.

Gospođa Spitzenmedicinarko, molim vas da ne pričate o meni.

I ja ne komentarišem Vaše gluposti, valjda je to bio dogovor...
moimoi

#10086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 27/08/2023 17:42
moimoi wrote: 27/08/2023 17:39
Cool, hvala za info.

A kakve su škole?
Čuo sam da tamo većinom živite u zasebnim naseljima sa drugim expatsima? Može li se ostvariti neki kontakt sa drugim ljudima, možda i našima, ili ste većinom živjeli kuća-posao?
Imas raznih. Uglavnom ili 98% radi po britanskom curriculumu.
Grade po usa sistemu. Vecinom su tzv. compoundi ( kao i sto kod nas grade ovi iz arapskih zemalja) Mi nismo takav nacin zivota izabrali… mi smo zivjeli u zgradi. Naravno da imas kontakta sa svima :)) Puno vise kontakta nego na zapadu. Sama cinjenica da dijelite bazen, teretanu etc :D
forumskivojnik

#10087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

sehohari wrote: 27/08/2023 17:43
forumskivojnik wrote: 27/08/2023 17:41

Post Postao/la sehohari » 25/05/2023 00:51
By the way, ja fakat ne znam gdje si ti pokupila taj izraz "Spitzenmedizin", ali to je najobičnija fraza kojom se svaka druga klinika diči. Koliko znam, to nije nikakav "formalni" termin

Riječ koja samo označava "vrhovnu medicinu", ništa više.
Kada Spitzen Medizinstudent, koji je u de. nekada dosao kao dijete, nekada u de. rodjen, zavrsio skolovanje u njemackom obrazovnom sistemu, Spitzenmedizin prevodi preko google prevodioca :mrgreen: .

Gospodine Spitzen Medizinstudent, molila bih vas predjite studirati pravo, vec sve znate :) :lol:
PreWiBa

#10088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

forumskivojnik wrote: 27/08/2023 17:59
sehohari wrote: 27/08/2023 17:43

Post Postao/la sehohari » 25/05/2023 00:51
By the way, ja fakat ne znam gdje si ti pokupila taj izraz "Spitzenmedizin", ali to je najobičnija fraza kojom se svaka druga klinika diči. Koliko znam, to nije nikakav "formalni" termin

Riječ koja samo označava "vrhovnu medicinu", ništa više.
Kada Spitzen Medizinstudent, koji je u de. nekada dosao kao dijete, nekada u de. rodjen, zavrsio skolovanje u njemackom obrazovnom sistemu, Spitzenmedizin prevodi preko google prevodioca :mrgreen: .

Gospodine Spitzen Medizinstudent, molila bih vas predjite studirati pravo, vec sve znate :) :lol:
Ne znam na šta aludirate.
Jasno sam rekao svoj background.

To što volim pisati je moja lična stvar.

Istina jeste da si se izofirala sa onim izrazom, i da ti je teško priznati to.
Niko ne spori da ste Vi to što jeste, samo Vi ste sebi umislili da su svi ljudi oko vas osobe sa lažnim identitetom.

I da, volim se petljati tamo gdje mi možda nebi bilo mjesto, ali to je opet nešto što se Vas ne dotiče.

PS: Vidim da ste dodali još neki moj stariji post.
Siguram sam da na svom računaru imate veći arhiv naših postova, ni Stasi lageri Vam nisu ravni.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#10089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

moimoi wrote: 27/08/2023 16:27
izvrsni direktor wrote: 27/08/2023 15:35

Pravnik kao pravnik u korporaciji, ne mora. Advokati, tuzioci i sl, moraju, kao i u bosni, valja specijalne ispite polagati.
Isto tako i ekonomisti, ne treba ti nikakav anerkenung, ali moras imati sta ponuditi pislodavcu da se odluci peglat se sa papirologijom zbog tvoje vize umjesto da nekog njemca izabere.
Za mnoga zanimanja je dovoljno samo da se nalazi na ovom linku kao priznat i to je to:
https://anabin.kmk.org/anabin.html
Vecina zanimanja sa drzavnih fakulteta je automatski priznata.
Pa valjda moras europsko pravo zavrsiti da bi radio kao pravnik u eu?
Ili mislis da su nam zakoni isti :lol:
Europsko pravo se uci na fakultetima u bosni, neces vjerovati eto.
moimoi

#10090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 27/08/2023 18:14
moimoi wrote: 27/08/2023 16:27
Pa valjda moras europsko pravo zavrsiti da bi radio kao pravnik u eu?
Ili mislis da su nam zakoni isti :lol:
Europsko pravo se uci na fakultetima u bosni, neces vjerovati eto.
Neces vjerovati da znam :D Ali koliko znam jedino ako odaberes.
forumskivojnik

#10091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

sehohari wrote: 27/08/2023 18:02
forumskivojnik wrote: 27/08/2023 17:59

Niko ne spori da ste Vi to što jeste, samo Vi ste sebi umislili da su svi ljudi oko vas osobe sa lažnim identitetom.

I da, volim se petljati tamo gdje mi možda nebi bilo mjesto, ali to je opet nešto što se Vas ne dotiče.

