Evo ti primjer gdje ja radim... turci su se docepali visokih pozicija I sada ako nisi turcin I servin unaprjedjene zaboravi.. kako bi se Vi u Bosni osjecali da vam dodje tamo neki I pocne neka svoje sranja provodit
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
BiBi911
#10051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#10052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pravnik kao pravnik u korporaciji, ne mora. Advokati, tuzioci i sl, moraju, kao i u bosni, valja specijalne ispite polagati.
Isto tako i ekonomisti, ne treba ti nikakav anerkenung, ali moras imati sta ponuditi pislodavcu da se odluci peglat se sa papirologijom zbog tvoje vize umjesto da nekog njemca izabere.
Za mnoga zanimanja je dovoljno samo da se nalazi na ovom linku kao priznat i to je to:
https://anabin.kmk.org/anabin.html
Vecina zanimanja sa drzavnih fakulteta je automatski priznata.
- Ozimician
#10053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mi smo zbog ovakvih stvari i otišli iz BiH.
(samo nismo očekivali da će nas i tamo dočekati slično)
Last edited by Ozimician on 27/08/2023 15:57, edited 1 time in total.
- Ozimician
#10054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To nije istina, evo recimo za sve zdravstvene fakultete piše H+ a svi moraju raditi neki Anerkennung, tako da nije istina da je automatski priznato.izvrsni direktor wrote: ↑27/08/2023 15:35Pravnik kao pravnik u korporaciji, ne mora. Advokati, tuzioci i sl, moraju, kao i u bosni, valja specijalne ispite polagati.
Isto tako i ekonomisti, ne treba ti nikakav anerkenung, ali moras imati sta ponuditi pislodavcu da se odluci peglat se sa papirologijom zbog tvoje vize umjesto da nekog njemca izabere.
Za mnoga zanimanja je dovoljno samo da se nalazi na ovom linku kao priznat i to je to:
-
moimoi
#10055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa valjda moras europsko pravo zavrsiti da bi radio kao pravnik u eu?izvrsni direktor wrote: ↑27/08/2023 15:35Pravnik kao pravnik u korporaciji, ne mora. Advokati, tuzioci i sl, moraju, kao i u bosni, valja specijalne ispite polagati.
Ili mislis da su nam zakoni isti
-
moimoi
#10056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#10057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja poznajem neke koji su završili Fakultet Javne uprave i otišli u Njemačku, po Anabinu im je H+moimoi wrote: ↑27/08/2023 16:27Pa valjda moras europsko pravo zavrsiti da bi radio kao pravnik u eu?izvrsni direktor wrote: ↑27/08/2023 15:35
Pravnik kao pravnik u korporaciji, ne mora. Advokati, tuzioci i sl, moraju, kao i u bosni, valja specijalne ispite polagati.
Ili mislis da su nam zakoni isti![]()
A s tom diplomom bukvalno mogu samo gu*icu obrisati na bilo kojoj prijavi za posao (u svojoj struci).
To je realnost, tako da je Anabin tu samo pro-forme.
- Ozimician
#10058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#10059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da moraš samo neki dodatni ispit položiti.moimoi wrote: ↑27/08/2023 16:27Pa valjda moras europsko pravo zavrsiti da bi radio kao pravnik u eu?izvrsni direktor wrote: ↑27/08/2023 15:35
Ili mislis da su nam zakoni isti![]()
Pravo je svugdje, ako ništa, veoma slično.
Mada mislim da će neko sa domaćim faksom uvijek imati prednost, pogotovo kada uzmemo u obzir da ti treba određeni nivo jezika da bi mogao raditi u toj profesiji.
Btw. ne treba imati njemačko državljanstvo za rad u državnoj službi. Samo ako hoćeš da pređeš u status državnog službenika (beneficirani radni staž, veće plate i tkd., do tada si običan radnik plaćen po zagarantovanoj tarifi za taj posao) moraš imati njemački pasoš.
- PreWiBa
#10060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možda jeste formalno priznati, druga je stvar hoće li te neko zaposliti ako trebaš da savjetuješ neku firmu u Augsburgu, a ti završio pravo za Kanton Sarajevo, Federaciju BiH i državu BiH.
Mislim, možeš uraditi neki dodatni ispit, ali opet ćeš vazda biti na no. 2 kada je neki posao u pitanju.
-
moimoi
#10061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moras poloziti evropsko pravo. Mimo sto i jezik moras razvaljivati.sehohari wrote: ↑27/08/2023 16:34Mislim da moraš samo neki dodatni ispit položiti.
Mada mislim da će neko sa domaćim faksom uvijek imati prednost, pogotovo kada uzmemo u obzir da ti treba određeni nivo jezika da bi mogao raditi u toj profesiji.
Btw. ne treba imati njemačko državljanstvo za rad u državnoj službi. Samo ako hoćeš da pređeš u status državnog službenika (beneficirani radni staž, veće plate i tkd., do tada si običan radnik plaćen po zagarantovanoj tarifi za taj posao) moraš imati njemački pasoš.
