Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
n+1

#9976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ali zamisli galame da bh zakoni poznaju instituciju zekata, i da se vodeća bošnjačka straka zove Muslimanska demokratska unija.

Značajan broj forumaša bi konstatirao da je krajnje vrijeme za iseljavanje u Njemačku. :D
Last edited by n+1 on 25/08/2023 15:49, edited 1 time in total.
Ozimician

#9977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 25/08/2023 15:46
Ozimician wrote: 25/08/2023 14:01

Mislis da mnogi iz Indonezije i Filipina nisu htjeli da se domognu Australije? Mnogo im je bliza nego Evropljanima.
Ali slazem se da imaju pravo da uredjuju svoju imigracijsku politiku.

Svako u svojoj kuci nek uredjuje kako zeli. Ja sam apsolutno ZA, zato mi je Japan i arapske zemlje najjaci - otvoreno ti kazu - nemoj dzaba.
I onda se zalis sto nesmijes bit musliman u Njemackoj, vidis kako to Arapi fino rade :mrgreen:
Ti ne znas citati, gdje sam se ja pozalio da ne smijes biti musliman u Njemackoj, cak sam postavljao postove gdje "muslimani" maltretiraju one druge u toj istoj Njemackoj. :-) :-) :-) :-)

Takodjer Arape sam spomenuo u kontekstu useljavanja i drzavljanstva, sumnjam da ce ti pomoci ako kao musliman odes u arapsku zemlju i trazis drzavljanstvo. Tako da ne znam zasto po tom pitanju uopste potezes pitanje religije, nego ono : arapi = muslimani :run:

Japance namjerno presutio.
Maharadza

#9978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maharadza »

Ozimician wrote: 25/08/2023 15:41
moimoi wrote: 25/08/2023 15:40
Pa kakva je razlika onda? Osim sto ti direktno uplacujes IZ a Nijemac preko drzave.
U realnom zivotu je razlika minimalna, ali je de jure razlika u tome sto su oni religiju "institucionalizirali" preko drzave, a BiH nije.
Šta je se samo naših izbjeglica (a i gastarbajtera) naplaćalo "Kirchensteuer" i to "automatski" kroz platnu listu dok nisu skontali o čemu se radi i da to zapravo moraju s njihove strane zatražiti "ukidanje". Toliko o "sekularnom" švabi... racku, kršćanska nacija 100%: pogledati najjače konzervativne stanke i samo njihove nazive (CDU/CSU) CHRISTLICH!!!
Bodkin

#9979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 25/08/2023 15:46
Bodkin wrote: 25/08/2023 15:40

Rijetko glup komentar. Promijeni ime u jovan i neces kmati problema.
Sto se ti ne izjasnis kao kinez? Ono, mozda ti pomogne u zivotu.

Bas debilna prica
Debilan jbg i nakaradan etnicki sistem, to je ono na cemu treba raditi.

I ovi koji se izjasnjavaju kao Ostali, trebali bi da rade na ukidanju etnickog principa u bilo cemu i Bosnjaci ce ih sigurno podrzati u tome.
Tako da krivit Bosnjake za svoje stanje je vrlo zlobno.

Vjeruj da bi u svakoj zemlji toga bilo itekako, kad bi u necemu pomoglo barem 5%.
Citao sam i situacije gdje su se pravoslavni Rusi izjasnjavali kao Jevreji da dobiju u Izraelu kuce i poslove.

Dakle gdje god imas takve segregacije imas i manipulacije.
Nisam rekao da treba kriviti bosnjake ali bosnjaci u danasnjem sistemu imaju koristi od toga da se bosanci izjasne bosnjacima.
A slazem se da treba radiit na ukidanje etnokvota.

Moj post se odnosio na komentar forumasa iznad. Cuj sta fali da se izjasnis kao nesto sto nisi radi posla. Debilno
Ozimician

#9980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Maharadza wrote: 25/08/2023 15:50

U realnom zivotu je razlika minimalna, ali je de jure razlika u tome sto su oni religiju "institucionalizirali" preko drzave, a BiH nije.
Šta je se samo naših izbjeglica (a i gastarbajtera) naplaćalo "Kirchensteuer" i to "automatski" kroz platnu listu dok nisu skontali o čemu se radi i da to zapravo moraju s njihove strane zatražiti "ukidanje". Toliko o "sekularnom" švabi... racku, kršćanska nacija 100%.
Naravno, ja licno nemam problem s tim, jbg, njihova zemlja, njihova pravila.

