HelaS wrote: ↑26/08/2023 21:19
Bloo wrote: ↑26/08/2023 16:14
Grad/Vlada KS pokušava polazeći od pretpostavke da u gradu žive građani.
Potrebna nam je i samoregulacija ali to teško fercera kada građanin želi da preodgoji stanovnika. Stanovnik je možda jači, agresivniji i sa manje kontrole u svom ponašanju i nekulturi.
Kako da se građanin suprostavi stanovniku?
Stalnim, kvalitetnim i nezavisnim nadzorom nad "gradskim" pravilima i propisima i drastične kazne nakon kršenja tih propisa. Tamo gdje ti živiš, žive isti ljudi kao i ovdje, ali se ne ponašaju identično. Zašto. U najvećem procentu, ljudi žive od vlastitog rada, teško zarađenog novca, i niko ga ne želi bacati na plaćanje kazni. Jednostavnije i za bolji život, je slijed pravila ponašanja, zakona i propisa. I mi ćemo nekad doći u tu fazu, na taj društveni nivo, nekad....
Ja bacim kesu smeća kroz prozor, ti se moraš obući, sići iz zgrade do kontejnera, opet popeti. I tako godinama. Jednog dana ti dosadi i kažeš sebi, zašto sam ja budala, gubim vrijeme na odlazak do kontejnera dok onaj samo baci kroz prozor.
U tome trenutku ćeš uraditi jedno od ovoga:
1. I ti početi bacati kroz prozor.
2. Potruditi se da ja budem kažnjen zato što te pravim budalom.
Ako izbereš 1, piši propalo. Ako ne izabereš ni 1 ni 2, opet piši propalo.
Ako izabereš 2, počeo si moje prevaspitavanje. Rađa se nada.
Institucije koje trebaju neće same od sebe ništa uraditi u zemlji kao što je BiH, gradu i kantonu kao što je Sarajevo. Trebaju pored uhljebljenja, primanja plate i raditi, prevelik je to zahmet.