- Ozimician
#10062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko sam čuo od jedne poznanice, nisam 100% siguran, moraš polagati nekoliko ispita razlike i državni ispit.sehohari wrote: ↑27/08/2023 16:34Mislim da moraš samo neki dodatni ispit položiti.
Dakle ideš jednu godinu na fakultet, a da bi išao na fakultet, moraš položiti C1 jezik.
Za svaku struku svako sa njemačkim fakultetom/školom/njemačkim iskustvom/boravištem u Njemačkoj će imati prednost. To je realnost.
Tek kad ne nađu baš nikoga ko ispunjava bar jedno od toga, onda dolazi strana radna snaga u razmatranje.
Što se tiče tih nekih "doškolovavanja" na ozbiljnijem nivou (kao ta moja poznanica), uspjelo je samo onima koji su imali solidan finansijski back-up, uglavnom ženama koje su imale muževe sa dobrim platama, pa su mogle prolaziti kroz sve to.
Neko ko sam radi i treba još i porodicu da izdržava, teško da će uspjeti bilo šta pretjerano veliko napraviti u tom pogledu - i to je realnost o kojoj se malo priča.
- PreWiBa
#10063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pojma nemam kako neko iz BiH može položiti ovdje godinu pravnog fakulteta.Ozimician wrote: ↑27/08/2023 16:42Koliko sam čuo od jedne poznanice, nisam 100% siguran, moraš polagati nekoliko ispita razlike i državni ispit.sehohari wrote: ↑27/08/2023 16:34
Mislim da moraš samo neki dodatni ispit položiti.
Dakle ideš jednu godinu na fakultet, a da bi išao na fakultet, moraš položiti C1 jezik.
Za svaku struku svako sa njemačkim fakultetom/školom/njemačkim iskustvom/boravištem u Njemačkoj će imati prednost. To je realnost.
Tek kad ne nađu baš nikoga ko ispunjava bar jedno od toga, onda dolazi strana radna snaga u razmatranje.
Što se tiče tih nekih "doškolovavanja" na ozbiljnijem nivou (kao ta moja poznanica), uspjelo je samo onima koji su imali solidan finansijski back-up, uglavnom ženama koje su imale muževe sa dobrim platama, pa su mogle prolaziti kroz sve to.
Neko ko sam radi i treba još i porodicu da izdržava, teško da će uspjeti bilo šta pretjerano veliko napraviti u tom pogledu - i to je realnost o kojoj se malo priča.
Ove što ja znam, što su maturirali zajedno sa mnom Njemački, kažu da ih maltretiraju ako nešto nije na najvećem nivou njemačkog napisano. Moraš baš imati taj rječnik.
Sad zamislim nekoga u BiH da tako piše, teško.
Za nekoga sa pravnim fakultetom bi bolje bilo raspitati se za englesko govorno područje. Em je jezik lakši (čak i ako treba da bude na većem nivou), em ga dosta ljudi već zna, a i zarada je sigurno veća (pretpostavljam).
Mada neko sa pravom mora znati da mu je opcija odlaska vani dosta sužena. Svako ko hoće da ima opciju odlaska vani, najbolje mu je upisati neki tehnički fakultet. Dok je nešto društveno u pitanju, to podrazumijeva i odlično znanje jezika (ili i društva), a tu si kao stranac automatski donji.
-
moimoi
#10064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imas nesto fakulteta koji su priznati… uglavnom masinski, biohemija, sve akademije, matematicki, mislim da je i arhitektura i sl.
Za sve ostalo ti manje vise traze da dodatno polazes.
Za sve ostalo ti manje vise traze da dodatno polazes.
- Ozimician
#10065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, slažem se - tačno je da ih maltretiraju sa jezikom i previše. Ja sam naveo opciju koja je moguća, eh sad da li će ta osoba uopšte uspjeti da upadne na fakultet i da položi te ispite koji se traži, to je naravno upitno.sehohari wrote: ↑27/08/2023 16:51Pojma nemam kako neko iz BiH može položiti ovdje godinu pravnog fakulteta.Ozimician wrote: ↑27/08/2023 16:42
Koliko sam čuo od jedne poznanice, nisam 100% siguran, moraš polagati nekoliko ispita razlike i državni ispit.
Ove što ja znam, što su maturirali zajedno sa mnom Njemački, kažu da ih maltretiraju ako nešto nije na najvećem nivou njemačkog napisano. Moraš baš imati taj rječnik.
Sad zamislim nekoga u BiH da tako piše, teško.
Za nekoga sa pravnim fakultetom bi bolje bilo raspitati se za englesko govorno područje. Em je jezik lakši (čak i ako treba da bude na većem nivou), em ga dosta ljudi već zna, a i zarada je sigurno veća (pretpostavljam).
