Odgledala samo jednom.
Proganja me vec skoro 20 godina.
Moderator: _BataZiv_0809
Odgledala samo jednom.
Bloo wrote: ↑25/08/2023 07:56Kids?dale cooper wrote: ↑25/08/2023 00:38 Ne znam vala to o The Dark Knight kao nekoj prekretnici i dolasku "mračne" savremene kinematografije.Nolanova trilogija
je svakako značajna kao dolazak nove vrste blockbustera kao i benchmark za filmove o superherojima. Pametna, elegantna, realistično gritty
i naravno....mračna.
Ali 90-tim nije falilo mraka, posebice sa prijelaza sa 90-tih na 00-te. Naprimjer Fight Club, American Beauty i Magnolia su svaki na svoj način
istraživanje mračnog underbellya američkog života. Bilo to nihilizam i prije milenijska tenzija, osjećaj ispraznosti života u američkoj suburbiji
ili narušeni porodični odnosi između roditelja i djece "umrljani" bolom, tugom i žalom.
Gummo?
Il samo se doticemo "popularnih"?
Mada, ako cemo geografski obujmiti sire podrucje, niti jedan "zapadni" film me ne moze sjebati poput npr. iranskih (ne mogu sad da se sjetim naslova filma bio je prije 20 godina na SFF - roditelji pokusavaju da ostave bebu u dvoristu iranskih bogatasa u nadi da ce uzeti dijete i da ce imati bolju buducnost, ali dijete nece niko i na kraju zavrsi u nekom sirotistu za bebe sa raznim deformacijama i mama je ludacki trazi po gradu - atmosferican film, super kadrovi - ali imam traume) ili filmova Takashi Miikea - primjer - Visitor Q.Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 14:55
Da, depresija pjur. Odgledaš jednom u životu i nikad više.
Von Trierovi filmovi su takođe skroz bleak do bola, i zato ih Medo toliko voli.![]()
Ustvari, generalno Evropski režiseri puno više vole da snimaju filmove takvog tipa nego Američki. Amerikanci velikim mahom teško podnose bilo šta osim happy endinga, dok u Evropi to nikad nije bio nužni recept za popularan film. Jedan interesantan primjer je nizozemski Spoorloos i njegov američki remake sa Jeff Bridges i Kiefer Sutherland.
https://m.imdb.com/title/tt0096163/?ref ... q_spoorlos
Original je prosto fenomenalan film, a u remakeu su promjenili kraj i na kraju isp'o prosječan film kojeg jedva ko više i spominje. Evropski režiseri nisu nikad bili pod nekom obligacijom da ti daju lijep, ugodan osjećaj kad gledaš film, dok u Americi filmovi često idu na ponovno snimanje scena ako "testing audience" kaže da im se film ne sviđa.
Da, ovo mi je uvijek bilo...wtf.Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 14:55
Von Trierovi filmovi su takođe skroz bleak do bola, i zato ih Medo toliko voli.![]()
Ustvari, generalno Evropski režiseri puno više vole da snimaju filmove takvog tipa nego Američki. Amerikanci velikim mahom teško podnose bilo šta osim happy endinga, dok u Evropi to nikad nije bio nužni recept za popularan film. Jedan interesantan primjer je nizozemski Spoorloos i njegov američki remake sa Jeff Bridges i Kiefer Sutherland.
Original je prosto fenomenalan film, a u remakeu su promjenili kraj i na kraju isp'o prosječan film kojeg jedva ko više i spominje. Evropski režiseri nisu nikad bili pod nekom obligacijom da ti daju lijep, ugodan osjećaj kad gledaš film, dok u Americi filmovi često idu na ponovno snimanje scena ako "testing audience" kaže da im se film ne sviđa.
Apsolutno. Testing audience je u biti alat koji se koristi za što veći dobit prihoda. Capitalism baby.dale cooper wrote: ↑25/08/2023 15:10Da, ovo mi je uvijek bilo...wtf.Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 14:55
Original je prosto fenomenalan film, a u remakeu su promjenili kraj i na kraju isp'o prosječan film kojeg jedva ko više i spominje. Evropski režiseri nisu nikad bili pod nekom obligacijom da ti daju lijep, ugodan osjećaj kad gledaš film, dok u Americi filmovi često idu na ponovno snimanje scena ako "testing audience" kaže da im se film ne sviđa.Faktički svodi film na čisti proizvod koji se treba svidjeti što većem broju konzumenata.
