Od 1835 godine mašu sultanovom trobojkomTheProfessional wrote: ↑25/08/2023 11:01Zapravo se radi o zastavi dijanstije Paleolog i slovo je β a znacenje Car Careva Caruje (nad) Carevima. Misli se na Isusa u ovom slucaju.

Miroslav Ćosović : "Dakle nije srpska narodna nego – sultanova trobojka"
Piše Radoš Ljušić u istoj knjizi:
„Ferman datiran decembra 1835. godine upućen je knezu i podunavskim vezirima, pašama, ajanima, vojvodama, kadijama i nadzornicima skela. On kaže da srpski narod ima pravo razvijati trobojnu zastavu na trgovačkim lađama koje mogu ploviti rekama i morem, u Carigrad dohodećim i tuda prolazećim“. Uz ferman, oni su dobili po jedan primerak zastave. Sada je zastava dobila nov raspored boja, za razliku od one koju je propisao Sretenjski ustav. Boje su bile vodoravno poređane: crvena, plava i bela.
Sultanovim fermanom iz 1838. godine na zastavu su dodate četiri zvijezde kao simbol vazalstva 4 balkanske države: Vlaške, Moldavije, Samos i Srbije.
Osmanski sultan Mahmut II u fermanu zapisao je sljedeće: „Da se od visokog dževleta moga dade i srpskom narodu trobojnica barjak“
"Dakle nije srpska narodna nego – sultanova trobojka"
Izvori:
Radoš Ljušić – „Kneževina Srbija“
http://www.crwflags.com/fotw/flags/rs_pr.html#con
Ta „slova C“ u stvari potiču od bizantijskog grba na kojem su se nalazila 4 slova "β" beta: „Basileus Basileon Basileuon Basileusin“ (Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων), u značenju: “Car Careva Caruje (nad) Carevima“, što se odnosi na Isusa Hrista. Sam grb Bizantije sa četri slova B pretstavlja grb bizantijske dinastije Paleologa.
Srpski vladari su preuzli bizantijski grb – jer je Bizantija nekada gospodarila Serviom – i nazvli ga srpskim. Dakle, četiri ocila su simbol koji su Srbi kao sužnjevi dobili od svojih gospodara! Prilikom preuzimanja tog grba, Srbi su pogrešno preuzeli grb, jer nisu znali da se na grbu bizantije nalaze četri slova B-eta "β" u vidu ocila.
Srbija je i dvoglavog orla primila od Bizantije, dobijanjem titula od bizantijskog carstva – još je Stefan Prvovjenčani od vizantijskog cara dobio titulu servastokratora, a Stefana Nemanju je na mjesto velikog župana prema nekim historičarima postavio bizantijski car.
Ovo je bio grb Bizantije dinastije Paleologa koju su plagirali.
Anyway..bilo mi je jako čudno što vidim tako staru zastavu tako često. Da sam npr. video englesku zastavu, to me uopšte ne bi začudilo, jer je Krf bio pod jakim uticajem engleske (i još uvek jeste, u smislu privlačenja engleskih turista).
Danas sam se setio svega toga i odlučio da proguglam malo. Objašnjenje je sledeće. Ta žuta zastava vizantijskih Paleologa (poslednje vizantijske dinastije) je nezvanično zastava Grčke pravoslavne crkve, te se otuda često nalazi tik do grčke zastave.
Ustvari, po člancima na jednom sajtu (adresa je dole, da ne skačem pred rudu), Vizantija verovatno i nije imala klasične zastave, jer u vremer kad su zastaver ušle u modu, Vizantija je pala pod vlast Turaka (1453.), a nobles iz Vizantije je pobegao u Moskvu, poslednji veliki pravoslavni grad (često nazivan Treći Rim). Otuda i velika sličnost dvoglavog orla Vizantije i Rusije (orodili se..mislim aristokrate, ne orlovi).
http://arhiva.elitesecurity.org/t198372 ... ta-Skuplja