Siguram sam da na svom računaru imate veći arhiv naših postova, ni Stasi lageri Vam nisu ravni.

"Vrhovni studentu medicine" :lol: :lol: :lol: , da se posluzim tvojim nacinom prevodjenja, jos tada mi je postalo jasno da ti ne studiras medicinu, sa medicinom veze nemas :), deswegen in der deutschen Sprache du bist nicht mächtig. Al´ eto,...
Ovaj post, neces vjerovati, imam na mom korisnickom profilu kao i svaki drugi post kojim ste me pokusali izvrijedjati i omalovaziti,.....ako je to za tebe "arhiv vasih postova" ne skrabajte ih, inace obrati se adminima da ih iz mog korisnickog profila obrisu :oops: .
PreWiBa

#10092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

forumskivojnik wrote: 27/08/2023 18:35
sehohari wrote: 27/08/2023 18:02

"Vrhovni studentu medicine" :lol: :lol: :lol: , da se posluzim tvojim nacinom prevodjenja, jos tada mi je postalo jasno da ti ne studiras medicinu, sa medicinom veze nemas :), deswegen in der deutschen Sprache du bist nicht mächtig. Al´ eto,...
Ovaj post, neces vjerovati, imam na mom korisnickom profilu kao i svaki drugi post kojim ste me pokusali izvrijedjati i omalovaziti,.....ako je to za tebe "arhiv vasih postova" ne skrabajte ih, inace obrati se adminima da ih iz mog korisnickog profila obrisu :oops: .
Nisam nigdje rekao da sam vrhovan :mrgreen:

Niko te ne omaložava, samo sam ti htio ukazati na činjenice.
Ti iskreno rečeno slobodno vjeruj šta hoćeš.

Za mene si ti samo jedna veoma tužna pojava, ali to je opet moje lično mišljenje...
Nikada nisam rekao da se lažno predstavljaš niti želim da ulažem resurse i gledam u tvoj profil ne bi li došao do nekih "dokaza". Jbt, kao da je u pitanju carinska kontrola a ne obični internet forum.

Za tebe je "Spitzenmedizin" neki super stručan izraz, neka tako bude. Ja sam ti samo želio, kao maternji govornik, ukazati da to nije baš formalan izraz koji nosi neku posebnu pravnu težinu, i da bi se u svakodnevnom životu mogla bezveze blamirati stalnim korištenjem te riječi, ali do tebe je da li ti taj savjet želiš koristiti ili ne.
izvrsni direktor

#10093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 27/08/2023 16:42 Za svaku struku svako sa njemačkim fakultetom/školom/njemačkim iskustvom/boravištem u Njemačkoj će imati prednost. To je realnost.

Tek kad ne nađu baš nikoga ko ispunjava bar jedno od toga, onda dolazi strana radna snaga u razmatranje.

:thumbup:
Moras imati nesto da mu ponudis zbog cega bi on umjesto domaceg pristao da se zajebava sa vizama i dozvolama.
Svako ko ide iz bosne samo sa fakultetom, taj nema sta ponuditi zbog naseg obrazovnog sistema.
izvrsni direktor

#10094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

_BataZiv_0809 wrote: 27/08/2023 17:07 Oj hljebe. Ne samo da ti treba tamosnji fakultet, nego i drzavljastvo ako hoces u advokaturu (za Austriju znam pouzdano. Zavrsis fax u Becu, ali mozes samo u arbitrazama zastupat).
Drugo je advokatura jbg.
Prijatelj je kao pravnik se sljepao po bosni u projektima oko ljudskih prava, dobro poznate jan zlatan k ublehe. Otisao u njemacku gdje radi kao pravnik u nekoj crkvenoj organizaciji na projektima borbe za ljudska prava i inkluziciju azilanata. Obzirom da je placen po tarifnom ugovoru, bukvalno mu je print screen sa anabin stranice bio dovoljan da bude placen kao pravnik.
Moguce jasta, ali valja imati radno iskustvo i biti sposoban u svojoj oblasti.
moimoi

#10095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 27/08/2023 18:46
Ozimician wrote: 27/08/2023 16:42 Za svaku struku svako sa njemačkim fakultetom/školom/njemačkim iskustvom/boravištem u Njemačkoj će imati prednost. To je realnost.

Tek kad ne nađu baš nikoga ko ispunjava bar jedno od toga, onda dolazi strana radna snaga u razmatranje.