Bloo wrote: ↑25/08/2023 15:09Mada, ako cemo geografski obujmiti sire podrucje, niti jedan "zapadni" film me ne moze sjebati poput npr. iranskih (ne mogu sad da se sjetim naslova filma bio je prije 20 godina na SFF - roditelji pokusavaju da ostave bebu u dvoristu iranskih bogatasa u nadi da ce uzeti dijete i da ce imati bolju buducnost, ali dijete nece niko i na kraju zavrsi u nekom sirotistu za bebe sa raznim deformacijama i mama je ludacki trazi po gradu - atmosferican film, super kadrovi - ali imam traume) ili filmova Takashi Miikea - primjer - Visitor Q.Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 14:55
Nije to samo uzas i hororo for horor´s sake - ako zagrebes ima tu i psiho i socio analize i psihopatija..ali njegovi filmovi ostavljaju oziljke na jedan specifican nacin.
Oldboy?Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 15:20Bloo wrote: ↑25/08/2023 15:09
Mada, ako cemo geografski obujmiti sire podrucje, niti jedan "zapadni" film me ne moze sjebati poput npr. iranskih (ne mogu sad da se sjetim naslova filma bio je prije 20 godina na SFF - roditelji pokusavaju da ostave bebu u dvoristu iranskih bogatasa u nadi da ce uzeti dijete i da ce imati bolju buducnost, ali dijete nece niko i na kraju zavrsi u nekom sirotistu za bebe sa raznim deformacijama i mama je ludacki trazi po gradu - atmosferican film, super kadrovi - ali imam traume) ili filmova Takashi Miikea - primjer - Visitor Q.
Nije to samo uzas i hororo for horor´s sake - ako zagrebes ima tu i psiho i socio analize i psihopatija..ali njegovi filmovi ostavljaju oziljke na jedan specifican nacin.Slažem se, filmovi koji dolaze iz Azije znaju čovjeka sjebat' k'o malo šta, al' u mom postu sam više cilj'o na zapadnu kulturnu sferu.
![]()
Što se tiče Azije, meni su posebno dragi Koreanci, jer sa njima ne znaš nikad kakav su ti sjeb pripremili za kraj.![]()
Još jedan primjer odličnog originala i usranog američkog rimejka.dale cooper wrote: ↑25/08/2023 15:23Oldboy?Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 15:20
Slažem se, filmovi koji dolaze iz Azije znaju čovjeka sjebat' k'o malo šta, al' u mom postu sam više cilj'o na zapadnu kulturnu sferu.
![]()
Što se tiče Azije, meni su posebno dragi Koreanci, jer sa njima ne znaš nikad kakav su ti sjeb pripremili za kraj.![]()
![]()
Nisam vala ni gledao taj rimejk.Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 15:31Još jedan primjer odličnog originala i usranog američkog rimejka.![]()
Al' odgledaj i ostatak te "Vengeance" trilogije, koja uključuje Sympathy For Mr. Vengeance i Lady Vengeance. Nećeš se pokajat'.
Usput na temu djece/roditelja i Azijskih filmova, baš neki dan pogledah Capernaum iz Libanona.Bloo wrote: ↑25/08/2023 15:09Mada, ako cemo geografski obujmiti sire podrucje, niti jedan "zapadni" film me ne moze sjebati poput npr. iranskih (ne mogu sad da se sjetim naslova filma bio je prije 20 godina na SFF - roditelji pokusavaju da ostave bebu u dvoristu iranskih bogatasa u nadi da ce uzeti dijete i da ce imati bolju buducnost, ali dijete nece niko i na kraju zavrsi u nekom sirotistu za bebe sa raznim deformacijama i mama je ludacki trazi po gradu - atmosferican film, super kadrovi - ali imam traume)Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 14:55
Ne bi trebalo preskočiti ni "Memories of Murder".Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 15:31Još jedan primjer odličnog originala i usranog američkog rimejka.![]()
Al' odgledaj i ostatak te "Vengeance" trilogije, koja uključuje Sympathy For Mr. Vengeance i Lady Vengeance. Nećeš se pokajat'.
breba wrote: ↑25/08/2023 15:37Ne bi trebalo preskočiti ni "Memories of Murder".Tito_i_Partija wrote: ↑25/08/2023 15:31
Još jedan primjer odličnog originala i usranog američkog rimejka.![]()
Jedan od filmova koje gledaš jednom i nikad više. Al' fakat je odličan filmski rad, jer stvorit' jednu takvu atmosferu gdje si napet u svakoj minuti gledanja nije nimalo lahko. Tenzija i očaj koju možeš rezat' nožem.
Klasik.medvjed23 wrote: ↑28/08/2023 23:10 Od filmova utemeljenih na McCarthyjevim djelima, najjači dojam ostavlja The Sunset Limited.
Da ubacim na listu?n+1 wrote: ↑29/08/2023 00:26Klasik.medvjed23 wrote: ↑28/08/2023 23:10 Od filmova utemeljenih na McCarthyjevim djelima, najjači dojam ostavlja The Sunset Limited.