Mada neko sa pravom mora znati da mu je opcija odlaska vani dosta sužena. Svako ko hoće da ima opciju odlaska vani, najbolje mu je upisati neki tehnički fakultet. Dok je nešto društveno u pitanju, to podrazumijeva i odlično znanje jezika (ili i društva), a tu si kao stranac automatski donji.
Nemoj zaboraviti da imaš omladine u BiH koji su se rodili u Njemačkoj u ratu ili su išli tamo npr. u osnovnu školu, a kasnije su završili fax u BiH. Imaš i takvih slučajeva, njima je dosta lakše što se njemačkog tiče.
- Bloo
- Globalna šefica
#10066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@_BataZiv_0809
Eto.
Priznat će ti radni staž u BiH, kao rad u struci i položiš DODATNI ispiT i voila!
Citiram sa druge teme za gospodin znamsesehoharija ali vjerujem da ce on naci iskustvo nekog jarana...
" Ustavnog prava, izucava Ustav BiH, iz nasljednog nasljedno pravo u BiH, obligacije su obligacije iz BiH, stvarno pravo - stvarno pravo BiH, porodicno, porodicno u BiH"
Odoh se ranit.
Nekad je bolje šutiti nego pokušati biti pametan.
- PreWiBa
#10067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rekao sam već da nisam neki eksperat po tom pitanju.Bloo wrote: ↑27/08/2023 17:00![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
@_BataZiv_0809
Eto.
Priznat će ti radni staž u BiH, kao rad u struci i položiš DODATNI ispiT i voila!
Citiram sa druge teme za gospodin znamsesehoharija ali vjerujem da ce on naci iskustvo nekog jarana...
" Ustavnog prava, izucava Ustav BiH, iz nasljednog nasljedno pravo u BiH, obligacije su obligacije iz BiH, stvarno pravo - stvarno pravo BiH, porodicno, porodicno u BiH"
Odoh se ranit.
Znam npr. da njemački apsolvent koji hoće da praktikuje pravo mora ići na dodatni ispit u SAD-u, ali da ne mora proći cijeli faks, pa sam taj slučaj prenio na odnos BiH-Njemačka.
A taj dodatni ispit ti najvjerovatnije dođe kao Anerkennung za druge poslove, tj. moraš se pripremati minimalno godinu dana.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Oj hljebe. Ne samo da ti treba tamosnji fakultet, nego i drzavljastvo ako hoces u advokaturu (za Austriju znam pouzdano. Zavrsis fax u Becu, ali mozes samo u arbitrazama zastupat).Bloo wrote: ↑27/08/2023 17:00![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
@_BataZiv_0809
Eto.
Odoh se ranit.
- Bloo
- Globalna šefica
#10069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"nisi ekspert"...ali da kazes koju...sehohari wrote: ↑27/08/2023 17:04 Rekao sam već da nisam neki eksperat po tom pitanju.
Znam npr. da njemački apsolvent koji hoće da praktikuje pravo mora ići na dodatni ispit u SAD-u, ali da ne mora proći cijeli faks, pa sam taj slučaj prenio na odnos BiH-Njemačka.
A taj dodatni ispit ti najvjerovatnije dođe kao Anerkennung za druge poslove, tj. moraš se pripremati minimalno godinu dana.
Usporedi Plan i program tj. predmete pravnog faksa u npr. pokrajini gdje ti zivis i sarajevskog pravnog fakulteta...
- Bloo
- Globalna šefica
#10070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ako izostavimo i advokaturu, jebena razlika u predmetima...nije nam isti jebeni USTAV..._BataZiv_0809 wrote: ↑27/08/2023 17:07 Oj hljebe. Ne samo da ti treba tamosnji fakultet, nego i drzavljastvo ako hoces u advokaturu (za Austriju znam pouzdano. Zavrsis fax u Becu, ali mozes samo u arbitrazama zastupat).
Npr. za moju profesiju.
Priznaju mi da imam fakultetsku diplomu, ali struka - profesor jezika - to ne
- Ozimician
#10071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa imaš onda baš dosta mogućnosti, jesil razmišljala o preseljenju ?Bloo wrote: ↑27/08/2023 17:10Ma ako izostavimo i advokaturu, jebena razlika u predmetima...nije nam isti jebeni USTAV..._BataZiv_0809 wrote: ↑27/08/2023 17:07 Oj hljebe. Ne samo da ti treba tamosnji fakultet, nego i drzavljastvo ako hoces u advokaturu (za Austriju znam pouzdano. Zavrsis fax u Becu, ali mozes samo u arbitrazama zastupat).
Npr. za moju profesiju.
Priznaju mi da imam fakultetsku diplomu, ali struka - profesor jezika - to nemogu raditi bez problema u privatnim skolama i univerzitetima, skolama stranih jezika itd. ali u drzavnim jedino kao zamjena i to mozda.
- Bloo
- Globalna šefica
- Ozimician
- SmokingMan
#10074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prekvalifikuj se. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sa Bloo idem i u vatru i u vodu, a ne u Njemacku