Meni ide na neku stvar ovaj autosovinizam, u Njemackoj je sasvim OK ako se tako radi, ako je nedjelja svima neradni dan, a u BIH je problem ako IZ dobrovoljno naplacuje clanarinu od svojih vjernika za usluge koje im pruza. :-)
Bodkin

#9981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 25/08/2023 15:48 Ali zamisli galame da bh zakoni poznaju instituciju zekata, i da se vodeća bošnjačka straka zove Muslimanska demokratska unija.

Značajan broj forumaša bi konstatirao da je krajnje vrijeme za iseljavanje u Njemačku. :D
I to je moguce. Vjerujem da ih ima koji bi to voljeli ali za to ti treba teritorija, brojnost i vojska. Njemacka je u temeljima krscanska sa njemcima kao glavnim narodom. Bosna nije. Elem poredjenje nema smisla
n+1

#9982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 25/08/2023 15:54
n+1 wrote: 25/08/2023 15:48 Ali zamisli galame da bh zakoni poznaju instituciju zekata, i da se vodeća bošnjačka straka zove Muslimanska demokratska unija.

I to je moguce. Vjerujem da ih ima koji bi to voljeli ali za to ti treba teritorija, brojnost i vojska. Njemacka je u temeljima krscanska sa njemcima kao glavnim narodom. Bosna nije. Elem poredjenje nema smisla
A poređenje ima smisla kada se naziva džamahirijom?
konoplja

#9983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Tako nekako. Smijesno je o ovome na ovaj nacin pricati bez historijskog konteksta.
Ozimician

#9984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 25/08/2023 15:52
Ozimician wrote: 25/08/2023 15:46

Debilan jbg i nakaradan etnicki sistem, to je ono na cemu treba raditi.

I ovi koji se izjasnjavaju kao Ostali, trebali bi da rade na ukidanju etnickog principa u bilo cemu i Bosnjaci ce ih sigurno podrzati u tome.
Tako da krivit Bosnjake za svoje stanje je vrlo zlobno.

Vjeruj da bi u svakoj zemlji toga bilo itekako, kad bi u necemu pomoglo barem 5%.
Citao sam i situacije gdje su se pravoslavni Rusi izjasnjavali kao Jevreji da dobiju u Izraelu kuce i poslove.

Dakle gdje god imas takve segregacije imas i manipulacije.
Nisam rekao da treba kriviti bosnjake ali bosnjaci u danasnjem sistemu imaju koristi od toga da se bosanci izjasne bosnjacima.

Moj post se odnosio na komentar forumasa iznad. Cuj sta fali da se izjasnis kao nesto sto nisi radi posla. Debilno
Imaju "moralnu" korist i nijednu drugu, tj. bit ce na popisu vise Bosnjaka, pa ce imati mozda nekad bolju pregovaracku poziciju spram druge 2 etnije.

Ono sto je @Didier naveo.

Uglavnom i jedni i drugi ("Bosnjaci" i "Bosanci") ciljaju na istu etnicku kategoriju, tj.na ljude koji su barem po jednom (ili cak oba) roditelja bosnjackog etnickog backgrounda, jer znaju da medju ostale dvije etnije nemaju uopste ni priliku da o tome raspravljaju.
Bodkin

#9985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 25/08/2023 15:55

Ko naziva? Ja na temi jos nisam vidio
n+1

#9986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

konoplja wrote: 25/08/2023 15:55

Tako nekako. Smijesno je o ovome na ovaj nacin pricati bez historijskog konteksta.
Historijski kontekst kaže da se prva bošnjačka politička stranka, prije više od stotinu godina, zvala Muslimanska narodna organizacija, a druga Muslimanski napredni pokret.

Da se danas osnuju stranke istih ili sličnih naziva, i da imaju većinsku podršku u Bošnjaka, da li bi to bila džamahirija, ili bi bilo opravdano zbog historijskog konteksta, kao što je opravdano u Nijemaca?
n+1

#9987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 25/08/2023 15:58
n+1 wrote: 25/08/2023 15:55

Pitam općenito, ne moramo sve svoditi na lično nivo. A bilo je i na temi, uostalom.
Bodkin

#9988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 25/08/2023 15:56
Bodkin wrote: 25/08/2023 15:52

Imaju "moralnu" korist i nijednu drugu, tj. bit ce na popisu vise Bosnjaka, pa ce imati mozda nekad bolju pregovaracku poziciju spram druge 2 etnije.

