Tačno. Skoro 100% je dodatno novca na netto plaću radnika.made_in_sarajevo wrote: ↑21/08/2023 11:02zato sto pola firmi onda ne bi moglo dati platu koliko ko trazi, jer drzava dok uzme sebi, das radniku koliko trazi i ubij se na kraju. skoro 2000KM kosta firmu da radniku isplati 850-900KM plate. bruku ljudi onda kaze prijavi me tako, daj mi ostatak na ruke i svi sretni i rade. hoce li se neko poslije kajati ili nece to je drugi par opanaka. kad drzava sjase sa ledja sa glupostima, tad ce mnoge firme prijavljivati plate kako jest i firma koja nece da ispostuje to, pa postoji zakon da se napravi i inspekcija i cao.dječak sa šibicama wrote: ↑21/08/2023 10:22 Nije nekome cilj da radi za minimalac vec je namjera sprijeciti poslodavce da iskoristavaju radnike i varaju drzavu odnosno budzet, svi znamo da masa privatnika radnike prijavljuje na minimalac a onda se po volji poslodavca, daje koverta.
Najprije država treba smanjiti procente za doprinose, a onda odobriti isplatu plaća u brutto iznosu. Sam ću brinuti o svoj penziji, sam ću brinuti o zdravstvenom osiguranju. Ako ne platim druge obavezne doprinose državi, spreman sam za kazne...