:thumbup:
Moras imati nesto da mu ponudis zbog cega bi on umjesto domaceg pristao da se zajebava sa vizama i dozvolama.
Svako ko ide iz bosne samo sa fakultetom, taj nema sta ponuditi zbog naseg obrazovnog sistema.
Pa tako je svugdje osim kod nas -poslao me Asim :D
Ne izmisljajte toplu vodu
BiBi911

#10096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

moimoi wrote: 27/08/2023 16:52 Imas nesto fakulteta koji su priznati… uglavnom masinski, biohemija, sve akademije, matematicki, mislim da je i arhitektura i sl.
Za sve ostalo ti manje vise traze da dodatno polazes.
A ovi travnik, sokolac,banjaluka.... ekonomija( raznih odsijeci) jel to priznato... travnik nudi neki papir kao potvrdu da su isti kao I ostali fakulteti??
moimoi

#10097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

BiBi911 wrote: 27/08/2023 19:31
moimoi wrote: 27/08/2023 16:52 Imas nesto fakulteta koji su priznati… uglavnom masinski, biohemija, sve akademije, matematicki, mislim da je i arhitektura i sl.
A ovi travnik, sokolac,banjaluka.... ekonomija( raznih odsijeci) jel to priznato... travnik nudi neki papir kao potvrdu da su isti kao I ostali fakulteti??
Pa to trebas provjeriti :D al cisto sumLjam
Bloo
Globalna šefica

#10098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

izvrsni direktor wrote: 27/08/2023 19:11
Drugo je advokatura jbg.
Prijatelj je kao pravnik se sljepao po bosni u projektima oko ljudskih prava, dobro poznate jan zlatan k ublehe. Otisao u njemacku gdje radi kao pravnik u nekoj crkvenoj organizaciji na projektima borbe za ljudska prava i inkluziciju azilanata. Obzirom da je placen po tarifnom ugovoru, bukvalno mu je print screen sa anabin stranice bio dovoljan da bude placen kao pravnik.
Moguce jasta, ali valja imati radno iskustvo i biti sposoban u svojoj oblasti.
mozda u nekom NGO
Evo primjer, moze i @_BataZiv_0809 baciti oko
https://www.taylorwessing.com/de/insigh ... german-law

No limitation/exclusion for gross negligence (Keine Ausschlüsse für grobe Fahrlässigkeit); gross negligence is understood as the infringement to an unusually high degree of the required due diligence and the non-observance of what should have been evident to anyone in the present case (Wurmnest, Münchner Kommentar zum BGB, Vol. 2, 7th Edition 2016, § 309 No. 7 nos. 20). Although § 309 No. 7 lit. b German Civil Code in general only applies to B2C agreements, it is recognized by German Courts that the provision itself is an indicator for an unreasonable disadvantage in the sense of § 307 German Civil Code, meaning that such clauses are mostly invalid in B2B terms and conditions as well (BGH, Judgement of 19-06-2013, VIII ZR 183/12 = NJW 2014, 211; BGH, Judgement of 19-09-2007, VIII ZR 141/06 = NJW 2007, 3774; Wurmnest, Münchner Kommentar zum BGB, Vol. 2, 7th edition 2016, § 309 No. 7 nos. 33; Grüneberg, Palandt, 76th Edition 2016, § 309 nos. 55).

Another – frequently recommended – alternative could be Swiss law since Swiss law does not provide for any control of standard terms or general terms and conditions by law or jurisdiction (provided that it does not deal with consumer products). Swiss law might have the disadvantage that it is not possible in agreements (no matter if individual agreements or standard terms) to exclude or reduce liability for intent and gross negligence (whereas in Germany the threshold is for intent only). But in all other cases, even in standard clauses and general terms and conditions, more modifications would be possible than under German law.

Another alternative, frequently cited, is the use of Austrian law since Austrian jurisdiction is not as strict as German law with respect to control of standard clauses and general terms and conditions; nevertheless, Austrian law does provide for such control, but the jurisdiction is not as detailed as in Germany.

I recimo napraviti uporedni prikaz za naš pravni okvir...

Ljudska prava su univerzalna i time se može baviti i na engleskom jeziku. NGO i ta veselja.
On kao pravnik iz BiH u Njemačkom bi prvo morao da savlada pravni registar (to su ovi pravni izrazi koji se uče i na bosanskom jeziku), onda iščita zakone jer se razlikuju (neki manje, neki više), pa slučajeve kao što je navedeno...
Građansko pravo da li je u potnuposti isto..hajd ovi što se presele iz BiH u Austirjupa se i mogu prisjetiti Građanskog zakonika... :D
Ozimician

#10099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Jesu 100% skoro svi ti.

Imam poznanike koji su završili i isto ih gledaju kao i nas sa državnih.

Najveća laž kad smo studirali - "vaše diplome će biti priznate, a ovih sa privatnih se neće moći nigdje zaposliti" :D :D :D

Statistički gledano, više se zaposlilo ovih s privatnih nego sa državnih fakulteta.
BiBi911

#10100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Ozimician wrote: 27/08/2023 20:10

Jesu 100% skoro svi ti.

Imam poznanike koji su završili i isto ih gledaju kao i nas sa državnih.

Najveća laž kad smo studirali - "vaše diplome će biti priznate, a ovih sa privatnih se neće moći nigdje zaposliti" :D :D :D

Statistički gledano, više se zaposlilo ovih s privatnih nego sa državnih fakulteta.
Bez zahebancije... Imam neku ponudu sa tih "fakulteta" a ovdje za posla u DE cisto mi treba da prilozim uz znanje. Ono pro forme papir, jer imam nesto drugo zavrseno I ovo sto radim nekih 7+godina fali mi papir od kuda I kako to znam.

Gdje mogu 100% provjeriti. Jer ja nisam nista ne vjerujem
Post Reply