Ono sto je @Didier naveo.

Uglavnom i jedni i drugi ("Bosnjaci" i "Bosanci") ciljaju na istu etnicku kategoriju, tj.na ljude koji su barem po jednom (ili cak oba) roditelja bosnjackog etnickog backgrounda, jer znaju da medju ostale dvije etnije nemaju uopste ni priliku da o tome raspravljaju.
Nije tacno. To sto se ti nisi kretao medju takvima ne znaci da ne postoje. Prije nego sto spomenes postotke, ocigledno su i medju bosnjacima jako mali postoci.

I ja se odjavljujem sa ove debilne etno-nacionalne rasprave na temi o zivotu vani :D
Bodkin

#9989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 25/08/2023 16:00
Bodkin wrote: 25/08/2023 15:58

Pitam općenito, ne moramo sve svoditi na lično nivo. A bilo je i na temi, uostalom.
Nema smisla naravno jer bosna je daleko od toga
moimoi

#9990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Maharadza wrote: 25/08/2023 15:50

Šta je se samo naših izbjeglica (a i gastarbajtera) naplaćalo "Kirchensteuer" i to "automatski" kroz platnu listu dok nisu skontali o čemu se radi i da to zapravo moraju s njihove strane zatražiti "ukidanje". Toliko o "sekularnom" švabi... racku, kršćanska nacija 100%: pogledati najjače konzervativne stanke i samo njihove nazive (CDU/CSU) CHRISTLICH!!!
Svaka drzava pokusava da hapa gdje god moze.
Sta smo se mi tek naplacali njakih “otpadnih voda” poreza za “ekologiju” i sl a da ni ne znas kome lova ide.
detroit-mercy

#9991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Historijski kontekst kaže da se prva bošnjačka politička stranka, prije više od stotinu godina, zvala Muslimanska narodna organizacija, a druga Muslimanski napredni pokret.

Da se danas osnuju stranke istih ili sličnih naziva, i da imaju većinsku podršku u Bošnjaka, da li bi to bila džamahirija, ili bi bilo opravdano zbog historijskog konteksta, kao što je opravdano u Nijemaca?
MBO, Adila Zulifikarpasica, sam se ugasila ili pak progutana od strane SDA. Tako da ne vidim da bi bilo puno frke da i dalje postoji i da je u vlasti. Mada ti bi prvi pjenio ovdje da kojim slucajem postoji Katolicka Demokratska Zajednica ili pak Savez Nezavisnih Pravoslavnih Demokrata :mrgreen:. I tvrdio kako oni mogu a mi ne. Mada nazivi nimalo ne mijenjaju cinjenicu da su ove stranke duboko isprepletane sa vjerskim organizacijama, puno vise nego jedan CDU u Njemackoj.
konoplja

#9992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ne znam stvarno. Je li moguce osnovati stranku takvog naziva i zalagati se za priznanje institucije zekata ili postoji neko ogranicenje u ustavu?
Ako je moguce, onda ako ljudi takvo sto zele nek to i ucine, ali mislim da nije bas popularno pa stoga i ne cujemo o tome.

Razlika u kontekstu je da u Njemackoj mislim da nije bilo mnogo ljudi koji su se protivili ili se protive da je u nazivu "krscanska", a u BiH mislim da bi mnogima smetalo.
Last edited by konoplja on 25/08/2023 16:14, edited 1 time in total.
madner

#9993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

CDU je postao manje ovisan o crkvi ali ima isti nastanak kao ove nase stranke.
n+1

#9994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

detroit-mercy wrote: 25/08/2023 16:09

MBO, Adila Zulifikarpasica, sam se ugasila ili pak progutana od strane SDA. Tako da ne vidim da bi bilo puno frke da i dalje postoji i da je u vlasti. Mada ti bi prvi pjenio ovdje da kojim slucajem postoji Katolicka Demokratska Zajednica ili pak Savez Nezavisnih Pravoslavnih Demokrata :mrgreen:. I tvrdio kako oni mogu a mi ne. Mada nazivi nimalo ne mijenjaju cinjenicu da su ove stranke duboko isprepletane sa vjerskim organizacijama, puno vise nego jedan CDU u Njemackoj.
Ugasila se kao politički potpuno irelevantan faktor (1% glasova na izborima 1990.). Pričamo o ovdje o hipotetičkom scenariju da vodeća bošnjačka stranka koristi pridjev muslimanska, i zalaže se za uvođenje institucije zekata. Na dobrovoljnoj osnovi, naravno.
detroit-mercy

#9995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

n+1 wrote: 25/08/2023 16:15
Ugasila se kao politički potpuno irelevantan faktor (1% glasova na izborima 1990.). Pričamo o ovdje o hipotetičkom scenariju da vodeća bošnjačka stranka koristi pridjev muslimanska, i zalaže se za uvođenje institucije zekata. Na dobrovoljnoj osnovi, naravno.
Jer je glasove uzela druga "muslimanksa" stranka, a i ta muslimanska stranka je izabrala ime SDA zbog istorijskog kontetsa (vladavina komunista u ta doba). SDA si danas moze komotno promijeniti ime u Stranka Muslimanske Akcije (sto u biiti i jeste) i nece izazvati nikakve potrese jer bi samo bio rebranding onoga sto vec jesu. Medjutim, SDA bi ipak da puca na malo siri kontests od onog "muslimanska" pa zato i ne diraju ime. Jer kako bi pobogu Desnica Radivojevic ili onaj operni pjevac bili u Muslimanskoj stranci.
Glede institucija zekata na dobrovoljnoj osnovi, ja sam prvi za to da vidimo koliko ce ljudi institucionalno/dobrovoljno da placaju taj isti, ali neka u isto vrijeme sjasu sa isisavanja love iz javnih korporocaija poput Telekoma, EPa i drugih lukrativnijih poslova. Ali nisu ni oni budale, znaju gdje lezi prava lova.
Ode tema u materinu, totalno na drugu stranu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Dzamahirija je sekularna drzava.
Bodkin

#9997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Pa ko im brani? Sam kazes da je svakako imala smijesnu podrsku naroda.
Drugi je par rukava sto to signalizira odredjene stvari jer niko normalan ne misli da smo mi sekularno drustvo.
Bodkin

#9998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2023 16:23 Dzamahirija je sekularna drzava.
Zavisi od prevoda izgleda. Nekad sam se zanimao za to i sjecam se da nema direktan prevod tako da se moze tumaciti, a cim ti tumacis moze biti svasta :D
n+1

#9999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

detroit-mercy wrote: 25/08/2023 16:23

Jer je glasove uzela druga "muslimanksa" stranka, a i ta muslimanska stranka je izabrala ime SDA zbog istorijskog kontetsa (vladavina komunista u ta doba). SDA si danas moze komotno promijeniti ime u Stranka Muslimanske Akcije (sto u biiti i jeste) i nece izazvati nikakve potrese jer bi samo bio rebranding onoga sto vec jesu. Medjutim, SDA bi ipak da puca na malo siri kontests od onog "muslimanska" pa zato i ne diraju ime. Jer kako bi pobogu Desnica Radivojevic ili onaj operni pjevac bili u Muslimanskoj stranci.
Glede institucija zekata na dobrovoljnoj osnovi, ja sam prvi za to da vidimo koliko ce ljudi institucionalno/dobrovoljno da placaju taj isti, ali neka u isto vrijeme sjasu sa isisavanja love iz javnih korporocaija poput Telekoma, EPa i drugih lukrativnijih poslova. Ali nisu ni oni budale, znaju gdje lezi prava lova.
Ode tema u materinu, totalno na drugu stranu.
Sve što si napisao je, naravno, divna manifestacija tvog autošovinizma. Ni kada biblijske regule unesu u sekularni zakon, Nijemci nisu povrijedili sekularne principe. Drugo je to, nije to isto, treba razumjeti, a-a. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 25/08/2023 16:25
_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2023 16:23 Dzamahirija je sekularna drzava.
Zavisi od prevoda izgleda. Nekad sam se zanimao za to i sjecam se da nema direktan prevod tako da se moze tumaciti, a cim ti tumacis moze biti svasta :D
Vladavina narodnih odbora.
Post Reply